EUROLEAGUE

Οι σκληροί της Βιτόρια!

Οι σκληροί της Βιτόρια!

Το Euroleague Greece γράφει για το 11-1 της Λαμποράλ Κούτσα στη Βιτόρια, τον Μπουρούση της… τελευταίας στιγμής, τον ρόλο του διεθνή σέντερ στα πλάνα του Περάσοβιτς και τις εποχές των Σκόλα, Σπλίτερ (VIDEO, PHOTOS).

Η Μπασκόνια ανέβηκε επίπεδο στις αρχές του αιώνα, με τη συμμετοχή στη νεοσύστατη Euroleague. Το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων έφτασε ως τους τελικούς εκείνης της διοργάνωσης όπου έχασε τον τίτλο από τη Βίρτους των Ριγκοντό, Τζινόμπιλι, Γκρίφιθ και Άντερσεν με 3-2 νίκες, τη σεζόν 2000-01.

Μια ομάδα που δεν ήταν το φαβορί ωστόσο έφτασε ως το τέλος της διαδρομής και οδήγησε τη σειρά με την Μπολόνια σε Game 5. Από τη Χώρα των Βάσκων πέρασαν κατά καιρούς τεράστιοι παίκτες που, εν συνεχεία, αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ όπως ο Πάμπλο Πριχιόνι, ο Αντρές Νοτσιόνι, ο Λουίς Σκόλα, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο Άρβιντας Ματσιγιάουσκας, ο Μίρζα Τελέτοβιτς και ο Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν!

Οι σκληροί της Βιτόρια!

Ένδοξες στιγμές για μια ομάδα που μπορούσε να κερδίσει τους πάντες όμως της έλειψε ο τίτλος στην Euroleague. Η Μπασκόνια συμμετείχε σε δυο τελικούς. Εκείνον κόντρα στη Βίρτους κι αυτόν στη Μόσχα, όταν… σόκαρε την μπασκετική Ευρώπη κερδίζοντας στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ όμως έχασε από μια ομάδα-θρύλο, τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και το διαστημικό μπάσκετ των Γιασικεβίτσιους, Πάρκερ και Βούιτσιτς. Φέτος η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς προκρίθηκε στα προημιτελικά για ένατη φορά στην ιστορία της, και πρώτη έπειτα από τρία χρόνια μετά τη νίκη της Χίμκι επί του Ολυμπιακού, στη Μόσχα.

Ο Μπουρούσης της τελευταίας στιγμής

Απέμεναν μόνο τρεις εβδομάδες για την έναρξη της εφετινής σεζόν όταν η Λαμποράλ Κούτσα συμφώνησε με τον Γιάννη Μπουρούση, την ώρα που οι φίλοι των Βάσκων περίμεναν ότι ο O.D. Ανοσίκε θα είχε τον ρόλο του σέντερ στην ομάδα της Βιτόρια, στο πλευρό των Ντάρκο Πλάνινιτς και Ιλιμάνε Ντιόπ.

Οι σκληροί της Βιτόρια!

Παρ' όλα αυτά, κάτι έλειπε από το ρόστερ της Μπασκόνια. Για την ακρίβεια, απουσίαζε η ποιότητα, το ύψος και η εμπειρία. Ο Μπουρούσης, λοιπόν, ο οποίος έμοιαζε… ξεχασμένος στην αγορά των free agents παρά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Ευρωμπάσκετ με την Εθνική ομάδα, συνδύαζε όλα τα παραπάνω. Ξαφνικά κι ενώ όλα έδειχναν ότι το ρόστερ της Μπασκόνια είχε κλείσει, ανακοινώθηκε ότι ο "Μπου" υπέγραψε στη Λαμποράλ Κούτσα!

Ο Έλληνας σέντερ ήταν η τελευταία καλοκαιρινή προσθήκη όμως έχει ταιριάξει τέλεια στα πλάνα του Περάσοβιτς. Ήδη μετράει 12 τίτλους MVP στη Liga Endesa και την Euroleague ενώ έχει κάνει επτά ατομικά ρεκόρ με τη φανέλα της Λαμποράλ Κούτσα, έπειτα από 14 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη διοργάνωση!

Related content

Η Μπασκόνια δεν έχει το μπάτζετ των προηγούμενων χρόνων ενώ ο διεθνής σέντερ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι συμπαίκτες του είναι αυτοί που τον βοηθούν πολύ. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την υπέρτατη πρόκληση. Να οδηγήσει την ομάδα του στο Φάιναλ Φορ έπειτα από το 2008!

Το απόλυτο είδωλο στη Χώρα των Βάσκων

Ο Natxo Mendaza του Rádio Vitória περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του διεθνή Έλληνα σέντερ στη Βιτόρια, τον ρόλο του υπό τις οδηγίες του Περάσοβιτς και τη γνώμη των συμπαικτών του για τον Καρδιτσιώτη σέντερ.

"Αυτή τη στιγμή, ο Γιάννης είναι το απόλυτο είδωλο στην Μπασκόνια! Έχει εξελιχτεί σε καθοριστικό παίκτη στο παιχνίδι της ομάδας. Από την πρώτη ημέρα που ήλθε στη Βιτόρια, άλλαξε εντελώς η φυσιογνωμία του συνόλου! Μπορώ να πω ότι λειτουργεί σαν… πλέι μέικερ ρακέτας για τη Λαμποράλ Κούτσα, κάτι που είχε ανάγκη η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς. Δεν χρειάστηκε χρόνο προσαρμογής όπως ο Ντάριους Άνταμς ή ο Μάικ Τζέιμς. Κέρδισε τον σεβασμό των συμπαικτών του από την πρώτη στιγμή, λόγω των τίτλων, της καριέρας και του βιογραφικού του. Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στο γήπεδο, είναι ένα παράδειγμα για όλους! Όταν ρωτήθηκαν για τον Γιάννη και τη σημασία του στη Λαμποράλ, σχεδόν όλοι οι συμπαίκτες του συμφώνησαν πως όταν δεν ξέρουν τι να κάνουν στα κρίσιμα, ο πρώτος κανόνας είναι να δώσουν την μπάλα στον «Μπου»! Επειδή, ακριβώς, πάντα πετυχαίνει κάτι καλό. Είναι το καλύτερο παράδειγμα για να αποδώσει κανείς το πόσο σημαντική είναι η παρουσία του Μπουρούση στην Μπασκόνια".

Οι σκληροί της Βιτόρια!

Το "κάστρο" της Fernando Buesa Arena

Πάμε και στα της Fernando Buesa Arena, εκεί όπου οι Βάσκοι έχουν ρεκόρ 11-1 στην εφετινή διοργάνωση! Προκειμένου, λοιπόν, να ελπίζει σε πρόκριση στο Φάιναλ Φορ του Βερολίνου, ο Παναθηναϊκός καλείται να σπάσει τουλάχιστον μια φορά την έδρα της Μπασκόνια, κάτι που φέτος έχει πετύχει μόνο ο Ολυμπιακός! Το 76-82 από τους Πειραιώτες στις 7 Ιανουαρίου (Τζέιμς 16π. – Χάντερ 17π.) συνιστά τη μοναδική ήττα της Λαμποράλ Κούτσα στην έδρα της, εκεί όπου επικράτησε, πρόσφατα, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης σε back2back αναμετρήσεις, κλειδώνοντας την πρόκριση και το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Ας δούμε αναλυτικά τι έχει πετύχει φέτος η ομάδα του Περάσοβιτς στο "σπίτι" της.

Οι σκληροί της Βιτόρια!

To VIDEO της Λαμποράλ Κούτσα για τα πλέι οφ

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ