EUROLEAGUE

Το πανάκριβο "εισιτήριο" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Το πανάκριβο "εισιτήριο" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Ο Άρης Λαούδης εξηγεί τι ισχύει με την ποινή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, γιατί κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει την είσοδο στο γήπεδο και με τι τιμωρία κινδυνεύει εφόσον αγνοήσει την απόφαση της EuroLeague.

Μια ποινή σαν αυτή έχει τη... γνωστή θολούρα που προκαλεί κάθε φορά που επιβάλλεται. Δεν μπαίνω στη διαδικασία του αν είναι σωστή ή όχι, αλλά στον τρόπο που μια διοργάνωση μπορεί να την εφαρμόσει.

Είναι τέτοιες οι δυσκολίες και τα ζητήματα που ανακύπτουν που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι... ταινία γέλιου. Αυτό που λέμε " η γάτα με το ποντίκι" μπορεί να μοιάζει λίγο, μπροστά σ' αυτό που θα ζήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και για να το ξεκαθαρίζω δεν αναφέρομαι στις ποινές που μπορεί να επιβάλει η διοργανώτρια αρχή, αλλά τον τρόπο και το πλαίσιο με το οποίο θα το κάνει. Έχουμε και λέμε λοιπόν, περισσότερο για να αντιληφθούμε το αστείο του πράγματος και τα ζητήματα που θα βρούμε μπροστά μας...

Καταρχήν, έγκυροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος για να απαγορευτεί η είσοδος του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο γήπεδο . Για να το ξεκαθαρίσω δεν αναφέρομαι σε πιθανή "καμπάνα", αφότου αποφασίσει να πάει, αλλά το κατά πόσο μπορεί κάποιος να του απαγορεύσει την είσοδο στην εξέδρα ή το παρκέ, αν αποφασίσει να πάει.

Κι αυτό δεν αφορά στην ιδιότητά του, το αν είναι ιδιοκτήτης ή όχι της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods, αλλά το γεγονός ότι η όποια απόφαση του αθλητικού δικαστή της EuroLeague δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την Ελληνική Αστυνομία που υπακούει μόνο σε δικαστικές αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης. Με λίγα λόγια, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να εισέλθει, ουδείς μπορεί να τον σηκώσει από τη θέση του με το ζόρι, αν τυχόν μπει στο γήπεδο. Ενδεχομένως ο σεκιούριτι ή κάποιος υπάλληλος μπορεί να του ζητήσει να αποχωρήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να του το επιβάλει... Από 'κει και πέρα...

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν είναι τυπικά ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods, δεν έχει υπογράψει καν ο ίδιος τη 10ετή σύμβαση με την EuroLeague. Η διοργανώτρια αρχή τον αντιμετωπίζει ως ιδιοκτήτη, του το έχει ξεκαθαρίσει, φαίνεται άλλωστε από την ανακοίνωση που εξέδωσε την 22α Ιανουαρίου , όταν ξεκίνησε τη διαδικασία για την ανταλλαγή ύβρεων με τους Τούρκους φιλάθλους.

Παράλληλα, η φωτογραφία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου έχει σταλεί στις 16 ομάδες, οι οποίες είναι ενήμερες για την απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα της EuroLeague. Τι γίνεται σε περίπτωση που θελήσει να πάει; Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει την είσοδο, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα τιμωρία με υψηλότατο πρόστιμο , αν διαπιστωθεί πως πράγματι αγνόησε την απόφαση.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Γιαννακόπουλος αγνοήσει την ποινή και στα εκτός έδρας παιχνίδια και αποφασίσει να μεταβεί στη Μαδρίτη για να παρακολουθήσει την αναμέτρηση με τη Ρεάλ. Ένα σενάριο λέει πως η διοίκηση της φιλοξενούμενης ομάδας οφείλει να του ζητήσει να αποχωρήσει κι αν αγνοήσει την προτροπή, τότε θα ενημερώσει σχετικώς την EuroLeague ότι έκανε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να απαλλαγεί από τις επιπλέον ευθύνες. Και σ' αυτή την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος νέας τιμωρίας για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο κι όχι για τη φιλοξενούμενη ομάδα, με την προϋπόθεση πως αυτή θα έχει κάνει όλες τις παραπάνω ενέργειες για να διασφαλιστεί.

Θα πει κάποιος "παραθυράκια" δεν υπάρχουν; Απλό παράδειγμα: Μπορεί ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος να πάει στο γήπεδο προσκεκλημένος ενός χορηγού της διοργάνωσης; Με δεδομένο ότι η EuroLeague δίνει αυτό το περιθώριο στους χορηγούς, προφανώς και μπορεί. Κάλλιστα θεωρητικά μπορεί να βρεθεί στις εξέδρες του ΟΑΚΑ, κι όχι μόνο, ως εκπρόσωπος ή προσκεκλημένος των χορηγών. Και σ' αυτή την περίπτωση νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν το ίδιο: Κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει την είσοδο, αλλά και πάλι ελλοχεύει ο κίνδυνος νέας τιμωρίας του.

Στην ουσία, πρόκειται για μια προσωπική διαφορά. Μια διαφορά ανάμεσα στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και την διοργανώτρια αρχή που δεν μπορούν να τη λύσουν οι ομάδες, ούτε η Αστυνομία.

Υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας για τον Παναθηναϊκό; Σωστο το ερώτημα, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι θεωρητικά ο σύλλογος δεν κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών ή τιμωρία έδρας, αλλά βεβαίως μπορεί να ματώσει οικονομικά από τα πρόστιμα. Κάθε ποσό μπορεί να αφαιρείται από τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί και μοιραία στο τέλος οι "πράσινοι" να έχουν βρεθεί με... μηδέν, σε σχέση με αυτά που είχαν προϋπολογίσει.

Από την άλλη βέβαια ποιος μπορεί να ποντάρει πώς η Ευρωλίγκα δεν θα θελήσει να πιέσει τον Παναθηναϊκό προκειμένου να "πείσει" τον Γιαννακόπουλο; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά πως μια απειλή αφαίρεσης βαθμών δεν είναι πιο δυνατή από οτιδήποτε άλλο;

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ