EUROLEAGUE

Ο φάκελος της Euroleague

Ο φάκελος της Euroleague

Η Euroleague παρουσίασε σήμερα (25/7) τον Παναθηναϊκό. Διαβάστε τι είχε να επισημάνει για τις αλλαγές και τα ζητούμενα των έξι φορές πρωταθλητών Ευρώπης.

Η Euroleague συνεχίζει τα αφιερώματα στις ομάδες που θα παρουσιαστούν στη σεζόν 2014-15. Σειρά είχε σήμερα (25/7) ο Παναθηναϊκός. Ιδού λοιπόν, τι έγραψε η διοργανώτρια αρχή.

" Τα αποτελέσματα της σεζόν 2013-2014 για τον Παναθηναϊκό μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν: κατάκτηση του "νταμπλ" στην Ελλάδα και μία νίκη πριν βρεθεί στο Final Four του Μιλάνο στην Ευρώπη.

Με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να αναλαμβάνει πλέον τον "πράσινο" πάγκο και το ρόστερ σε πλήρη ανανέωση, οι φιλοδοξίες για την νέα αγωνιστική περίοδο είναι πολύ υψηλές.

Η περυσινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από αρκετές ανατροπές για τους "πράσινους". Πρώτη και καλύτερη, η αλλαγή προπονητή στα μέσα της χρονιάς. Μετά από ένα σερί πέντε ηττών σε έξι παιχνίδια του top16 της Εuroleague , o Αργύρης Πεδουλάκης είδε την πόρτα της εξόδου στα μέσα της δεύτερης σεζόν του στον πάγκο της ομάδας. Ελέω χρόνου, ο αντικαταστάτης βρέθηκε στο πρόσωπο του πέντε φορές πρωταθλητή της Εuroleague με την "πράσινη" φανέλα, Φραγκίσκου Αλβέρτη.

Με τον Αλβέρτη στο τιμόνι, η ομάδα έφτασε μέχρι τα play-offs, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ. Έτσι με 3-2 νίκες η ρωσική ομάδα ταξίδεψε στο Μιλάνο, στερώντας από τον Παναθηναϊκό την συμμετοχή στο δωδέκατο Final Four της ιστορίας του. Αυτό δεν επηρέασε καθόλου την ψυχολογία των παικτών, που επέστρεψαν με φόρα στην Ελλάδα για να κατακτήσουν Πρωτάθλημα και Κύπελλο κόντρα στον "αιώνιο" αντίπαλο, Ολυμπιακό.

Το περυσινό "νταμπλ" ήρθε να προστεθεί στην μεγάλη συλλογή τροπαίων του συλλόγου, η οποία ξεκίνησε να "χτίζεται" την περίοδο 1967-1984. Τότε, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να μαζέψει 12 τίτλους σε διάστημα 17 ετών, εδραιώνοντας έτσι το στάτους του ως μία από τις υπερδυνάμεις του ελληνικού μπάσκετ. Και μπορεί η ομάδα να πέρασε μία περίοδο... "ξηρασίας" από απόψη μεγάλων επιτυχιών από τα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές αυτής του '90, όμως θα επέστρεφε δριμύτερη για κυριαρχήσει αυτή τη φορά και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Το 1996 ήταν η χρονιά που ο Παναθηναϊκός έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Θρύλοι της ομάδας όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Φραγκίσκος Αλβέρτης και ο Ντομινίκ Ουίλκινς έφεραν το τρόπαιο της Εuroleague για πρώτη φορά όχι μόνο στο ΟΑΚΑ, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Καμία ελληνική ομάδα δεν το είχε καταφέρει πριν.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι "πράσινοι" πανηγύρισαν το δεύτερο τρόπαιο σε εγχώρια εδάφη, νικώντας την Μακάμπι με 73-67 στο Final Four της Θεσσαλονίκης.Το... καλό "τρίτωσε" δύο χρόνια μετά στην Ιταλία, με τον Παναθηναϊκό να αιφνιδιάζει μέσα την έδρα της την Βίρτους Μπολόνια (89-83) και να ανεβαίνει για ακόμα μια φορά στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η ομάδα βρέθηκε μόλις σε ένα Final Four, αυτό της Μόσχας το 2005, όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Μακάμπι. Για την σεζόν 2006-2007, δεν υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας. Η τέταρτη φορά αποδείχθηκε και η πιο "γλυκιά", αφού οι "πράσινοι" την γιόρτασαν μέσα στο "σπίτι" τους. Με την επικράτηση τους επί της προηγούμενης πρωταθλήτριας ΤΣΣΚΑ (93-91), πετύχαν μία ιστορική νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ και πρόσθεσαν το τέταρτο ευρωπαϊκό κύπελλο στο παλμαρέ τους.

Δύο χρόνια αργότερα στο Βερολίνο, το όνομα Παναθηναϊκός χαράχτηκε για πέμπτη φορά στο κύπελλο της Euroleague, με τον Βασίλη Σπανούλη να αναδεικνύεται ΜVP του Final Four, σε έναν από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς της μπασκετικής ιστορίας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ (73-71).

Μία σεζόν που δεν μπορεί να ξεχαστεί εύκολα στο ΟΑΚΑ είναι το 2010-2011, όταν ο Παναθηναϊκός πρόσθεσε το έκτο αστέρι στην πράσινη φανέλα. Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Διαμαντίδη (Euroleague MVP, Final Four MVP), ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία αξιοθαύμαστη πορεία, προσπερνώντας την μέχρι τότε κάτοχο του τροπαίου Μπαρτσελόνα στα play-offs και συντρίβοντας την Μακάμπι στον τελικό του Final Four της Βαρκελώνης.

Τα πράγματα δυσκόλεψαν για τους "πράσινους" την σεζόν 2011-2012. Η πορεία του Παναθηναϊκού στην Ευρώπη σταμάτησε στα ημιτελικά (αποκλείστηκε με 3-2 στην σειρά των αγώνων κόντρα στην Μακάμπι), ενώ η ομάδα είδε το σερί των εννέα συνεχόμενων κερδισμένων πρωταθλημάτων της να σπάει, καθώς ήταν ο Ολυμπιακός που πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου σήμανε επίσης και το τέλος της συνεργασίας του συλλόγου με τον επί 13 συναπτά έτη προπονητή τους Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Παρά τις μεγάλες αλλαγές, οι προσδοκίες παρέμεναν υψηλές. Προσδοκίες που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να εκπληρωθούν πλήρως. Το 2013, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε εκτός Final Four, χάνοντας στην σειρά των πέντε αγώνων των play-off από την Μπαρτσελόνα, ενώ πέρυσι ήταν η ΤΣΣΚΑ που έβαλε τέλος στο όνειρο του ταξιδιού στο Μιλάνο.

Φέτος, υπό τις οδηγίες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, οι "πράσινοι" θέλουν να επιστρέψουν ξανά στις μεγάλες επιτυχίες στο εγχώριο αλλά κυρίως στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ελπίζοντας να μεγαλώσουν την συλλογή των έξι πρωταθλημάτων και των 11 εμφανίσεων σε Final Four της Εuroleague".

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ