EUROLEAGUE

Ο Καλάθης εκμεταλλεύτηκε κάθε εκατοστό

Ο Καλάθης εκμεταλλεύτηκε κάθε εκατοστό

Ο Νικ Καλάθης "φώναξε" παρών στο πρώτο παιχνίδι των playoffs, γιατί πήρε ό,τι του έδωσε η άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το ακριβώς αντίθετο απ' ότι συνέβη με τον Λούκα Ντόντσιτς, ο οποίος δεν βρήκε το παραμικρό στο παρκέ του ΟΑΚΑ!

Η διαφορά απόδοσης στο πρώτο παιχνίδι των playoffs που έφερε το +28 του Παναθηναϊκού Superfoods επί της Ρεάλ Μαδρίτης θα μπορούσε να εστιαστεί σε όσα έκανε ο Νικ Καλάθης σε σχέση με τον Λούκα Ντόντσιτς. Το βράδυ της Τρίτης (17/4) στο ΟΑΚΑ, ο ένας πήρε ό,τι του έδωσε η αντίπαλη άμυνα, ενώ ο άλλος δεν βρήκε (σχεδόν) τίποτα από αυτά που θα του επέτρεπαν να εξελιχθεί σε παράγοντας της αναμέτρησης.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Ο Σέρχιο Γιουλ λείπει εδώ και οκτώ μήνες, το λέει ξανά και ξανά ο Πάμπλο Λάσο. Είναι μια απουσία με την οποία έχει μάθει να ζει η Ρεάλ Μαδρίτης, κι αυτή που ενδεχομένως επέτρεψε στον Λούκα Ντόντσιτς να... ξεσαλώσει φέτος στην EuroLeague, από την άποψη πως βρήκε πολύ περισσότερο χώρο για να κάνει τα δικά του. Η απουσία του Φακούντο Καμπάσο όμως, προέκυψε στα τελευταία παιχνίδια της regular season για την ισπανική ομάδα. Δίχως τον απαραίτητο χρόνο για επαναπροσδιορισμό των καταστάσεων εντός της ομάδας και την εξομάλυνση του rotation.

Ο προπονητής της "Βασίλισσας" έμεινε με τον Λούκα Ντόντσιτς ως μοναδικό αξιόπιστο παίκτη στο "1". Πάνω απ όλα όμως, είδε τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό της ομάδας του πάνω στην μπάλα να μένει εκτός. Κι αυτό "πονάει" περισσότερο από τους χαμένους πόντους ή τα μεγάλα σουτ του Σέρχιο Γιουλ.

Χωρίς εκείνον στο παρκέ, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει παίκτη για να βάλει δύσκολα στον Νικ Καλάθη , κάποιον να μπλεχτεί ανάμεσα στα πόδια του, να βάλει τα χέρια του στην μπάλα και να περιορίσει ως ένα βαθμό το οπτικό πεδίο και τις γωνίες πάσας.

Ο Καλάθης εκμεταλλεύτηκε κάθε εκατοστό

Ο ΚΑΛΑΘΗΣ ΠΗΡΕ Ο,ΤΙ ΒΡΗΚΕ

Στα 25'33'' που βρέθηκε στο παρκέ, ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Superfoods δεν χρειάστηκε να κάνει υπερβολές, να ταλαιπωρήσει την μπάλα και να ψάξει σε δεύτερο και τρίτο χρόνο για την καλύτερη επιλογή. Από τη μία η απουσία ενός αξιόπιστου on ball αμυντικού από την πλευρά της Ρεάλ Μαδρίτης, από την άλλη ο άψογος συγχρονισμός στις κινήσεις των "πρασίνων" έφεραν το νέο ρεκόρ καριέρας στην EuroLeague.

Πήρε ό,τι βρήκε στο γήπεδο, ό,τι του έδωσε η αντίπαλη άμυνα. Σε τρομακτικό βαθμό, όπως αποτυπώνεται από τον αριθμό των ασίστ (16) που μοίρασε. Είτε απέναντι σε man to man είτε σε ζώνη.

Πικ εν ρολ με τον Θανάση Αντετοκούνμπο ως screener, transition, συνεργασίες με τον Τζέιμς Γκιστ κι... η περίφημη πλέον -με την επιστροφή του στο "τριφύλλι"- back door πάσα στο "κόψιμο" του Μάικ Τζέιμς στην τελική γραμμή.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ

Βάσει του +28 και του τρόπου με τον οποίο κύλησε το παιχνίδι, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο Πάμπλο Λάσο δεν είχε... plan b. Επί της ουσίας όμως, θα ήταν αφελές να ειπωθεί κάτι τέτοιο. Το κάθε άλλο, ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης δούλεψε πολύ πάνω στο παιχνίδι στη διάρκεια του σαρανταλέπτου, κυρίως στο πίσω μέρος του παρκέ.

Στο γ' δεκάλεπτο όμως, στο σημείο δηλαδή που αποφάσισε να παίξει όλα τα χαρτιά του για να πλησιάσει στην ανατροπή, δεν πήρε κάτι ως ανταπόδοση από τους παίκτες του. Είδαμε πεντάδες με τρία γκαρντ, με δίδυμους πύργους (σ.σ.: Γκουστάβο Αγιόν στο "4" και Έντι Ταβάρες στο "5"), δύο άμυνες ζώνης (3-2 και 2-3).

Το... κοντέρ δεν σταμάτησε να "γράφει" όμως, αφενός γιατί οι παίκτες του δεν ήταν "εκεί", αφετέρου γιατί δεν υπήρχε κάποιος να κοιτάξει στα μάτια τον Νικ Καλάθη . Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο βασικός "άσος" του Παναθηναϊκού Superfoods έδειξε έτοιμος να διαχειριστεί κάθε περίσταση που συνάντησε στο παρκέ, ποντάροντας στις αδυναμίες της ισπανικής άμυνας (κυρίως λόγω κακών τοποθετήσεων) και την έλλειψη ενός... μπελά.

Ο Καλάθης εκμεταλλεύτηκε κάθε εκατοστό

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΙΑ

Από την άλλη, η Ρεάλ Μαδρίτης είχε τον Λούκα Ντόντσιτς φανερά αποκομμένο από το παιχνίδι της. Τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερον χρόνο, η ισπανική ομάδα δεν μπόρεσε να "τρέξει" τις καταστάσεις που θα τον καθιστούσαν επικίνδυνο. Κυρίως με σουτ μετά από ντρίμπλα και διεισδύσεις από τον δεξιό διάδρομο.

Η παρουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο ήταν ένας από τους λόγους. Ο διεθνής φόργουορντ έδειξε πολύ διαβασμένος στον τρόπο αντιμετώπισης του βασικού εκτελεστή και δημιουργού της "Βασίλισσας". Για πρώτη φορά φέτος μάλιστα, παρουσιάστηκε τόσο έτοιμος -κι από πνευματικής άποψης. Οι άμυνες που έπαιξε στο πρώτο τρίλεπτο ήταν χαρακτηριστικές: τον έσπρωξε προς τα αριστερά, έσπαγε μαζί του τα σκριν και επένδυσε στην άμυνα με τα πόδια κι όχι με τα χέρια.

Πολλές φορές στη φετινή σεζόν, έχει... παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό του και τη διάθεση να παίξει άμυνα στα "κόκκινα" χρησιμοποιώντας τα χέρια του περισσότερο απ' ότι πρέπει (κυρίως μακριά από την μπάλα). Αυτή τη φορά δεν έπεσε στην παγίδα -και δικαιώθηκε!

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ

Πέραν του ότι μιλάμε για το πρώτο παιχνίδι τη φετινή σεζόν το οποίο ολοκληρώνει ο Λούκα Ντόντσιτς δίχως να δώσει ασίστ (!), πρέπει να επισημάνουμε κάτι ακόμη. Μόλις για τρίτη φορά είχε αρνητικό πρόσημο σε ασίστ και λάθη. Οι δύο εξ αυτών καταγράφηκαν μάλιστα στο ΟΑΚΑ, σε regular season και playoffs.

Όλοι ήταν έτοιμοι να προσφέρουν και να βοηθήσουν προκειμένου ο 19χρονος γκαρντ να μην "μπει" ουσιαστικά στην ψυχολογία της αναμέτρησης. Είτε μιλάμε για προσωπικές άμυνες είτε για τις παγίδες που του έγιναν σε άλλες περιπτώσεις μετά από σκριν.

Όπως έγινε τον Νοέμβριο, έτσι και χθες (17/4), ο Τσάβι Πασκουάλ "έριξε" πάνω του διαφορετικές αμυντικές καταστάσεις, ανάλογα με το ποιοι παίκτες βρίσκονταν στο παρκέ. Από καθαρή προσωπική άμυνα (βλ. Θανάσης Αντετοκούνμπο) στις παγίδες (με τους ψηλούς).

Ο Παναθηναϊκός Superfoods πήρε για δεύτερη φορά φέτος καλό βαθμό στο μαρκάρισμά του, γεγονός που δείχνει πως έχει τον τρόπο για να πάρει αυτό που θέλει.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ