EUROLEAGUE

Μπάνκι: "Ώρα για απάντηση από τον Παναθηναϊκό, τώρα ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι"

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - BAMBERG (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Λούκα Μπάνκι γύρισε πίσω στο 2009 και το 2011, όταν -ως βοηθός προπονητής στη Σιένα- έζησε από την καλή κι από την ανάποδη το "μπρέικ" στα δύο πρώτα παιχνίδια των playoffs. Οι συγκρίσεις με τον Παναθηναϊκό και το μάθημα.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ετοιμάζεται για δύο αγώνες - πρόκληση με φόντο την πρόκριση στο Final Four. Μετά την ήττα στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς από τη Ρεάλ Μαδρίτης, το "τριφύλλι" επισκέπτεται το WiZink Center με στόχο να ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs και -εν συνεχεία- να κόψει πρώτος το νήμα για το Βελιγράδι.

Η ιστορία της σειράς με τη "Βασίλισσα" μέχρι στιγμής περιστρέφεται γύρω από το +28 του πρώτου αγώνα που μετατράπηκε σε -7 στον δεύτερο, ήτοι έδωσε το πάνω χέρι στην ομάδα του Πάμπλο Λάσο.

Το αποτέλεσμα των δύο αγώνων επανέφερε στην μνήμη όλων την ιστορία της Σιένα το 2011, όταν γύρισε από το -48 της ήττας στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τον Ολυμπιακό για να πάρει το εισιτήριο για το Final Four της Βαρκελώνης. Δεν είναι βέβαια η μοναδική περίπτωση κατά την οποία μπορεί να μνημονεύσει κάποιος την ιταλική ομάδα, αφού στον Παναθηναϊκό Superfoods ευελπιστούν πως θα επαναληφθεί το σενάριο του 2009.

Τότε που η Σιένα άλωσε το ΟΑΚΑ στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, αλλά είδε τους "πράσινους" να κερδίζουν δις στην ιταλική πόλη.

Ο τότε βοηθός προπονητής της Σιένα και νυν head coach της Μπάμπεργκ, Λούκα Μπάνκι, μίλησε στο Sport24.gr για τις δύο εκείνες προημιτελικές σειρές, εστιάζοντας σε κάτι μείζονος σημασίας: την ψυχολογία.

Μπάνκι: "Ώρα για απάντηση από τον Παναθηναϊκό, τώρα ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι"

"ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ"

Ο έμπειρος τεχνικός ρωτήθηκε αρχικά για τις ενδεχόμενες ομοιότητες ανάμεσα στα δύο πρώτα παιχνίδια του Παναθηναϊκού Superfoods με τη Ρεάλ Μαδρίτης κι εκείνα που είχε παίξει η Σιένα με τον Ολυμπιακό. Απάντησε πως " σε κάποιο βαθμό υπάρχουν ομοιότητες. Το δικό μας πρώτο παιχνίδι ήταν σκέτη καταστροφή, αλλά η ομάδα ήταν καλά προετοιμασμένη με σκληρή ταυτότητα", πριν οδηγηθεί η κουβέντα στο ψυχολογικό κομμάτι και τη διαχείριση που απαιτείται από τους προπονητές μετά από ένα τόσο άσχημο αποτέλεσμα:

" Η δουλειά του προπονητή είναι να ξαναφτιάξει την ψυχολογία των παικτών και να δείξει σε όλους ότι αυτό (το κακό) πέρασε. Ξέρεις κάτι, που δεν σκέφτεται ο πολύς κόσμος; Για τον προπονητή είναι καλύτερο ένα τέτοιο αποτέλεσμα να έρχεται εκτός έδρας, παρά εντός. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι βρίσκεσαι όλη μέρα με τους παίκτες σου, στο ξενοδοχείο. Δεν πηγαίνει ο καθένας στο σπίτι του. Έτσι, μοιράζεσαι κάθε λεπτομέρεια της ημέρας, βρίσκεσαι την ώρα του πρωινού, του μεσημεριανού, του βραδινού, της προπόνησης. Είσαι διαρκώς με τους παίκτες και είναι πιο εύκολο να επηρεάσεις την ψυχολογία και τη διάθεσή τους".

Θυμήθηκε μάλιστα πως " τη μέρα που μεσολάβησε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο παιχνίδι, μείναμε κοντά στους παίκτες, περάσαμε πολλή ώρα να μιλάμε μαζί τους. Μία σημαντική στιγμή του ταξιδιού μας ήταν η προπόνηση που κάναμε μια μέρα μετά σε ένα μικρό γήπεδο κοντά στο ξενοδοχείο μας -δεν προπονηθήκαμε στο ΣΕΦ. Πήγαμε σε ένα μικρό γήπεδο, κάναμε προπόνηση με ένταση. Οι παίκτες έδειξαν πολύ ισχυρό χαρακτήρα και σε κάποιο τρόπο έβγαλαν τον εκνευρισμό τους στην προπόνηση. Τότε, πήραμε κι εμείς το μήνυμα πως είναι έτοιμοι για το δεύτερο παιχνίδι στο ΣΕΦ".

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Με δεδομένο πως το πρώτο παιχνίδι είχε "ανοίξει" από νωρίς, η Σιένα δεν έδειξε παρά ελάχιστα την τακτική της για τη σειρά με τον Ολυμπιακό. Κι αυτό αποτυπώθηκε στον τρόπο συμπεριφοράς της ιταλικής ομάδας από εκεί κι έπειτα. " Προετοιμάσαμε ένα πλάνο, αλλά εξαιτίας του πώς έπαιξε ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι, δεν δείξαμε στην πράξη την τακτική μας. Κι ως εκ τούτου, δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε κάτι. Ήμασταν σίγουροι ότι αν είχαμε διαφορετική προσέγγιση στην αρχή, το πλάνο μας θα έπιανε. Ότι ο Ολυμπιακός δεν θα είχε απαντήσεις. Ο Ολυμπιακός προσέγγισε το πρώτο παιχνίδι με τέτοιο τρόπο που μας έκοψε κάθε πιθανότητα να δείξουμε κάτι από την τακτική μας. Στο δεύτερο παιχνίδι λοιπόν, πήγαμε με την ίδια φιλοσοφία. Ήμασταν σίγουροι ότι αν καταφέρουμε να βγάλουμε την ίδια ένταση, θα είχαμε τύχη".

Μπάνκι: "Ώρα για απάντηση από τον Παναθηναϊκό, τώρα ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι"

Πρέπει να παραμείνεις θετικός, όχι να τα διαλύσεις όλα", ήταν η αρχική τοποθέτηση του Λούκα Μπάνκι, ο οποίος προσέθεσε: " Όταν τελείωσε το παιχνίδι και μπήκαμε στα αποδυτήρια, μιλήσαμε πολύ λίγο με τους παίκτες. Ακόμη και στη Συνέντευξη Τύπου, ο Σιμόνε (Πιανιτζάνι) ήθελε να δείξει ότι πίστευε στην ανατροπή. Το βράδυ, μόλις είδαμε το video, η ενόχλησή μας ήταν στα ύψη. Η δουλειά μας όμως ήταν να δείξουμε ότι έχουμε μεγάλη πίστη και κίνητρο για να κερδίσουμε το δεύτερο παιχνίδι. Αυτό έπρεπε να πάρουν από εμάς οι παίκτες, όχι κάτι αρνητικό".

Ως βοηθός στην ιταλική ομάδα, τότε, είχε -εκτός των άλλων- τον συνδετικό ρόλο ανάμεσα στους παίκτες και τον πρώτο προπονητή. Γι αυτό κιόλας ήταν εκείνος που μίλησε περισσότερο από κάθε άλλον με τους παίκτες: " Θυμάμαι ότι μίλησα με έναν - έναν τους παίκτες μετά την ήττα, να τους φτιάξω το ηθικό και ότι έχουμε τη δύναμη και την επιθυμία, τα εργαλεία για να κερδίσουμε στο ΣΕΦ και να προχωρήσουμε στα playoffs. Όλοι μας, ένας - ένας, ξανάχτισε την ψυχολογία του".

Αναμενόμενη η αντίδραση από τον Φελίπε Ρέγιες

Σε τέτοιες περιστάσεις, οι προπονητές χρησιμοποιούν εξωγενείς παράγοντες για να "ενοχλήσουν" τον εγωισμό των παικτών τους; Όπως πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σχόλια στον Τύπο ή φιλάθλων; " Όχι, δεν χρειάζονται αυτά, ούτε οι εφημερίδες και τα σχόλια των δημοσιογράφων. Τότε, η ομάδα ήταν αρκετά έμπειρη για να καταλάβει τι είχε γίνει. Η δουλειά μας ήταν να απομονώσουμε τους παίκτες από τα σχόλια που γίνονταν. Μιλάμε βέβαια για μια περίοδο που τα social media και τα σχόλια στο διαδίκτυο δεν επηρέαζαν το μυαλό των παικτών όσο τώρα. Είμαστε σε μια πολύ διαφορετική εποχή πλέον", απάντησε ο έμπειρος τεχνικός.

Για να πάει εν συνεχεία η κουβέντα στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία " περίμενα να αντιδράσει με τέτοιο τρόπο, δεδομένου του μεγέθους του συλλόγου. Δεν είναι παράξενο ότι αυτός που έκανε τη διαφορά, ήταν το σύμβολο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Φελίπε Ρέγιες. Αυτός είναι ένας παίκτης στον οποίο μπορείς να υπολογίζεις σε τέτοιες περιστάσεις. Στο Game 3 και το Game 4 θέλεις τους πάντες, ψάχνεις για νέους πρωταγωνιστές να σε πάνε πιο μακριά. Τώρα είναι η ώρα του Παναθηναϊκού να απαντήσει σε αυτό, είναι δουλειά για λίγους αυτό που έρχεται. Εδώ ξεχωρίζουν οι σπουδαίοι".

Τώρα, καταλαβαίνεις ποιον έχεις δίπλα σου

Δύο χρόνια νωρίτερα, η Σιένα είχε ζήσει την ιστορία από την... ανάποδη. Νίκη στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά δύο εντός έδρας ήττες και... τέλος στα όνειρα για το Final Four. Το παραδέχεται κι ο ίδιος ο Λούκα Μπάνκι πως " φίλε, αυτή είναι πολύ διαφορετική ιστορία. Δεν έχει καμία σχέση". Κι ο λόγος αυτή τη φορά ήταν αγωνιστικής φύσης, κι όχι ψυχολογικής. " Χάσαμε το πρώτο, αλλά στο δεύτερο παιχνίδι αποφασίσαμε να ρίξουμε στη μάχη τον Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς, που έλειπε από το πρώτο λόγω τραυματισμού. Τότε, αλλάξαμε εντελώς τη φιλοσοφία και την ροή της σειράς".

Για μερικές ημέρες, η ιταλική ομάδα ένιωθε πως είναι "από πάνω". Στην πράξη όμως, μόνο έτσι δεν ήταν η κατάσταση. " Όταν ο Παναθηναϊκός έφτασε στη Σιένα για τα δύο παιχνίδια, έδειξε τη δύναμή του. Από την στιγμή που κατέβηκε η αποστολή από το πούλμαν και είδαμε τα πρόσωπά τους, καταλάβαμε πώς ένιωθαν μέσα τους. Μπορεί να σου ακουστεί υπερβολικό, αλλά έμοιαζαν με πολεμιστές. Υπήρχε τόση αποφασιστικότητα και ετοιμότητα που περνούσε σε όλους".

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÓÉÅÍÁ-ÐÁÏ / EUROLEAGUE / SIENA-PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÓÉÅÍÁ-ÐÁÏ / EUROLEAGUE / SIENA-PANATHINAIKOS ACTION IMAGES PRESS AGENCY

" Η ομάδα που παρουσίασε ο Παναθηναϊκός στη Σιένα εκείνη την περίοδο ήταν εντυπωσιακή, κάτι το μοναδικό. Το πώς έπαιξαν εκείνα τα δύο παιχνίδια τους κατέστησε αυτόματα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στο Final Four. Αν ρωτήσεις τον Δημήτρη (Ιτούδη) ποιο ήταν το καλύτερο παιχνίδι του Παναθηναϊκού εκείνη τη χρονιά, είμαι σίγουρος ότι θα σου απαντήσει το Game 3 με τη Σιένα. Ήήταν το "πικ" της σεζόν τους. Ένα πολύ σκληρό παιχνίδι, με μεγάλη πίεση. Έδειξε ποιος ήταν ο Παναθηναϊκός, όχι μόνο για τους παίκτες και την ποιότητα, αλλά για τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθηση του. Σε τέτοιες καταστάσεις, καταλαβαίνεις ποιον έχεις μαζί σου, δίπλα σου. Η Σιένα τότε είχε σπουδαίους παίκτες, ο Παναθηναϊκός όμως είχε μοναδικούς παίκτες. Ήταν μια απίστευτη ομάδα. Κι οι δύο ομάδες ήταν γεμάτες από σπουδαίες προσωπικότητες και χαρακτήρες. Ο τρόπος που έπαιξε ο Παναθηναϊκός ήταν εντυπωσιακός", σημείωσε ο Λούκα Μπάνκι.

Κάτι αντίστοιχο καλείται να κάνει στο WiZink Center η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Να πιάσει το "πικ" της απόδοσής της και να πάρει τουλάχιστον ένα παιχνίδι απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Εύκολο δεν θα είναι, ούτε απλό. Ποιος είπε όμως ότι στη φάση που βρίσκεται η EuroLeague, υπάρχει κάτι απλό; Ο Παναθηναϊκός Superfoods βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση. Να επαναλάβει το κατόρθωμα του 2009, κι όχι να... μείνει στην ιστορία ως η ομάδα που την πάτησε με τον ίδιο τρόπο με τον Ολυμπιακό.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ