EUROLEAGUE

Πρώτη φορά Euroleague χωρίς Παρτίζαν

Πρώτη φορά Euroleague χωρίς Παρτίζαν

Για πρώτη φορά η Euroleague θα ξεκινήσει χωρίς να βρίσκεται μεταξύ των ομάδων που απαρτίζουν την διοργάνωση η Παρτίζαν. Το Euroleague Greece παρουσιάζει την πορεία των Σέρβων τα τελευταία χρόνια και τους χαμηλούς μέσους όρους ηλικίας...

Η Παρτίζαν δεν κατάφερε τη σεζόν που ολοκληρώθηκε να πάρει το "εισιτήριο" για την Euroleague, καθώς οι Κροάτες της Τσεντεβίτα και της Τσιμπόνα ήταν εκείνοι που κέρδισαν δίκαια τη συμμετοχή τους. Αποτέλεσμα ήταν οι Σέρβοι για πρώτη φορά να μείνουν χωρίς σύλλογο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Παρόλα αυτά, όμως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τσιμπόνα δεν την επέστρεψαν να πάρει μέρος. Έτσι, ο Ερυθρός Αστέρας ήταν εκείνος που έσωσε το γόητρο των Σέρβων, παίρνοντας τη θέση της στην Euroleague. Και πάλι, πάντως το πλήγμα για τη χώρα ήταν μεγάλο, αφού η Παρτίζαν δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της, μία ομάδα με διαδοχικές παρουσίες μετά τη σεζόν 2000-01, όταν και είχαμε τις δύο διοργανώσεις (Euroleague και Suproleague).

Η Παρτίζαν, μάλιστα έχει φτάσει και στην κορυφή της Ευρώπης το 1992, όταν ο Σάσα Τζόρτζεβιτς με τρίποντο στην εκπνοή έδωσε το τρόπαιο της διοργάνωσης στην Παρτίζαν κόντρα στη Μπανταλόνα.

Αποτέλεσμα ήταν η Παρτίζαν να είναι ο μοναδικός σύλλογος της χώρας που έχει καταφέρει να κατακτήσει την Euroleague. Τη σεζόν 2001-02 η Παρτίζαν αποκλείστηκε στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, καθώς είχε ρεκόρ 6-8, ενώ παράλληλα γνώρισε και δύο ήττες από την ΑΕΚ (στην Αθήνα με 106-70 και στη Σερβία με 74-69). Την αμέσως επόμενη χρονιά με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στην άκρη του πάγκου, δεν κατάφερε και πάλι να περάσει στην δεύτερη φάση, έχοντας στη σύνθεση της παίκτες, όπως ο Μίλος Βούγιανιτς και ο Νέναντ Κρστιτς.

Η αντεπίθεση...

Το ίδιο και τις σεζόν 2003-04 και 2004-05. Το 2006, η Παρτίζαν δεν κατάφερε να περάσει στην δεύτερη φάση, ενώ το 2007 έφτασε μέχρι τη φάση των "16" της Euroleague. Το 20078 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού, χωρίς όμως να καταφέρει να πάρει την πρόκριση για το φάιναλ-φορ, καθώς ηττήθηκε με 2-1 από την Ταού Κεράμικα.

Το 2009 οι Σέρβοι έφτασαν και πάλι μέχρι τα προημιτελικά, χωρίς να καταφέρουν να προκριθούν και πάλι μεταξύ των κορυφαίων τεσσάρων ομάδων της Ευρώπης. Το 2010, όμως οι Σέρβοι με τον Ντούσκο Βουγιόσεβιτς στον πάγκο τους κατάφεραν να φτάσουν στο φάιναλ-φορ, γνωρίζοντας δύσκολα την ήττα από τον Ολυμπιακό με 83-80, ενώ στον μικρό τελικό ηττήθηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 90-88.

Πρώτη φορά Euroleague χωρίς Παρτίζαν

Τη σεζόν 2010-11 οι Σέρβοι αποκλείστηκαν στη φάση των "16", ενώ το 2011-12 δεν τα κατάφεραν να περάσουν από την πρώτη φάση (ρεκόρ 4-6). Το ίδιο και τη σεζόν 2012-13, ενώ πέρυσι βρέθηκαν μεταξύ των 16 καλύτερων ομάδων της Ευρώπης.

Χαμηλός μέσος όρος ηλικίας

Αξίζει να αναφέρουμε πώς το 1992, όταν η Παρτίζαν στέφθηκε πρωταθλήτρια είχε μέσο όρο ηλικίας τα 21,7 έτη! Από εκείνο το βράδυ στις 14 Απριλίου του 1992, όταν η Παρτίζαν έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ πολλά πράγματα άλλαξαν τόσο στη φιλοσοφία, όσο και στον τρόπο παιχνιδιού στη Γηραιά Ήπειρο, με την Παρτίζαν να καταφέρνει από τότε να φτάσει ακόμα δύο φορές σε φάιναλ-φορ.

Να θυμίσουμε ότι η ομάδα του 1992 απαρτιζόταν από τους Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Ίβο Νάκιτς, Ζόραν Στεβάνοβιτς, Βλάντιμιρ Ντραγκουτίνοβιτς, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Μλάνταν Σίλομπαντ, Σλάβιτσα Κοπρίβιτσα και Ντράγκιτσα Σάριτς.

Η αμέσως επόμενη φορά που η Παρτίζαν κατάφερε να ξεχωρίσει και να διακριθεί ήταν τη σεζόν 1997-98, όταν έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ, έχοντας παίκτες, όπως οι Τομάσεβιτς, Ντρόμπνιακ, Βάρτνα και Ραντόσεβιτς, ενώ η δεύτερη όπως είπαμε ήταν το 2010.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΡΤΙΖΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ