EUROLEAGUE

Μπουρούσης vs Ρέγες: μια ιστορία γεμάτη... ριμπάουντ

Μπουρούσης vs Ρέγες: μια ιστορία γεμάτη... ριμπάουντ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Γιάννης Μπουρούσης "σκαρφάλωσε" στην κορυφή της λίστας των ριμπάουντ στην ιστορία της EuroLeague, αφήνοντας πίσω του τον Φελίπε Ρέγες. Οι δύο σέντερ αναμετρώνται απόψε στο ΟΑΚΑ (16/3, 21:15) και το EuroLeague Greece εστιάζει στη -δική τους- μάχη των αιθέρων.

Για παραπάνω από μια δεκαετία, ο Γιάννης Μπουρούσης και ο Φελίπε Ρέγες αποτελούν συνώνυμο της EuroLeague. Πρόκειται άλλωστε για δύο από τους πιο παλιούς παίκτες της διοργάνωσης, με τους Χουάν Κάρλος Ναβάρο και Νίκο Ζήση να κλείνουν το καρέ. Πρώην συμπαίκτες (για μία διετία) οι δυο τους θα τεθούν αντιμέτωποι το βράδυ της Πέμπτης (16/3, 21:15) στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της μονομαχίας του Παναθηναϊκού Superfoods με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε ο σέντερ του "τριφυλλιού" σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση της λίστας των ριμπάουντ στην EuroLeague, αφήνοντας πίσω του τον αρχηγό της "Βασίλισσας". Η διαφορά που τους χωρίζει είναι η μικρότερη δυνατή (1 ριμπάουντ), και το γεγονός πως αμφότεροι σχεδιάζουν να συνεχίσουν την καριέρα τους για -τουλάχιστον- μια διετία ακόμη, "φουντώνει" την... κόντρα, για τον τίτλο του κορυφαίου ριμπάουντερ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο διεθνής σέντερ δεσμεύεται με ένα ακόμη χρόνο συμβολαίου με τους "πράσινους", είναι ότι δείχνει ικανός να προσφέρει σε υψηλό επίπεδο για αρκετά χρόνια ακόμη. Ομοίως κι ο επί χρόνια αντίπαλός του, ο οποίος δήλωσε παραμονές του αγώνα με τον Παναθηναϊκό πως " στόχος μου είναι να ανανεώσω το συμβόλαιό μου με την ομάδα, αλλά αυτή την στιγμή το πρώτο πράγμα στο μυαλό μου είναι ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ".

Μπουρούσης vs Ρέγες: μια ιστορία γεμάτη... ριμπάουντ

Για να επιστρέψουμε στο βασικό θέμα συζήτησης για τους δύο άνδρες, τα ριμπάουντ, είναι εντυπωσιακή η συνέπεια που δείχνουν στο συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού για πάνω από μια δεκαετία. Μετά τα πρώτα χρόνια, αυτά που αφορούσαν στην απόκτηση εμπειριών και εικόνων, ήρθε η καθιέρωση και η καταξίωση. Ο Γιάννης Μπουρούσης μέσω του Ολυμπιακού και, εν συνεχεία, κάνοντας καριέρα σε Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπασκόνια, ο Φελίπε Ρέγες όντας πιστός στη "Βασίλισσα".

Ας εστιάσουμε λοιπόν στο κομμάτι της συνέπειας, το "consistency" που λένε στις ΗΠΑ. Μιλάμε για δύο ψηλούς που ουδέποτε ξεχώρισαν για τα αθλητικά τους προσόντα, οπότε η (σχεδόν) μόνιμη παρουσία τους στο Top 10 των rebounders έχει ακόμη πιο ξεχωριστή σημασία. Οι δύο παίκτες είναι εντυπωσιακά -με βάση τα χρόνια που έχουν παίξει στη διοργάνωση- κοντά σε αγώνες, συνολικά ριμπάουντ, μέσο όρο και ριμπάουντ ανά σαράντα λεπτά.

Παίκτης Αγώνες Ριμπάουντ Μέσος Όρος Ριμπ. / 40 λεπτά
Γιάννης Μπουρούσης 276 1.569 5.68 12.49
Φελίπε Ρέγες 279 1.568 5.62 11.41

Ποιο είναι το μυστικό των ριμπάουντ; Προφανώς δεν υπάρχει κάποιο μυστικό, πέραν του block out. Η εμπειρία αποκτάται στο πέρασμα των χρόνων κι έχει να κάνει με τις τοποθετήσεις. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ο ένας (Φελίπε Ρέγες) έπαιξε στο ίδιο πρωτάθλημα σε όλη του την καριέρα, κάτι που τον βοήθησε να γιγαντώσει τον μύθο του από κάθε άποψη. Για παράδειγμα, το γεγονός πως σταμάτησε η δράση στο "clasico" για να βραβευθεί και να τιμηθεί για την προσφορά του είναι κάτι που δεν έζησε και δεν θα ζήσει ποτέ ο ψηλός του Παναθηναϊκού. Αφενός γιατί δεν έχει περάσει τόσα πολλά χρόνια στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφετέρου γιατί δεν υπάρχει η αντίστοιχη (αθλητική) κουλτούρα για να γίνει κάτι τέτοιο στα μέρη μας.

Παρεμπιπτόντως, ο 37χρονος πλέον φόργουορντ/σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης έχει καταγράψει πολλές εντυπωσιακές σε όλη αυτή τη διαδρομή του -στα ριμπάουντ. Με κορυφαία όλων τα είκοσι (20) που πήρε όταν ακόμη αγωνιζόταν στην Εστουδιάντες, πίσω στο 2002-'03. Το εντυπωσιακό στη δική του περίπτωση είναι ότι στο Top 10 των επιδόσεών του στη συγκεκριμένη στατιστική περίπτωση, η ομάδα που έχει τα πρωτεία είναι οι "φοιτητές" (με έξι περιπτώσεις), έναντι των "μερένγκες". Αναλυτικά:

Σεζόν Ομάδα Αντίπαλος Ριμπάουντ
2002-'03 Εστουδιάντες Τάου Κεράμικα 20
2002-'03 Εστουδιάντες Αλικάντε 18
2003-'04 Εστουδιάντες Τζιρόνα 18
2002-'03 Εστουδιάντες Μανρέσα 17
2005-'06 Ρεάλ Μαδρίτης Γρανάδα 17
2005-'06 Ρεάλ Μαδρίτης Τάου Κεράμικα 17
2008-'09 Ρεάλ Μαδρίτης Εστουδιάντες 17
2002-'03 Εστουδιάντες Βαγιαδολίδ 16
2008-'09 Ρεάλ Μαδρίτης Γκραν Κανάρια 16
2002-'03 Εστουδιάντες Ρεάλ Μαδρίτης 15

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Μπουρούσης μπορεί να μην έφτασε στο "20" ως career high σε εθνικά πρωταθλήματα, αλλά μόνο άσχημα δεν τα έχει πάει σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, που έχει αγωνιστεί από το 2002 κι έπειτα. Οι δύο καλύτερες επιδόσεις του έχουν γίνει μάλιστα με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Αναλυτικά τα δικά του career high:

Σεζόν Ομάδα Αντίπαλος Ριμπάουντ
2008-'09 Ολυμπιακός Κολοσσός 19
2006-'07 Ολυμπιακός Πανιώνιος 18
2007-'08 Ολυμπιακός ΑΕΚ 15
2005-'06 ΑΕΚ Απόλλων Πατρών 14
2007-'08 Ολυμπιακός ΑΕΚ 14
2008-'09 Ολυμπιακός Παναθηναϊκός 14
2010-'11 Ολυμπιακός Άρης 14

Πέραν αυτών, έχει καταγράψει δεκαεφτά (17) φορές στην καριέρα του τον αριθμό "13" στην κατηγορία των ριμπάουντ, ενώ είναι ακόμη περισσότερες οι φορές που έχει υπάρξει "διψήφιος". Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο μία σεζόν (!) δεν έχει μαζέψει διψήφιο αριθμό ριμπάουντ, την πρώτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Η καλύτερη επίδοσή του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν τα 13 ριμπάουντ στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη στον α' γύρο της Stoiximan.gr Basket League.

Ο σεβασμός λοιπόν που πρέπει να συνοδεύει την παρουσία τους στο παρκέ είναι μεγάλος. Μπορεί να μην ήταν οι πλέον δημοφιλείς παίκτες της ομάδας τους σε κάθε περίπτωση, όντες συνήθως στη σκιά αυτών που σκόραραν περισσότερο από αυτούς, αλλά η επιρροή τους στο παιχνίδι της ομάδας ήταν πάντοτε καθοριστική. Γι αυτό κι αποτελούν μέχρι σήμερα δύο από τους καλύτερους (και πιο συνεπείς) ψηλούς της EuroLeague. Σαν το παλιό καλό κρασί.

Τι θα δούμε σε λίγες ώρες στο ΟΑΚΑ; Τη μεταξύ τους μονομαχία και πολλά περισσότερα. Απλά να έχετε κατά νου ότι σε περίπτωση που βρεθούν ταυτόχρονα στο παρκέ, οι άλλοι οκτώ παίκτες θα δουν τις πιθανότητες να εξασφαλίσουν κάποιο "σκουπίδι" να μειώνονται ραγδαία. Όταν άλλωστε απέναντί σου έχεις τους κορυφαίους στο είδος σου, έτσι γίνεται.

Για του λόγου το αληθές, δείτε πως τα πηγαίνουν (σε σύνολο) στην EuroLeague από το 2000 κι έπειτα.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ