EUROLEAGUE

Επιστροφή στην (αμυντική) κανονικότητα

Επιστροφή στην (αμυντική) κανονικότητα

Ο Παναθηναϊκός Superfoods επιβεβαίωσε απέναντι στη Βαλένθια την επιστροφή στην... κανονικότητα, καταγράφοντας το χαμηλότερο παθητικό στην EuroLeague επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ. Το Sport24.gr εστιάζει στο πίσω μέρος του παρκέ.

Το παιχνίδι με τη Βαλένθια ήρθε ως μία ακόμη επιβεβαίωση της ανοδικής πορείας του Παναθηναϊκού Superfoods, από την στιγμή που οι "πράσινοι" βγήκαν από τα αποδυτήρια του Martin Carpena της Μάλαγα μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου.

Από το γ' δεκάλεπτο εκείνης της αναμέτρησης, που είχε τον χαρακτήρα του "τελικού" για το "τριφύλλι" (λόγω σεναρίων... αποκλεισμού), κι έπειτα η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ παρουσιάζεται εντυπωσιακά καλή στο πίσω μέρος του παρκέ. Κι από εκεί "χτίζει" την ψυχολογία της στο επιθετικό κομμάτι. Ο 45χρονος τεχνικός έχει τονίσει πολλάκις φέτος άλλωστε πως " η καλή άμυνα θα μας δώσει ρυθμό στην επίθεση".

Πέραν της ουσίας, που δεν είναι άλλη από το γεγονός πως την τελευταία αγωνιστική της regular season ο Παναθηναϊκός Superfoods κυνηγά το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs , οι "πράσινοι" κατέγραψαν απέναντι στη Βαλένθια την καλύτερη αμυντική τους επίδοση επί των ημερών του Τσάβι Πασκουάλ.

Για τρίτη φορά αυτή τη διετία, δέχθηκαν 60- πόντους σε παιχνίδι της EuroLeague, αφού είχαν προηγηθεί οι 58 πόντοι με τη Γαλατάσαραϊ και οι 59 πόντοι με τον Ερυθρό Αστέρα πέρσι. Απέναντι στη Βαλένθια σημείωσαν νέο αμυντικό... χαμηλό, με τους 56 πόντους που κατέγραψαν ως παθητικό, κυρίως γιατί δέχθηκαν μονοψήφιο αριθμό πόντων (9) στην τελευταία περίοδο.

ΑΡΙΘΜΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ

Στο καρέ νικών που μετράει ο Παναθηναϊκός Superfoods τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, το βασικό συστατικό είναι η αμυντική προσήλωση. Η επικοινωνία στο πίσω μέρος του παρκέ έχει επανέλθει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, τότε που το "τριφύλλι" κρατούσε χαμηλά τόσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όσο και τη Φενέρμπαχτσε.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έχουν υποχρεώσει τους τέσσερις τελευταίους αντιπάλους τους σε πολύ άσχημα ποσοστά σε δίποντα και τρίποντα. Όπως αντίστοιχα άσχημοι είναι οι αριθμοί τους σε ασίστ και λάθη. Συγκεκριμένα, η Ουνικάχα Μάλαγα, ο Ερυθρός Αστέρας, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Βαλένθια έχουν σουτάρει αυτό το διάστημα με 44.3% στα δίποντα (70/158) και 32.6% στα τρίποντα (30/92). Την ίδια ώρα, που έχουν μόλις για δύο ασίστ (!) θετικό πρόσημο στην αναλογία με τα λάθη (63 έναντι 61).

Επιστροφή στην (αμυντική) κανονικότητα

Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΗΤΤΕΣ

Αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα από τα τρία παιχνίδια που προηγήθηκαν του νικηφόρου σερί. Απέναντι σε Χίμκι, Ολυμπιακό και Ρεάλ Μαδρίτης (από την στιγμή δηλαδή που μπήκαν στο rotation ο Μάικ Τζέιμς και ο Έιντριαν Πέιν), το "τριφύλλι" δέχθηκε αρκετά εύκολα καλάθια, αδυνατώντας να σταθεί εμπόδιο στις ορέξεις των αντιπάλων του. Με εξαίρεση άλλωστε την α' περίοδο στο WiZink Center και τη δ' περίοδο απέναντι στους "ερυθρολεύκους" στο ΟΑΚΑ, τίποτα δεν θύμιζε την άμυνα μίας ομάδας που διεκδικεί το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs.

Κάτι που αποτυπώνεται στα ποσοστά των αντιπάλων του. Οι τρεις ομάδες είχαν 58.5% στα δίποντα (65/111) και 32.9% στα τρίποντα (22/67), διατηρώντας το πάνω χέρι το σύνολο των αναμετρήσεων, ενώ σημείωναν 0.98 πόντους ανά σουτ.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο βαθμός δυσκολίας εκείνων των αγώνων ήταν πολύ υψηλότερος σε σχέση με εκείνους που ακολούθησαν. Βάσει ποιότητας των ομάδων δεν χωρά αμφιβολία, θα πρέπει όμως να μπει αντίστοιχα στην εξίσωση η ψυχολογική προσέγγιση των αγώνων. Κι αυτό γιατί από τη Μάλαγα μπήκε το "πρέπει" στη ζωή του Παναθηναϊκού Superfoods, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να κερδίσει για να επιβιώσει στην EuroLeague.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ

Τι άλλο επιβεβαιώνεται ως δεδομένο; Ότι όλα και όλοι θέλουν χρόνο για να λειτουργήσουν υπό νέα βάση. Η τράπουλα ανακατεύτηκε εκ νέου, ο Μάικ Τζέιμς προσαρμόστηκε στα δεδομένα που απαιτούσαν οι συνθήκες. Αντιλήφθηκε ότι τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά σε σχέση με πέρσι, όπου η δική του... τρέλα ήταν ως ένα βαθμό απαραίτητη.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ