EUROLEAGUE

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

Τα δύο πρώτα παιχνίδια των playoffs στο ΟΑΚΑ είχαν σε πρώτο ρόλο την επιθυμία για νίκη, κι από εκεί κι έπειτα την τακτική. Η δράση, η αντίδραση, οι κότες που έγιναν σκυλιά, ο κανόνας και η φιλοσοφία που δεν αλλάζει εν ώρα αγώνα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τη δουλειά της αυτό το τετραήμερο στην Αθήνα. Από την στιγμή που πήρε τη νίκη στο δεύτερο παιχνίδι των playoffs με τον Παναθηναϊκό Superfoods, ουδείς θα θυμάται τι έγινε το βράδυ της Τρίτης (19/4), τότε που το γήπεδο κατηφόριζε από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Σε μεγάλο βαθμό, η ισπανική ομάδα πήρε τη νίκη δύο μέρες μετά το -28 γιατί έδειξε στο παρκέ ότι διαθέτει προσωπικότητες. Παρά τις δύο σημαντικές απουσίες στην περιφέρεια (βλ. Σέρχιο Γιουλ - Φακούντο Καμπάσο), είχε τον τρόπο να αντεπεξέλθει γιατί -ανεξάρτητα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται- διαθέτει τρεις παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει να παίζεις στη "Βασίλισσα" της Ευρώπης.

Ο Φελίπε Ρέγιες, ο Ρούντι Φερνάντεθ και ο Τζέισι Κάρολ έκαναν ένα βήμα μπροστά όταν έπρεπε. Όπως αρμόζει στις προσωπικότητες. Αυτή είναι η βασική "υποχρέωσή" τους άλλωστε, να δείχνουν τον δρόμο στους άλλους.

ΟΙ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΣΚΥΛΙΑ

Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο παιχνίδι, η νίκη κατέληξε στην ομάδα που έβλεπε τον αντίπαλο στα μάτια και του έδειχνε πως θα τον κερδίσει. Ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν χρειαστεί να χτυπηθούν.

Θυμηθείτε το πρώτο πεντάλεπτο του Game 1 των playoffs: οι παίκτες του Πάμπλο Λάσο όχι μόνο έμειναν στο "μηδέν", πάνω απ όλα δεν έβλεπαν καν το καλάθι. Ο λόγος; Απέναντί τους υπήρχαν παίκτες που δεν επέτρεπαν οποιαδήποτε λογική σκέψη. Κι από εκεί, η τακτική πήγε... περίπατο. Το επεσήμανε άλλωστε κι ο ίδιος ο προπονητής της ισπανικής ομάδας μετά το -28: " Δεν ανησυχώ για το τακτικό κομμάτι"!

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

όπως χαρακτήρισε τους παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης ο... διάσημος πλέον μαγαζάτορας δίπλα από το ξενοδοχείο της ισπανικής ομάδας ) έγιναν "σκυλιά" την Πέμπτη. Κέρδισαν τις περισσότερες μάχες, άσκησαν αφόρητη πίεση στο επιθετικό ριμπάουντ προκειμένου να μην δώσουν καθαρές πρώτες πάσες από τους ψηλούς στους κοντούς του Παναθηναϊκού Superfoods.

Η δήλωση προσωπικότητας και υπενθύμισης ποιοι βρίσκονται στο ρόστερ έγινε την κατάλληλη στιγμή. Κι ο Πάμπλο Λάσο θα ευχαριστεί ενδεχομένως τον άνθρωπο που έθιξε ακόμη περισσότερο τον εγωισμό των παικτών του, με έναν χαρακτηρισμό που δεν θα ανεχόταν ούτε παίκτης σε τοπικό, πόσω μάλλον κάποιος που φοράει τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.

LOOSE BALL, ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Με τον όρο "loose ball" χαρακτηρίζουν τις κατοχές που είναι υπό διεκδίκηση. Αυτές που δεν είναι ξεκάθαρες, που βρίσκουν δύο -ή περισσότερους- παίκτες να παλεύουν για την μπάλα.

Κι οι φιλοξενούμενοι δεν επικράτησαν απλά σε αυτό το κομμάτι στο δεύτερο παιχνίδι της σειράς, κυριάρχησαν. Κατά κράτος. Σε τέτοιο βαθμό που είδαμε τον Λούκα Ντόντσιτς να κάνει βουτιά για μια κατοχή που ήταν χαμένη έτσι κι αλλιώς, στο φινάλε του αγώνα. Δείγμα των πληγωμένων εγωισμών και της αυταπάρνησης. Της περηφάνιας που μάτσαρε η Ρεάλ Μαδρίτης , όπως σχολίασε ο Πάμπλο Λάσο μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Η ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΕΠΑΙΞΕ... ΕΛΛΗΝΙΚΑ

ΟΚ, είναι αδόκιμο να χαρακτηρίσουμε ως ελληνικό το παιχνίδι της διαρκούς στόχευσης. Δεν διαθέτει άλλωστε η Ελλάδα το μονοπώλιο, διαθέτει όμως την προπονητική σχολή που στηρίζεται, που ζει, που επιβιώνει από αυτό το κομμάτι.

Η "Βασίλισσα" έπαιξε πάνω στην επιλογή του Παναθηναϊκού Superfoods να αμυνθεί με αλλαγές. Χωρίς πανικό όμως, με υπομονή και με διάθεση να σουτάρει στο τελευταίο δευτερόλεπτο της επίθεσή της, αν χρειαστεί. Αρκεί να βρει το κατάλληλο σουτ, αυτό που θα γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

Αποτέλεσμα; Ελάχιστοι πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο για το "τριφύλλι" κι από εκεί λιγότερες πιθανότητες για να βρουν ρυθμό οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ .

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΕΝ ΩΡΑ ΑΓΩΝΑ

Η άμυνα με αλλαγές σε όλα τα σκριν αποτελεί τη φιλοσοφία με την οποία πορεύεται φέτος ο Τσάβι Πασκουάλ. Μία επιλογή που συνάδει απόλυτα με το υλικό που έχει στα χέρια του, μια επιλογή που υπηρετούν σωστά -τις περισσότερες- φορές οι παίκτες του.

Η αποτυχία (ή καλύτερα, αδυναμία) επιβολής των δικών του κανόνων στο πίσω μέρος του παρκέ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί για τον Παναθηναϊκό Superfoods. Μπορεί να συμβεί σε όλες τις ομάδες. Υπάρχουν αγώνες που η φιλοσοφία του προπονητή δικαιώνεται κι άλλες που ο αντίπαλος καταφέρνει να λειτουργήσει καλύτερα . Όλα είναι δράση κι αντίδραση.

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

Τι σημαίνει αυτό; Από την στιγμή που οι "πράσινοι" έχουν (καθ)ορίσει ως βασική αμυντική τακτική τις αλλαγές σε όλα τα σκριν, με αυτή θα πάνε μέχρι τέλους. Σε κάποιους αγώνες μπορεί να υπάρξουν μικρές διαφοροποιήσεις (για λόγους τακτικής και ανάλογα με τον αντίπαλο), αλλά ο γενικός κανόνας δεν θα αλλάξει. Πολύ απλά γιατί η ομάδα θα μπερδευτεί και το αποτέλεσμα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ "ΜΙΛΑΝΕ" ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Για τρίτο σερί παιχνίδι, ο Τσάβι Πασκουάλ κατάφερε να εγκλωβίσει με το αμυντικό πλάνο που παρουσίασε στο παρκέ τον Λούκα Ντόντσιτς. Μοιάζει να έχει βρει τα κουμπιά του σε τακτικό επίπεδο και να μην του δίνει ξεκάθαρους τρόπους να κάνει ζημιά στην ομάδα του. Σε αυτό βέβαια βοηθάει σημαντικά το γεγονός πως ο 19χρονος γκαρντ δεν έχει δίπλα του δύο παίκτες (βλ. Σέρχιο Γιουλ - Φακούντο Καμπάσο) που θα του δημιουργούσαν περισσότερους χώρους και θα υποχρέωναν την άμυνα του Παναθηναϊκού Superfoods να έχει κι αλλού στραμμένη την προσοχή της.

Ακόμη κι έτσι όμως, ο τρόπος με τον οποίο "έκλεισε" τον αγώνα ο Λούκα Ντόντσιτς είναι εντυπωσιακός. Δείγμα του ότι δεν χρειάζεται να έχει κάποιος 20+ πόντους, 10+ ριμπάουντ και 10+ ασίστ για να αποδειχθεί καθοριστικός. Αρκούν κάποιες φάσεις για να υπενθυμίσουν σε όλους το ταλέντο, την προσωπικότητα και την πνευματική σκληράδα.

Η επιθυμία θα κρίνει την πρόκριση

ασίστ για το τρίποντο Τρέι Τόμπκινς

βουτιά για να σώσει κατοχή

κλέψιμο στην πάσα του Μάικ Τζέιμς

5/5 βολές

Από τα χέρια του περνούν δηλαδή (άμεσα ή έμμεσα) οι 8/9 πόντοι της ισπανικής ομάδας στο ΟΑΚΑ!

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ

Με τη σειρά να μεταφέρεται στο WiZink Center, ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι υποχρεωμένος να πάρει τουλάχιστον μια νίκη. Το θέμα είναι πώς θα επιλέξει ο Τσάβι Πασκουάλ να κυνηγήσει το "διπλό".

Αν δηλαδή θα δώσει οδηγία για... run n gun επί ισπανικού εδάφους, εκεί όπου σίγουρα κι η Ρεάλ Μαδρίτης θα νιώθει πιο άνετα σε σχέση με το ΟΑΚΑ, ή για λίγες κατοχές, με σχεδόν υποχρεωτικό "πέντε εναντίον πέντε" και χαμηλό -όσο γίνεται- σκορ.

Το δίλημμα είναι προφανές, αφού στην πρώτη περίπτωση οι "πράσινοι" μπορούν να κυνηγήσουν με μεγαλύτερες πιθανότητες τη νίκη, αλλά ταυτόχρονα να διασυρθούν -όπως έγινε στο παιχνίδι της regular season- ενώ στη δεύτερη θα πάνε σε κάτι που δεν έχουν δείξει ιδιαίτερη ικανότητα μακριά από το γήπεδό τους τη φετινή σεζόν.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ