EUROLEAGUE

Η τελευταία περίοδος αρκεί να "γκρεμίσει" τα πάντα

Η τελευταία περίοδος αρκεί να "γκρεμίσει" τα πάντα

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ηττήθηκε ξανά μακριά από το ΟΑΚΑ επειδή δεν έκανε αυτό που έπρεπε στην τελευταία περίοδο και το EuroLeague Greece εξηγεί με τη βοήθεια των αριθμών πόσο κακοί είναι οι "πράσινοι" στο φινάλε των αγώνων.

Για ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού Superfoods το σενάριο δεν άλλαξε, έμεινε ίδιο και "πλήγωσε" την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, η οποία για τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές της regular season ενδιαφέρεται περισσότερο για τις ομάδες που την ακολουθούν , παρά γι αυτές που βρίσκονται μπροστά από εκείνη στην κατάταξη.

Η ουσία είναι πως το "τριφύλλι" έχει φτάσει στο σημείο να ξεκινάει την τελευταία περίοδο των περισσότερων αγώνων του με ψυχολογικό μειονέκτημα. Πως προκύπτει αυτό; Είτε από την αδυναμία του να "τελειώσει" παιχνίδια στα οποία έχει το προβάδισμα, είτε να πάρει "κλειστούς" αγώνες, που κρίνονται σε μία ή δύο κατοχές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως οι "πράσινοι" έχουν νικήσει μόλις τρεις φορές φέτος μακριά από το ΟΑΚΑ, με τις δύο τελευταίες αποτυχημένες εξόδους τους σε Κωνσταντινούπολη και Κάουνας να έχουν κοινό παρονομαστή: την κατάρρευση στην τελευταία περίοδο .

Αν προσεγγίσει κάποιος τα παιχνίδια που έχει δώσει ως αυτή τη στιγμή η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ θα συνειδητοποιήσει πως πέντε φορές έχει δει την υπέρ του διαφορά να ανατρέπεται. Με τις τέσσερις εξ αυτών να αφορούν σε εκτός έδρας αγώνες και τη μία στο ΟΑΚΑ, απέναντι στον Ολυμπιακό.

Επομένως, η καθίζηση που υπέστη το "τριφύλλι" στην τελευταία περίοδο στη Zalgirio Arena δεν είναι κάτι άγνωστο για τον Τσάβι Πασκουάλ και τους παίκτες του. Πως να είναι άλλωστε όταν μιλάμε για την πλέον "προβληματική" ομάδα στα τελευταία δεκάλεπτα των εκτός έδρας αγώνων της.

Είναι ένα πρόβλημα που αποτυπώνεται ανάγλυφα από τα προηγμένα στατιστικά του Overbasket . Πως; Ο Παναθηναϊκό είναι:

  1. Η χειρότερη ομάδα στο TSR (True Shooting Ratio, δηλαδή σε δίποντα, τρίποντα και βολές) με 40.6%
  2. Η χειρότερη ομάδα στα σουτ εντός παιδιάς με 39.6%
  3. Η δεύτερη χειρότερη ομάδα στην αξιολόγηση με 220 (πάνω μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα, που έχει 187)
  4. Η δεύτερη ομάδα με τα περισσότερα άστοχα δίποντα με 79
  5. Η χειρότερη ομάδα σε άστοχα τρίποντα με 66
  6. Η δεύτερη χειρότερη ομάδα σε εύστοχες βολές με 33

Κι όλα αυτά ενώ μιλάμε για την ομάδα που είναι στο Νο2 της λίστας των κατοχών στα τελευταία δεκάλεπτα των εκτός έδρας αγώνων. Οι "πράσινοι" έχουν 281 κατοχές μέχρι στιγμής στις τελευταίες περιόδους (και τις παρατάσεις), αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στην παραγωγικότητά τους, κάτι που καταδεικνύουν τα πολλά άστοχα εντός παιδιάς σουτ, που αναφέραμε νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Παναθηναϊκός είναι προτελευταίος στην κατηγορία του Offensive Rating της EuroLeague, δηλαδή των πόντων που παίρνει ανά 100 κατοχές. Κι αυτό γιατί σκοράρει 85.8 πόντους ανά 100 κατοχές, αριθμός που τον κατατάσσει ψηλότερα μόνο από μία ομάδα, την Μπασκόνια που έχει 84.9 πόντους ανά εκατό κατοχές.

Η τελευταία περίοδος αρκεί να "γκρεμίσει" τα πάντα

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν το μέγεθος του προβλήματος. Στην αρχή της regular season καταγράφηκε ως αιτία για τα προβληματικά τελευταία δεκάλεπτα η απουσία ενός ικανού back up point guard, για να στηρίξει τον Νικ Καλάθη. Ο Μάικ Τζέιμς απουσίαζε λόγω τραυματισμού, κι ο αρχηγός του "τριφυλλιού" επιβαρυνόταν σημαντικά στην τελική ευθεία των αγώνων.

Εν συνεχεία αποδόθηκε στο ένστικτο που χρησιμοποιούν οι "πράσινοι", το οποίο κάποιες φορές ξεπερνάει τη λογική. Αυτό όμως δεν αποτελεί πάντοτε όπλο για τον Παναθηναϊκό, αντίθετα έχουν υπάρξει φορές που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να λύσει η ομάδα στο "κλείσιμο" των παιχνιδιών. Απέναντι στη Ζάλγκιρις το πιο εμφανές "μείον" ήταν η έλλειψη δημιουργίας και σταθερότητας στο "1".

Ο Νικ Καλάθης ήταν κάκιστος, ο Μάικ Τζέιμς εκτός ρυθμού (σ.σ.: για πρώτη φορά φέτος δεν σκόραρε), κι όλο αυτό μετέφερε -μοιραία- το βάρος στα φόργουορντ, τα οποία όμως ήταν άστοχα.

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Παναθηναϊκός γνώρισε τη δεύτερη διαδοχική ήττα του, με αποτέλεσμα να δει τη διαφορά από την ένατη θέση να μειώνεται ραγδαία. Κι από τη στιγμή που έχει πολύ απαιτητικό πρόγραμμα μέχρι το φινάλε της regular season , τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι. Εν τάχει θα θυμίσουμε ότι το "τριφύλλι" θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τη Ρεάλ Μαδρίτης (εντός), την Αρμάνι Μιλάνο (εντός), την Μπασκόνια (εκτός), την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (εντός) και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (εκτός).

Αγώνες στους οποίους θα πρέπει να βελτιώσει ραγδαία τις αποφάσεις που παίρνει και την αποτελεσματικότητά του στην επίθεση. Ειδάλλως θα δει τα προβλήματά του να αυξάνονται κι η παρουσία στα playoffs να περιπλέκεται επικίνδυνα και να τον βάζει σε δεύτερες σκέψεις.

Η τελευταία περίοδος αρκεί να "γκρεμίσει" τα πάντα

Μοιραία, από τη στιγμή που μακριά από το ΟΑΚΑ δεν είναι συνεπές. Για όσους άλλωστε δεν το έχουν παρατηρήσει, πέντε φορές φέτος οι "πράσινοι" μπήκαν στην τελευταία περίοδο ενός εκτός έδρας αγώνα έχοντας το προβάδισμα, κι άλλες δύο με τη διαφορά στο "Χ". Πόσους κέρδισαν εξ αυτών; Δύο, στις άλλες περιπτώσεις ηττήθηκαν, με τη συνολική διαφορά πόντων να βρίσκεται στο -43 για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Αναπόφευκτα λοιπόν το "τριφύλλι" είναι τελευταίο σε μια ακόμη στατιστική κατηγορία, αυτή του +/- σε πόντους στην τελευταία περίοδο των εκτός έδρας αγώνων.

Μία ομάδα που παλεύει για την πρόκριση στα playoffs, που δεν πρόκειται να έχει το πλεονέκτημα έδρας και θα χρειαστεί να κάνει διαδοχικά πολύ καλά παιχνίδια για να βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορεί να πάει μακριά με τέτοιους αριθμούς. Πως θα αλλάξει η κατάσταση;

Ο Τσάβι Πασκουάλ (πρέπει να) έχει την απάντηση, αν και μέρος αυτής αφορά στην απόδοση του Νικ Καλάθη. Όταν ο αρχηγός των "πρασίνων" επιστρέψει στις εμφανίσεις που έκανε στον α' γύρο της EuroLeague, όλα θα γίνουν πιο απλά και πιο εύκολα για τον Παναθηναϊκό. Ειδάλλως, ο προβληματισμός θα γιγαντωθεί και η Κωνσταντινούπολη δεν θα αποτελέσει ταξιδιωτικό προορισμό για φέτος.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ