EUROLEAGUE

Η Μακάμπι "εκδικήθηκε" τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα

Η Μακάμπι "εκδικήθηκε" τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με την άμυνα να έχει... θέματα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (90-88) σε φιλικό παιχνίδι που έδωσε για το "Gomelsky Cup". Πρώτος σκόρερ για το "τριφύλλι" ο Νίκος Παππάς.

Εν αντιθέσει με ό,τι είδαμε πριν από μια εβδομάδα στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά η Μακάμπι Τελ Αβίβ είχε τις απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα που της έβαζε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" ήταν εξίσου παραγωγικοί, αλλά παρουσιάστηκαν κάτω του μετρίου στην άμυνα, με αποτέλεσμα να γνωρίσουν -αναπόφευκτα- τη φιλική ήττα (90-88) από την "ομάδα του λαού" στον α' ημιτελικό του Gomelsky Cup.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ξεκίνησε το παιχνίδι, όπως ακριβώς το ολοκλήρωσε: με κακή αμυντική συμπεριφορά και επιπολαιότητα στην επίθεση. Κάπως έτσι επέτρεψε στην ομάδα του Έρεζ Εντελστάιν να επιβάλλει τα δικά της "θέλω" στο παρκέ της Μόσχας και να πάρει, εν τέλει, τη νίκη που της έδωσε το εισιτήριο για τον τελικό του τουρνουά που διεξάγεται στη ρωσική πρωτεύουσα.

Παρά τις προσπάθειες των Νικ Καλάθη (14π.), Νίκου Παππά (15π.) και Γιάννη Μπουρούση (11π., 8ριμπ., 5ασ.), ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα, αφού δεν είχε απαντήσεις στη δράση των Γκαλ Μέκελ (16π.) και Μάικ Τσίρμπες (21π. με 10/11δίπ.). Ειδικά ο πρώτος έκανε... θραύση στην τελευταία περίοδο, κερδίζοντας κατά κράτος τους "πράσινους" γκαρντ στις προσωπικές τους μονομαχίες.

Διαβάστε ακόμη: Πεδουλάκης: "Αν δεν παίξουμε άμυνα, δεν θα τα πάμε καλά"

Δείτε ακόμη: Η φάση που έδωσε τη νίκη στη Μακάμπι Τελ Αβίβ

Ο αγώνας

Ο κακός ρυθμός που είχε στα πρώτα λεπτά το "τριφύλλι" αποτυπωνόταν κυρίως στα όσα (δεν) έκανε στο πίσω μέρος του παρκέ. Οι παίκτες του Έρεζ Εντελστάιν έκαναν ό,τι ήθελαν στο παρκέ, κυρίως χάρη στο transition τους, με τους Βίκτορ Ραντ και Σόνι Ουίμς να τρέχουν ασταμάτητα το γήπεδο. Η διαφορά υπέρ της Μακάμπι έφτασε γρήγορα στο +7 (15-8 στο 4'38''), με τον Παναθηναϊκό, από την άλλη, να ψάχνει τρόπους να σκοράρει από την περιφέρεια. Με μόλις 2/7 τρίποντα όμως αυτό ήταν αδύνατο.

Γι αυτό το +6 (27-21) της Μακάμπι στο τέλος του α' δεκαλέπτου ήταν απολύτως φυσιολογικό. Τι έκανε ο Αργύρης Πεδουλάκης για να συμμαζέψει την κατάσταση; Χρησιμοποίησε σχήματα με τρία γκαρντ (Νικ Καλάθης, Μάικ Τζέιμς, Νίκος Παππάς, Λευτέρης Μποχωρίδης), κάτι που απέδωσε γρήγορα καρπούς. Η συνεισφορά του Λευτέρη Μποχωρίδη στις δύο πλευρές του παρκέ ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική, με τον Παναθηναϊκό να ανατρέπει το σκορ στο διάστημα της παρουσίας του στο παρκέ.

Η Μακάμπι "εκδικήθηκε" τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το "Χ" (42-42) της ανάπαυλας ήταν απόρροια της βελτιωμένης άμυνας του "τριφυλλιού", αλά και των διαδοχικών κλεψιμάτων των "πρασίνων", που πλέον είχαν επιβάλλει τον δικό τους ρυθμό στο παιχνίδι. Με τον Νίκο Παππά μάλιστα σε ρόλο αρχισκόρερ δεν είχαν πλέον πρόβλημα να οδηγήσουν την μπάλα εκεί που ήθελαν, παρά τη δράση του Μάικ Τσίρμπες στην άλλη πλευρά του παρκέ.

Στο γ' δεκάλεπτο, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη ήταν αυτή που πατούσε καλύτερα, με τον Μάικ Τζέιμς να ξεχωρίζει πλέον. Μόνο που ο βραχύσωμος πλεϊμέικερ του Παναθηναϊκού δεν ήταν πλέον μόνος του, αφού υπήρχε κι ο Γιάννης Μπουρούσης στην εξίσωση -μαζί με τον Νικ Καλάθη. Ο "Μπουρού" έκανε όλη τη βρώμικη δουλειά, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία του Μάικ Τσίρμπες κοντά στο καλάθι, κυρίως γιατί τον έφθειρε εξίσου.

Το προβάδισμα (65-62 στο 30') δεν έμεινε για πολύ σε "πράσινα" χέρια όμως, αφού η τελευταία περίοδος ανήκε εξ ολοκλήρου στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Το σύνολο του Έρεζ Εντελστάιν άρχισε να σκοράρει ακατάπαυστα, κυρίως γιατί δεν υπήρχε κάποιος να σταματήσει τον Γκαλ Μέκελ. Ο πόιντ γκαρντ της "ομάδας του λαού" κέρδισε σχεδόν όλες τις προσωπικές μονομαχίες, στο "ένας εναντίον ενός", φέρνοντας τα πάνω κάτω στο σκορ.

Η Μακάμπι "εκδικήθηκε" τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Χάρη σε εκείνον άλλωστε, οι "κυανοκίτρινοι" μπήκαν στην τελική ευθεία του αγώνα, έχοντας το πάνω χέρι. Τα δύο λάθη που έκαναν στην επαναφορά της μπάλας στα 5.6'' για το τέλος (με το σκορ στο +2 υπέρ τους) δεν αποδείχθηκαν μοιραία, αφού ο Βίκτορ Ραντ ήταν "εκεί" για να σώσει την παρτίδα. Ο φόργουορντ της Μακάμπι σταμάτησε με εντυπωσιακό μπλοκ τον Γιάννη Μπουρούση, που επιχείρησε να ισοφαρίσει στην εκπνοή, χαρίζοντας τη νίκη στην ομάδα του (90-88).

Κάπως έτσι, η Μακάμπι θα αγωνιστεί στον αυριανό τελικό (25/9, 20:00) απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Παναθηναϊκός στον μικρό τελικό (25/9, 17:00) κόντρα στην Ούνικς Καζάν.

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 42-42, 65-62, 88-90.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Φώτσης 3, Καλάθης Ν. 14 (2), Νίκολς 5 (1), Ρίβερς 7 (1), Σίνγκλετον 8 (2), Τζέιμς 11 (1), Μποχωρίδης 2, Παππάς 15 (2), Φελντέιν 8, Γκιστ 4, Χαραλαμπόπουλος, Μπουρούσης 11 (8 ριμπ., 5 ασ.).

ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ: Ραντ 8 (1), Σμιθ 4, Ουίμς 9, Οχαγιόν 6, Τσίρμπες 21 (10/11 δίπ.), Σίλεϊ 6, Πνίνι 5 (1), Λάντεσμπεργκ 7, Αλεξάντερ, Άιβερσον 8, Μέκελ 16 (1).

Η Μακάμπι "εκδικήθηκε" τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα
TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ