EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε: 91-73

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε: 91-73

Ο Παναθηναϊκός έδωσε ένα αληθινό show με πρωταγωνιστή τον Έι Τζέι Σλότερ επικρατώντας με 91-73 της Φενέρμπαχτσε στην επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Οι "πράσινοι" σούταραν εκπληκτικά (10/12 τρίποντα στο ημίχρονο και 18/26 συνολικά), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ ομάδας, το οποίο είχαν σημειώσει και πέρσι για 2η φορά (σ.σ το απόλυτο ρεκόρ το έχει η Σιένα με 19 τρίποντα). Με τον Σλότερ να μην αστοχεί με... τίποτα (7/10 τρίποντα, 23 πόντοι συνολικά) και τον Διαμαντίδη να γιορτάζει τις 1.000 ασίστ στην Euroleague πασάροντας συνολικά 10, έφτασε στη 2η νίκη του στη διοργάνωση και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Οι δηλώσεις του Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Η διαφορά έφτασε και τους 30 πόντους (70-40) πριν το "τριφύλλι" πατήσει φρένο απέναντι στους Τούρκους. Ο κόσμος αποθέωσε στο τέλος τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος έφυγε όμως μπαρουτιασμένος από την κακή εμφάνιση της ομάδας του.

Ο αγώνας

Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησαν το παιχνίδι οι γηπεδούχοι ήταν εν μέρει ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει. Κι αυτό γιατί ο Σλότερ ευστόχησε στο πρώτο σουτ που επιχείρησε, στέλνοντας... μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Το καλάθι του μπορεί να αυτό που άνοιξε το σκορ, αλλά το πλέον σημαντικό ήταν ότι προήλθε από ασίστ του Διαμαντίδη. Τη... χιλιοστή που έβγαλε στην ιστορία της Euroleague.

Οι "πράσινοι" δεν έχασαν λεπτό τα ηνία του σκορ, και γι αυτό ευθύνονταν οι Σλότερ και Μπατίστα. Ο πρώτος με τη δράση του πίσω από τα 6μ75 και ο δεύτερος με όσα έκανε στο "ζωγραφιστό". Κοινός παρονομαστής οι ασίστ που έβγαζε ο Διαμαντίδης.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +8 (16-8) του 5ου λεπτού. Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε τάιμ άουτ με σκοπό να αλλάξει τον ρυθμό, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Αιτία η μνημειώδης ευστοχία των παικτών του Ντούσκο Ιβάνοβιτς πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Με μπροστάρη φυσικά τον Σλότερ.

Ο Αμερικανός γκαρντ (που ήταν εντυπωσιακός στα πρώτα δεκατέσσερα λεπτά του πρώτου μέρους), έβρισκε διαρκώς τον στόχο και παίρνοντας βοήθειες από Μπατίστα (κυρίως) και Γιάνκοβιτς, βοήθησε τον Παναθηναϊκό να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το προβάδισμά του.

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε: 91-73

Άγνωστη λέξη η αστοχία

Με την ψυχολογία των "πρασίνων" στα ύψη, οι γηπεδούχοι δεν είχαν πολλά να κάνουν. Απλά να ελέγξουν τα ριμπάουντ και να μην επιτρέψουν στους ηγέτες των Τούρκων να πάρουν τα πάνω τους. Κάτι το οποίο έκαναν σε μεγάλο βαθμό, αφού ο μεν Γκούντελοκ ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής για την ομάδα του στο πρώτο εικοσάλεπτο, από την άλλη οι σέντερ της Φενέρμπαχτσε έμοιαζαν ανίκανοι να "χτυπήσουν" κοντά στο καλάθι.

Στο μεταξύ, οι "κοντοί" του Παναθηναϊκού συνέχισαν... το βιολί τους. Δηλαδή να ευστοχούν από την περιφέρεια. Πότε ο Σλότερ, πότε ο Μπλουμς, πότε ο Παππάς συνέχισαν να φορτώνουν το καλάθι της τουρκικής ομάδας με τρίποντα.

Γι αυτό και η διαφορά πήρε... την ανηφόρα. Από το +12 (24-12) του 7ου λεπτού, φτάσαμε στο +20 (41-21) του 14ου λεπτού. Χρονικό σημείο στο οποίο ο Σλότερ πέρασε στον πάγκο, για να πάρει τις απαραίτητες ανάσες. Με τους Διαμαντίδη και Μπατίστα να του κάνουν παρέα.

Ε και; Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε τον αυτοέλεγχο του. Αντίθετα, συνέχισε να οδηγεί την κούρσα, διατηρώντας την απόσταση ασφαλείας που τον χώριζε από τους Τούρκους (50-28 στο 18'). Ο "Ζοτς" δοκίμασε ό,τι είχε στο μυαλό του, αγωνίστηκε χωρίς σέντερ, δοκίμασε άμυνα ζώνης, αλλά... μηδέν εις το (αμυντικό) πηλικό.

Εξ ου και το +23 (59-36) του Παναθηναϊκού στην ανάπαυλα.

Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε: 91-73

Με το γκάζι πατημένο

Θα περίμενε κανείς ο Παναθηναϊκός να ρίξει ταχύτητα, αλλά συνέβη τελικά ακριβώς το αντίθετο! Οι "πράσινοι" μπήκαν και στην επανάληψη με το γκάζι πατημένο και το χέρι τους ζεστό, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στους 30 πόντους (70-40) και να κλείσει στη λήξη της περιόδου στους 25 (82-57) χάρις στο εκπληκτικό follow-κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ.

Σε αυτό το διάστημα οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς συνέχισαν αν είναι εύστοχοι: ξεκίνησαν με 4/4 τρίποντα και είχαν συνολικά 5/7 καταστρέφοντας κάθε αμυντικό πλάνο των Τούρκων που προσπάθησαν να πιέσουν περισσότερο, ρισκάροντας έτσι να δώσουν περισσότερα αμαρκάριστα σουτ.

Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει κατά κράτος τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, που δεν είχε ούτε τον τρόπο, ούτε το κουράγιο για να γυρίσει το παιχνίδι και να μειώσει. Όχι, ότι θα την άφηνε ο Παναθηναϊκός που συνέχισε να είναι εντυπωσιακός και να σκοράρει με κάθε πιθανό τρόπο.

Παρότι ο Μαυροβούνιος τεχνικός άδειασε τον πάγκο του στα τελευταία λεπτά, ο Παναθηναϊκός συνέχισε να τρέχει και να πιέζει και είναι ενδεικτικό ότι ο Ιβάνοβιτς πήρε τάιμ-άουτ στο 37' μετά από ένα λάθος και μια κακή επιστροφή.

Τελικά ο Παναθηναϊκός έφτασε τα 18 τρίποντα και τους στην επίθεση 91 (91-73 το τελικό), με τον κόσμο να αποθεώνει την ομάδα, αλλά και τον... Ομπράντοβιτς φωνάζοντας ρυθμικά το όνομα του.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ