EUROLEAGUE

Ο Γκιστ στα (πράσινα) καλύτερά του

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΓΚΙΣΤ ΚΑΡΦΟΜΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ-ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ (EUROLEAGUE) (ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ) ΓΚΙΣΤ ΚΑΡΦΟΜΑ ICON

Μέσα σε τριάντα μέρες, ο Τζέιμς Γκιστ έχει καταγράψει το καλύτερο διάστημα της καριέρας του στην EuroLeague. Ο πιο σταθερός, ο πιο αποτελεσματικός, αυτός που κρατάει τις ισορροπίες σε σχέση με την περιφερειακή γραμμή.

Η επίδραση που έχει ο Τζέιμς Γκιστ στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods είναι κάτι που έχει γραφτεί πολλάκις. Εδώ και μία πενταετία, ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ έχει δώσει ουκ ολίγες αφορμές για να γίνει ειδική μνεία στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τη συνολική απόδοση της ομάδας του, κυρίως μέσω της ενέργειας του στο πίσω μέρος του παρκέ.

Η δική του επιστροφή στο φινάλε της περσινής περιόδου άλλαξε τα δεδομένα για το "τριφύλλι", που έκλεισε τη regular season με πέντε σερί νίκες. Η δική του καλή παρουσία έπαιξε ρόλο στο να κατακτήσουν οι "πράσινοι" τον τίτλο στο ΣΕΦ με "μπρέικ" στον 5ο τελικό του πρωταθλήματος. Αυτά είναι γνωστά.

Η απόδοσή του τον τελευταίο μήνα όμως, είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Γιατί πέραν της προσφοράς του στην άμυνα, πλέον είναι πολύ πιο αποδοτικός στην επίθεση. Σε σημείο που αποτελεί βασικό πυλώνα της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ, μέσα από την αντίστοιχη δημιουργία του Νικ Καλάθη βέβαια, αφού είναι ο παίκτης που "εισπράττει" το μεγαλύτερο ποσοστό των ασίστ που δίνει ο ομογενής πλεϊμέικερ στις δέκα πρώτες αγωνιστικές.

Στις τριάντα μέρες που μεσολάβησαν από το παιχνίδι με την Μπασκόνια μέχρις αυτό με την Ουνικάχα Μάλαγα, ο Τζέιμς Γκιστ σημειώνει μονίμως διψήφιο αριθμό πόντων, φτάνοντας τα έξι διαδοχικά παιχνίδια με 10+ πόντους. Κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ ως τώρα με την πράσινη φανέλα. Η μοναδική φορά που πλησίασε σε αντίστοιχη επίδοση ήταν το 2015-'16 όταν σε εύρος εφτά αναμετρήσεων είχε έξι βραδιές με περισσότερους από δέκα πόντους.

Όπως αντίστοιχα, το "30" που έγραψε στο είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοσή του, πίσω μόνο από το "34" που αποτελεί ρεκόρ καριέρας του, από τις 22 Οκτωβρίου 2015, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Καρσίγιακα.

Πέραν αυτών των... απλών στατιστικών καταγραφών, υπάρχουν τρία ακόμη στοιχεία που δείχνουν πως έχει βελτιώσει το παιχνίδι του, τόσο στο λόου ποστ όσο και με πρόσωπο. Φυσικά (θα το ξαναπούμε) με την απαραίτητη σύμπραξη του Νικ Καλάθη, ο οποίος σε κάθε περίπτωση φροντίζει να του δίνει αρκετές φορές ευνοϊκές προϋποθέσεις για να σκοράρει.

Ο 31χρονος φόργουορντ/σέντερ είναι λοιπόν δεύτερος σε συνολική αξιολόγηση μεταξύ των παικτών του Παναθηναϊκού Superfoods με 130 βαθμούς, πίσω μόνο από τον Νικ Καλάθη που έχει 184 βαθμούς. Από εκεί και πέρα, είναι επίσης ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός σε πόντους ανά κατοχή, με τους 1.34 πόντους που προσφέρει για κάθε του προσπάθεια εντός παιδιάς. Ο μοναδικός που βρίσκεται μπροστά από αυτόν είναι ο Ίαν Βουγιούκας με (1.43), αλλά -κι αυτό είναι σημαντικό- με το 1/3 του χρόνου συμμετοχής του μέχρι τώρα στην EuroLeague.

Κάπως έτσι, καταφέρνει να είναι εξίσου πολύτιμος επιθετικά όσο και αμυντικά. Κάτι που στα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Αντίστοιχα, αυτή η επιθετική βελτίωση οδηγεί στους +27 πόντους που δίνει στο "τριφύλλι" ανά εκατό (100) κατοχές, μέσω των προηγμένων στατιστικών του Offensive Rating (126.2 πόντοι ανά 100 κατοχές) και Defensive Rating (99.2 πόντοι ανά 100 κατοχές).

Οι αριθμοί αποτυπώνουν λοιπόν ένα μέρος της σημασίας που έχει για τον Παναθηναϊκό Superfoods ο Τζέιμς Γκιστ, όπως επίσης τον καθιστούν τον πιο συνεπή -μαζί με τον Νικ Καλάθη- παίκτη της ομάδας μετά από δέκα αγωνιστικές στην EuroLeague. Οι δυο τους άλλωστε, μαζί με τον Νίκο Παππά, είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλον στο να φτάσει το "τριφύλλι" τις εφτά νίκες σε δέκα αγώνες.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ