EUROLEAGUE

Η κριτική των παικτών του Παναθηναϊκού στη regular season της EuroLeague

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÑÅÁË ÌÁÄÑÉÔÇÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / REAL MADRID - PANATHINAIKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, ο Παναθηναϊκός πήρε στο φινάλε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs της EuroLeague και το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των παικτών του Τσάβι Πασκουάλ στην διάρκεια της κανονικής περιόδου.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος ο Παναθηναϊκός έκανε καταπληκτικό τελείωμα στην κανονική περίοδο και έστω και με μικρό "δώρο" από την Ζάλγκιρις Κάουνας, πήρε το πλεονέκτημα έδρας για τα playoffs της EuroLeague.

Ταυτόχρονα, ολοκλήρωσε για δεύτερη χρονιά την regular season με ρεκόρ 19-11, με τον Τσάβι Πασκουάλ να στηρίζεται στον ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟ Νικ Καλάθη, τον Νίκο Παππά στην αρχή της περιόδου και τον Μάικ Τζέιμς στα τελειώματά της, τους Κέι Σι Ρίβερς, Κρις Σίνγκλετον, Τζέιμς Γκιστ και να αφήνει σε συμπληρωματικούς ρόλους τους Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Αντετοκούνμπο, Γκέιμπριελ, Πέιν, Βουγιούκα.

Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των πρασίνων που στοχεύουν στην επιστροφή τους στο Final Four της EuroLeague μετά από πέντε χρόνια, αρκεί να "λυγίσουν" την πολύ γεμάτη Ρεάλ Μαδρίτης.

0. ΚΡΙΣ ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

10.3 πόντοι (40.4% στα δίποντα, 45.1% στα τρίποντα, 72.5% στις βολές)

5.8 ριμπάουντ

1.1 ασίστ

1 κλέψιμο

1.6 λάθη

12.3 ranking

ανά 30:14 λεπτά συμμετοχής σε 30 αγώνες

Πέρυσι είχε 12 πόντους, 6 ριμπάουντ και 15.6 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης παίζοντας 28:14 λεπτά ανά αγώνα. Συνολικά ευστόχησε σε 71 δίποντα και 47 τρίποντα . Φέτος έμενε στο παρκέ ακριβώς δύο λεπτά περισσότερα, έκλεισε τη σεζόν ελάχιστα πάνω από το φράγμα των 10 πόντων, πλησίασε τον μέσο όρο των περσινών του ριμπάουντ, όμως έπεσε πολύ στην αξιολόγηση κι ας έπαιρνε περισσότερο χρόνο από τον προπονητή του. Τελείωσε για δεύτερη χρονιά την κανονική περίοδο χωρίς να χάσει ματς, πέτυχε 38 δίποντα και 51 τρίποντα. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως τα νούμερα του Αμερικανού δεν είναι άσχημα και όντως δεν είναι, ειδικά όταν βλέπουμε έναν ψηλό να εκτελεί με 45% από την περιφέρεια. Σίγουρα όμως η εικόνα του στην άμυνα ήταν από μέτρια (στα περισσότερα ματς) έως κακή (σε αρκετά).

Ο Σίνγκλετον προσπάθησε το περασμένο καλοκαίρι να βρει νέο σταθμό στην καριέρα του, όμως οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού αρνήθηκαν να τον παραχωρήσουν. Ρίσκαραν, σε μεγάλο βαθμό μάλιστα, μάλλον δικαιώθηκαν από τη στιγμή που ο Αμερικανός έμεινε μακριά από τραυματισμούς και κατάφερε να γράψει +30 λεπτά ανά αγώνα (δεύτερος στη EuroLeague πίσω από τον Αλεξέι Σβεντ), σίγουρα όμως έμειναν με την αίσθηση πως η εικόνα του μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη, πολύ καλύτερη. Ο 28χρονος ψηλός είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς ψηλούς της διοργάνωσης και κάθε φορά που αποφασίζει να παίξει σοβαρά, δεν έχει αντίπαλο. Εντυπωσιακό στοιχείο το γεγονός ότι έκανε 101 φάουλ, τα περισσότερα στην κανονική περίοδο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Το καλοκαίρι θα είναι free agent.

3. ΚΕΙ ΣΙ ΡΙΒΕΡΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

9.4 πόντοι (50.6% στα δίποντα, 36.1% στα τρίποντα, 65.6% στις βολές)

2.9 ριμπάουντ

0.9 ασίστ

1.2 κλεψίματα

0.8 λάθη

7.2 ranking

ανά 24:38 λεπτά συμμετοχής σε 28 αγώνες

Η περσινή πρώτη σεζόν του στην Ελλάδα, ήταν πολύ καλή. Όχι γιατί στην EuroLeague εκτελούσε με 42% από την περιφέρεια, αλλά γιατί εκτός από το μακρινό σουτ έδινε και αρκετά ακόμη πράγματα στον Παναθηναϊκό. Καλή προσωπική άμυνα, εμπειρία από το υψηλότερο επίπεδο, δεν αντιμετώπιζε τραυματισμούς και έβλεπε την θητεία του στον Εξάστερο ως την πιο σημαντική ευκαιρία της επαγγελματικής του καριέρας. Βλέπετε, είχε φύγει σαν αποτυχημένος από τη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν απολάμβανε το επίπεδο της Μπάγερν Μονάχου και στόχευε στην κορυφή της Ευρώπης. Στον Παναθηναϊκό προσαρμόστηκε γρήγορα και ήταν υπερπολύτιμος για τον Τσάβι Πασκουάλ που του έδινε 28 λεπτά ανά αγώνα.

Φέτος, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά για τον Αμερικανό που έπαιζε λιγότερο, έπαιρνε λιγότερες προσπάθειες και δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα. Υπήρξε περίοδος πέντε αγώνων που το κοντέρ του έγραψε 2/23 τρίποντα, μετά μάλιστα από μία τρομερή πεντάδα εμφανίσεων στην οποία είχε συνολικά 81 πόντους με 19/38 τρίποντα. Τα σκαμπανεβάσματά του ήταν μεγάλα, ο κόσμος τον στήριξε ξανά και ξανά και ο Ρίβερς έκανε στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ουνικάχα Μάλαγα ρεκόρ καριέρας σε πόντους, εύστυοχα τρίποντα, κλεψίματα και αξιολόγηση πριν έρθει δύο εβδομάδες αργότερα η χειρότερη βραδιά του στην EuroLeague απέναντι στην Μακάμπι (0/8 σουτ, -7 ranking). Συνολικά δεν ήταν κακός, είχε όμως πολλές και έντονες μεταπτώσεις, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως οι συζητήσεις του με την ομάδα σταμάτησαν ενώ όλα έδειχναν πως οι δύο πλευρές θα επεκτείνουν την συνεργασία τους.

5. ΜΑΙΚ ΤΖΕΙΜΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

14.8 πόντοι (66.7% στα δίποντα, 16.7% στα τρίποντα, 65.4% στις βολές)

2.4 ριμπάουντ

4 ασίστ

1.6 κλεψίματα

1 λάθος

14.3 ranking

ανά 26:14 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες

Έφυγε από την Αθήνα για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, ήταν εντυπωσιακός με την φανέλα των Phoenix Suns που του έδωσαν εγγυημένο συμβόλαιο, πριν τον αποδεσμεύσουν για να κοιτάξουν προς άλλη κατεύθυνση και του ανοίξουν τον δρόμο για να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός φόρεσε ξανά την φανέλα του Παναθηναϊκού και σε 8 αγώνες πρόλαβε να πάρει 102 σουτ. Ασταμάτητος στη Μαδρίτη, το Τελ Αβίβ και το Μιλάνο, ο Τζέιμς έδειξε την δεδομένη κλάση του, αλλά και τη συχνή αδυναμία του να παίξει οργανωμένο μπάσκετ.

Ο Τσάβι Πασκουάλ προσπαθεί να τον "καλουπώσει" για να γίνει ο Τζέιμς ο παίκτης που θα ανεβάσει επίπεδο τον Παναθηναϊκό, κάποιες φορές το καταφέρνει, κάποιες φορές τον αφήνει απλά να κάνει το παιχνίδι του όταν όλα πηγαίνουν στραβά. Αυτά που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθούν, είναι το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα και το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Στα playoffs θα χρειαστεί και μια καλύτερη διαχείριση συναισθημάτων από την πλευρά του, καθώς "τραβηγμένες" προσπάθειες δεν συγχωρούνται απέναντι σε ομάδες του επιπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης. Όπως κι αν έχει, ο Τζέιμς είναι ένας από τους πιο διασκεδαστικούς παίκτες στην Ευρώπη. Με τα καλά και άσχημα στοιχεία στο παιχνίδι του.

6. ΕΙΝΤΡΙΑΝ ΠΕΙΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

4 πόντοι (42.3% στα δίποντα, 66.7% στις βολές)

3.5 ριμπάουντ

1.3 λάθη

3.9 ranking

ανά 10:15 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες

Αποκτήθηκε για να δώσει βάθος στην θέση του center και ένα στυλ παιχνιδιού διαφορετικό από εκείνο του Ίαν Βουγιούκα. Δεν πήρε πολλές σημαντικές ευκαιρίες, έδειξε όμως αρκετά θετικά στοιχεία με την τρομερή του ενέργεια και την έφεσή του στο ριμπάουντ. Επιθετικά μοιάζει πολύ περιορισμένος, έχει το σουτ από μακρινή απόσταση αλλά δεν έχει προσαρμοστεί σε αυτή, θα πρέπει να γίνει πιο "οικονομικός" από εδώ και στο εξής. Αν, για παράδειγμα, πάρει 8 λεπτά στο πρώτο ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να σκοράρει στις δυο-τρεις ευκαιρίες που θα του παρουσιαστούν, να "καθαρίσει" τα ριμπάουντ και να μην κάνει εύκολα φάουλ. Δεν είναι κακός παίκτης, ήρθε όμως σε ένα κρίσιμο σημείο της σεζόν που ούτε τα λάθη συγχωρούνται, ούτε οι ευκαιρίες που μπορούν να του δοθούν είναι πολλές. Θα θέλαμε να τον δούμε και την επόμενη σεζόν για να καταλάβουμε τις πραγματικές του δυνατότητες.

11. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

9 πόντοι (50.9% στα δίποντα, 32.5% στα τρίποντα, 78.1% στις βολές)

1.1 ριμπάουντ

1 ασίστ

0.6 κλεψίματα

1.2 λάθη

6.9 ranking

ανά 18:25 λεπτά συμμετοχής σε 28 αγώνες

Περίπτωση για την οποία θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες λέξεις... Ξεκίνησε την σεζόν με τρεις εικοσάρες στα πέντε πρώτα παιχνίδια (20 στη Μπαρτσελόνα, 24 στη Φενέρμπαχτσε, 22 στη Μπασκόνια), είχε τρομερά στατιστικά (17/25 δίποντα, 6/12 τρίποντα, 14/17 βολές σε αυτά τα τρία ματς), αλλά από τα 27-28 λεπτά έπεσε αμέσως στα 15-16 και έγραψε τέσσερις σερί μονοψήφιους αγώνες. Συνέχισε με 11, 16 και 14 πόντους απέναντι σε Μάλαγα, Ζάλγκιρις και Μακάμπι αντίστοιχα, γύρισε στην μετριότητα, είχε άλλο ένα καλό διάστημα κι από τη μέρα που αποκτήθηκε ο Μάικ Τζέιμς, βρέθηκε σε έναν πραγματικά πολύ συμπληρωματικό ρόλο. Τόσο συμπληρωματικό, ώστε στα έξι τελευταία παιχνίδια να έχει συνολικά 27 πόντους με 9/20 δίποντα, 0/10 τρίποντα, 5 ασίστ και 6 λάθη σε 92 λεπτά συμμετοχής.

Ένας σκόρερ σαν τον Παππά χρειάζεται πολλά λεπτά και την μπάλα στα χέρια του για να δείξει τι μπορεί να κάνει. Παίζοντας 12 και 14 λεπτά, ο Έλληνας guard δεν είναι αποτελεσματικός, δεν βρίσκει ρυθμό, ενώ πολλές φορές ντριμπλάρει υπερβολικά πολλά δευτερόλεπτα και στο τέλος επιτίθεται εναντίον όλων. Έκλεισε τη σεζόν με 1.2 λάθη και μόλις 1 ασίστ ανά 18:25 συμμετοχής και πλέον βρίσκεται σε μία περιφερειακή γραμμή που έχει τους Καλάθη, Τζέιμς, Λεκαβίτσιους, Ντένμον, Λοτζέσκι, Ρίβερς, με τους τέσσερις πρώτους να χρειάζονται την μπάλα για να απειλήσουν, όπως και αυτός. Δεν είναι spot shooter σαν τον Λοτζέσκι και τον Ρίβερς και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιον ή ποιους θα αφήσει ο Πασκουάλ εκτός rotation στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Σίγουρα, πάντως, ο Παππάς δεν έκανε τη σεζόν που περιμέναμε ειδικά από τη στιγμή που τον είδαμε να βάζει εικοσάρες στην έναρξη της κανονικής περιόδου.

12. ΜΑΡΚΟΥΣ ΝΤΕΝΜΟΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

5.7 πόντοι (38.6% στα δίποντα, 40.8% στα τρίποντα, 83.3% στις βολές)

0.8 ριμπάουντ

1 ασίστ

0.4 κλεψίματα

0.6 λάθη

3.7 ranking

ανά 13:13 λεπτά συμμετοχής σε 24 αγώνες

Στα 28 του έπαιξε για πρώτη φορά στην EuroLeague και η αλήθεια είναι πως δεν μας έπεισε αν "έχει" αυτό το επίπεδο. Είναι σίγουρα ένας ποιοτικός guard, είναι σίγουρα ένας εξαιρετικός σκόρερ, πέρα όμως από το εύκολο σουτ, δεν μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο. Θα τρέξει και θα παλέψει στην άμυνα, δεν θα βοηθήσει όμως στο ριμπάουντ, δεν θα πασάρει και δεν θα κλέψει εύκολα την μπάλα. Ο ήπιος χαρακτήρας του τον βοήθησε να "επιβιώσει" σε αυτή την δύσκολη για τον ίδιο κατάσταση, η φετινή σεζόν τον βοήθησε να ωριμάσει και το καλοκαίρι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα τον βγάλει ο δρόμος.

Προς το παρόν, πάντως, ο Ντένμον μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού να φτάσει στο Final Four. Είναι πάντα έτοιμος να σουτάρει, είτε παίξει τέσσερα, είτε παίξει 26 λεπτά, το απέδειξε στις αναμετρήσεις με την Χίμκι (7/9 τρίποντα), την Ζάλγκιρις Κάουνας (4/6) και με την εμφάνισή του στο παιχνίδι με την Αρμάνι Μιλάνο (έβαλε 12 πόντους σε 18 λεπτά παίζοντας και στον crunch time) κέρδισε πόντους εν όψει των playoffs. Με τους Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους, Παππά να δυσκολεύονται τελευταία στους ρόλους τους, δεν θα μας προκαλέσει εντύπωση αν δούμε τον Ντένμον ως τρίτη επιλογή πίσω από τους Καλάθη-Τζέιμς.

14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

10.1 πόντοι (62.6% στα δίποντα, 27.3% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές)

4.5 ριμπάουντ

1.1 ασίστ

0.9 κλεψίματα

0.5 κοψίματα

1.1 λάθος

ανά 25:50 λεπτά συμμετοχής σε 30 αγώνες

Το γεγονός ότι βαδίζοντας προς τα 32 του χρόνια και μετά από μία σεζόν με έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό ο Τζέιμς Γκιστ αγωνίστηκε και στους 30 αγώνες της φετινής κανονικής περιόδου (και μάλιστα με 26 λεπτά μέσο όρο), αποτελεί μια νίκη του Αμερικανού που μπορεί να δείχνει πιο "βαρύς", πιο αργός, πιο γερασμένος, αλλά συνεχίζει να είναι μια σταθερή αξία στο roster του Παναθηναϊκού. Οι συνεργασίες του με τον Νικ Καλάθη παραμένουν ό,τι καλύτερο και πιο συχνό βλέπουμε στην διοργάνωση, οι προσωπικές του άμυνες απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους είναι ακόμη εντυπωσιακά αποτελεσματικές, το μακρινό του σουτ αρχίζει να φθίνει και η σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης των Ράντολφ, Αγιόν, Ρέγες, Ταβάρες θα είναι μια πολύ σκληρή, απαιτητική, ψυχοφθόρα διαδικασία. Αν ο Γκιστ "επιβιώσει" και οι Πέιν - Βουγιούκας τον ξεκουράσουν με ποιοτικό τρόπο, τότε ο Παναθηναϊκός μπορεί να κοιτάζει το Βελιγράδι.

15. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

4 πόντοι (64.4% στα δίποντα, 79.6% στα τρίποντα)

1.7 ριμπάουντ

0.7 λάθη

4.5 ranking

ανά 8:32 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες

Στα 33 του πλέον, ο Έλληνας center δεν γράφει τα προ διετίας εκπληκτικά νούμερα που είχε στη Ζάλγκιρις Κάουνας (11.1 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ ανά 20:21), ούτε πλησιάζει τους περσινούς του αριθμούς με την Λοκομοτίβ Κουμπάν (8.4 πόντοι, 4.7 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ ανά 19:46). Έχει περιοριστεί και ταυτόχρονα συμβιβαστεί με τον ρόλο του συμπληρωματικού ψηλού, όμως συμπεριφέρεται όπως πρέπει να συμπεριφέρεται κάθε επαγγελματίας που σέβεται τον εαυτό του. Είναι πάντα έτοιμος είτε χρειαστεί να παίξει τρία, είτε 18 λεπτά, μπαίνει πάντα συγκεντρωμένος στο παρκέ κι όταν βρίσκει αντιπάλους στα "κυβικά" του, συνήθως τα πηγαίνει περίφημα. Μπορεί οι αριθμοί του να ήταν χαμηλοί, αν τους αναγάγει όμως κάποιος στα λεπτά που έπαιζε στην Ζάλγκιρις και την Λοκομοτίβ, θα δει ότι ο Βουγιούκας παραμένει ένας αποτελεσματικός center για συγκεκριμένες, όμως, καταστάσεις.

16. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ

Έπαιξε μόλις 22 δευτερόλεπτα στο εντός έδρας ματς με την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

3.9 πόντοι (46.3% στα δίποντα, 50% στα τρίποντα, 89.5% στις βολές)

1 ριμπάουντ

1.6 ασίστ

0.2 κλεψίματα

1 λάθος

4.6 ranking

ανά 12:54 λεπτά συμμετοχής σε 30 αγώνες

Έπαιξε κι αυτός σε όλα τα ματς της κανονικής περιόδου, δεν δικαίωσε όμως τις προσδοκίες που υπήρχαν όταν αποκτήθηκε ως εναλλακτική λύση μετά την απόφαση του Βαγγέλη Μάντζαρη να υπογράψει στον Ολυμπιακό. Έκανε 6-7 καλά παιχνίδια και στα υπόλοιπα ήταν από μέτριος έως κακός, με αποτέλεσμα να παίζει μικρά διαστήματα στο πρώτο μέρος και να παρακολουθεί τη συνέχεια από τον πάγκο. Πολύ μετρημένος στις προσπάθειές του και αρκετά αποτελεσματικός, είχε πάντα ενέργεια, δεν κατάφερε όμως να προσαρμοστεί στον ρόλο του παίκτη που πρέπει να ξεκουράζει τον Νικ Καλάθη. Μπήκε καλά στην χρονιά, έκανε μεγάλη εμφάνιση στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (14 πόντοι σε 20 λεπτά), όμως στα 24 του και στην τέταρτη σεζόν της καριέρας του στην EuroLeague, πήγε μερικά βήματα πίσω. Η μετάβαση από την Ζάλγκιρις στην οποία ήταν τρίτος guard πίσω από τους Πάνγκος - Βέστερμαν στον Παναθηναϊκό των Καλάθη, Παππά, Λοτζέσκι, Ρίβερς και εσχάτως και του Τζέιμς, δεν ήταν εύκολη και μάλλον δεν ήταν όπως την ονειρευόταν ο νεαρός Λιθουανός.

22. ΚΕΝΙ ΓΚΕΙΜΠΡΙΕΛ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

2.8 πόντοι (59.1% στα δίποντα, 29.3% στα τρίποντα, 33.3% στις βολές)

2.3 ριμπάουντ

0.2 ασίστ

0.3 κλεψίματα

0.3 κοψίματα

2.2 ranking

ανά 10:56 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες

Στη δεύτερη σεζόν του στον Παναθηναϊκό, πήρε τον ρόλο που είχε πέρυσι ο Ντεμέτρις Νίκολς, αλλά οι αριθμοί του έπεσαν δραματικά. Από τους 5.2 πόντους και τα 3 ριμπάουντ ανά 15:33 λεπτά έπεσε στους 2.8 πόντους και τα 2.3 ριμπάουντ ανά 11 λεπτά, έπαιξε μόλις μία φορά περισσότερα από 17 λεπτά, σκόραρε μόλις μία φορά διψήφιο αριθμό πόντων (15 στο εντός έδρας ματς με την Μπασκόνια) και δεν πέρασε ποτέ ξανά τους έξι. Επτά φορές έβαλε δύο πόντους, άλλες επτά φορές έβαλε τρεις πόντους και κάπως έτσι μπορεί να παραδεχθεί πως η φετινή του παρουσία στον Πρωταθλητή Ελλάδας τον πήγε αρκετά πίσω στην καριέρα του. Θα πρέπει πάντως να παραδεχθούμε πως με τον Σίνγκλετον να παίζει σταθερά +30 λεπτά, ουδείς στη θέση του Γκέιμπριελ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικός, τουλάχιστον στην επίθεση.

23. ΖΑΚ ΟΓΚΑΣΤ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1.5 πόντοι (62.5% στα δίποντα, 11.1% στις βολές)

1.4 ριμπάουντ

0.6 λάθη

1 ranking

ανά 5:48 λεπτά συμμετοχής σε 14 αγώνες

Ήρθε στην Ελλάδα για να δώσει βάθος στην θέση των ψηλών του Παναθηναϊκού, ο κόσμος και οι άνθρωποι της ομάδας περίμεναν πολλά από εκείνον, ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, όμως η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική από τις προσδοκίες του καλοκαιριού. Ο ομογενής center έμεινε άποντος στα οκτώ από τα 14 παιχνίδια του στην EuroLeague, ενώ στα 11 τελευταία έπαιξε από 48 δευτερόλεπτα έως επτά λεπτά. Ουσιαστικά μία πραγματική ευκαιρία πήρε σε αυτό το επίπεδο, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Ρωσία, όταν αγωνίστηκε 18 λεπτά επειδή αποβλήθηκε ο Τζέιμς Γκιστ για τον καυγά του με τον Νάντο Ντε Κολό.

Είναι 24 ετών, προέρχεται από μια γεμάτη σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα, έχει 8.2 πόντους και 4.5 ριμπάουντ ανά 13.3 λεπτά συμμετοχής στη Stoiximan.gr Basket League με το τρομερό 72% στα δίποντα, όμως στο επίπεδο της EuroLeague δεν έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Βλέποντάς τον στα ματς της Α1, μπορούμε να πούμε πως είναι "άγουρος" για το κορυφαίο επίπεδο και όχι "φούσκα" όπως κάποιοι τον χαρακτήρισαν. Θα πρέπει όμως να δει κι ο ίδιος με μεγαλύτερη σοβαρότητα τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, διότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία του να δουλέψει για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να παίξει στο ΝΒΑ.

24. ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

5.7 πόντοι (47.1% στα δίποντα, 44.6% στα τρίποντα, 70% στις βολές)

2.3 ριμπάουντ

0.8 ασίστ

0.6 λάθη

4.8 ranking

ανά 18:44 λεπτά συμμετοχής σε 23 αγώνες

Στα 32 του χρόνια, το περασμένο καλοκαίρι, αποδεσμεύθηκε από τον Ολυμπιακό και έψαξε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του σε ΗΠΑ - Ισπανία. Η Μπαρτσελόνα δεν του έδωσε το συμβόλαιο που ζήτησε, στο ΝΒΑ δεν έβρισκε εγγυημένη συμφωνία και ο Παναθηναϊκός είχε βγει στην αγορά για έναν ποιοτικό περιφερειακό. Τελικά ο "Λότζο" φόρεσε τα πράσινα, γύρισε στα μέρη μας δηλώνοντας πως ήταν υγιέστατος, όμως στην πορεία της σεζόν αντιμετώπισε νέα προβλήματα τραυματισμών και έδειξε πιο αργός από τον αθλητή που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια. Οι αριθμοί του έπεσαν, οι εκλάμψεις του ήταν λίγες, ο Τσάβι Πασκουάλ τον υποστήριξε ελπίζοντας πως ο Αμερικανός θα βρει τον καλό του εαυτό κι ο 33χρονος πλέον σουτέρ έκλεισε την κανονική περίοδο με 14 πόντους (1/7 δίποντα, 4/11 τρίποντα), 14 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη σε σύνολο 92 λεπτών στους τελευταίους έξι αγώνες. Σίγουρα διαθέσιμος για τη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η λογική λέει πως θα μείνει εκτός του roster της Α1 για να μπει στη θέση του κάποιος που θα προσφέρει περισσότερα από εκείνον.

33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

14.2 πόντοι (55.8% στα δίποντα, 27.7% στα τρίποντα, 57.1% στις βολές)

3.9 ριμπάουντ

8.1 ασίστ

1.8 κλεψίματα

2.3 λάθη

18.4 ranking

ανά 28:55 λεπτά συμμετοχής σε 27 αγώνες

Ό,τι κι αν πει κανείς για τη φετινή σεζόν του Νικ Καλάθη θα είναι λίγο. Πρώτα έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων ασίστ σε μία χρονιά (έφτασε τις 220 και συνεχίζει, αφήνοντας πίσω τις 201 που είχε πέρυσι ο Βασίλης Σπανούλης) και έκλεισε την κανονική περίοδο με 8.1 που συνιστούν καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης. Εκπληκτικός από την πρώτη έως την τελευταία αγωνιστική, δεν έκανε την "κοιλιά" που έκανε πέρυσι στον δεύτερο γύρο, ενώ την εμφάνισή του στην εκτός έδρας νίκη επί της Αναντολού Εφές θα την μνημομεύουμε για πολλά χρόνια (29 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 10 ασίστ, 42 ranking).

Έκανε 10 double-doubles και έφτασε τα 20 στην καριέρα του στην διοργάνωση, όσα έχει κι ο Τομά Ερτέλ με τον οποίο βρίσκεται στην κορυφή αυτής της ιδιαίτερης λίστας. Έκανε ρεκόρ καριέρας με 31 πόντους στη Βαμβέργη και έκλεισε την κανονική περίοδο με επτά διψήφια ματς στο σκοράρισμα και τέσσερα double-doubles. Θεωρείται υποψήφιος για το βραβείο του Πολυτιμότερου Παίκτη για το 2018 μαζί με τον Λούκα Ντόντσιτς και τον Νάντο Ντε Κολό, στα δικά μας όμως μάτια είναι σημαντικότερος για τον Παναθηναϊκό απ' όσο ο 19χρονος Σλοβένος για την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι δυο τους θα λύσουν τις διαφορές τους στα playoffs, που ενδέχεται να είναι τα τελευταία του Καλάθη στη διοργάνωση. Βλέπετε το καλοκαίρι μένει ελεύθερος και άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υποστηρίζουν πως θα γυρίσει στο ΝΒΑ, στο οποίο έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς.

43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

3.6 πόντοι (56.9% στα δίποντα, 28.6% στα τρίποντα, 56.7% στις βολές)

2.3 ριμπάουντ

0.3 ασίστ

0.3 κλεψίματα

0.3 κοψίματα

3.9 ranking

ανά 11:01 λεπτά συμμετοχής σε 29 αγώνες

Όταν ο Παναθηναϊκός επένδυσε το περασμένο καλοκαίρι στον Θανάση Αντετοκούνμπο, ήξερε τι ακριβώς θα πάρει από εκείνον. Ο Τσάβι Πασκουάλ ήθελε την ενέργειά του, την αθλητικότητά του, το πείσμα και την δίψα του για διάκριση, την αφοσίωσή του, αλλά και την σκληράδα του στην άμυνα. Μετά από έναν μαραθώνιο 30 αγωνιστικών σε έξι μήνες, ο Καταλανός μπορεί να πει ότι τα πήρε όλα σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που περίμενε.

Ο Θανάσης ήταν 24 φορές στην αρχική πεντάδα, έπεφτε στον καλύτερο παίκτη της αντίπαλης ομάδας, δεν ενδιαφερόταν για την επίθεση, δεν τον ένοιαζε πόσο θα παίξει, είχε τον ίδιο ενθουσιασμό είτε κάρφωνε, είτε έκοβε, είτε έκανε φάουλ, είτε χειροκροτούσε από τον πάγκο. Η πρώτη του χρονιά στην EuroLeague έχει θετικό πρόσημο και παρά το γεγονός ότι δεν θα γίνει ποτέ forward των 12 πόντων ή των 8 ριμπάουντ (σε μέσους όρους μιας ολόκληρης σεζόν), θα είναι ένα πολύ χρήσιμο "εργαλείο" για ομάδες του κορυφαίου επιπέδου.

44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ

Έπαιξε συνολικά 12:26 σε τέσσερις αγώνες, πέτυχε 3 πόντους με 0/2 δίποντα, 0/2 τρίποντα και 3/6 βολές, μάζεψε 3 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ και έκλεψε μία μπάλα. Δεν μπορεί να κριθεί, "μύρισε" όμως EuroLeague και βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που θα τον βοηθήσει να ωριμάσει για να αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο σε 2-3 χρόνια από τώρα. Κι όταν λέμε "σημαντικό ρόλο", δεν εννοούμε κάποιον σαν του Κένι Γκέιμπριελ, αλλά σαν του Κρις Σίνγκλετον...

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ