EUROLEAGUE

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ

Παραδέχεται ότι το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής ενώ οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του. O νέος βοηθός προπονητής του Παναθηναϊκού, Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ, είναι πρότυπο κόουτς και οικογενειάρχη.

Έχει υπηρετήσει το μπάσκετ από διάφορα πόστα. Πρώτος προπονητής, ασίσταντ κόουτς, προπονητής σε τμήματα υποδομής, scout, υπηρεσιακός κόουτς.... Πλέον η σεζόν 2014-15 θα βρει τον Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ στο τεχνικό τιμ του Παναθηναϊκού, ως άμεσο συνεργάτη του Ντούσκο Ιβάνοβιτς.

Ο νέος ασίσταντ κόουτς του Παναθηναϊκού ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την προπονητική στα 19 του χρόνια κι έκτοτε παραμένει στους πάγκους, με πολλές επιτυχίες. Πλέον εξηγεί ότι ''το μπάσκετ είναι κάτι παραπάνω από το να χτυπάς την μπάλα στο παρκέ'' και παραδέχεται ότι οφείλει τα πάντα στην πορτοκαλί μπάλα και την οικογένειά του. Το Euroleague Greece παρουσιάζει τις... ιδιαίτερες πτυχές στη ζωή του Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ.

Τα καλύτερα του χρόνια στη Βαρκελώνη

Ο κόουτς Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα τμήματα υποδομής της Χουβεντούτ Μπανταλόνα πριν ''μετακομίσει'' στην Μπαρτσελόνα το 1997, όπου παρέμεινε ως το 2010. Τα πρώτα πέντε χρόνια εργάστηκε στα μικρά τμήματα των ''μπλαουγκράνα'' κι εν συνεχεία προβιβάστηκε στο τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας, ως ασίσταντ κόουτς. Με τους Καταλανούς κατέκτησε δυο φορές την Euroleague (2003, 2010), τρία πρωταθλήματα, ισάριθμα Copa del Rey, δύο SuperCup και ισάριθμες Καταλανικές Λίγκες. Ως βοηθός προπονητής της Μπαρτσελόνα, εργάστηκε στο πλευρό των Σβέτισλαβ Πέσιτς, Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Τσάβι Πασκουάλ.

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ


Γιασικεβίτσιους, Πέσιτς, Βαρεζάο και Μπεροκάλ πανηγυρίζουν την πρώτη Euroleague της Μπαρτσελόνα, το 2003.

Πολίτης του κόσμου μέσω του μπάσκετ

Τη σεζόν 2010-11 ο Καταλανός κόουτς εργάστηκε για πρώτη φορά εκτός συνόρων, αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία της Μπουντιβέλνικ με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ουκρανία! Έπειτα από έναν χρόνο επέστρεψε στην Ισπανία για λογαριασμό της Μενόρκα (2011-12) κι εν συνεχεία έκατσε στους πάγκουςτης Αλικάντε (2012-13) και της BC Ντόνετσκ, πριν συμφωνήσει να αναλάνει χρέη βοηθού προπονητή στον Παναθηναϊκό. Πώς, όμως, ορίζει ο ίδιος τη σχέση του με το μπάσκετ;

''Το μπάσκετ είναι πάθος, τρόπος ζωής και, συγχρόνως, η δουλειά μου. Στα 19 μου χρόνια, αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική κι έκτοτε δεν έχω σταματήσει! Το μπάσκετ είναι ο λόγος που έχω ζήσει εμπειρίες που ούτε καν μπορούσα να διανοηθώ! Έκανα καλούς φιλους και είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω σε ολόκληρο τον κόσμο. Νομίζω ότι το μπάσκετ είναι κάτι παραπάνω από το να χτυπάς την μπάλα στο παρκέ. Είναι ομαδική δουλειά, φιλία, διάλογος, προσπάθειες, θυσίες και πάθος. Χωρίς αμφιβολία, ένα πραγματικό μάθημα ζωής''.

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ


Με την Μπουντιβέλνικ κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ουκρανία, το 2011

Πρώτα οικογενειάρχης, μετά κόουτς

Το μπάσκετ, λοιπόν, είναι η δεύτερη μεγάλη αγάπη του Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ μετά την οικογένειά του. ''Η ζωή του προπονητή δεν συνδυάζεται εύκολα με τη ζωή του οικογενειάρχη. Προσωπικά, νιώθω πολύ τυχερός που έχω στο πλευρό μου τη σύζυγό μου, Μπεθ, τους γονείς μου, Σάντος και Νούρια, καθώς και τα αδέλφια μου, Σάντος και Νταβίντ. Χωρίς αυτούς, τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα για μένα. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι τους έχω δίπλα μου''.

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ


Η οικογένεια παίζει τεράστιο ρόλο στη ζωή του Τζόσεπ Μαρία Μπεροκάλ

Οι νέες τεχνολογίες και το Twitter

Ο νέος βοηθός προπονητής του Παναθηναϊκού λατρεύει τις νέες τεχνολογίες και τα social media. Διατηρεί λογαριασμό στο Twitter ( @JosepM_Berrocal ), μέσω του οποίου ενημέρωσε πρόσφατα τους 1.223 followers για την έναρξη της προετοιμασίας του ''τριφυλλιού'' στο Καρπενήσι. Πέραν τούτου, διατηρεί ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ( coachberrocal.com ). Μάλιστα, ο ίδιος... πρόλαβε την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και αποκάλυψε τη συμφωνία με τους ''πράσινους'' από τον προσωπικό του χώρο στο διαδίκτυο.

''Ο λόγος που δημιούργησα τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ήταν για να τιμήσω τις μεγάλες στιγμές που έχω ζήσει στο μπάσκετ, για να μοιραστώ όλα όσα έχω μάθει, για να μάθω από τους άλλους και για να επικοινωνήσω με τον μπασκετικό κόσμο'' αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο... άγνωστος Μπεροκάλ


Ο Καταλανός κόουτς ενημέρωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας για τη συμφωνία με τον Παναθηναϊκό

Είπαν για τον Μπεροκάλ

''Ο κόουτς έχει συμμετάσχει σε αμέτρητες μπασκετικές μάχες και γεννήθηκε για να κοουτσάρει σε αυτό το πανέμορφο και υπέροχο παιχνίδι που κουβαλάει μέσα του'' - Ρίκι Ρούμπιο (Μινεσότα)

''Ο Τζόσεπ είχε επιτυχίες όπου κι αν δούλεψε. Νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί για όσο καιρό θα κοουτσάρει'' - Μόρλεϊ Ζακ (Μπουντιβέλνικ)

''Όσον αφορά τον Μπεροκάλ, νομίζω ότι είναι η τέλεια απάντηση στις τρεις ερωτήσεις που κάνω στον εαυτό μου πριν μπω στη διαδικασία να προσλάβω κάποιον συνεργάτη'' - Έτορε Μεσίνα (Σπερς)

''Έχει το σημαντικότερο προσόν που διαθέτει ένας καλός προπονητής. Έχει τεράστιο πάθος για το μπάσκετ, είναι πολύ εργατικός και απαιτητικός άνθρωπος'' - Τσάβι Πασκουάλ (Μπαρτσελόνα)

''Άφησε το σημάδι του σε όποια ομάδα κι αν εργάστηκε. Τόσο με τα αποτελέσματα που έφερε, όσο και με τους παίκτες που βελτιώθηκαν υπό τις οδηγίες του'' - Σβέτισλαβ Πέσιτς (Μπάγερν Μονάχου)

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ