EUROLEAGUE

Ντόντσιτς: 19 χρονών και έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο

24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece

Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography
24/11/2017 Panathinaikos Vs Real Madrid for Turkish Airlines Euroleague season 2017-18 in OAKA Stadium in Athens - Greece Photo by: Georgia Panagopoulou / Tourette Photography TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Λούκα Ντόντσιτς γίνεται σήμερα (28/2) 19 χρονών και μοιάζει ήδη έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του: Να παίξει στο ΝΒΑ. Ένα ταξίδι που περιμένουν όλοι από το παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Είναι μόλις 19 χρονών. Για την ακρίβεια, σήμερα (28/2) κλείνει τα 19 του χρόνια. Κι όμως, αν και είναι τόσο μικρός και πήρε δίπλωμα αυτοκινήτου πριν από ακριβώς έναν χρόνο, έχουν γραφτεί για χάρη του εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις. Και θα γραφτούν ακόμα περισσότερες.

Ο Λούκα Ντόντσιτς δεν ήταν ποτέ ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Ακόμα δεν είναι. Του ζητήθηκε να παίξει σαν άντρας από τα 16 του χρόνια. Στα 17 του χρόνια, πέρυσι, κλήθηκε να παίξει τον ρόλο του δεύτερου βιολιού στην Ρεάλ δίπλα στον Σέρχιο Γιουλ. Μερικούς μήνες αργότερα, έχοντας συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ήταν στο πλευρό του Γκόραν Ντράγκιτς, βοηθώντας την Σλοβενία να γράψει ιστορία, κατακτώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης. Επόμενος στόχος του; Το ΝΒΑ. Πριν από αυτό ωστόσο θέλει να οδηγήσει την Ρεάλ στην κατάκτηση της EuroLeague.

ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΠΑΙΚΤΩΝ-ΘΡΥΛΩΝ

Το “χρυσό παιδί” του Ευρωπαϊκού μπάσκετ έχει σταματήσει εδώ και καιρό να κρίνεται ως παιδί. Πλέον κρίνεται ως άνδρας. Έχει φροντίσει ο ίδιος για αυτό με τις εμφανίσεις του, ανεβάζοντας τον πήχη σε ύψη που στο παρελθόν μόνο παίκτες-θρύλοι όπως ο Ντράζεν Πέτροβιτς, ο Τόνι Κούκοτς και ο Ντέγιαν Μποντίρογκα έχουν θέσει όταν έπαιζαν στο υψηλότερο επίπεδο από την εφηβική τους ηλικία. Έναν πήχη που μπαίνει κάθε μέρα και ψηλότερα. Όσο για το πόσο ψηλά θα φτάσει; Αυτό εξαρτάται ξεκάθαρα από τον ίδιο.

Ντόντσιτς: 19 χρονών και έτοιμος να κατακτήσει τον κόσμο
EUROLEAGUE

Την φετινή σεζόν ο Ντόντσιτς ξέρει ότι σε κάθε παιχνίδι κρίνεται. Δεδομένου ότι θα δηλώσει διαθεσιμότητα στο φετινό ντραφτ – εκεί που δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμα και στο Νο1 υπό προϋποθέσεις – οι σκάουτ του κορυφαίου πρωταθλήματος του κόσμου παρακολουθούν κάθε του κίνηση. Κάθε αντίδρασή του σε double-team. Κάθε διαμαρτυρία του σε διαιτητή. Κάθε μεγάλο καλάθι που σημειώνει και κάθε μαγική πάσα που βγάζει. Και ο Σλοβένος γκαρντ ανταποκρίνεται μία χαρά σε αυτή την πρόκληση, αριθμώντας στην φετινή EuroLeague 17.2 πόντους, 5.2 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα σε σχεδόν 26 λεπτά συμμετοχής.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Σέρχιο Γιουλ υποχρέωσε τον Ντόντσιτς να γίνει ο ηγέτης της Ρεάλ. Και ο ταλαντούχος γκαρντ έχει ανταποκριθεί στο “κάλεσμά” του, βιώνοντας μία μυθική σεζόν, παίρνοντας στην πλάτη του τους Μαδριλένους, που παρά τα προβλήματα τραυματισμών βρίσκονται στην 4η θέση στην EuroLeague.. Κάτι που αποκτάει ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι πλέον το πλάνο όλων των αντιπάλων της Ρεάλ είναι προσαρμοσμένο πάνω του.

Δεν μπορεί να ξέρει κανείς τι κατάληξη θα έχει η φετινή σεζόν για την Ρεάλ και τον Ντόντσιτς. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν τελικά επιστρέψουν όλοι οι τραυματίες, η “Βασίλισσα” έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου σε EuroLeague και ισπανικό πρωτάθλημα. Και στη μέση όλων αυτών θα βρίσκεται ένα 19χρονο παιδί. Ένα παιδί που έχει πάνω του στραμμένα τα βλέμματα όλου του μπασκετικού κόσμου, που ανυπομονεί να δει πόσο καλύτερος μπορεί να γίνει στο μέλλον και αν μπορεί να γίνει σταρ και σε επίπεδο ΝΒΑ.

Μέχρι τότε, ο Ντόντσιτς το μόνο που έχει να κάνει είναι να γιορτάσει τα γενέθλιά του και ακολούθως να επιστρέψει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: Να παίζει μπάσκετ. Όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ