EUROLEAGUE

Γκιστ-εροφημία: Τα ρεκόρ και η θέση του Μπατίστ

Γκιστ-εροφημία: Τα ρεκόρ και η θέση του Μπατίστ

Ο Τζέιμς Γκιστ ετοιμάζεται για την 5η σεζόν του στον Παναθηναϊκό και κυνηγάει ουκ ολίγα ρεκόρ στην Euroleague. Το ξέρατε ότι είναι ο 5ος Αμερικάνος σε συμμετοχές;

Ο Τζέιμς Γκιστ τείνει να γίνει ο νέος... Μπατίστ. Μέχρι και το όνομα του άλλαξε σε Γκιστόπουλος, έστω και για χάριν username στο Instagram. Αυτό που έχει καταφέρει, όμως, είναι να ριζώσει στην Αθήνα, να γίνει συνώνυμο (και αυτός) του Παναθηναϊκού και να απειλεί ουκ ολίγα ρεκόρ. Και να φανταστεί κανείς ότι ήρθε για πρώτη φορά στο "τριφύλλι" από σπόντα. Συγκεκριμένα μέσω της ασυνήθιστης (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) ανταλλαγής. Οι "πράσινοι" έστειλαν στον Πάνκο στη Μάλαγα και πήραν τον Γκιστ. Που να φανταζόντουσαν εκείνη την χρονιά (σ.σ την πρώτη του Αργύρη Πεδουλάκη), ότι ο Αμερικανός θα γινόταν μετά τον Αντώνη Φώτση (που παρόλα αυτά μετράει 4 σερί σεζόν) και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο η "παλιοσειρά" της ομάδας.

Ο Γκιστ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο77 της Euroleague με τους παίκτες με τις περισσότερες συμμετοχές. Έχει αγωνιστεί σε 139 παιχνίδια με τη φανέλα της Παρτίζαν, της Φενέρ, της Μάλαγα και του Παναθηναϊκού. Οι 139 συμμετοχές του όμως τον φέρνουν στην 9η θέση του πίνακα με τους παίκτες που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ και έχουν αγωνιστεί στα περισσότερα ματς. Αν, όμως, παίξει και τα 30 ματς της κανονικής περιόδου (σ' αυτό το νέο σύστημα διεξαγωγής) τότε θα ισοφαρίσει τον Μάρκους Μπράουν στην 5η θέση, ή θα μείνει 6ος σε περίπτωση που ο Χάινς παίξει 12 περισσότερα ματς. Και θα έχει μπροστά του μόνο τους Ντέιβιντ Μπλου, Ντέρεκ Σαρπ, Τζέι Αρ Χόλντεν και Μάικ Μπατίστ. Ακριβώς! Ένας άλλος "πράσινος" βρίσκεται στην κορυφή.

Από τα ονόματα της 9άδας μόνο ο Κάιλ Χάινς είναι εν ενεργεία παίκτης.

Η λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές μεταξύ παικτών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ

Θέση

Όνομα

Ομάδες

Συμμετοχές

1

Μάικ Μπατίστ

Παναθηναϊκός, Σαρλερουά,

Φενέρμπαχτσε

237

2

Τζέι Αρ Χόλντεν

ΑΕΚ, ΤΣΣΚΑ

209

3

Ντέρεκ Σαρπ

Μακάμπι Τελ Αβίβ

195

4

Ντέιβιντ Μπλου

Μακάμπι, Φορτιτούντο,

ΛεΜαν, Μπενετόν

181

5

Μάρκους Μπράουν

ΤΣΣΚΑ, Μπενετόν, Ζαλγκίρις,

Εφές Μάλαγα, Μακάμπι

179

6

Τράιαν Λάνγκτον

Μπενετόν, Εφές, ΤΣΣΚΑ

169

7

Κάιλ Χάινς

Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός,

ΤΣΣΚΑ

151

8

Χένρι Ντόμερκαντ

Εφές, Ολυμπιακός, Σιένα,

Ούνιξ, Γαλατάσαραϊ

149

9

Τζέιμς Γκιστ

Παρτίζαν, Φενέρ, Μάλαγα,

Παναθηναιϊκός

139

Αν τώρα περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη λίστα με παίκτες που γεννήθηκαν στην Αμερική και ολοκλήρωσαν την καριέρα τους ως Αμερικάνοι (και όχι νατουραλιζέ), τότε ο Γκιστ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο5! Και αν παίξει σε όλα τα ματς της κανονικής περιόδου και σε ένα τουλάχιστον παιχνίδι των playoffs τότε θα γίνει 3ος! Ειδικά από τη στιγμή που ο Χάινς αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο χέρι και ενδέχεται να χάσει παιχνίδια στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η λίστα με τις περισσότερες συμμετοχές μεταξύ παικτών που τέλειωσαν την καριέρα τους με αμερικάνικο διαβατήριο

Θέση

Όνομα

Ομάδες

Συμμετοχές

1

Μάικ Μπατίστ

Παναθηναϊκός, Σαρλερουά,

Φενέρμπαχτσε

237

2

Μάρκους Μπράουν

ΤΣΣΚΑ, Μπενετόν, Ζαλγκίρις,

Εφές, Μάλαγα, Μακάμπι

179

3

Τράιαν Λάνγκτον

Μπενετόν, Εφές, ΤΣΣΚΑ

169

4

Κάιλ Χάινς

Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός,

ΤΣΣΚΑ

151

5

Τζέιμς Γκιστ

Παρτίζαν, Φενέρ, Μάλαγα,

Παναθηναϊκός

139

*Ο Ντόμερκαντ έπαιξε στο τέλος της καριέρας του ως Βόσνιος, ο Χόλντεν ως Ρώσος, ο Μπλου και ο Σαρπ ως Ισραηλινός.

Οι Αμερικάνοι με τα περισσότερα παιχνίδια στην ίδια ομάδα

Ο Τζέιμς Γκιστ έχει δώσει ήδη 99 ματς με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Το πρώτο της σεζόν, δηλαδή, θα είναι το 100ο στην διοργάνωση ως "πράσινος". Ο Αμερικανός άσος βρίσκεται ψηλά στη σχετική λίστα με τους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν για πολλά ματς στην ίδια ομάδα. Μια λίστα στην οποία ξεχωρίζει και πάλι ένας παλιός γνώριμος, ο Μάικ Μπατίστ!

Θέση

Όνομα

Ομάδα

Συμμετοχές

1

Μάικ Μπατίστ Παναθηναϊκός 203

2

Ντέρεκ Σαρπ Μακάμπι 195

3

Τζέι Αρ Χόλντεν ΤΣΣΚΑ 189

4

Ντέιβιντ Μπλου Μακάμπι 147

5

Τράιαν Λάγνκτον ΤΣΣΚΑ 126

6

Σον Στόουνρουκ Σιένα 113

7

Άαρον Τζάκσον ΤΣΣΚΑ 112

8

Ντέβιντ Σμιθ Μακάμπι 108

9

Τζέιμς Γκιστ Παναθηναϊκός 99

10

Κάιλ Χάινς ΤΣΣΚΑ 88

Η λίστα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπουμε ότι στη 10άδα η ΤΣΣΚΑ έχει τέσσερις παίκτες, ενώ η Μακάμπι τρεις. Δύο έχει ο Παναθηναϊκός και έναν η Σιένα. Τα δύο ζευγάρια μάλιστα των Ρώσων έπαιξαν μαζί (Λάνγκτον - Χόλντεν και Χάινς-Τζάκσον). Εκατέροθεν πίστη εκφράζει και την "ομάδα του λαού", όπως βλέπουμε στις περιπτώσεις των Σαρπ, Μπλου και Σμιθ. Με την υποσημείωση ότι μόνο ο τελευταίος συνεχίζει να αγωνίζεται ως Αμερικανός και δεν έχει πάρει την ισραηλινή υπηκοότητα.

Από τη 10άδα οι Σαρπ, Χόλντεν, Μπλου άλλαξαν το διαβατήριο τους, κάτι που σημαίνει ότι σε αυστηρά αμερικανικά κριτήρια ο Τζέιμς Γκιστ είναι 6ος.

Όπως και να 'χει είναι πολύ σημαντική η "συνέπεια" του Τζέιμς Γκιστ, αλλά και η παρατήρηση της μοναδικής περίπτωσης που ονομάζεται Μάικ Μπατίστ, ενός παίκτη που έπαιξε από το 2003 ως το 2012 στην ίδια ομάδα, για να επιστρέψει με διάλειμμα ενός χρόνου και να κλείσει την καριέρα του εκεί που αγαπήθηκε όσο κανείς.

Το μεγάλο στοίχημα οπότε για τον Γκιστ είναι το αν θα καταφέρει να σκαρφαλώσει ψηλότερα στη λίστα και αν θα καταφέρει να εκτοπίσει τον Μπατίστ στην καρδιά των φίλων του Παναθηναϊκού.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ