EUROLEAGUE

Η παράδοση στο πλευρό του Παναθηναϊκού

Η παράδοση στο πλευρό του Παναθηναϊκού

Ο Παναθηναϊκός έγινε η 8η ομάδα στην ιστορία της EuroLeague που κέρδισε το πρώτο ματς μιας σειράς playoffs (best of five) με 20+ πόντους διαφορά. Μόνο μία φορά στο παρελθόν “επιβίωσε” η ομάδα που ηττήθηκε.

Από τότε που η EuroLeague εφάρμοσε το σύστημα best of five στα playoffs (2009), έχουν υπάρξει επτά περιπτώσεις που μία ομάδα κέρδισε το εναρκτήριο παιχνίδι μιας σειράς με 20 ή περισσότερους πόντους διαφορά. Ο Παναθηναϊκός έγινε η 8η μετά το εμφατικό 95-67 επί της Ρεάλ στο ΟΑΚΑ. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συνεχίσει την παράδοση και να μην γίνει η εξαίρεση στον κανόνα, όπως ο Ολυμπιακός το 2011.

Εκείνη τη χρονιά οι “ερυθρόλευκοι” είχαν διαλύσει τη Σιένα στο πρώτο παιχνίδι στο ΣΕΦ 89-41, σημειώνοντας παράλληλα και ρεκόρ διαφοράς (+48). Η συνέχεια δεν ήταν πάντως ανάλογη, καθώς στο δεύτερο ματς η ιταλική ομάδα επικράτησε εύκολα με 82-65 και στη συνέχεια κέρδισε και τα επόμενα δύο παιχνίδια στην έδρα της με 81-72 και 88-76.

Αυτό βέβαια είναι το σενάριο που δεν θέλει καν να σκέφτεται ο Παναθηναϊκός. Διότι το ευκταίο για τους “πράσινους” είναι να συμβεί ό,τι και στις άλλες έξι περιπτώσεις που μία ομάδα ξεκίνησε μία σειρά best of five με 20+ πόντους διαφορά: ήταν στο τέλος και αυτή που πήρε την πρόκριση.

Ποιες είναι αυτές; Η πιο πρόσφατη σημειώθηκε στα playoffs του 2015, με τον Παναθηναϊκό να είναι στην προκειμένη περίπτωση το θύμα της παράδοσης. Στη σειρά εκείνης της χρονιάς με την ΤΣΣΚΑ το “τριφύλλι” είχε ηττηθεί στο πρώτο παιχνίδι με 93-66 στη Μόσχα και εν τέλει αποκλείστηκε με 1-3 νίκες.

Η παράδοση στο πλευρό του Παναθηναϊκού

Αντιθέτως, σε παρόμοια θέση με τη φετινή είχαν βρεθεί οι “πράσινοι” και το 2012. Τότε είχαν συντρίψει στο ΟΑΚΑ τη Μακάμπι 93-73 και παρότι χρειάστηκαν πέντε παιχνίδια για να πάρουν την πρόκριση, επικράτησαν στο τελευταίο εξ αυτών με 86-85 και προκρίθηκαν στο Final Four.

Στις υπόλοιπες τέσσερις περιπτώσεις που μία ομάδα ξεκίνησε μία σειρά με νίκη 20+ πόντων διαφορά, όλες προκρίθηκαν στο Final Four με 3-0 ή 3-1. Η ΤΣΣΚΑ το έκανε το 2010 και το 2012, όταν επικράτησε αντίστοιχα της Κάχα Λαμποράλ (86-63) και της Μπιλμπάο (98-71), παίρνοντας τελικά την πρόκριση με 3-1 νίκες. Την επόμενη διετία κάτι ανάλογο έκαναν δύο ισπανικές ομάδες, “σκουπίζοντας” μάλιστα τους αντιπάλους τους.

Το 2013 η Ρεάλ συνέτριψε τη Μακάμπι 79-53 και προκρίθηκε στο Final Four με 3-0 νίκες, ενώ το 2014 η Μπαρτσελόνα κέρδισε το πρώτο παιχνίδι με τη Γαλατάσαραϊ (88-61) και “σκούπισε” την τουρκική ομάδα με 3-0. Το μπαλάκι περνάει λοιπόν στον Παναθηναϊκό. Και η παράδοση είναι με το μέρος του.

Photo credits: eurokinissi.gr

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ