EUROLEAGUE

Ο Παππάς έσωσε τον Παναθηναϊκό

Ο Παππάς έσωσε τον Παναθηναϊκό

Η Ζάλγκιρις έφτασε τον Παναθηναϊκό στα όριά του, αλλά το "τριφύλλι" γλίτωσε το "πατατράκ" επικρατώντας στην πρεμιέρα της EuroLeague (84-76). "Καθάρισε" ο Νίκος Παππάς στο δ' δεκάλεπτο.

Η πρεμιέρα της EuroLeague απέναντι στη Ζάλγκιρις λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Παναθηναϊκό. Γιατί δεν έγινε; Πολύ απλά γιατί οι "πράσινοι" είχαν στη... μεριά τους τον Νίκο Παππά. Ο 26χρονος γκαρντ πήρε την "μπαγκέτα" όταν υπήρξε -σοβαρό- πρόβλημα, έδωσε τη λύση επιθετικά κι οδήγησε την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη σε εντός έδρας -άκρως αγχωτική- νίκη επί της λιθουανικής ομάδας (84-76).

Τα στατιστικά του αγώνα

Πεδουλάκης: "Χρειαζόμαστε χρόνο"

Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού

Προφανώς χώρος για πολλά χαμόγελα, για την εμφάνιση, δεν υπήρχε. Αυτό που μετρούσε ήταν, ξεκάθαρα, η κατάκτηση της νίκης και η αποφυγή του εντός έδρας "πατατράκ" που θα στερούσε από το "τριφύλλι" μια νίκη που θεωρούσε δεδομένη. Την ίδια ώρα, αποφεύχθηκε το ψυχολογικό βάρος της εκτός προγράμματος ήττας, τρεις ημέρες πριν το πρώτο "αιώνιο" συναπάντημα, με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (19/10, 19:00).

Ο αγώνας

Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν το παιχνίδι με διάθεση να ανοίξουν τον ρυθμό, αλλά αυτό δεν τους βγήκε σε καλό. Οι πολλές χαμένες προσπάθειες, είτε στον αιφνιδιασμό είτε με τις διεισδύσεις, έδωσαν στους φιλοξενούμενους την ευκαιρία να ισορροπήσουν γρήγορα τον ρυθμό, σε τέτοιο βαθμό που πήραν το προβάδισμα (7-9 στο 5'52''). Η επόμενη κίνηση του Παναθηναϊκού αφορούσε στα περιφερειακά σουτ, τα οποία όμως έβρισκαν σίδερο (1/5 στο α' δεκάλεπτο).

Παρόλ' αυτά, η παρουσία του Γιάννη Μπουρούση έφερε την απαραίτητη ισορροπία στη λειτουργία του "τριφυλλιού", το οποίο όσο βρισκόταν στο παρκέ ο διεθνής σέντερ είχε σημείο αναφοράς στις δύο πλευρές του παρκέ. Γι αυτό η ανατροπή του σκορ δεν άργησε, με τη διαφορά να φτάνει στο +5 (20-15) στο τέλος της α' περιόδου, με τον Νίκο Παππά να λειτουργεί ως η δεύτερη σταθερή επιθετική απειλή.

Το προβάδισμα έγινε "καπνός"

Με το ξεκίνημα της β' περιόδου, ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +7 (22-15), αλλά για τα επόμενα τέσσερα λεπτά ο δρόμος προς το καλάθι έγινε εξαιρετικά δύσβατος. Πολλές επιπόλαιες επιλογές, χαμένα λέι απ και αστοχία από την περιφέρεια συνέθεσαν την τριάδα των προβλημάτων για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη, η οποία είδε τη Ζάλγκιρις να επιστρέφει από το -7 και να φτάνει στο +5 (22-27 στο 14'17'').

Τα 3'25'' χωρίς σκορ έκαναν μεγάλο κακό στον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως δεν άφησε τους φιλοξενούμενους να του προξενήσουν μεγαλύτερο κακό. Ο Τζέιμς Φελντέιν πήρε τη σκυτάλη από τον Νίκο Παππά, ο Ντιμίτρις Νίκολς "καθάρισε" ό,τι υπήρχε σε αέρα και παρκέ και κάπως έτσι το προβάδισμα άλλαξε πάλι χέρια (31-27 στο 18'12''). Στα εναπομείναντα δύο περίπου λεπτά, η διαφορά μεγάλωσε μάλιστα, με τον Δομινικανό γκαρντ να "πυροβολεί" από τα οκτώ μέτρα στην εκπνοή του ημιχρόνου (37-30).

Τι κρατάμε από στατιστικής πλευράς; Την αστοχία των ομάδων στα τρίποντα (5/15 - 2/11) όσο και την αδυναμία τους να εξασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ, με το "τριφύλλι" να έχει 7 επιθετικά ριμπάουντ και τη λιθουανική ομάδα ένα παραπάνω (8) στο α' ημίχρονο.

Τον πήρε ο ύπνος

Κι αν το φινάλε του πρώτου εικοσαλέπτου ήταν το δέον, η εκκίνηση του γ' δεκαλέπτου απείχε πολύ από το να θεωρηθεί ιδανική. Βλέπετε, οι "πράσινοι" δεν προστάτευσαν το υπέρ τους σκορ, έκαναν κάτι παραπάνω από τρία λεπτά να σκοράρουν κι άφησαν τη Ζάλγκιρις να τρέξει το γήπεδο. Αποτέλεσμα; Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με +2 (39-41 στο 25'25''), με τον Παναθηναϊκό να έχει 1/4 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 3 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ μέχρις αυτό το σημείο του δεκαλέπτου.

Κι αν ένα μικρό ξέσπασμα, δια χειρός Κέι Σι Ρίβερς, έδωσε προς στιγμήν τη λύση (44-43 στο 26'22''), το αυτό δεν συνέβη μέχρι το τέλος του γ' δεκαλέπτου, που βρήκε την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να διατηρεί το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα (51-52). Παρεμπιπτόντως, στο 30ο λεπτό του αγώνα ο Παναθηναϊκός είχε ήδη φτάσει τα 6/25 τρίποντα, ήτοι μέτρησε μόλις 1/10 στο γ' δεκάλεπτο!

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Η τελευταία περίοδος της αναμέτρησης ξεκίνησε με τον Μπροκ Μότουμ να δίνει τον... τόνο (53-55 στο 30'34''), αλλά μέχρις εκεί. Ό,τι κι αν επιχείρησε έκτοτε η Ζάλγκιρις έβρισκε σε τοίχο, ονόματι Νίκος Παππάς. Ο 26χρονος γκαρντ, με τους υπόλοιπους να κινούνται σε ρυθμούς κάτω του αναμενομένου, ανέλαβε δράση. Πήρε την μπάλα, εκτέλεσε, μοίρασε, έκλεψε και σκόραρε με κάθε τρόπο.

Είναι ενδεικτικό πως αποτέλεσε το "Α" και το "Ω" της ομάδας του στο διάστημα που το "Χ" (59-59) μετατράπηκε σε +7 (69-62 στο 34'30''). Τι εννοούμε; Είχε δύο εύστοχα σουτ τριών πόντων και μία ασίστ μέσα σε 1'09'' για να φέρει τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Ακολούθως έκλεψε μια μπάλα και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό, για να φέρει την ομάδα του μπροστά στο σκορ με +6 (73-67 στο 36'29'').

Το πρώτο εύστοχο περιφερειακό σουτ του Νικ Καλάθη (μετά το αρχικό 0/4) έδειχνε να "τελειώνει" το παιχνίδι (77-68 στο 37'45''), αλλά οι φιλοξενούμενοι δεν έλεγαν να τα παρατήσουν. Πλησίασαν μέχρι το -5 (79-74 στα 38''), αλλά όχι περισσότερο. Ο Παναθηναϊκός προστάτευσε την υπέρ του διαφορά, πήρε τη νίκη -με τα χίλια ζόρια- (84-76) και ξεκίνησε νικηφόρα την EuroLeague, αποφεύγοντας οδυνηρή ήττα στο "καλησπέρα" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 37-30, 51-52, 84-76.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Σίνγκλετον 13, Νίκολς 2, Ρίβερς 2, Μποχωρίδης, Φώτσης 6, Παππάς 19, Φελντέιν 8, Γκιστ 8, Χαραλαμπόπουλος 2, Μπουρούσης 11, Καλάθης Ν. 13.

Ζάλγκιρις (Γιασικεβίτσιους): Πάνγκος 3, Λεκαβίτσιους 12, Βέστερμαν 4, Σεϊμπούτις, Μότουμ 19, Γιανκούνας 13, Γιαφτόκας 4, Μιλάκνις 11, Λίμα 2, Καβαλιάουσκας 6, Ουλανόβας 2.

Τα στατιστικά του αγώνα

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ