EUROLEAGUE

Analysis: Γι' αυτό πέφτουν οι μετοχές του Ντόντσιτς εν όψει NBA Draft

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / CSKA MOSCOW - REAL MADRID (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË 4 / ÇÌÉÔÅËÉÊÏÓ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ / EUROLEAGUE / FINAL 4 / SEMIFINAL / CSKA MOSCOW - REAL MADRID (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Από τα 17 έως τα 19 του έκανε πράγματα που δεν είχαμε δει ποτέ και πήρε κάθε πιθανό κι απίθανο τρόπαιο. Και όμως, ο Λούκα Ντόντσιτς ίσως κατρακυλήσει εκτός τετράδας στο NBA Draft 2018! Υπάρχουν λόγοι γι' αυτό.

Σε ηλικία 16 ετών έπεσε στα... βαθιά. Έκανε το ντεμπούτο του στην EuroLeague, είχε 3.5 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 2 ασίστ ανά 11 λεπτά συμμετοχής σε 12 αγώνες. Στη δεύτερη σεζόν του είχε 7.8 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 4.2 ασίστ ανά 19.5 λεπτά συμμετοχής σε 35 αγώνες. Και στην τρίτη, είδε τους μέσους όρους του να εκτοξεύονται στους 16 πόντους, τα 4.8 ριμπάουντ, τις 4.3 ασίστ και το 1.1 κλέψιμο ανά 26 λεπτά συμμετοχής σε 33 παιχνίδια.

Στα 19 του χρόνια ο Λούκα Ντόντσιτς είναι Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Σλοβενία και μέλος της καλύτερης πεντάδας του EuroBasket 2017. Είναι επίσης Πρωταθλητής Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης, MVP της EuroLeague 2017/18, μέλος της κορυφαίας πεντάδας της κανονικής περιόδου, αλλά και Πολυτιμότερος Παίκτης του Final Four που έγινε στο Βελιγράδι. Δύο φορές κορυφαίος νεαρός, δύο φορές Πρωταθλητής Ισπανίας, δύο φορές Κυπελλούχος Ισπανίας, κορυφαίος νεαρός το 2017, κορυφαίος παίκτης της EuroLeague τον Οκτώβριο του 2017, MVP της 13ης και της 17ης αγωνιστικής, MVP στο τρίτο και το τέταρτο ματς των Playoffs με τον Παναθηναϊκό.

Και όμως, παρά το γεγονός ότι κάνει πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί από παίκτη αυτής της ηλικίας, ο Ντόντσιτς δεν είναι αυτή τη στιγμή το φαβορί για να βρεθεί στην πρώτη επιλογή του ΝΒΑ Draft 2018. Ίσως πέσει κάτω και από το νούμερο 2, ίσως βγει και εκτός τετράδας. Ακούγεται περίεργο, ακούγεται ίσως και υπερβολικό, όμως ενώ η πορεία του είναι εξωφρενική, οι μετοχές του στις ΗΠΑ πέφτουν με μεγάλη ταχύτητα.

ΤΑ ΠΗΡΕ ΟΛΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 1

Θα περίμενε κανείς ότι ένας 19χρονος με 16.9 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 22.7 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης στην κανονική περίοδο της EuroLeague, θα είναι το πρώτο και το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη επιλογή του NBA Draft οποιασδήποτε σεζόν. Όχι όμως για το NBA Draft 2018. Κι ας σούταρε φέτος ο νεαρός Σλοβένος με 62% στο δίποντο και 81% στις βολές. Κι ας έχει το κορμί και το ταλέντο για να παίξει και στις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Κι ας είναι "ψημένος" από το κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, στην οποία δεν του έμεινε να διεκδικήσει κάτι από τη στιγμή που πήρε τα πάντα μέσα σε εννέα μήνες.

ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI)
ÅÕÑÙÌÐÁÓÊÅÔ 2017 / ÓËÏÂÅÍÉÁ - ÅËËÁÄÁ / EUROBASKET 2017 / SLOVENIA - GREECE (EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στη διάρκεια του Final Four ακούστηκε πως οι Suns, οι Kings και οι Hawks είναι προετοιμασμένες να προσπεράσουν τον Ντόντσιτς το βράδυ της 21ης Ιουνίου. Η συγκεκριμένη φήμη προκάλεσε εντύπωση, όμως η αλήθεια είναι πως η φετινή φουρνιά είναι σπουδαία και θυμίζει αρκετά εκείνη του 2003, την κατά πολλούς κορυφαία στην σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ. DeAndre Ayton (C), Marvin Bagley (PF), Jaren Jackson (PF), Mohamed Bamba (C), Michael Porter (SF) είναι πέντε σπουδαίες περιπτώσεις αθλητών που μπορούν να εξελιχθούν σε franchise players, με αποτέλεσμα ο Ντόντσιτς να έχει τρομερό ανταγωνισμό, αλλά να μη βοηθά και ο ίδιος τον εαυτό του. Ή μήπως τον βοηθά με τον δικό του τρόπο;

Ayton και Bagley είναι οι δύο που ξεχωρίζουν, Jackson, Bamba και Porter ακολουθούν. Ρεαλιστικά, ο Ντόντσιτς βρίσκεται ανάμεσα στα δύο groups, αν και μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν ότι η επιλογή του στο νούμερο 1 είναι δεδομένη.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ο 19χρονος Σλοβένος έλεγε πριν και κατά την διάρκεια του Final Four πως δεν έχει αποφασίσει αν θα μετακομίσει στο ΝΒΑ εν όψει της σεζόν 2018/19 ή αν θα μείνει για έναν ακόμη χρόνο στην Ευρώπη. Το ίδιο είπε και αμέσως μετά την κατάκτηση της EuroLeague, όταν δήλωσε απόλυτα συγκεντρωμένος στον τελευταίο στόχο της σεζόν, το ισπανικό πρωτάθλημα. Που βρίσκεται η αλήθεια; Κάπου στη μέση. Ο Ντόντσιτς γνωρίζει πως μπορεί να κατρακυλήσει μέχρι και το νούμερο 5, ξέρει ότι το rookie συμβόλαιό του δεν... ενθουσιάζει (θα ξεκινάει από τα 6.7 εκατομμύρια αν είναι πρώτος ή από τα 4.4 εκατομμύρια αν είναι πέμπτος), αλλά αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι το γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει άμεσα σε μια ιδανική κατάσταση, στο roster δηλαδή μιας ομάδας που θα διεκδικεί την είσοδό της στα Playoffs.

Το γεγονός ότι άφηνε -και συνεχίζει να αφήνει- ανοιχτό το μέλλον του, έχει προβληματίσει τις ομάδες που επιλέγουν ψηλά. Κάποιοι λένε πως ο Ντόντσιτς αφήνει επίτηδες ερωτηματικά να αιωρούνται πάνω από την περίπτωσή του, καθώς προσπαθεί να επιλέξει (όσο αυτό μπορεί να γίνει) την ομάδα που θα επενδύσει στο ταλέντο του. Γνωρίζει πως ο Ayton θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η πρώτη επιλογή από τους Phoenix Suns, πράγμα που σημαίνει ότι έτσι δεν θα πέσει στην... αγκαλιά του Ιγκόρ Κοκόσκοφ, του προπονητή του στην Εθνική Σλοβενίας. Οι Kings δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον, οι Hawks δύσκολα θα αποφύγουν τις τελευταίες θέσεις της Ανατολικής Περιφέρειας, οι Grizzlies που επιλέγουν τέταρτοι και οι Mavericks που επιλέγουν πέμπτοι έχουν τον Marc Gasol και τον Dirk Nowitzki αντίστοιχα, οπότε ίσως σε Memphis και Dallas να νιώσει πιο άνετα.

ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑ

Οι Suns έστειλαν άνθρωπό τους στο Βελιγράδι για να δει από κοντά τον Ντόντσιτς, οι Kings, οι Hawks και οι Grizzlies δεν το έκαναν. Η ομάδα του Memphis είχε στείλει τον General Manager, Chris Wallace, στην Αθήνα για την σειρά με τον Παναθηναϊκό (18 πόντοι με 0/3 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 12/12 βολές, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 4 λάθη σε 48 λεπτά ο απολογισμός του Σλοβένου στους δύο αγώνες στο ΟΑΚΑ), το ίδιο είχαν κάνει οι Magic με τον GM John Hammond που κάθισε δίπλα στον πάγκο του Παναθηναϊκού, αλλά και οι Los Angeles Lakers, καθώς ο GM Rob Pelinka είδε τον Ντόντσιτς από κοντά. Οι Spurs επίσης ενδιαφέρονται για εκείνον, όμως επιλέγουν στο νούμερο 18, οι Bulls και οι Bucks τον έχουν στο μικροσκόπιό τους, όλοι θα ήθελαν να ανέβουν μερικές θέσεις για να τον πάρουν, ωστόσο φαίνεται πως οι ομάδες που επιλέγουνν στις πρώτες 2-4 θέσεις είναι έτοιμες να τον προσπεράσουν.

ΤΟ ROOKIE ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ

Ιδανικά, ο Ντόντσιτς θα ήθελε να ακολουθήσει το μονομάτι που ακολούθησαν ο Αλεξ Αμπρίνες και ο Μπόγκταν Μπογκντάνοβιτς, να μετακομίσει δηλαδή στο ΝΒΑ μία τριετία μετά την επιλογή του στο Draft, ώστε να έχει το δικαίωμα να διαπραγματευθεί το συμβόλαιό του από μηδενική βάση. Αυτή όμως είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση που δεν πρόκειται να πάρει από τη στιγμή που θα βρεθεί τόσο ψηλά στο Draft, αλλά και με δεδομένο πως έχει κατακτήσει τα πάντα στην Ευρώπη. Στα 19 του χρόνια είναι έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο, αλλά έχει και αρκετά ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν:

Πόσο ακόμη μπορεί να βελτιωθεί; Πότε θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις (δεν βρισκόταν στο NBA Draft Combine εξαιτίας της συμμετοχής του στο Final Four της EuroLeague) και σε ποιες ομάδες θα στείλουν οι εκπρόσωποί του τον φάκελό του; Θα προσπαθήσει να πιέσει καταστάσεις για να "επιλέξει" εκείνος την ομάδα του; Είναι έτοιμος να βοηθήσει το rebuild ενός franchise ή θέλει να βρεθεί σε μια ομάδα που θα διεκδικεί την είσοδό της στα Playoffs; Σε ποια θέσει θα αγωνιστεί, στον άσο, το δύο ή το τρία; Μπορεί στο ΝΒΑ να κερδίζει φάουλ με την συχνότητα που τα κερδίζει στην Ευρώπη; Μπορεί το κορμί του να αντέξει τον ρυθμό και την επίπονη σεζόν της Λίγκας; Πόσο καταπονημένο είναι το κορμί του από τις τελευταίες δύο σεζόν; Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι το σουτ του στα δεδομένα του ΝΒΑ; Πόσο έτοιμος είναι να κάνει "θυσίες" στη διατροφή του;

Slovenia's Luka Doncic, center, celebrates with teammates during their Eurobasket European Basketball Championship quarter final match against Latvia, in Istanbul, Tuesday, Sept. 12. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Slovenia's Luka Doncic, center, celebrates with teammates during their Eurobasket European Basketball Championship quarter final match against Latvia, in Istanbul, Tuesday, Sept. 12. 2017. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Ο Ντόντσιτς εκπροσωπείται (στο ΝΒΑ) από τον διάσημο agent Μπίλ Ντάφι, ο οποίος λέγεται πως έχει ήδη πάρει από τον πελάτη του σαφείς οδηγίες εν όψει του Draft. Φαίνεται πως ο 19χρονος Σλοβένος έχει ξεχωρίσει τις ομάδες στις οποίες θέλει να παίξει κι αυτό είναι ένα στοιχείο που -μαζί με όλα τα ερωτήματα που ήδη αναφέραμε- αποθαρρύνει κάποιες, αν όχι όλες τις ομάδες που επιλέγουν στην πρώτη τετράδα.

Στα δικά μας μάτια, ο Ντόντσιτς αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη να βρίσκεται στις δύο πρώτες επιλογές. Είτε μπροστά, είτε πίσω από τον εκπληκτικά ταλαντούχο DeAndre Ayton. Οι εννέα μήνες από το EuroBasket 2017 μέχρι το Final Four 2018 ήταν ασύλληπτοι, ο Σλοβένος έκανε πράγματα που δεν είχαμε δει από αθλητή αυτής της ηλικίας. Και όμως, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε να πέφτει στο νούμερο 4, ίσως και στο νούμερο 5 σε ένα πολύ γεμάτο Draft.

TAGS EUROLEAGUE ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ