EUROLEAGUE

Numbers don't lie

Numbers don't lie

Ο Παναθηναϊκός Superfoods πέταξε στα "σκουπίδια" το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs και το EuroLeague Greece παρουσιάζει δέκα (10) στατιστικά στοιχεία που συνοψίζουν όσα είδαμε στο ΟΑΚΑ.

Η εκτός έδρας νίκη της Φενέρμπαχτσε επί του Παναθηναϊκού Superfoods στο Game 1 των playoffs της EuroLeague άλλαξε άρδην τα δεδομένα πρόκρισης στο Final Four. Αυτό είναι σαφές και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την στιγμή που πλέον η τουρκική ομάδα μπορεί να "καθαρίσει" την πρόκριση και να εξασφαλίσει την τρίτη διαδοχική παρουσία της στο Final Four, εφόσον υπερασπιστεί την έδρα της με τον δέοντα τρόπο.

Πέραν της ουσίας βέβαια, αυτή που κρατά άλλωστε κι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, υπάρχουν διάφορα στατιστικά στοιχεία και αριθμοί από τον χθεσινό (18/4) αγώνα στο ΟΑΚΑ που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Το EuroLeague Greece τα παρουσιάζει:

1) Το βασικότερο όλων είναι ότι ο "Ζοτς" κέρδισε για πρώτη φορά τον Παναθηναϊκό Superfoods ως φιλοξενούμενος. Μέχρις αυτό το παιχνίδι, είχε ηττηθεί σε κάθε περίπτωση και περίσταση που είχε συναντήσει το "τριφύλλι". Δεν αναφερόμαστε μόνο στις επισκέψεις του με τη Φενέρμπαχτσε, αλλά γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, μετρούσε μόνο ήττες στην έδρα του Παναθηναϊκού από την 1η Δεκεμβρίου 1993, όταν γνώρισε βαριά ήττα ως προπονητής της Μπανταλόνα (85-61) στην Γλυφάδα, για να ακολουθήσουν ακόμη δύο με τη Ρεάλ Μαδρίτης στις 5 Ιανουαρίου 1995 (77-64) και 26 Οκτωβρίου 1995 (54-52).

Από εκεί και πέρα, ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ ως προπονητής της Φενέρμπαχτσε σε κάθε μία από τις τέσσερις προηγούμενες επισκέψεις του. Δεν τα κατάφερε απέναντι σε Αργύρη Πεδουλάκη (76-67), Φραγκίσκο Αλβέρτη (91-73), Σάσα Τζόρτζεβιτς (76-71) και Τσάβι Πασκουάλ (81-70),.

Numbers don't lie

2) Στην πενταετία που διανύουμε (μετά την αποχώρηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από τον "πράσινο" πάγκο), η Φενέρμπαχτσε είναι η ομάδα που σούταρε καλύτερα από κάθε άλλη στο ΟΑΚΑ πίσω από την γραμμή των τριών πόντων. Ουδεμία ομάδα είχε καταφέρει μέχρι χθες (18/4) να "γράψει" το 59.1% στα τρίποντα. Απόρροια φυσικά της εξαιρετικής βραδιάς των Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς (5/6) και Νίκολα Κάλινιτς (4/5), οι οποίοι έκαναν τη διαφορά. Όπως και να έχει, η τουρκική ομάδα έγινε μόλις η ένατη σε αυτά τα πέντε χρόνια που έχει 10+ εύστοχα τρίποντα ως φιλοξενούμενη των "πρασίνων". Όπως επίσης, πρόκειται για το έβδομο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας της στην EuroLeague!

Οι ομάδες που είχαν φτάσει σε αντίστοιχα επίπεδα πριν από εκείνη είναι ο Ολυμπιακός (11/23, φέτος), η Μπάμπεργκ (10/25, φέτος), η Νταρουσάφακα (12/27, 2015-'16), η Λαμποράλ Κούτσα (11/29, 2015-'16), η Λιέτουβος Ρίτας (11/27, 2013-'14), η Μακάμπι Τελ Αβίβ (10/27, 2013-'14) και η Ρεάλ Μαδρίτης (11/30, 2012-'13).

3) Για πέμπτη σερί χρονιά, οι "πράσινοι" γνωρίζουν ήττα στο Game 1 των playoffs. Οι προηγούμενες τέσσερις ήττες βέβαια προέκυψαν εκτός έδρας, πράγμα που σημαίνει πως το ΟΑΚΑ "σίγησε" για πρώτη φορά σε αυτό το διάστημα με το "καλησπέρα". Αντίστοιχα, ο Παναθηναϊκός μετράει 4/5 ήττες στο Game 2 των playoffs. Η μοναδική νίκη σημειώθηκε απέναντι στον... Τσάβι Πασκουάλ, το 2012-'13, όταν το "τριφύλλι" είχε αλώσει τη Βαρκελώνη -δίχως βέβαια εν συνεχεία να υπερασπιστεί το ΟΑΚΑ.

Numbers don't lie

4) Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του στην EuroLeague, που ο Νίκολα Κάλινιτς ευστοχεί τέσσερις φορές (!) πίσω από τη γραμμή των 6μ75. Εντυπωσιακό στοιχείο, πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς πως τα κατάφερε σουτάροντας μόλις πέντε φορές -όλες από τις γωνίες! Ο φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε ήταν ο "Παράγοντας Χ" της αναμέτρησης τόσο λόγω της άμυνάς του σε Μάικ Τζέιμς και Κρις Σίνγκλετον, αλλά επίσης γιατί βρήκε τον στόχο όποτε χρειάστηκε από την περιφέρεια.

5) Αντίστοιχα, ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ισοφάρισε την καλύτερη προσωπική του επίδοση σε εύστοχα σουτ τριών πόντων. Μόνο που είναι η πρώτη φορά που σημειώνει πέντε (5) τρίποντα ως παίκτης της Φενέρμπαχτσε στην EuroLeague, οι άλλες δύο φορές προέκυψαν την περίοδο που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Παρτίζαν, με την Μπάγερν Μονάχου (5/11) και τη... Φενέρμπαχτσε (5/7) να είναι τα "θύματά" του.

6) Για όγδοη φορά στην ιστορία του στην EuroLeague, ο Παναθηναϊκός Superfoods σημείωσε 60- πόντους σε εντός έδρας αγώνα. Οι "πράσινοι" κατέγραψαν την έβδομη χειρότερη επιθετική τους συγκομιδή, με πρώτη αυτή απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης προ τετραετίας (54).

7) Ο αγώνας με τη Φενέρμπαχτσε ήταν μόλις ο δεύτερος στο ΟΑΚΑ, στον οποίο οι "πράσινοι" σημείωσαν μονοψήφιο αριθμό πόντων σε ένα δεκάλεπτο. Η πρώτη φορά βέβαια, με τον Ερυθρό Αστέρα όπου σημείωσε 9 πόντους στην τελευταία περίοδο, δεν έχει κάποια σημασία επί της ουσίας. Για πρώτη φορά φέτος, η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ σημείωσε μονοψήφιο αριθμό πόντων σε δύο δεκάλεπτα στον ίδιο αγώνα (από 8 σε γ' και δ')!

Numbers don't lie

8) Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι αυτή που έχει υποχρεώσει τους "πράσινους" στις μοναδικές τους ήττες με διψήφιες διαφορές φέτος στην EuroLeague. Η αρχή έγινε -θυμίζουμε- στον αγώνα της regular season στην Ulker Sports Arena, με εκείνο το +21 να είναι η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη της τουρκικής ομάδας φέτος στη διοργάνωση.

9) Με έμφαση στην προσωπική άμυνα, είτε πάνω στην μπάλα, είτε μακριά από αυτή, οι φιλοξενούμενοι οδήγησαν πολλές φορές τους δύο "άσους" του Παναθηναϊκού Superfoods να εκδηλώσουν επίθεση και να επιτεθούν αυτοί στο αντίπαλο καλάθι. Το αποτέλεσμα ήταν κακό, αφού τα σουτ των Νικ Καλάθη και Μάικ Τζέιμς δεν κατέληξαν ως επί το πλείστον στον στόχο (6/12 δίποντα, 2/8 τρίποντα), ενώ κι η δημιουργία των δύο έπεσε κατακόρυφα (6 ασίστ, 4 λάθη).

Οι δυο πλεϊμέικερ του "τριφυλλιού" εκτέλεσαν το 40% (!) των επιθέσεων της ομάδας τους, ήτοι 20/50 σουτ έγιναν από τα δικά τους χέρια. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό που καταγράφηκε φέτος στην EuroLeague, στοιχείο που δείχνει πως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέτυχε σε μεγάλο βαθμό αυτό που ήθελε: οι δημιουργοί έγιναν εκτελεστές. Τα πρωτεία ανήκουν στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπασκόνια (69-68), τότε που πήραν το 41.4% των επιθέσεων της ομάδας του, δηλαδή 24/58 σουτ που έγιναν. Ακολουθούν, οι αγώνες με Ούνικς Καζάν (εκτός, 39.1% - 27/69), Νταρουσάφακα (εντός, 38.1% - 24/63) και Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός, 37.3% - 25/67).

10) Τέλος, τα εφτά (7) τρίποντα που έβαλαν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ είναι η πέμπτη χειρότερη φετινή συγκομιδή τους, μετά από τα παιχνίδια με Ζάλγκιρις (3, εκτός), Μπαρτσελόνα (4, εκτός), Γαλατάσαραϊ (5, εντός) και Ερυθρό Αστέρα (5, εντός). Αντίστοιχα, το 40.74% που μέτρησαν στα δίποντα οι "πράσινοι" είναι η δεύτερη χειρότερη φετινή τους επίδοση, πίσω μόνο από το 40% που είχαν στην εκτός έδρας ήττα από την Αναντολού Εφές.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ