EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός: Ακαδημία παραγωγής... προπονητών

Παναθηναϊκός: Ακαδημία παραγωγής... προπονητών

Με αφορμή την επιστροφή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο ΟΑΚΑ με το κοστούμι του (πρώτου) προπονητή, το EuroLeague Greece θυμάται τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με το "τριφύλλι" στα 00s κι ακολούθως έγιναν προπονητές.

Αν υπάρχουν δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Παναθηναϊκό των '00s αυτά είναι οι τίτλοι και η συνέπεια που επέδειξαν οι "πράσινοι" στη... δημιουργία προπονητών. Το "τριφύλλι" αντιμετωπίζει το βράδυ της Παρασκευής (14/10, 21:15) τη Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στην πρεμιέρα της EuroLeague. Ένα παιχνίδι που θα έχει έντονα συναισθηματικά στοιχεία, από την άποψη πως ο "Σάρας" αποτέλεσε έναν εκ των πλέον αγαπημένων "παιδιών" της "πράσινης" εξέδρας.

Αλήθεια όμως, έχετε σκεφτεί πόσοι από τους παίκτες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς την περασμένη δεκαετία κατέληξαν να ακολουθήσουν τα βήματά του. Η απάντηση θα ξαφνιάσει πολλούς από εσάς, αφού η καταμέτρηση ξεκινά και μεταξύ των ονομάτων που θα διαβάσετε, ενδεχομένως να μην τα έχετε σκεφτεί να κάθονται σε πάγκο με το κοστούμι του προπονητή. Το EuroLeague Greece έκανε τη... σούμα και επισημαίνει όλες τις περιπτώσεις.

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Το τοτέμ του Παναθηναϊκού πέρασε ένα τρίμηνο στον πάγκο του "τριφυλλιού", ως πρώτος προπονητής. Μπορεί να μην φέρει την ταυτότητα του προπονητή, αλλά στο διάστημα που κοούτσαρε την ομάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου του Πρωταθλητή Ελλάδος. Με ανατροπή μάλιστα, αφού ο Παναθηναϊκός επέστρεψε από το 1-2 στους τελικούς με τον Ολυμπιακό, για να κατακτήσει το τρόπαιο. Γι αυτό θα μνημονεύεται για πολλά ακόμη χρόνια ως ο άνθρωπος που ολοκλήρωσε, με τη βοήθεια των Σωτήρη Μανωλόπουλου και Δημήτρη Πρίφτη, μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των τελικών του πρωταθλήματος.

Γιώργος Καλαϊτζής: Ο βετεράνος πλεϊμέικερ εργάζεται τα τελευταία χρόνια ως προπονητής στις μικρές ηλικίες, όντας μάλιστα ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΣΚΑ. Το καλοκαίρι επέστρεψε στο "τριφύλλι" αναλαμβάνοντας να καθοδηγήσει το εφηβικό του συλλόγου στην κατάκτηση του τρίτου σερί πανελλήνιου πρωταθλήματος. Στην εκκίνηση της προσπάθειας μετρά το απόλυτο (4/4), ενώ τον χειμώνα θα έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος προπονητής στην ιστορία των "πρασίνων" που θα κοουτσάρει το εφηβικό στην EuroLeague των "μικρών", στον όμιλο της Οσπιταλέτ. Σημείωση: κοουτσάρει τον γιο του Φραγκίσκου Αλβέρτη, Κάρολο!

Γιάννης Σιούτης: Γύρισε κι αυτός στο "τριφύλλι" από πέρσι, έχοντας πλέον τα ηνία στην παιδική ομάδα του συλλόγου. Εργάστηκε τα προηγούμενα χρόνια στα τμήματα υποδομής του Αμύντα, αλλά πλέον έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος και απαιτήσεις αφού καλείται να οδηγήσει τους παίδες σε τελική φάση πανελληνίου πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.

Παναθηναϊκός: Ακαδημία παραγωγής... προπονητών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ντάριλ Μίντλετον: Από τη στιγμή που ο Δημήτρης Ιτούδης ανέλαβε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (το 2014), πήρε κοντά του τον Ντάριλ Μίντλετον. Ο εκ των κορυφαίων σέντερ στην ιστορία του "τριφυλλιού" αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του (στα 48!) και να δοκιμάσει από το πόστο του προπονητή, αποτελώντας τον συνεργάτη του Δημήτρη Ιτούδη στη "ρωσική αρκούδα". Πρόλαβε μάλιστα σε αυτή τη διετία να γευτεί το νέκταρ της κατάκτησης της EuroLeague, κάτι που είχε πετύχει το 2002 ως παίκτης του Παναθηναϊκού!

Νταμίρ Μουλαομέροβιτς: Από το 2013 είχε πάρει την απόφαση να συνεχίσει την πορεία του στα παρκέ, ως προπονητής. Αφού ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ΚΚ Ζάγκρεμπ (το 2012) ακολούθως ανέλαβε τα ηνία της Σλόμποντα (2013-'15) για να ακολουθήσει η Τσιμπόνα, η οποία του έδωσε τα "κλειδιά" της πρώτης ομάδας τον Δεκέμβριο του 2015. Παρεμπιπτόντως, πριν από μερικούς μήνες διαδέχθηκε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Βοσνίας, όπου όμως απέτυχε παταγωδώς. Από τη μία τα πολλά εσωτερικά θέματα που προέκυψαν, από την άλλη ο αποκλεισμός από το Eurobasket 2017 δεν του άφησαν πολλά περιθώρια, με αποτέλεσμα να δηλώσει την παραίτησή του τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Κώστας Τσαρτσαρής: Στη δική του περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο - πολύ γνωστά, αφού εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο ασχολείται με την ατομική βελτίωση αθλητών. Δεν μένει όμως εκεί, αφού στο φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου ήταν στο πλευρό του Αργύρη Πεδουλάκη, στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο "Τσάρτσα" έχει έντονα μέσα του το μικρόβιο του μπάσκετ και αυτό είναι κάτι που δεν χωρά αμφισβήτηση. Για αρχή έχει ως... αποστολή να μάθει τα μυστικά των δύο θέσεων των ψηλών σε όσους ενδιαφέρονται να προσθέσουν στο ρεπερτόριό τους μερικές από τις κινήσεις του -αλλά και άλλων αθλητών.

Δημήτρης Παπανικολάου: Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τον πάγκο της ΑΕΚ, όταν η "Ένωση" βρισκόταν στην Α2. Δεν μακροημέρευσε όμως, αφού είπε "αντίο" μετά από δύο μόλις εβδομάδες. Ακολούθως ανέλαβε τα ηνία του Ηλυσιακού, στον πάγκο του οποίου όμως δεν κάθισε ποτέ λόγω κάποιων τυπικών θεμάτων που δεν του το επέτρεψαν. Το 2013 τον είδαμε να εντάσσεται στο τεχνικό επιτελείο της Εθνικής ομάδας, ως συνεργάτης του Αντρέα Τρινκιέρι, ενώ ένα χρόνο αργότερα καθοδήγησε την Εθνική Παίδων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Ντουμπάι. Έκτοτε έχει χαθεί από το προπονητικό μετερίζι, απέχοντας από τον χώρο του μπάσκετ την τελευταία διετία.

Παναθηναϊκός: Ακαδημία παραγωγής... προπονητών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Γιάκα Λάκοβιτς: Ο πρώην πόιντ γκαρντ του Παναθηναϊκού (από το 2002 έως το 2006) αγωνίστηκε πέρσι στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, για να ολοκληρώσει έτσι την καριέρα του. Δεν προβληματίστηκε ιδιαίτερα όμως σε ό,τι αφορά το επόμενο βήμα του, αφού ξεκίνησε άμεσα να εργάζεται ως προπονητής. Βρέθηκε λοιπόν στο πλευρό του Ιγκόρ Κοκόσκοφ στον πάγκο της εθνικής ομάδας της Σλοβενίας, με την οποία θα δώσει το "παρών" το 2017 στο Eurobasket. Στο πρώτο του ως προπονητής θα επιδιώξει να καταφέρει αυτό που δεν μπόρεσε ως παίκτης, ήτοι να κατακτήσει ένα μετάλλιο.

Μάικ Μπατίστ: Μία μου κρέμασε τη φανέλα του (το 2014), μία που άρχισε να εργάζεται ως προπονητής. Ο "Μιχάλης" γύρισε στις ΗΠΑ για να αναλάβει το πόστο του βοηθού προπονητή στην Canton Charge, θυγατρική ομάδα των Cleveland Cavaliers στη D-League του ΝΒΑ. Αφού λοιπόν πέρασε μια διετία στη συγκεκριμένη θέση, τα προσόντα του εκτιμήθηκαν δεόντως, με αποτέλεσμα να πάρει την πρώτη του... μεταγραφή (ως προπονητής) το φετινό καλοκαίρι. Εσχάτως λοιπόν βρίσκεται στο επιτελείο των Brooklyn Nets, ως υπεύθυνος ατομικής βελτίωσης των ψηλών της ομάδας.

Βλάντο Στσεπάνοβιτς: Η καριέρα του αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα, αφού φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού (2004-'06), του ΠΑΟΚ (2006-'07) και του Πανελληνίου (2011). Έκτοτε τα χνάρια του χάθηκαν, για να... βρεθούν στο Μαυροβούνιο. Ο βετεράνος γκαρντ εργάζεται εδώ και μερικούς μήνες στην Μπουντούτσνοστ, η οποία είναι αήττητη μέχρι στιγμής στην Aba Liga. Μεταξύ των παικτών του είναι κι ο πρώην "ερυθρόλευκος" σέντερ, Σον Τζέιμς.

Νάντο Τζεντίλε: Ελάχιστοι το θυμούνται, ακόμη λιγότεροι το γνωρίζουν, αλλά ο Νάντο Τζεντίλε εργάστηκε για τρεις συνολικά χρονιές ως προπονητής. Η παρουσία του στον πάγκο ομάδων ήταν βραχύβια αφού δεν στέριωσε σε Ίμολα (2006-'07), Βίρτους Ρόμα (2008-'09) και Βερόλι (2011-'12).

Μίκαελ Κοχ: Το 2005 αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να φορέσει το κοστούμι του προπονητή, εντασσόμενος στο τιμ της Βόννης. Αφού πέρασε μερικούς μήνες ως βοηθός, πήρε το χρίσμα και ηγήθηκε της προσπάθειας που έκανε η γερμανική ομάδα. Στην εφταετία (2006-'13) που εργάστηκε στη γερμανική ομάδα βρέθηκε δύο φορές στους τελικούς της Μπουντεσλίγκα, ενώ ακόμη δύο υπήρξε φιναλίστ του Κυπέλλου Γερμανίας. Ακολούθησε η συνεργασία με τη Μπέιροϊτ, τα ηνία της οποίας είχε από το 2014 έως το 2016, για να αποχωρήσει το καλοκαίρι, δίνοντας τη θέση του στον Ραούλ Κόρνερ.

Παναθηναϊκός: Ακαδημία παραγωγής... προπονητών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τόνι Ντελκ: Ήρθε μετά βαΐων και κλάδων στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2006, αλλά δεν "έπιασε". Εν συνεχεία αγωνίστηκε στους Carolina Giants για να πει "αντίο" στη δράση το 2008. Για ένα χρόνο έμεινε εκτός από κάθε τι αφορούσε το μπάσκετ, για να ακολουθήσει η ένταξή του στο τεχνικό επιτελείο του Kentucky. Στο κολεγιακό πρωτάθλημα υπηρέτησε για μια διετία την ομάδα τη φανέλα της οποίας φόρεσε ως αθλητής, για να ακολουθήσει άλλη μια διετία ως βοηθός στο New Mexico State. Από το 2013 κι έπειτα, η πορεία του... αγνοείται!

Μίλος Βούγιανιτς: Η τύχη του γύρισε την πλάτη όταν τραυματίστηκε σοβαρά, φορώντας τη φανέλα του Πανιωνίου. Το συντριπτικό κάταγμα κνήμης - περόνης που υπέστη αρκούσε για να τον θέσει αυτόματα νοκ άουτ από τη δράση, με τον πρώην παίκτη των Παρτίζαν, Παναθηναϊκού και Εφές Πίλσεν να κρεμά τη φανέλα του. Θέλησε να εμπλακεί στο κομμάτι της προπονητής, εργαζόμενος ως βοηθός προπονητή για μια χρονιά (2012-'13), όντας στο πλευρό του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς. Το επόμενο βήμα του τον βρήκε στη θέση του τιμ μάνατζερ της σερβικής ομάδας, ενώ τώρα απασχολείται με το γυμναστήριο που έχει ανοίξει στο Βελιγράδι, αναλαμβάνοντας την εκγύμναση αθλητών -κυρίως του μπάσκετ.

Όντετ Κάτας: Στα 42 του πλέον, ο βετεράνος πόιντ γκαρντ δεν άργησε να πάρει τις όποιες αποφάσεις για το επαγγελματικό του μέλλον. Κρέμασε τη φανέλα του το 2001 (με τον Παναθηναϊκό να είναι ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του), για να ακολουθήσει η περιπλάνηση σε πάγκους του Ισραήλ. Ξεκίνησε από την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν (2004-'07), για να πάρουν σειρά η Μακάμπι Τελ Αβίβ (2007-'08), Χάποελ Γκαλίλ Γκιλμπόα (2008-'10), Χάποελ Ιερουσαλήμ (2010-'11), Χάποελ Τελ Αβίβ (2014-'15) και Χάποελ Εϊλάτ (2012-'14 και 2015 έως σήμερα). Παράλληλα είναι στον πάγκο της εθνικής ομάδας του Ισραήλ.

Τρέισι Μάρεϊ: Έμεινε για ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό (2004-'05), δίχως μεγάλη επιτυχία. Το 2007 πήρε την απόφαση να γίνει προπονητής, για να εργαστεί ως βοηθός στους Bakersfield Jam της D-League του ΝΒΑ, ενώ από πέρσι βρίσκεται στο επιτελείο των Los Angeles Lakers.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ