EUROLEAGUE

Η εκδίκηση των αριθμών

Η εκδίκηση των αριθμών

Μόλις ένα στατιστικό στοιχείο επιβεβαιώθηκε στο ΟΑΚΑ, με τη νίκη του Ολυμπιακού να βασίζεται (αριθμητικά) στη δική του άνοδο που συνδυάστηκε με την κάθοδο του Παναθηναϊκού Superfoods. Οι αντίστροφοι ρόλοι στα ποσοστά και τα 6/26 σουτ των κοντών του "τριφυλλιού".

Το ντέρμπι του ΟΑΚΑ, στο οποίο ο Ολυμπιακός πανηγύρισε μια πολύ μεγάλη -κυρίως από ψυχολογικής άποψης- νίκη ήταν η εκδίκηση των αριθμών. Από κάθε άποψη.

Με εξαίρεση την κατάρρευση των "ερυθρολεύκων" στη δ' περίοδο, στοιχείο το οποίο αποτελεί συνώνυμό τους στην EuroLeague . Σε αυτό το διάστημα λοιπόν, η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχε 1/7 δίποντα, 0/4 τρίποντα, 7/9 βολές και 5 λάθη. Για να μετατραπεί ένα "δικό της" παιχνίδι σε ψυχοφθόρα διαδικασία, δίχως όμως τις χειρότερες δυνατές -για τους φιλοξενούμενους- συνέπειες.

Κατά τα λοιπά, οι αριθμοί δεν επιβεβαιώθηκαν σε καμία περίπτωση ούτε για τον Παναθηναϊκό Superfoods, ούτε για τον Ολυμπιακό. Κάτι που βεβαίως λειτούργησε υπέρ των "ερυθρολεύκων" στο πώς εξελίχθηκε το ντέρμπι, δεδομένου ότι παρουσιάστηκαν πολύ ανώτεροι σε σχέση με ό,τι έχουν δείξει στο σύνολο της φετινής διοργάνωσης, κάθε φορά που φεύγουν από το ΣΕΦ.

ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΟΙ ΡΟΛΟΙ

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, σούταρε καλύτερα σε δίποντα, τρίποντα και βολές σε σχέση με ό,τι κάνει στα εκτός έδρας παιχνίδια του φέτος, ενώ ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε χαμηλότερα ποσοστά από το συνηθισμένο για τις εντός έδρας αναμετρήσεις.

Η απόκλιση αυτή στους αριθμούς των δύο μονομάχων αρκούσε για να χρίσει από νωρίς φαβορί την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Αν, μάλιστα, δεν προέκυπτε στην πορεία κι η καθίζηση που αναφέραμε προηγουμένως, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά γι αυτήν.

Οι "ερυθρόλευκοι" λοιπόν ήταν καλύτεροι σε δίποντα (50% έναντι 48.7%), τρίποντα (39.1% έναντι 33.6%) και βολές (66.7% έναντι 66%), την ίδια ώρα που οι "πράσινοι" ήταν χειρότεροι σε κάθε μια από τις τρεις στατιστικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα, δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τα υψηλά εντός έδρας ποσοστά τους σε δίποντα (52.6% έναντι 53.6%), τρίποντα (32.1% έναντι 39.6%) και βολές (56.3% έναντι 70.8%).

Μαζί με τους παραπάνω αριθμούς επηρεάστηκε ανάλογα κι η αποτελεσματικότητα. Το "πόντοι ανά σουτ" που αποτελεί μια χαρακτηριστική ένδειξη για το πόσο εύκολα βάζει την μπάλα στο καλάθι μια ομάδα αποτύπωσε την αδυναμία του "τριφυλλιού" να κάνει τη δουλειά του. Μόλις 1.01 πόντους ανά σουτ πήρε η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ, αριθμός που είναι επίσης χαμηλότερος από τους 1.12 πόντους που είχε μέχρι πρότινος στο ΟΑΚΑ.

ΤΟ "ΟΠΛΟ" ΑΛΛΑΞΕ ΧΕΡΙΑ

Λογικό κι επόμενο από την στιγμή που ο Νικ Καλάθης ήταν ο μοναδικός που απείλησε με συνέπεια την άμυνα του Ολυμπιακού . Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού Superfoods σημείωσε περισσότερους πόντους απ' ότι όλοι οι άλλοι "κοντοί" της ομάδας του (23 έναντι 19). Αντίστοιχα... προβληματικά ήταν τα ποσοστά των Λούκας Λεκαβίτσιους, Μάικ Τζέιμς, Νίκου Παππά, Κέι Σι Ρίβερς και Ματ Λοτζέσκι.

Μία πεντάδα που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα για υψηλή παραγωγικότητα ολοκλήρωσε το ντέρμπι με 3/11 δίποντα, 3/15 τρίποντα και 4/7 βολές.

Όσο για τον Ολυμπιακό ; Ήταν ελαφρώς καλύτερος (1.06 έναντι 1.02), αλλά αυτό που μέτρησε περισσότερο από ποτέ ως "συν" ήταν η τέλεια βραδιά του Μπράιαν Ρόμπερτς (1/1 δίποντο, 4/4 τρίποντα) σε συνδυασμό με το instant scoring που προσέφερε ο Μπόμπι Μπράουν.

Οι δυο τους αποτέλεσαν την "ασπίδα" του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος πήρε ανάσες για αρκετή ώρα στην τελευταία περίοδο, πριν επιστρέψει για να συνδράμει αποφασιστικά στο "διπλό" με την παρουσία του στην παράταση.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ