EUROLEAGUE

Επτά ενδείξεις για τον δρόμο του Παναθηναϊκού

Επτά ενδείξεις για τον δρόμο του Παναθηναϊκού

Το EuroLeague Greece καταγράφει τα εφτά (7) πιο εμφανή στοιχεία που θα δούμε από τον Παναθηναϊκό, με βάση όσα έγιναν απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Η νίκη απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ μπορεί να κατέληξε με σχετική άνεση στην πλευρά του Παναθηναϊκού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η "ομάδα του λαού" ήταν εύκολη λεία. Το κάθε άλλο. Απλά το "τριφύλλι" έχει ανεβάσει τόσο πολύ τα επίπεδα ενέργειας και ταχύτητας στο παιχνίδι του, ώστε να φαίνεται... αργή μια ομάδα που έχει στη φιλοσοφία της το "run n' gun".

Το EuroLeague Greece κατέγραψε κι αποτύπωσε με λίγα λόγια τα πιο "δυνατά" στοιχεία από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού, όπως αυτά... αποκαλύφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (16/9). Από το γκάζι, που θα είναι συνώνυμο του "τριφυλλιού", μέχρι το αμυντικό τείχος, κι από τα δίδυμα για όλες τις δουλειές έως τον Γιάννη Μπουρούση, που θα τραβάει χειρόφρενο.

Επτά ενδείξεις για τον δρόμο του Παναθηναϊκού

1. Με την περσινή συνταγή: Ο Αργύρης Πεδουλάκης ξεκίνησε το παιχνίδι απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ με τέσσερις από τους πέντε παίκτες να είναι ίδιοι με πέρσι. Ο Νικ Καλάθης, ο Τζέιμς Φελντέιν, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος κι ο Τζέιμς Γκιστ ξεκίνησαν τον αγώνα, με τον Κρις Σίνγκλετον να συμπληρώνει το παζλ. Ήταν σαφές πως ο Αργύρης Πεδουλάκης ήθελε να αρχίσει το παιχνίδι με την ασφάλεια των σωστών συνεργασιών, προσθέτοντας στο παρκέ την ανάγκη για να νιώσει πιο οικεία ο Κρις Σίνγκλετον -που είναι το ζητούμενο, αφού ενσωματώθηκε τελευταίος στην προετοιμασία. Κι όσο να είναι, με τέσσερις εκ των πέντε να ξέρουν καλά τη φιλοσοφία τα "πρέπει" και τα "δεν πρέπει", όλα γίνονται πιο εύκολα για τον νεοαποκτηθέντα.

2. Και μαζί και χώρια: Το δίδυμο των Μάικ Τζέιμς και Νικ Καλάθη είναι... πυραυλοκίνητο. Τέτοια ταχύτητα στα πόδια ενδεχομένως να μην έχουν άλλα περιφερειακά δίδυμα στην EuroLeague. Το θέμα είναι πως ο Αργύρης Πεδουλάκης έδειξε πως έχει κατά νου την κοινή παρουσία τους στο παρκέ. Δεν θα λειτουργεί δηλαδή ο ένας καθαρά συμπληρωματικά για τον άλλον στο "1", αλλά κι ως συνοδηγός στο παρκέ. Κυρίως σε στιγμές έντονης πίεσης της αντίπαλης άμυνας και ανάγκης για αύξηση της έντασης στη δική του αμυντική πλευρά του παρκέ.

3. Σαν ταινία παλιά: Το δίδυμο του Τζέιμς Γκιστ με τον Κρις Σίνγκλετον είναι ίσως αυτό που θα βλέπουμε πιο συχνά απ όλα τα άλλα στο παρκέ. Κυρίως γιατί αμφότεροι μπορούν να αμυνθούν σε όλες τις θέσεις (από το "1" ως το "5") όσο και γιατί ανεβάζουν κατακόρυφα τον δείκτη ενέργειας του Παναθηναϊκού. Με όπλο τη δυνατότητα να απειλήσουν από την περιφέρεια, αφήνουν... ελεύθερη διάβαση για τους γκαρντ, που είναι φέτος εξόχως διεισδυτικοί, ελέγχουν τους αιθέρες, μα πάνω απ όλα "δαγκώνουν" σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα. Οι λεγόμενες "loose balls" φέτος θα καταλήγουν, ως επί το πλείστον, στην πλευρά του "τριφυλλιού", ειδικά όσοι αυτοί οι δύο είναι μαζί στο παρκέ.

Επτά ενδείξεις για τον δρόμο του Παναθηναϊκού

4. Το τείχος: Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αμυντική προοπτική είχε η παρουσία τεσσάρων ξένων στο παρκέ. Με τον Κέι Σι Ρίβερς στο "2", τον Ντιμίτρις Νίκολς στο "3", τον Τζέιμς Γκιστ στο "4" και τον Κρις Σίνγκλετον στο "5" είναι δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός δεν θα έχει να σκέφτεται πολλά για την άμυνα. Είναι "ένας κι ένας" στο πίσω μέρος του παρκέ, μπορούν να μαρκάρουν ΟΛΕΣ τις θέσεις και να απλώσουν δίχτυ προστασίας για το "πράσινο" καλάθι. Γι αυτό μην απορήσετε αν δείτε τους τέσσερις προαναφερθέντες να συνυπάρχουν στο παρκέ στη διάρκεια της χρονιάς, όταν η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη θα είναι υποχρεωμένη να βάλει "στοπ" στην επιθετική παραγωγικότητα του αντιπάλου. Είπαμε: είναι όλοι τους ταλαντούχοι και ποιοτικοί, αλλά κάποια στιγμή θα γίνονται... επικίνδυνοι. Για τους άλλους.

5. Run n' gun: Ξεχάστε ό,τι ξέρατε. Τόσο πέρσι (επί των ημερών του Σάσα Τζόρτζεβιτς) όσο και στην πρώτη θητεία του Αργύρη Πεδουλάκη. Η φετινή ομάδα μπορεί να τρέχει ασταμάτητα το παρκέ, πάνω κάτω, για σαράντα λεπτά. Δεν είναι υπερβολή. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ποιότητα και την ταχύτητα κάποιων παικτών, αλλά κυρίως με το... ποσοτικό κομμάτι. Ότι δηλαδή ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει αυτή τη στιγμή δυο πεντάδες έτοιμες να παίξουν στο "κόκκινο" και να τρέξουν τον αντίπαλο μέχρι τελικής πτώσης. Διαφωνείτε; Αν ναι, (ξανα)δείτε πως έκαναν τους παίκτες της Μακάμπι Τελ Αβίβ να τρέχουν και να μην φτάνουν. Σημείωση: όλοι έχουν την ίδια χώρα προέλευσης (ΗΠΑ) και κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Επτά ενδείξεις για τον δρόμο του Παναθηναϊκού

6. Όταν "τραβάει" χειρόφρενο: Όταν τώρα πρέπει το παιχνίδι να πάει σε πιο αργό ρυθμό, τότε όλα γυρίζουν γύρω από τον Γιάννη Μπουρούση. Κι είναι σαφές αυτό. Ο 33χρονος σέντερ θα έχει τον ρόλο του βασικού δημιουργού για τον Παναθηναϊκό, θα "ακουμπάει" την μπάλα πολλές φορές από το low post, ζητώντας ουσιαστικά από την άμυνα να κλείσει προς τα μέσα, για να του δώσει τη δυνατότητα να πασάρει στην περιφέρεια, όπου θα περιμένουν οι εξαιρετικοί "πράσινοι" σουτέρ. Αν οι απέναντι επιλέξουν να τον παίξουν "ένας με έναν", τότε... ας πρόσεχαν.

7. Το "θέμα" με τις αλλαγές: Ο Παναθηναϊκός μπορεί να επιλέξει την τακτική των αλλαγών στα σκριν στη δική του άμυνα, αφού οι ψηλοί μπορούν να βγουν μακριά από το καλάθι και να μαρκάρουν τον αντίπαλο γκαρντ. Το θέμα είναι ό,τι το ίδιο μπορεί να κάνει κι ο αντίπαλος, αφήνοντας τους "πράσινους" να αναζητούν το miss match κοντά στο καλάθι. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ επιδίωξε να αμυνθεί με αυτόν τον τρόπο, όταν στα σκριν πάνω στην μπάλα δεν παρεμβάλλονταν οι Μάικ Τσίρμπες και Κόλτον Άιβερσον, καταφέρνοντας να πάρει καλό βαθμό. Ουδείς άλλωστε εκ των Ντιμίτρις Νίκολς ή Κρις Σίνγκλετον μπορεί να νιώσει άνετα, παίζοντας με πλάτη. Προτιμούν το παιχνίδι με πρόσωπο, ήτοι το σουτ από τα τέσσερα - πέντε μέτρα.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ