EUROLEAGUE

Καλάθης - Γκιστ: Η καλύτερη συνεργασία της EuroLeague

Καλάθης - Γκιστ: Η καλύτερη συνεργασία της EuroLeague

Ο Νικ Καλάθης βρήκε στο πρόσωπο του Τζέιμς Γκιστ τον άνθρωπό του -κι αντίστροφα. Το Sport24.gr γράφει για το δίδυμο που συνεργάζεται όσο κανένα άλλο στην EuroLeague. Η τέχνη της πάσας και η αλλαγή θέσης, που άλλαξε τα δεδομένα.

Από την εποχή του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Μάικ Μπατίστ, φέτος είναι η πρώτη φορά που η συνεργασία ενός κοντού κι ενός ψηλού αποδεικνύεται τόσο... χαρακτηριστική για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Ο Νικ Καλάθης και ο Τζέιμς Γκιστ δεν αποτελούν απλά τους θεματοφύλακες των "πράσινων" αποδυτηρίων στον δρόμο προς το Final Four, είναι οι δύο παίκτες από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η παρουσία του "τριφυλλιού" στην EuroLeague.

Κάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις και επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα.

Το μείζον για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ είναι πως δεν μιλάμε απλά για τους δύο παίκτες - ηγέτες στο παρκέ, αλλά για αυτούς που μέσα από τη συνεργασία τους ανεβάζουν κατακόρυφα την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού Superfoods. Σε τέτοιο βαθμό που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές εβδομάδες η σύγκριση των πεπραγμένων και της ευκολίας με την οποία συνεργάζονται, με τους προκατόχους τους: τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Μάικ Μπατίστ.

Πέραν αυτής της (τιμητικής, αν μη τι άλλο) σύγκρισης, υπάρχει κάτι που τους ξεχωρίζει. Κι αυτό είναι το γεγονός πως μιλάμε για το δίδυμο που "συνδέεται" περισσότερο από κάθε άλλο στην EuroLeague. Έχει γίνει... viral στη διοργάνωση, να ακούγεται το όνομα τους, το ένα μετά το άλλο. Κι η απόδειξη αυτού δεν έχει να κάνει με τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί, αλλά με τους αριθμούς.

Βλέπετε, ο Τζέιμς Γκιστ είναι ο ψηλός που "ταΐζεται" περισσότερο από κάθε άλλον στη φετινή διοργάνωση, από τον πλεϊμέικερ της ομάδας του. Οι 1.9 ασίστ που του δίνει ο Νικ Καλάθης ανά αγώνα είναι ο μεγαλύτερος μέσος όρος για φέτος, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τη συνεργασία του Κέβιν Πάνγκος με τον Παούλιους Γιανκούνας.

Το StatsLI κατέγραψε τις "most repeated assists" στην EuroLeague για φέτος, με το δίδυμο της Ζάλγκιρις να βρίσκεται μεν στην κορυφή σε απόλυτους αριθμούς, αλλά όχι στον μέσο όρο. Πολύ απλά γιατί μπορεί ο Νικ Καλάθης να έχει δώσει -3 ασίστ στον Τζέιμς Γκιστ σε σχέση με τους παίκτες της λιθουανικής ομάδας, αλλά -παράλληλα- έχει χάσει τρεις αγώνες φέτος (με Μακάμπι, Ερυθρό Αστέρα και Βαλένθια).

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÌÐÁÑÔÓÅËÏÍÁ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - BARCELONA / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÌÁÑÊÏÓ ×ÏÕÆÏÕÑÇÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΛΛΑΓΗ ΘΕΣΗΣ ΕΠΑΙΞΕ ΡΟΛΟ

Τίποτα από αυτά ενδεχομένως δεν θα γινόταν ανάμεσα στους δύο παίκτες, αν δεν προέκυπτε η αλλαγή θέσης του Τζέιμς Γκιστ. Ο 30χρονος παίκτης έφτασε ως "τεσσάρι" στον Παναθηναϊκό, για να καταλήξει στο "πέντε" από την στιγμή που ο Αργύρης Πεδουλάκης κάθισε για δεύτερη φορά στον πάγκο του "τριφυλλιού" -μετά την απόλυση του Σάσα Τζόρτζεβιτς.

Αρχικά έγινε λόγω... ανάγκης, για να προχωρήσει ως ένα πλάνο που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά το "τριφύλλι" να περάσει σε μια νέα εποχή και να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις της εποχής, όπου θεωρείται απαραίτητο να έχεις έναν αθλητικό σέντερ. Ο Τζέιμς Γκιστ επιβεβαίωσε με αυτόν τον τρόπο τη θεωρία του " ουδέν μονιμότερου του προσωρινού", με τον Τσάβι Πασκουάλ να συντάσσεται με αυτή και να τον τοποθετεί ως την πρώτη του επιλογή για τη θέση του σέντερ.

Για να μπορέσει λοιπόν να επωμιστεί επάξια τον ρόλο του βασικού "πενταριού" του Παναθηναϊκού, έβαλε μερικά μυϊκά κιλά, δούλεψε περισσότερο το σώμα του και τα υπόλοιπα τα... άφησε στον Νικ Καλάθη.

Καλάθης - Γκιστ: Η καλύτερη συνεργασία της EuroLeague

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Η πλειοψηφία των ασίστ που παίρνει ο Τζέιμς Γκιστ είναι άλεϊ ουπ, είτε μετά από πικ εν ρολ είτε με την... κλασική (δική του) κίνηση, όπου κάνει προσποίηση πως θα ανέβει ψηλά στην κορυφή για να δώσει σκριν πάνω στην μπάλα και απότομα, αλλάζει κατεύθυνση, πηγαίνοντας προς το καλάθι.

Το ότι η μπάλα πηγαίνει (σχεδόν) πάντα εκεί που τη θέλει έγκειται αφενός στην ικανότητα του Νικ Καλάθη στην πάσα κι αφετέρου στον συγχρονισμό που έχουν αναπτύξει οι δυο τους μέσα στα χρόνια. Στοιχείο που έχουν δουλέψει

ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ... ΠΑΣΑΣ

Ο Τζέιμς Γκιστ δεν είναι λοιπόν ο πιο... ευτυχισμένος παίκτης του Παναθηναϊκού Superfoods, αφού έχει εξασφαλισμένες σχεδόν δύο (2) ασίστ ανά αγώνα, αλλά συνολικά της EuroLeague. Δεν είναι βέβαια ο μόνος που τροφοδοτείται με τόσο μεγάλη συνέπεια από τον βασικό πλεϊμέικερ των "πρασίνων", πολύ απλά γιατί αυτός φροντίζει προκειμένου να μην μένει κανείς παραπονεμένος.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η ταχύτητα με την οποία "τρέχουν" πλέον οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ τα plays είναι τέτοια, που βοηθάει τον Νικ Καλάθη. Ο 45χρονος τεχνικός προτιμά καταστάσεις με διαρκή κίνηση και σκριν μακριά από την μπάλα, εμπλοκή όλων των παικτών της πεντάδας στην εκάστοτε συνθήκη, προκειμένου η αντίπαλη άμυνα να μην έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής εντός των 24'' της επίθεσης.

Καλάθης - Γκιστ: Η καλύτερη συνεργασία της EuroLeague

Συγκεκριμένα, πέραν του Τζέιμς Γκιστ (1.9), υπάρχουν επίσης οι Ματ Λοτζέσκι (1.4), Κρις Σίνγκλετον (1.2) και Νίκος Παππάς (1.1) που παραλαμβάνουν με θαυμαστή συνέπεια τις τελικές πάσες του διεθνούς πόιντ γκαρντ.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δύο ακόμη παίκτες που αποδεικνύονται αποτελεσματικοί στον τρόπο αξιοποίησης μεγάλου ποσοστού της υπόλοιπης πεντάδας. Πρόκειται για τους Τομά Ερτέλ και Κέβιν Πάνγκος, που προσφέρουν σε τρεις παίκτες της ομάδας τους από 1+ ασίστ ανά αγώνα.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ EUROLEAGUE

Πέραν του συνολικού αριθμού των ασίστ που δίνουν οι παίκτες της EuroLeague φέτος, το StatsLI ετοίμασε κάτι ακόμη για λογαριασμό του Sport24.gr. Κι αυτό έχει να κάνει με το πως οι κοντοί κάθε ομάδας αξιοποιούν τους ψηλούς τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οι αριθμοί που παρουσιάζονται είναι απόλυτοι (κι όχι οι μέσοι όροι), αρκούν όμως για να δείξουν τη γενικότερη τάση.

Για παράδειγμα, ο Όγκουστιν Ράμπιτ που αποτελεί μία από τις αποκαλύψεις της φετινής διοργάνωσης έχει "εκμεταλλευτεί" σε πολύ καλό βαθμό την παρουσία των Ντάνιελ Χάκετ (8 ασίστ) και Ρίκι Χίκμαν (11 ασίστ) στην Μπάμπεργκ. Ή, ο Τζόρνταν Θίοντορ αποτελεί έναν βασικό λόγο για τον οποίο ο Αρτούρας Γκουντάιτις (10 ασίστ) και ο Κάλεμπ Ταρτσέφσκι (11 ασίστ) αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικοί κοντά στο καλάθι.

Πέραν αυτών των δύο χαρακτηριστικών περιπτώσεων, αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως ο Άλεξ Τάιους... πίνει νερό στο όνομα των Πιέρ Τζάκσον (13 ασίστ) και Νόρις Κόουλ (15 ασίστ), όπως επίσης οι Βλάντιμιρ Στίματς (10 ασίστ) και Μπράιαντ Ντάνστον (14 ασίστ) οφείλουν πολλά στην δράση του Κρούνοσλαβ Σιμόν.

Ειδική μνεία, πρέπει να γίνει επίσης στη συνεργασία των Γκιγέμ Βίβες και Τίμπορ Πλάις (14 ασίστ), οι οποίοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν φροντίσει να αποκτήσουν κοινό κώδικα επικοινωνίας στην επίθεση της Βαλένθια.

* Όλα τα στατιστικά αφορούν στα πεπραγμένα παικτών και ομάδων πριν από την έναρξη της 18ης αγωνιστικής

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ