EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές: Το παιχνίδι των αντιθέσεων

Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές: Το παιχνίδι των αντιθέσεων

Το Euroleague Greece επιχειρεί να αναλύσει την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Αναντολού Εφές (12/2, 21:45) με τη βοήθεια των αριθμών. Τι λένε αυτοί; Μπερδεμένα τα πράγματα...

Το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Αναντολού Εφές είναι αυτό που μπορεί να φέρει το "τριφύλλι" στον δρόμο των πλέι οφ της Euroleague, να τον βοηθήσει να αφήσει πίσω το δύσκολο δίμηνο που πέρασε και να κοιτάξει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια του Top 16. Ειδικά από τη στιγμή που οι "πράσινοι" θα παρουσιαστούν εξόχως ενισχυμένοι στα επόμενα παιχνίδια, έχοντας στη "μηχανή" τους τον Μαρκίζ Χέινς, τον Έλιοτ Ουίλιαμς και τον αθλητικό σέντερ που πρόκειται να αποκτηθεί.

Για να πάμε στην ουσία του πράγματος, ήτοι το αγωνιστικό κομμάτι, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αριθμοί που συνοδεύουν το παιχνίδι. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως η καλύτερη άμυνα του Top 16 (αυτή του Παναθηναϊκού, με 72.8 πόντους) κοντράρεται με την πέμπτη καλύτερη επίθεση (αυτή της Αναντολού Εφές, με 80.7 πόντους). Είναι σαφές πως ο έλεγχος του ρυθμού θα κάνει τη διαφορά στο ΟΑΚΑ, εκεί όπου το "τριφύλλι" θέλει να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες. Πάσης φύσεως.

Εν αρχή βέβαια, θα πρέπει να περιορίσει την υπεροχή της τουρκικής ομάδας τους αιθέρες (11.5 πόντους ανά παιχνίδι) και να περιορίσει σε μείζονα βαθμό τη δημιουργία τους (19.2 ασίστ, τέταρτη στη λίστα). Την ίδια ώρα, οι "πράσινοι" πρέπει να βελτιώσουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στην πιεστική περιφερειακή άμυνα της Αναντολού Εφές. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως θα παραταχθούν με τρεις μόνο γκαρντ (Νικ Καλάθης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Τζέιμς Φελντέιν) αλλά και το γεγονός πως είναι η χειρότερη ομάδα σε επίπεδο λαθών (με 14.8 ανά παιχνίδι). Αριθμός μεγάλος μεν, αλλά φυσιολογικός αν κρίνουμε από τη γενικότερη λειψανδρία που υπήρχε στο πρώτο μισό του Top 16. Πρόβλημα που ούτως ή άλλως θα πάψει να υφίσταται στη συνέχεια, με την προσθήκη των Μαρκίζ Χέινς και Έλιοτ Γουίλιαμς.

Το αξιοπερίεργο βέβαια είναι πως την ίδια ώρα, το "τριφύλλι" είναι η δεύτερη καλύτερη ομάδα στο να οδηγεί τον αντίπαλο σε λάθος. Με 14.5 λάθη αντιπάλου ανά παιχνίδι, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει τον τρόπο να κερδίζει αυτό που θέλει. Από εκεί απορρέει άλλωστε -σε ένα βαθμό- το γεγονός πως έχει την καλύτερη άμυνα στο Top 16. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, που δείχνουν τη λογική με την οποία προσεγγίζει το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός.

Η υπεροπλία της Αναντολού Εφές στη φροντ λάιν, η ικανότητα του Τομά Ερτέλ στη δημιουργία και η παρουσία ικανών περιφερειακών σουτέρ, όπως ο Τζον Ντίμπλερ και ο Τσεντί Οσμάν συνθέτουν το παζλ των "πρέπει" για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Πρέπει να εξασφαλιστεί το αμυντικό ριμπάουντ, πρέπει να αποκοπεί ο Γάλλος πλεϊμέικερ από το παιχνίδι της ομάδας του, πρέπει να υπάρχουν γρήγορες περιστροφές για να μην βγουν αρκετά ελεύθερα σουτ για τους παίκτες που μπορούν να τα στείλουν στον στόχο.

Ο Παναθηναϊκός καλείται απόψε προστατεύσει την έδρα του και μαζί τις ελπίδες πρόκρισης στα πλέι οφ της Euroleague. Είναι άλλωστε το τελευταίο του παιχνίδι με την υπάρχουσα σύνθεση, αφού αυτό που ακολουθεί (σε δύο εβδομάδες) με τη Φενέρμπαχτσε θα είναι τελείως διαφορετικό. Κι από εκεί θα μιλάμε για μια διαφορετική ομάδα, η οποία θα κριθεί σε άλλη βάση.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ