EUROLEAGUE

Οι "πληγές" του Παναθηναϊκού

Οι "πληγές" του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός υπέστη εκτός έδρας ήττα - σοκ από τη Ζιελόνα Γκόρα, χάνοντας έδαφος στη μάχη πρόκρισης στο Top 16. Το Euroleague Greece αναλύει τα δεδομένα με τη βοήθεια των αριθμών που αποδεικνύονται... αντίπαλος του "τριφυλλιού".

Τη συντριβή από την Μπαρτσελόνα ήρθε να διαδεχθεί η -εκτός προγράμματος- ήττα από τη Ζιελόνα Γκόρα . Σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων για τρία δεκάλεπτα, δεν κατέστη δυνατό να έρθει η ανατροπή στην τελευταία περίοδο.

Η αστοχία από την περιφέρεια σε συνδυασμό με τα χαμένα ριμπάουντ και την αδυναμία να μπει "γκολ" από τη γραμμή των βολών (13/25) συνετέλεσαν το παζλ της... αποτυχίας του Παναθηναϊκού στην Πολωνία.

Μετά την τρίτη του ήττα σε τέσσερις αγώνες (σ.σ.: όλες εκτός έδρας), το Euroleague Greece ψάχνει τις απαντήσεις στα "γιατί" του "τριφυλλιού" σχετικά με την αγωνιστική καθίζηση που βιώνει κάθε φορά που βγαίνει από τα ελληνικά σύνορα.

Δημιουργεί αρνητική παράδοση

Η τρίτη εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού πριν καν ολοκληρωθεί ο πρώτος μήνας των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, επανέφερε την κουβέντα περί της αποτελεσματικότητάς του μακριά από το ΟΑΚΑ. Κι αν κρίνουμε από τους αριθμούς, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως εδώ και τρία χρόνια, οι "πράσινοι" δημιουργούν αρνητική παράδοση. Ο λόγος; Μετρούν μόλις εφτά (7) νίκες σε σύνολο τριάντα δύο (32) αγώνων, με την πορεία τους να έχει υποστεί καθίζηση.

Πριν από δύο σεζόν (2013-'14), ο Παναθηναϊκός πήρε τέσσερις νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ, γνωρίζοντας την ήττα έντεκα φορές. Όσο για πέρσι; Το ποσοστό βελτιώθηκε στον ελάχιστο βαθμό, αφού το "τριφύλλι" πήρε τέσσερις νίκες και είχε έντεκα ήττες, για να παραμείνει σε... χαμηλά νερά. Κι όταν ήρθε το φετινό 0/3, με το οποίο ξεκίνησαν την αγωνιστική περίοδο, ήταν πλέον σαφές πως οι αριθμοί δεν ήταν με το μέρος του Παναθηναϊκού.

Για να καταλάβετε σε απόλυτο βαθμό τα παραπάνω, θα σας πούμε πως πολύ απλά πως το "τριφύλλι" μετρά ποσοστό που φτάνει μόλις το 28% όσον αφορά τις εκτός έδρας νίκες του. Πιο συγκεκριμένα είχε 4/11 το 2013-'14, 3/11 το 2014-'15 και... 0/3 φέτος.

Η διαφορά στη δημιουργία

Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια ακόμη στατιστική κατηγορία στην οποία παρατηρείται καθίζηση, όταν ο Παναθηναϊκός φεύγει ηττημένος από το γήπεδο. Ποια είναι αυτή; Οι ασίστ! Ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Νικ Καλάθης, που αποτελούν τους βασικούς δημιουργούς των "πρασίνων", έχουν δώσει τριάντα (30) τελικές πάσες στις τρεις ήττες. Δεν πρόκειται για ανεπαρκή επίδοση, αλλά για μια (επίδοση) που απέχει σημαντικά από τις δεκαεννιά (19) ασίστ που είχαν στη νίκη επί της Καρσίγιακα.

Οι "πληγές" του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Αχ αυτά τα ριμπάουντ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα της Euroleague εντοπίζεται στον τομέα των ριμπάουντ. Είναι αυτός που "πληγώνει" όσο κανέναν άλλον την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς, με αποτέλεσμα τις τρεις ήττες σε πολύ πρώιμο στάδιο της αγωνιστικής περιόδου. Για να καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε, θα σας ενημερώσουμε πως ο Παναθηναϊκός είναι τέταρτος από το τέλος (ήτοι 21ος) στον αριθμό των ριμπάουντ που μαζεύουν οι παίκτες του σε κάθε παιχνίδι.

Κι αν θέλετε να το πάμε στις επιμέρους κατηγορίες (αμυντικό και επιθετικό), βρίσκεται εξίσου χαμηλά. Για παράδειγμα, καταλαμβάνει την 22η θέση της λίστας με τα επιθετικά ριμπάουντ (με 7.8), ενώ είναι μόλις 15ος σε αυτή που αφορά τα αμυντικά ριμπάουντ (με 23.5).

Η κυριαρχία των αντιπάλων

Από το παραπάνω προκύπτει κάτι ακόμη: η μεγάλη διαφορά στα ριμπάουντ σε σχέση με την αντίπαλη ομάδα. Για παράδειγμα, απέναντι στη Λοκομοτίβ Κουμπάν το "τριφύλλι" είχε -16 (26 έναντι 42) ριμπάουντ, την ώρα που στη Βαρκελώνη η διαφορά βρέθηκε στο -7 (34 έναντι 41). Όσο για τον χθεσινό (6/11) αγώνα; Οι παίκτες της Ζιελόνα Γκόρα πήραν δέκα περισσότερα ριμπάουντ (41 έναντι 31), για να "πληγώσουν" τον Παναθηναϊκό σημαντικά σε αυτόν τον τομέα.

Κι αν θέλετε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, θα σας πούμε ότι στις τρεις αναμετρήσεις που αναφερθήκαμε, οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού είχαν διψήφιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ (12 η Λοκομοτίβ, 11 η Μπαρτσελόνα, 11 η Ζιελόνα Γκόρα).

Οι "πληγές" του Παναθηναϊκού
INTIME SPORTS

Απογοητευτικά ποσοστά

Πριν κλείσουμε, ας σταθούμε σε κάτι ακόμη: τα ποσοστά τριών βασικών παικτών (Νικ Καλάθης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Σάσα Πάβλοβιτς) σε δίποντα και τρίποντα. Γιατί είναι ενδεικτικό της γενικότερης κατάστασης το πόσο άστοχοι είναι οι τρεις τους. Για παράδειγμα, ο Μαυροβούνιος γκαρντ/φόργουορντ έχει... 0/13 τρίποντα (0/7 απέναντι στη Ζιελόνα Γκόρα, μαζί και το τελευταίο άστοχο σου του αγώνα), δείγμα της επιθετικής δυστοκίας, με τον Νικ Καλάθη να έχει αντίστοιχα χαμηλή απόδοση στα σουτ που κάνει μέσα από τη γραμμή των 6μ75 (8/25).

Όσο για τον Δημήτρη Διαμαντίδη; Με 1/2 δίποντα (!) και 4/14 τρίποντα δεν είναι σε θέση να αλλάξει τα δεδομένα των αναμετρήσεων στις οποίες οι "πράσινοι" δεν μπορούν να βρουν τον στόχο. Αντίθετα, επιτείνει τη γενικότερη αστοχία, για να μεγαλώσει τη δυστοκία του "τριφυλλιού" στο μπροστινό μέρος του παρκέ.

Το χειρότερο ξεκίνημα της δεκαετίας

Τι φέρνουν όλα τα παραπάνω; Το χειρότερο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην Euroleague την τελευταία δεκαετία. Για να ξανασυναντήσουμε τόσο χαμηλά ποσοστά νικών μετά από τέσσερις αγώνες, θα πρέπει να πάμε δώδεκα χρόνια πίσω (2003-'04), όταν η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς -τότε- είχε ξεκινήσει τη διοργάνωση μετρώντας μία νίκη σε τέσσερις αγώνες.

Έκτοτε, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά, με το "τριφύλλι" να μετρά μάλιστα το απόλυτο των νικών (4/4) σε -διαδοχικές- περιπτώσεις (2005-'06, 2006-'07 και 2007-'08).

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ