EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 67-80

Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 67-80
INTIME SPORTS

Αψηφώντας τις απουσίες και τις... απειλές για βόμβα στο ΟΑΚΑ, η Μπαρτσελόνα κέρδισε τον Παναθηναϊκό (80-67). Οι "πράσινοι" δεν μπόρεσαν να φανούν ανταγωνιστικοί για μεγάλο μέρος του αγώνα, με τον ΝτεΜάρκους Νέλσον να κάνει απόψε το ντεμπούτο του.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν εκτός ρόστερ, για πρώτη φορά από τον Γενάρη του 2013, μαζί με τον Μποχωρίδη και αυτό από μόνο του σήμαινε πως αυτό το βράδυ θα ήταν βράδυ δοκιμών για τον Παναθηναϊκό, εν όψει του ΤΟΡ16.

Οι Καταλανοί επικράτησαν με 67-80 και υποχρέωσαν τον Παναθηναϊκό στην πρώτη του εντός έδρας ήττα στην Euroleague, ενώ οι δυο ομάδες θα ανταμώσουν ξανά στο TOP-16 . Στο ημίχρονο του αγώνα δόθηκε εντολή για να εκκενωθεί το ΟΑΚΑ έπειτα από τηλεφώνημα για βόμβα! Ο έλεγχος της αστυνομίας στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και το κλειστό ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, σχεδόν 4.000 φίλοι των ''πράσινων'' επέστρεψαν στις θέσεις τους κι έπειτα από 40' διακοπής, το παιχνίδι άρχισε ξανά με την Μπαρτσελόνα να φτάνει εύκολα στη νίκη.

Τα στατιστικά του αγώνα

Οι δηλώσεις του Ιβάνοβιτς

O αγώνας

Η ιστορία ξεκίνησε με ανάποδο λέι απ Μπατίστα αλλά μετά η ζωή του δεν ήταν ιδιαίτερα απλή, με τον Τόμιτς μπροστά του και τους φίλους του Κροάτη να βοηθούν. Στην άλλη άκρη, όλοι οι παίκτες των "μπλαουγκράνα" πήγαιναν σε ποσταρίσματα, γιατί τους το επέτρεπε το ύψος (και οι δυνατότητες) τους και με τον Χεζόνια να μένει ελεύθερος στο τρίποντο, οι Ισπανοί προηγήθηκαν 6-11 στο 5.05''.

H δημιουργία ήταν και πάλι άγνωστη λέξη για τον ΠΑΟ (οι Σλότερ, Παππάς, Γιάνκοβιτς δεν θριάμβευσαν ως προς αυτό -με τον Διαμαντίδη να απέχει) και για αυτό ο Νέλσον πάτησε το πόδι του στο παρκέ, για πρώτη φορά σε επίσημο ματς των "πρασίνων", στο 5.39''. Ο Πασκουάλ απάντησε με τους Ναβάρο και Σατοράνσκι στη θέση των Χουέρτας και Χεζόνια, η άμυνα της ομάδας του συνέχισε να είναι "κλειστή", οι γηπεδούχοι δεν βρήκαν το σουτ, αλλά ο Τόμας βρήκε επτά σερί πόντους έως το 8-20 (8.38''). Στο μεσοδιάστημα, ο Μαυροκεφαλίδης αντικατέστησε τον Μπατίστα και ο Γκιστ τον Γιάνκοβιτς, για να γίνει τριάρι ο Αμερικανός και ο Φώτσης να μείνει στο "4". Το 10-21 του δεκαλέπτου υπέγραψε ο Μαυροκεφαλίδης, με το πρώτο εντός παιδιάς του Παναθηναϊκού από το 3.02 (το 6-4 του Γιάνκοβιτς). Σε αυτό το διάστημα, οι μεν είχαν 4/14 σουτ και οι δε 8/18, μαζί με 9-4 ριμπ. (vs. 6-3).

Οι δοκιμές που έγιναν

Η πεντάδα του ΠΑΟ άλλαξε κατά ένα πρόσωπο (τον Μπλουμς αντί του Παππά), αυτή της Μπαρτσελόνα κατά δυο (Πλάις και Λάμπε στη φροντ λάιν), με τον Γκιστ να δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία της (ως τριάρι), ενώ οι Φώτσης και Μαυροκεφαλίδης συνδέονταν με το καλάθι (15-21, 12.25''). Ο Γιάνκοβιτς έγινε -ξανά- άσος (γιατί ως τέτοιος ξεκίνησε το ματς), ο Νάχμπαρ έκανε παρέα στον Γκιστ, με το δίδυμο Χουέρτας και Χεζόνια να επιστρέφουν (δυο δυο πήγαιναν οι αλλαγές στις θέσεις) και τον Βραζιλιάνο να είναι η λύση στο -επιθετικό- πρόβλημα των "μπλαουγκράνα": είχε πέντε σερί πόντους πριν ο Μπλουμς τον διακόψει με τρελό τρίποντο, υπό πίεση (18-26, 15'). Μετά, λύση έγινε ο Λάμπε που έδινε δεύτερες ευκαιρίες και πόντους έως το 18-32 (16.15''), χωρίς ο Ράιτ να κάνει κάτι -ναι, ο Ιβάνοβιτς κήρυξε λήξη του ψηλού σχήματος. Για αυτό και αποχώρησε, για να επιστρέψει ο Μπατίστα, με τον Γκιστ να γίνεται τεσσάρι και τους Παππά, Μπλουμς και Γιάνκοβιτς να ολοκληρώνουν την εικόνα. Απέναντι τους βρήκαν τους Χουέρτας, Ναβάρο και Σατοράνσκι που όσο και να το κάνεις έχουν ένα καλύτερο know how, με το εντυπωσιακό κάρφωμα του Τσέχου να κάνει το σκορ 21-38 (19.20''). Ο Ράιτ επέστρεψε για τα τελευταία δευτερόλεπτα, έπεσε πάνω στον Χουέρτας και με βολές του τελευταίου φτάσαμε στο 23-40 του ημιχρόνου. Σε αυτή τη δεύτερη περίοδο, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε κάτι περισσότερο από 1/9 διπ. και 2/5 τριπ., με την Μπαρτσελόνα να έχει 7/15 διπ. και 1/5 τριπ., αλλά και μόνο 1 λάθος.

Η βόμβα και η επιστροφή

Mετά το... όχι και τόσο ευχάριστο διάλειμμα για να ελεγχθεί το ΟΑΚΑ (μετά το τηλέφωνο αγνώστων σε εφημερίδα και σάιτ που ήθελε να υπάρχει βόμβα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις), το οποίο κράτησε 40 λεπτά, οι ομάδες επέστρεψαν στο παρκέ και ελάχιστοι εκ των θεατών στις εξέδρες. Ως είθισται να συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτοί που ακολουθούσαν (οι "πράσινοι") ήταν καλύτεροι. Είχαν μεγαλύτερη ενέργεια, εκμεταλλεύτηκαν τις αργές επιστροφές των αντιπάλων τους στην άμυνα, "διάβαζαν" καλύτερα το ματς και έφτασαν έως το 47-53 (27.31''), σκοράροντας και 3 τρίποντα (σε όλο το πρώτο ημίχρονο, είχαν 2/6). Το τέταρτο φάουλ του Μπατίστα (25.13'') είχε ως συνέπεια να γίνει και σέντερ ο Γκιστ. Μετά το τάιμ άουτ του Πασκουάλ, η εικόνα άλλαξε άρδην. Βοήθησε... και η έξοδος του Νέλσον, με τον Παππά να γίνεται ο "άσος". Με πλήρη κυριαρχία των ψηλών, η "Μπάρτσα" έτρεξε 7-0 έως το 47-60 του 30'.

Ο δρόμος δεν είχε γυρισμό

Από τη στιγμή που η ανατροπή δεν έγινε στο σημείο που οι Καταλανοί ψάχνονταν στο παρκέ, ήταν δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να υπερβάλει εαυτόν για να πάρει τη νίκη. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Γιατί; Οι φιλοξενούμενοι είχαν περισσότερες λύσεις μέσα στο καλάθι (έβαζε - έβγαζε ο Πασκουάλ, αλλά δεν άλλαζε τίποτα), την ώρα που οι "πράσινοι" αναζητούσαν τρόπους να σκοράρουν.

Όταν τους βρήκαν (Μαυροκεφαλίδης), όμως ήταν πλέον αργά. Η Μπαρτσελόνα διατήρησε το διψήφιο προβάδισμά της με χαρακτηριστική άνεση, προσφέροντας παράλληλα θέαμα. Όπως το άλεϊ ουπ κάρφωμα του Χεζόνια στο 34', που ανάγκασε όσους φίλους του Παναθηναϊκού είχαν μείνει στο ΟΑΚΑ να χειροκροτήσουν.

Με τη διαφορά λοιπόν να παραμένει πάνω από τους δέκα πόντους (73-57 στο 34'), ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είπε να συνεχίσει τις δοκιμές. Ή, αν προτιμάτε, να δώσει την ευκαιρία στον Χαρααμπόπουλο να "γράψει" μερικά ακόμη λεπτά στην Euroleague. Γι αυτό τον πέρασε στο παρκέ στα τελευταία πεντέμισι λεπτά, με τον 17χρονο φόργουορντ να παίρνει μπάλες (κυρίως στο λόου ποστ).

Εν τέλει, η Μπαρτσελόνα πήρε τη νίκη με 80-67, την ώρα που ο Κόνιαρης έκανε -μετά τον Νέλσον- κι αυτός το ντεμπούτο του με τα χρώματα του Παναθηναϊκού στο τελευταίο ενάμιση λεπτό.

Τα δεκάλεπτα: 10-21, 23-40, 47-60, 67-80.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ