EUROLEAGUE

Οι Σλότερ ξέρουν από επιβίωση

Οι Σλότερ ξέρουν από επιβίωση

Για την Αμερική, ήταν ένα σούτινγκ γκαρντ παγιδευμένος στο σώμα πόιντ γκαρντ. Διαβεβαίωναν πως στην Ευρώπη θα κάνει καριέρα και ο Παναθηναϊκός του έδωσε την ευκαιρία να το αποδείξει. Διαβάστε την ιδιαίτερη ιστορία του.

Η καριέρα του AJ Slaughter είχε δρομολογηθεί, απ' όταν ήταν στην κοιλιά της μητέρας του. Ο πατέρας του ήταν μπασκετμπολίστας, ομοίως και η μεγαλύτερη αδελφή, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και η μικρότερη αδελφή του. Θα μπορούσατε να πείτε ότι στη φαμίλια, το μπάσκετ είναι οικογενειακή υπόθεση. Πώς έφτασε από το Shelby County, στο Western Kentucky, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, πριν "δέσει" στον Παναθηναϊκό;

Η ντουλάπα του, ως παιδί, ήταν ολίγον τι βαρετή. Όλα του τα t-shirt είχαν δυο χρώματα (το κόκκινο και το μαύρο) και την ίδια στάμπα (έναν καρδινάλιο). Δηλαδή, αυτά των Louisville Cardinals, που ήταν η αγαπημένη του ομάδα. Διόρθωση: το "αγαπημένη" δεν επαρκεί για να περιγράψει αυτό που αισθανόταν ο AJ Slaughter για το συγκεκριμένο κολέγιο. " Είχε ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, ό,τι μπορούσε να βρει" διαβεβαίωσε χρόνια αργότερα η μητέρα του, Bonita, το πρόσωπο της οποίας κοσμεί τον ώμο του γιου της. Όχι γιατί είναι "μαμάκιας". Ο λόγος είναι λίγο πιο σοβαρός. Η Bonita πέρασε μια δεκαετία, παλεύοντας για τη ζωή της. Αντιμετώπισε όγκο στον εγκέφαλο, τύφλωση στο ένα μάτι, καρδιακή προσβολή, λύκο και πρόβλημα στα νεφρά. Στα 53 της ακόμα μάχεται με διάφορων ειδών προβλήματα.

Μετά το μπάσκετ, το χάος

Οι Cardinals ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ (μετά τον πατέρα του, Toni, παίκτη στο Murray State και υπεύθυνος για την μπασκετική κουλτούρα των παιδιών του). Ονειρευόταν τον εαυτό του σε αυτήν την ομάδα. Χρόνο με το χρόνο, γινόταν όλο και πιο γνωστός -για το παιχνίδι του- στην Shelby County του Κentucky (14.5π., 3.3 ριμπ., 3.3 ασίστ, 2.7 κλεψ. στην καριέρα του στο high school, όπου σε όλα τα ματς ήταν starter, ενώ το 2006 έφτασαν στα προημιτελικά του Sweet 16). Άρα, χρόνο με το χρόνο έφτανε πιο κοντά στο να ζήσει το όνειρο της συμμετοχής σε ματς στο Freedom Hall.

Οι Σλότερ ξέρουν από επιβίωση

Μια μικρή παρένθεση (για το τρίποντο που είναι στο... σόι)

Η Antonita Slaughter έχασε μια χρονιά, στο κολέγιο (την τελευταία), όταν οι εξετάσεις της έδειξαν θρόμβο στον πνεύμονα. Και έκανε εξετάσεις, διότι μετά το ματς με το Missouri State (4/12/2013) λιποθύμησε, ενώ βρισκόταν στον πάγκο. Κάπως έτσι, σώθηκε! Δηλαδή, έσωσε τη ζωή της, γιατί οι γιατροί δεν ήταν βέβαιοι αν θα ζήσει η καλύτερη σουτέρ τριών πόντων του Louisville και παίκτρια κλειδί στο ράλι της ομάδας της, στον τελικό του NCAA ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι Σλότερ ξέρουν από επιβίωση

Επιστροφή στο θέμα μας

Το αγαπημένο του κολέγιο δεν τον πλησίασε, όταν ήλθε η ώρα να αποφασίσει πού θα φοιτήσει. Υποτροφίες του είχαν προσφέρει τα Vanderbilt, Western Kentucky και West Virginia. Δεσμεύτηκε με το τελευταίο, στις 26/8 του 2005. Ήταν η πρώτη κίνηση του συγκεκριμένου κολεγίου, για εκείνο το καλοκαίρι -για να καταλάβετε πόσο σημαντικός ήταν για αυτούς ο Slaughter. Έγινε το συμπλήρωμα του Courtney Lee για τα δύο πρώτα χρόνια.

Σεζόν Παιχνίδια Πόντοι (μ.ο.) Ασίστ (μ.ο.) Κλεψίματα (μ.ο.) Σουτ% Τρίποντα%
2006-07 33 6.1 1 1 67.6% 66%
2007-08 36 7.6 1.08 1.1 75.4% 78%

Ως τριτοετής, είδε τον Lee να παίρνει πτυχίο και το όνομα του να τοποθετείται στο προσκήνιο. Το πρόγραμμα τον έστειλε να αντιμετωπίσει την... αγάπη του (τους Cardinals του Rick Pitino), σε ουδέτερο γήπεδο, στο Nashville. Μέτρησε 25π. και 9 ριμπ., στο 68-54 των Hilltoppers επί του Νο3 κολεγίου της χώρας -που είχε και τον πρωτοετή Samardo Samuels. " Το να νικάς την ομάδα ίνδαλμα των παιδικών σου χρόνων, είναι τελικά πολύ γλυκό", είχε παραδεχθεί. Την ίδια σεζόν, σταμάτησε στους 20π., στη νίκη του WKU επί της Georgia και στους 24π. στην ήττα από το Gonzaga, στο β' γύρο του NCAA Tournament. Ματς που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα.

Σεζόν Παιχνίδια Πόντοι (μ.ο.) Ασίστ (μ.ο.) Κλεψίματα (μ.ο.) Σουτ% Τρίποντα%
2008-09 32 16 3.5 1.3 76.7% 36.4%

Για τη σεζόν 2009-10, το Western Kentucky είχε τέσσερις starters από την περασμένη αγωνιστική περίοδο και ο λαός περίμενε έπη. Δεν τα είδε, με τον Slaughter να εξηγεί πως " ναι μεν, είχαμε τέσσερις ίδιους παίκτες, αλλά όλα τα άλλα ήταν νέα. Χρειαζόμασταν χρόνο για να βρούμε τη "χημεία" μας". Ο ίδιος δεν είχε ακριβώς σταθερή πορεία. Αλλά δεν ήταν και... άγνωστος με τα προβλήματα. Ήξερε πως πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο.

Το γήπεδο του ονείρου

Η 19η Δεκεμβρίου του 2009 ήταν η μέρα που το παιδικό του όνειρο θα γινόταν πραγματικότητα. Αυτή που πάτησε στο παρκέ του Freedom Hall. Τι έγινε; Το Kentucky προέβη σε μονόλογο (102-75), με καλύτερο παίκτη τον Samuels (14π.-9 ριμπ.) και τον Slaughter να μετρά 16π., 2/2 βολές, 4/4 διπ., 2/5 τριπ., 3 ριμπ., 5 ασίστ και 5 λάθη σε 35'. Το όνειρο (τουλάχιστον αυτό της συμμετοχής σε ματς που διεξήχθη σε αυτό το γήπεδο), έγινε πραγματικότητα. Προχώρησε στο επόμενο. Όχι να γίνει NBAer. Γιατί ήξερε πως κυκλοφορεί στην πιάτσα ως undersized shooting guard (" είναι δυάρι σε σώμα "άσου"" είχε γράψει το nbadraft.net).

Σεζόν Παιχνίδια Πόντοι (μ.ο.) Ασίστ (μ.ο.) Κλεψίματα (μ.ο.) Σουτ% Τρίποντα%
2009-10 34 17.5 4.3 1.6 62.7% 35.9%

Και η πραγματικότητα

Το μεγάλο πλεονέκτημα ήταν οι δυνατότητες του στο σκοράρισμα (και δη ως jumpshooter, με χαρακτηριστική άνεση ξεφεύγει των αμυντικών, ενώ ξέρει και να τελειώνει κοντά στο καλάθι). Στην άλλη άκρη, φημιζόταν για την άμυνα στην μπάλα. Είχε και τον τίτλο του 12ου σκόρερ, στην ιστορία του κολεγίου του, να τον επιδεικνύει. Όπως εκτιμούσαν οι ειδικοί "αυτό θα του δώσει χρήματα στο επόμενο βήμα που πιθανότατα θα είναι στην Ευρώπη". Αυτό και έγινε.

Δήλωσε συμμετοχή στο ντραφτ, αλλά δεν επελέγη. Το επόμενο βήμα ήταν να πάει στο Summer League του Las Vegas, με τους Detroit Pistons. Κάπως έτσι, ήλθαν οι προτάσεις από την Ιταλία. Επέλεξε αυτή της Biella. " Είναι εκπληκτικό ότι μου δίνεται η εταιρία να παίξω μπάσκετ σε άλλη χώρα, με μισθό! Δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν την ευκαιρία να κάνουν ό,τι αγαπούν και να πληρώνονται για αυτό. Μίλησαν με τον Taquan Dean και τον Fred Jones και μου είπαν τα καλύτερα". Στο πρώτο του παιχνίδι (με την Caserta) είχε 27π. και η παρέα του πανηγύρισε εκτός έδρας νίκη.

Σεζόν Παιχνίδια Πόντοι (μ.ο.) Ασίστ (μ.ο.) Κλεψίματα (μ.ο.) Δίποντα% Τρίποντα%
2010-11 27 10.5 1.3 1.5 48.9% 36.9%

Το καλοκαίρι του 2011, υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τη Dexia Mons και μετακόμισε στο Βέλγιο. Θα έμενε μια σεζόν. Σε αυτή θα έπαιζε και στο Eurocup, όπου σε έξι ματς είχε 12.3π., 3ιμπ., 2.3 ασίστ, 1.3 κλεψ., 16% στα τρίποντα και 72.7% στα δίποντα.

Σεζόν Oμάδα Παιχνίδια Πόντοι (μ.ο.) Ασίστ (μ.ο.) Κλεψίματα (μ.ο.) Σουτ% Τρίποντα%
2012-13 Cholet 28 13.5 2.1 1 76.7% 42.9%
2013-14 Chalon 30 17.6 1.7 1.1 83.3% 42.1%

Η περιπέτεια στο Βέλγιο έληξε γρήγορα και ο επόμενος σταθμός του ήταν η Γαλλία. Αρχικά, έπαιξε στην Cholet (2012-13) και πέρυσι πήγε στη Chalon που τον κάλεσε να υπογράψει επέκταση, τον περασμένο Απρίλιο, έως το 2016. Σε αυτήν υπήρχε ρήτρα που του επέτρεπε να αποχωρήσει, εφόσον δεν έπαιρνε η ομάδα του ένα εισιτήριο για ευρωπαϊκή διοργάνωση. Κάπως έτσι, ήλθε η πρόταση του Παναθηναϊκού και η συμφωνία, με τη συνέχεια να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σας.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ