EUROLEAGUE

Ο Διαμαντίδης άφησε... μόνο του τον Γιαφτόκας

Ο Διαμαντίδης άφησε... μόνο του τον Γιαφτόκας

Από τη στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης αποσύρθηκε από τη δράση, ο Ρομπέρτας Γιαφτόκας είναι ο μοναδικός (!) παίκτης της ομάδας του Παναθηναϊκού που κατέκτησε την EuroLeague το 2007 στην Αθήνα, που συνεχίζει! Το EuroLeague Greece παρουσιάζει τι κάνουν πλέον οι υπόλοιποι έντεκα.

Το τέλος της καριέρας του Δημήτρη Διαμαντίδη και η απόσυρση του "13" στον Παναθηναϊκό σηματοδοτεί το φινάλε μιας ολόκληρης εποχής για το "τριφύλλι". Βλέπετε, ο "3D" ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος της μεγάλης ομάδας που είχε το "τριφύλλι" την περασμένη δεκαετία, όταν κατέκτησε ένα κάρο τρόπαια, με highlight την EuroLeague το 2007, το 2009 και το 2011.

Παράλληλα, το "αντίο" του βετεράνου πλέον πλεϊμέικερ καθιστά τον Ρομπέρτας Γιαφτόκας τον μοναδικό (!) παίκτη που βρέθηκε στη δωδεκάδα του τελικού της Αθήνας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που συνεχίζει! Ο "καρχαρίας" δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο σε εκείνο το παιχνίδι, αλλά πλέον είναι εκείνος που παραμένει ενεργός, αφού οι υπόλοιποι έντεκα κρέμασαν -αργά ή γρήγορα- τη φανέλα τους.

Το EuroLeague Greece καταγράφει το που βρίσκονται οι έντεκα πλέον παλαίμαχοι, αλλά και τι έκαναν στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην αποχώρησή τους από τη δράση και το σήμερα.

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Αποσύρθηκε από τη δράση το 2009, με τον Παναθηναϊκό να τον τιμά αποσύροντας τη φανέλα με το "4". Ακολούθως βρέθηκε στον πάγκο του "τριφυλλιού" ως τιμ μάνατζερ, πριν πάρει τα προπονητικά ηνία για μερικούς μήνες (το 2014), κατακτώντας τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδος. Από πέρσι έχει επιτελικό ρόλο στις Ακαδημίες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, όντας ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το διοικητικό και οργανωτικό κομμάτι.

Τόνι Ντελκ: Αφού πέρασε και δεν ακούμπησε στον Παναθηναϊκό, έπαιξε μερικά παιχνίδια στο Πουέρτο Ρίκο με τη φανέλα των Carolina Giants, πριν πει οριστικά "αντίο" στη δράση. Το 2009 και για μία διετία βρέθηκε στον πάγκο του Kentucky (NCAA) ως βοηθός, ενώ το 2011 ακολούθησε η παρουσία του στον πάγκο του New Mexico State, πάλι ως βοηθός προπονητή (μέχρι το 2013). Έκτοτε εργάστηκε επίσης ως σχολιαστής/αναλυτής σε αγώνες του κολεγιακού πρωταθλήματος.

Σάνι Μπετσίροβιτς: Σταμάτησε το μπάσκετ πριν από ένα περίπου χρόνο, με την Πιατσεντίνα να είναι η τελευταία ομάδα της καριέρας του. Πολύ γρήγορα όμως βρήκε το μονοπάτι που θέλει να ακολουθήσει, αναλαμβάνοντας ρόλο στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, υπό τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Η δεύτερη θητεία του στο "τριφύλλι" πάντως δεν κράτησε ποτέ, αφού η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε, μόλις οι "πράσινοι" έλυσαν το συμβόλαιο του "Σάλε".

Μάικ Μπατίστ: Με το που κρέμασε τα παπούτσια του, ο "Μπουλντόζας" έφυγε για τις ΗΠΑ, ξεκινώντας μια νέα καριέρα. Αυτή του προπονητή. Ο πρώην σέντερ του "τριφυλλιού" εργάστηκε για μία διετία (2014-'16) ως βοηθός προπονητή στους Canton Charge της D-League του NBA (σ.σ.: θυγατρική ομάδα των Κλίβελαντ Καβαλίερς), πριν αλλάξει στρατόπεδο για λογαριασμό των Μπρούκλιν Νετς. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην ομάδα του ΝΒΑ, ως υπεύθυνος ατομικής βελτίωσης των ψηλών.

Ο Διαμαντίδης άφησε... μόνο του τον Γιαφτόκας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ραμούνας Σισκάουσκας: Στη μοναδική του χρονιά στο "τριφύλλι" κατέκτησε τα πάντα, πριν αποχωρήσει με προορισμό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στην "ομάδα του στρατού" αγωνίστηκε για πέντε σεζόν, παίρνοντας την απόφαση το 2012 να πει "αντίο" στη δράση. Για ένα χρόνο έμεινε εντελώς ανενεργός, προτιμώντας να ζήσει στη φάρμα που είχε στη Λιθουανία, πριν επιστρέψει στα του αθλήματος. Από το 2013 εργάζεται στην EuroLeague, ως πρεσβευτής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, μαζί με άλλους "θρύλους" της, όπως ο Θοδωρής Παπαλουκάς και άλλοι.

Νίκος Χατζηβρέττας: Μετρά ήδη μια πενταετία μακριά από τη δράση (από το 2011), έχοντας αφοσιωθεί πλέον σε άλλο -διοικητικό- ρόλο. Αφού ενεπλάκη πιο ενεργά με την GBA, ακαδημία την οποία δημιούργησε με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, τον Κώστα Χαραλαμπίδη και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, εργάστηκε για λίγο στον Αίαντα Ευόσμου, ομάδα από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του.

Δήμος Ντικούδης: Αφού κρέμασε τα παπούτσια του (με τον ΠΑΟΚ να είναι η τελευταία του ομάδα), έκανε ένα μικρό διάλειμμα, πριν αναλάβει χρέη Τεχνικού Διευθυντή στην ΑΕΚ. Δεν έμεινε όμως για πολύ στο πόστου, αποχωρώντας μετά από λίγο από την "Ένωση".

Κώστας Τσαρτσαρής: Με το που πήρε την απόφαση να αποσυρθεί από τη δράση, έγινε προπονητής. Από το 2014 ασχολείται με την εκγύμναση και ατομική βελτίωση νεαρών κυρίως αθλητών, έχοντας παράλληλα συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Στο φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου εντάχθηκε στο τεχνικό τιμ του "τριφυλλιού", υπό τον Αργύρη Πεδουλάκη, ενώ συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο "τριφύλλι", ασχολούμενος με τις μικρές ηλικίες και την Ακαδημία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, ως επί το πλείστον.

Δημήτρης Διαμαντίδης: Μετά από μια ντουζίνα χρόνια στον Παναθηναϊκό ολοκλήρωσε την τεράστια καριέρα του, βλέποντας τους "πράσινους" να αποσύρουν για χάρη του το "13", σε μια πανέμορφη εκδήλωση. Πλέον ξεκουράζεται και βρίσκεται εν αναμονή των τελικών αποφάσεων σχετικά με το τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επεσήμανε, στο περιθώριο του "Diamonds Are Forever" πως είναι πολύ πιθανό να εμπλακεί στις Ακαδημίες της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με τον μέχρι πρότινος αρχηγό του "τριφυλλιού" να προσθέτει πως βρίσκεται σε συζητήσεις για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Τόνισε πάντως ότι δεν τον ενδιαφέρει να εργαστεί ως προπονητής.

Ο Διαμαντίδης άφησε... μόνο του τον Γιαφτόκας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ντέγιαν Τομάσεβιτς: Το 2009 ολοκλήρωσε την καριέρα του, με τον ΠΑΟΚ να αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της. Η εμπειρία και η προσωπικότητά του είναι δύο στοιχεία που δεν πήγαν χαμένα στη Σερβία, αφού εσχάτως είναι αντιπρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας! Πριν από μερικούς μήνες όμως παραιτήθηκε από τη θέση του, όντας πλέον... free agent.

Μίλος Βούγιανιτς: Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2011 μετά από έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό, ενόσω φορούσε τη φανέλα του Πανιωνίου. Αφού πέρασε περίπου ένα χρόνο για να αποθεραπευτεί, πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από τη δράση, κυνηγώντας πλέον καριέρα προπονητή. Εργάστηκε μάλιστα για κάτι παραπάνω από μια διετία ως βοηθός προπονητή στην Παρτίζαν, ενώ πλέον ασχολείται με το γυμναστήριο το οποίο έχει δημιουργήσει στο Βελιγράδι, αναλαμβάνοντας παράλληλα την εκγύμναση πολλών αθλητών.

Ρομπέρτας Γιαφτόκας: Μπορεί να μην αγωνίστηκε δευτερόλεπτο στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά πλέον είναι μοναδικός παίκτης του Παναθηναϊκού που είχε ενεργό ρόλο στην κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τροπαίου, που συνεχίζει ακόμη. Όντας στη Ζάλγκιρις Κάουνας τα τελευταία χρόνια, ετοιμάζεται κι αυτός να γράψει σύντομα τον επίλογο της καριέρας του. Για αρχή πάντως, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα της χώρας του, αφού διανύει το 36ο έτος της ηλικίας του.

Πέραν των προαναφερθέντων στο ρόστερ του Παναθηναϊκού εκείνη τη χρονιά βρίσκονταν επίσης οι: Γιώργος Καλαϊτζής (νυν προπονητής της εφηβικής ομάδας του "τριφυλλιού"), Δημήτρης Παπανικολάου (δεν ασχολείται πλέον ενεργά με τον χώρο), Βασίλης Ξανθόπουλος (αγωνίζεται στον Άρη) και Ντούσαν Σάκοτα (είναι αρχηγό της ΑΕΚ).

Όσο για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας; Οι Νικίτα Κουρμπάνοφ, Ντέιβιντ Άντερσεν και Άντον Πονκρασόφ είναι αυτοί που παραμένουν ενεργοί, με όλους τους υπόλοιπους του τελικού της Αθήνας να έχουν πει "αντίο. Μιλάμε για τους Θοδωρή Παπαλουκά, Ματίας Σμόντις, Ντέιβιντ Βάντερπουλ, Τζέι Αρ Χόλντεν, Ζάχαρ Πασούτιν, Αλεξέι Σαβρασένκο, Όσκαρ Τόρες, Τράϊαν Λάνγκντον και Τόμας Βαν Ντεν Σπίγκελ.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ