EUROLEAGUE

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του

Από το 2004 όταν και πρωτοβρέθηκε στα ευρωπαϊκά "σαλόνια" φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία του. Θυμηθείτε τα ρεκόρ καριέρας του στην Euroleague αλλά και για την,,, σχέση αγάπης με τους Ιταλούς που τον ενέπνευσαν αρκετές φορές

Μία τεράστια καριέρα κι ένας παίκτης που έγινε συνώνυμο της Euroleague θα ρίξει τους τίτλους τέλους το καλοκαίρι. Από τις 3 Νοεμβρίου 2004 όταν τον πρωτοείδαμε στο κορυφαίο επίπεδο μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Κούπες, διακρίσεις, ρεκόρ, σπουδαία καλάθια, πανηγυρικές στιγμές, μεγάλες απογοητεύσεις όλα ήταν στη ζωή σαν παραμύθι του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Απόψε στο τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού στο ΤΟΡ 16 η Euroleague αποφάσισε να τιμήσει έναν "θρύλο" του σύγχρονου μπάσκετ που ετοιμάζεται να ρίξει την αυλαία μίας σπουδαίας καριέρας. Το Euroleague Greece ανατρέχει σε αυτά τα 12 ευρωπαϊκά χρόνια του "3D" και σας παρουσιάζει τις βραδιές που έκανε ρεκόρ καριέρας σε σημαντικούς τομείς του παιχνιδιού.

Index rating: 34

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του

Ο Λιόρ Ελιγιάχου προσπαθεί να σταματήσει το Διαμαντίδη, όμως εκείνο το βράδυ είχε πάρει... φωτιά

Είναι το πιο κρίσιμο παιχνίδι της σεζόν. Ό Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας στα play offs, όμως η Μακάμπι Τελ Αβίβ καταφέρνει να κάνει το μπρέικ στο δεύτερο παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός κάνει το ίδιο στο τρίτο. Η πρόκριση στο Final 4 θα κριθεί στο πέμπτο και πιο κρίσιμο παιχνίδι που γίνεται στις 5 Απριλίου 2012 στο ΟΑΚΑ. Όταν τα πράγματα είναι δύσκολα είναι η ώρα να μιλήσουν οι ηγέτες και ο Διαμαντίδης βροντοφωνάζει παρών. Σε 32 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα συμμετοχής θα σκοράρει 25 πόντους, θα κατεβάσει 6 ριμπάουντ, θα δώσει 3 ασίστ και στο σύστημα αξιολόγησης θα πιάσει 34 βαθμούς κάτι που αποτελεί την κορυφαία του ευρωπαϊκή συγκομιδή! Η νίκη - πρόκριση με 86-85 φέρει αναμφίβολα την υπογραφή του.

Πόντοι: 26

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του

Ο Ρίκι Ρούμπιο προσπαθούσε επί ματαίω να σταματήσει εκείνο το βράδυ τον "3D"

Είναι το πρώτο παιχνίδι των play off της σεζόν 2010-11. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει το πλεονέκτημα έδρας κι έτσι αναγκάζεται να ταξιδέψει στην πάντα δύσκολη Βαρκελώνη για να αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα, η οποία θέλει να βρεθεί στη τελική φάση, καθώς το Final Four γίνεται στο "Palau San Jordi".

Το παιχνίδι είναι ντέρμπι κι οι "πράσινοι" πιέζουν προκειμένου να κάνουν το μπρέικ από το πρώτο ματς. Ο Διαμαντίδης θα μείνει στο παρκέ 35 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα σκοράροντας 26 πόντους (6/6 βολές, 4/10 δίποντα, 4/7 τρίποντα), μαζεύοντας 4 ριμπάουντ και δίνοντας 2 ασίστ. Στο προσωπικό του ρεκόρ σκοραρίσματος σε ευρωπαϊκό παιχνίδι είναι ο πρώτος σκόρερ του ματς, όμως ο Παναθηναϊκός δεν τα καταφέρνει και ηττάται με 83-82. Για την ιστορία από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα η ομάδα του Ομπράντοβιτς κάνει 3 συνεχόμενες νίκες, περνάει στο Final Four και κατακτά το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στη Βαρκελώνη!

Ριμπαουντ: 9

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Τέρελ Μακιντάιρ τα βρήκε "σκούρα" απέναντι στον Διαμαντίδη που εκείνο το βράδυ σκόραρε, μοίραζε και... κατέβαζε ριμπάουντ

Η regular season οδεύει προς το τέλος της και ο Παναθηναϊκός μπορεί ήδη να κάνει τα πλάνα του για το ΤΟΡ 16 της σεζόν 2008-9. Προτελευταία αγωνιστική των ομίλων και στις 8 Ιανουαρίου 2009 βρίσκεται στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Σιένα. Το παιχνίδι μοιάζει να είναι χαλαρό, όμως όχι και για τον Δημήτρη Διαμαντίδη που παλεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του παρκέ. Ο Παναθηναϊκός γνωρίζει μία ανώδυνη ήττα με 82-77, όμως ο "3D" σε 30 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα συμμετοχής πετυχαίνει 11 πόντους, μοιράζει 4 ασίστ και γράφει προσωπική ιστορία, καθώς κατεβάζει 9 ριμπάουντ. Ο Καστοριανός γκαρντ αποδεικνύει με τον πιο τρανό τρόπο ότι τα μακριά του χέρια εκτός από καλή άμυνα μπορούν να κάνουν... θαύματα και στον τομέα των ριμπάουντ.

Ασίστ: 11

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κάθε... πάσα και ασίστ μοίραζε εκείνο το βράδυ ο Διαμαντίδης με το Τσερέλα και τους συμπαίκτες του να τον.. κοιτούν εμβρόντητοι

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές έκανε αυτό που για άλλους μοιάζει ασύλληπτο. Η αρχή γίνεται τη σεζόν 2010-11 όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης αντιμετωπίζει στις 9 Δεκεμβρίου για την 8η αγωνιστική της regular season την Ολίμπια Λιουμπλιάνας και μοιράζει 11 ασίστ όντας ο κινητήριος μοχλός της ομάδας του στη νίκη με 95-88. Το... ρεκόρ αλτρουισμού, όμως θα το ισοφαρίσει άλλες δύο φορές από τότε. Στο ΤΟΡ 16 της ίδιας χρονιάς στην 3η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στη χώρα των Βάσκων για να παίξει με την Κάχα Λαμποράλ. Ο "3D" στα 32 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα που μένει στο παρκέ κάνει και πάλι 11 φορές χαρούμενους τους συμπαίκτες του, όμως ο Παναθηναϊκός δεν αποφεύγει την ήττα με 77-70.

Το... σκηνικό θα επαναληφθεί στις 11 Δεκεμβρίου του 2014 όταν για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων οι "πράσινοι" ταξιδεύουν στην Ιταλία για να αντιμετωπίσουν σε ένα αδιάφορο παιχνίδι την Αρμάνι Μιλάνο. Η ήττα με 66-64 περνάει σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο Διαμαντίδης... he did it again. Σε 37 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα συμμετοχής θα πετύχει 12 πόντους και θα δώσει 11 ασίστ πιάνοντας 28 βαθμούς στο σύστημα ατομικής αξιολόγησης.

Κλεψίματα: 7

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Κλέψιμο και κάρφωμα στον αιφνιδιασμό. Εικόνα συνηθισμένη για τον "3D"

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά έξι χρονιές αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της Euroleague (2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011). Όλα τα χρόνια που έπαιζε στο κορυφαίο επίπεδο ήταν ο φόβος και ο τρόμος των αντίπαλων επιθετικών. Τα μακριά του χέρια, η μπασκετική του εξυπνάδα και το καλό διάβασμα δημιούργησαν πολλά προβλήματα σε όποια ομάδα κλήθηκε να τον αντιμετωπίσει. Στις 23 Νοεμβρίου 2006, ο Παναθηναϊκός μετρώντας τέσσερις συνεχόμενες νίκες στη regular season θέλει να συνεχίσει να είναι αήττητος απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα και τότε είναι που αναλαμβάνει δράση ο Διαμαντίδης. Σε 36 λεπτά συμμετοχής θα πετύχει 20 πόντους, θα δώσει 5 ασίστ και θα πραγματοποιήσει 7 κλεψίματα κάτι που αποτέλεσε την καλύτερη του επίδοση σε αυτό το επίπεδο. Για την ιστορία ο Παναθηναϊκός κέρδισε με 87-72 κι έμεινε αήττητος για 11 συνεχόμενες αγωνιστικές!

Κοψίματα: 5

Οι διαμαντένιες ευρωβραδιές του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Άσκραμπιτς προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει εκδίκηση για τις τάπες που μοίρασε ο Διαμαντίδης

Δεν υπάρχει προπονητής που να μην έχει να πει για τα μακριά χέρια του Διαμαντίδη. Με άνοιγμα χεριών που ξεπερνάει τα 2 μέτρα είναι πάντα ο πρώτος που θα τρέξει στην άμυνα και θα προσπαθήσει είτε να χαλάσει τη γωνία πάσας, είτε το σουτ είτε να κόψει αν κάτι απειλήσει την "πράσινη" αεράμυνα. Στις 11 Ιανουαρίου 2007 ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει και πάλι στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την Ρόμα για την 11η αγωνιστική της κανονικής διάρκειας. Οι "πράσινοι" έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση και απλά παλεύουν για να κρατήσουν το αήττητο, καθώς τρέχουν ένα σερί 10 συνεχόμενων νικών. Εκείνο το βράδυ είναι που οι Ρωμαίοι θα θυμούνται και καιρό, καθώς είδαν 5 φορές να... σβήνουν τα φώτα από τον "Μήτσο", ο οποίος κάνει ρεκόρ καριέρας στην Ευρώπη και σκεπάζοντας τα καλάθια βοηθάει την ομάδα του να φτάσει στην επικράτηση με 79-69.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ