EUROLEAGUE

Καλάθης - Παππάς: Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την επίδρασή τους

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / ΚΑΛΑΘΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ZALGIRIS KAUNAS / ΚΑΛΑΘΗΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ιστορικό υψηλό του Νικ Καλάθη στην ιστορία της EuroLeague και η αποτελεσματικότητα του Νίκου Παππά. Το Sport24.gr γράφει για τα δύο βασικά περιφερειακά γρανάζια του Παναθηναϊκού Superfoods εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (2/3, 21:15).

Η εξάρτηση του Παναθηναϊκού Superfoods από τον Νικ Καλάθη είναι μια κοινά αποδεκτή αλήθεια, που έχει αποτυπωθεί στο παρελθόν στους αριθμούς. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού του "τριφυλλιού" με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ για τον α' γύρο της EuroLeague, το Sport24.gr είχε σταθεί στο γεγονός πως οι "πράσινοι" είναι εξαρτημένοι όσο καμία άλλη ομάδα από τον βασικό "άσο" τους .

Τρεις και κάτι μήνες αργότερα, η συγκεκριμένη θεωρία δεν έχει αλλάξει. Αντίθετα, επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει δώσει τα "κλειδιά" της ομάδας στον 28χρονο πλεϊμέικερ, ο οποίος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, φτάνοντας στο σημείο να συγκαταλέγεται μεταξύ των φαβορί για την ανάδειξη του MVP της regular season. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η μονομαχία για τον συγκεκριμένο τίτλο φέρεται να περιστρέφεται γύρω από τρία πρόσωπα: τον Νικ Καλάθη, τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Αλεξέι Σβεντ.

Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα θα εξαρτηθεί από τη θέση που θα καταλάβει η ομάδα τους στο φινάλε της regular season.

Ο ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Για να προκύψει ο πολυτιμότερος των τριάντα αγωνιστικών, λαμβάνονται υπόψιν διάφορες στατιστικές κατηγορίες, όπως επίσης η θέση της ομάδας στην κατάταξη. Δεδομένα, υπάρχει κάτι στο οποίο υπερτερεί έναντι των ανταγωνιστών του. Κι αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία. Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Superfoods δεν είναι απλά ο κορυφαίος πασέρ της EuroLeague φέτος, έχει φτάσει στο σημείο να βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταγράψει την καλύτερη επίδοση στη σύγχρονη ιστορία της διοργάνωσης.

Πριν από το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, μετράει 8.3 ασίστ κατά μέσο όρο. Είναι λοιπόν ο πρώτος παίκτης στην EuroLeague που μπορεί να ολοκληρώσει μια σεζόν με 8+ τελικές πάσες σε μια χρονιά. Ουδείς άλλος στο παρελθόν έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις δύο φορές κάποιος έχει 7+ τελικές πάσες. Η πρώτη φορά έγινε το 2014-'15 με τον Μίλος Τεόντοσιτς (7), ενώ ένα χρόνο αργότερα ήρθε ο Τομά Ερτέλ για να "σπάσει τα κοντέρ" με τη φανέλα της Αναντολού Εφές (7.9).

Ουδείς όμως έφτασε στα επίπεδα που βρίσκεται φέτος ο Νικ Καλάθης...

Καλάθης - Παππάς: Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν την επίδρασή τους

ΔΙΝΕΙ ΤΑ 2/3 ΤΩΝ ΑΣΙΣΤ

Ακόμη πιο εντυπωσιακό από τη συγκεκριμένη πρωτιά του είναι κάτι άλλο, το ποσοστό των ασίστ που δίνει όσο βρίσκεται στο γήπεδο. Το StatsLI πήγε ένα βήμα παρακάτω στο κομμάτι της δημιουργίας, βάζοντας στην εξίσωση την ποσοστιαία προσφορά των παικτών σε αυτή τη στατιστική κατηγορία, όσο βρίσκονται στο παρκέ. Κι εκεί, ο Νικ Καλάθης υπερτερεί με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο.

Βλέπετε, μοιράζει το 66.4% των ασίστ του Παναθηναϊκού Superfoods. Μιλάμε για τα 2/3, ποσοστό που δεν προσεγγίζει άλλος παίκτης. Για την ακρίβεια, μόλις δύο ακόμη έχουν +50% των ασίστ της ομάδας τους, ο Τομά Ερτέλ (53.4%) και ο Βασίλης Σπανούλης (51.5%).

Είναι προφανές πως κι εδώ μιλάμε για ιστορικό υψηλό στη διοργάνωση.

ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟΥ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ

Παρεμπιπτόντως, οι αριθμοί του δεν έχουν μεταβληθεί (προς το αρνητικό) στη διάρκεια της regular season. Πριν από ένα μήνα το Sport24.gr είχε σταθεί στην καλύτερη συνεργασία της EuroLeague , αυτή με τον Τζέιμς Γκιστ. Ο Νικ Καλάθης έδινε στο alter ego του 1.9 ασίστ ανά αγώνα, αριθμός που παραμένει ακόμη αμετάβλητος. Έστω κι αν προέκυψε το κακό παιχνίδι των δύο απέναντι στη Χίμκι, ο συγκεκριμένος αριθμός δεν άλλαξε στο ελάχιστο.

Το αυτό ισχύει στη σύνδεση του Νικ Καλάθη με τον Νίκο Παππά (1.1). Αντίθετα, ελαφρώς βελτιωμένη είναι η αυτή με τον Κρις Σίνγκλετον. Ο βασικός πάουερ φόργουορντ του Παναθηναϊκού Superfoods παίρνει +0.3 ασίστ κατά μέσο όρο, για να φτάσει στις 1.5 τελικές πάσες.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - CSKA MOSCOW / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - CSKA MOSCOW / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο ΠΑΠΠΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Σε ό,τι αφορά στο σκοράρισμα δεν είναι παράλογο το γεγονός πως δεν βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων της διοργάνωσης. Έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει στη φετινή διοργάνωση κάποιος που να βρίσκεται στο Top 5 τόσο σε δημιουργία όσο και σε εκτέλεση. Αντίστοιχα, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως ο Αλεξέι Σβεντ είναι το πρώτο όνομα που συναντάει κάποιος στο ποσοστό των πόντων που σημειώνει ένας παίκτης επί του συνολικού -της ομάδας του.

Ο γκαρντ της Χίμκι είναι ο πρώτος σκόρερ της EuroLeague με 21.9 πόντους ανά αγώνα, αλλά ταυτόχρονα κι αυτός που σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των πόντων της ομάδας του όσο βρίσκεται στο παρκέ. Το 34% των πόντων που παράγει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα με εκείνον στο παρκέ, προκύπτει από τα δικά του χέρια (αποκλειστικά και μόνο σε σκορ, δίχως να συμπεριλαμβάνονται υπόψιν οι ασίστ), με τον Έρικ Γκριν να ακολουθεί με το 32% των πόντων της Βαλένθια.

Στη συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως βρίσκουμε κατά βάση κοντούς. Αυτοί έχουν την μπάλα, αυτοί αποφασίζουν, αυτοί εκτελούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Στο Top 20, οι μοναδικοί ψηλοί είναι οι Κέβιν Σεραφέν (31%), Γκιόργκι Σερμαντίνι (27.9%), Παούλιους Γιανκούνας (27%), Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς (26.9%), Τίμπορ Πλάις (26.9%), Μπράντον Ντέιβις (26.4%) και Τζαμέλ ΜακΛιν (26%).

Από πλευράς των ελληνικών ομάδων όμως, ο πρώτος επιλαχών είναι ο Νίκος Παππάς! Ο 28χρονος γκαρντ σημειώνει το 27% των πόντων του Παναθηναϊκού Superfoods όσο βρίσκεται στο παρκέ, δείγμα της αποτελεσματικότητάς του. Με 51.5% στα δίποντα, 36.1% στα τρίποντα και 77.4% στις βολές βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του, γεγονός που επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός πως σημειώνει 1.05 πόντους ανά σουτ, αριθμός που εκτινάσσεται στους 1.3 πόντους στις τελευταίες περιόδους των αγώνων.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ