EUROLEAGUE

Αθήνα - Βαρκελώνη, κι αντίστροφα

Αθήνα - Βαρκελώνη, κι αντίστροφα

Με αφορμή την αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τον Παναθηναϊκό (29/10, 22:00), το Euroleague Greece θυμάται μια... ενδεκάδα παικτών που φόρεσαν τη φανέλα των δύο ομάδων την τελευταία δεκαπενταετία.

Σχεδόν κάθε χρόνο, από τότε που συμμετέχουν αμφότεροι στην Euroleague, ο Παναθηναϊκός κι η Μπαρτσελόνα ερίζουν για τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης. Αυτά που τους χωρίζουν είναι πολλά. Υπάρχουν όμως έντεκα (καλοί) λόγοι που φέρνουν τις δύο ομάδες πιο κοντά, που τις ενώνουν. Κι αυτοί δεν είναι παρά οι παίκτες που τίμησαν με την παρουσία τους το "τριφύλλι" και τους "μπλαουγκράνα", με το Euroleague Greece να ανατρέχει στην παρουσία τους σε Αθήνα και Βαρκελώνη.

Ντέγιαν Μποντίρογκα

Μπορεί να πήρε την απόφαση να φύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στην Μπαρτσελόνα, αλλά ουδέποτε "ράγισε το γυαλί" στις σχέσεις του με τους ανθρώπους και τους οπαδούς των "πρασίνων". Το αντιλαμβάνονταν άπαντες από την πρώτη στιγμή, εκείνο το βράδυ της 18ης Μαρτίου 2004, όταν ήρθε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Σπόρτιγκ. Αποθεώθηκε όσο λίγοι. Κάτι που επαναλήφθηκε μετά από δυόμιση χρόνια (στις 15 Νοεμβρίου 2006), όταν αντιμετώπισε το "τριφύλλι" στο ΟΑΚΑ, ως παίκτης της Ρόμα. Η επιλογή του στην καλύτερη πεντάδα των τελευταίων τριών δεκαετιών, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των οπαδών του Παναθηναϊκού είναι ενδεικτική της εκτίμησης, της αγάπης και του "δεσίματος" που χαρακτήριζε τη σχέση του με τον σύλλογο.

Dejan Bodiroga
Dejan Bodiroga INTIME SPORTS

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους

Μαζί με τον "Ντέκι" είναι οι παίκτες που έχουν γευτεί τις περισσότερες επιτυχίες απ όλους όσοι βρίσκονται σε αυτή τη λίστα -με τα χρώματα των δύο ομάδων. Η Βαρκελώνη είναι η αγαπημένη του πόλη (σύμφωνα με τον ίδιο), κι η Αθήνα το μέρος που έπαιξε μπάσκετ υψηλού επιπέδου, που συνδυάστηκε με την κατάκτηση τίτλων. Η διαδρομή που ακολούθησε ήταν Βαρκελώνη - Αθήνα - Βαρκελώνη. Βλέπετε, στο φινάλε της καριέρας του είπε να... περάσει για μια τελευταία σεζόν από την πρωτεύουσα της Καταλονίας, με στόχο να ζήσει τις τελευταίες στιγμές της δόξας. Παρότι βρέθηκε σε ένα ακόμη Final Four όμως (το 2013), δεν τα κατάφερε. Η Μπαρτσελόνα είχε 0/2 στο Λονδίνο, κι εκείνος έφυγε από το τελευταίο Final Four της καριέρας του, δίχως τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης.

Γιάκα Λάκοβιτς

Η ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή κι έχει να κάνει με την απόφασή του να απορρίψει με κάπως άκομψο τρόπο τον Παναθηναϊκό για να μεταγραφεί στην Μπαρτσελόνα. Επί της ουσίας, το καλοκαίρι του 2006 εξελίχθηκε από το αγαπημένο παιδί του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αποδιοπομπαίο τράγο, με τον τρόπο που επέλεξε για να πάει στη Βαρκελώνη . Με την Μπαρτσελόνα πάντως κατάφερε αυτό που δεν ήταν εφικτό την τετραετή θητεία του τον Παναθηναϊκό: να κατακτήσει την Euroleague. Η αποστολή του εξετελέσθη το 2010 στο Final Four του Παρισιού, εις βάρος του Ολυμπιακού.

Ρομέιν Σάτο

Οι περισσότεροι δεν θυμούνται πως ο νυν παίκτης της Βαλένθια έχει περάσει μέρος της καριέρας του στους "μπλαουγκράνα". Βλέπετε, το έκανε πριν από εννιά χρόνια και για μερικούς μόνο μήνες. Επομένως είναι ελάχιστοι αυτοί που τον έχουν συνδέσει με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Από την άλλη, στον Παναθηναϊκό έμεινε για δύο χρόνια (2010-'12), κατακτώντας την Euroleague τη μία σεζόν (2011), την ώρα που την επόμενη περιορίστηκε με τη χαρά της συμμετοχής. Παρεμπιπτόντως, ήταν ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι "πράσινοι" είχαν "σπάσει" την έδρα της Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ του 2011, αφού είχε 18 πόντους (με 1/4 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 4/4 βολές) σε 33'44'' συμμετοχής.

Αθήνα - Βαρκελώνη, κι αντίστροφα
INTIME SPORTS

Στράτος Περπέρογλου

Με τον Παναθηναϊκό γεύτηκε το νέκταρ της επιτυχίας στην Euroleague δις. Τόσο το 2009 στο Βερολίνο όσο και το 2011 στη Βαρκελώνη. Έμεινε για πέντε χρόνια στο "τριφύλλι", ενώ το καλοκαίρι υπέγραψε στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Μοιάζει δύσκολο να τον δούμε να μένει για άλλα τόσα χρόνια στη Βαρκελώνη (είναι ήδη 31), αλλά μοιάζει πολύ πιθανό να μπει στο κλειστό κλαμπ των παικτών που κατακτούν την Euroleague με τρεις διαφορετικές ομάδες. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ενδιάμεσα, μεσολάβησε η θητεία του στον Ολυμπιακό.

Πάτρικ Φέμερλινγκ

Ο γίγαντας των 2μ16 πέρασε από μια διετία στις δύο ομάδες. Κολλητά μάλιστα! Αρχικά φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα (2002-'04), πριν επιστρέψει στα μέρη μας (2004-'06), για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως για ακόμη δύο χρόνια (πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη), βρέθηκε στον Ολυμπιακό. Με καριέρα που θα ζήλευαν πολλοί, ο Πάτρικ Φέμερλινγκ αποτέλεσε σημείο αναφοράς των δύο ομάδων, στο διάστημα που τις υπηρέτησε.

Άντριγια Ζίζιτς

Το πέρασμά του από τις δύο ομάδες ήταν κοντινό (2004-'05 στην Μπαρτσελόνα, 2007-'08 στον Παναθηναϊκό), αλλά εξίσου σύντομο. Δεν είναι πολλοί αυτοί που θυμούνται πως ο Κροάτης σέντερ αγωνίστηκε με τα χρώματα των "μπλαουγκράνα" και των "πρασίνων" στην πορεία της μεγάλης του καριέρας. Επί σειρά ετών μέλος της Euroleague, ο νυν παίκτης της Τσιμπόνα, είναι κι αυτός μέλος μιας λίστας που απαριθμεί περισσότερους παίκτες απ ότι περίμεναν όλοι.

Νίκος Οικονόμου

Η διαδρομή του στις δύο ομάδες ήταν πολύ διαφορετική, αφού στον Παναθηναϊκό ανδρώθηκε (από το 1991 έως το 1999), πριν αναζητήσει αλλού τη συνέχιση της καριέρας του. Στην Μπαρτσελόνα έμεινε για έναν μόλις χρόνο (2001-'02), δίχως να καταγράψει κάτι καλύτερο στην Euroleague από τους 4.3 πόντους και τα 2.1 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Παρεμπιπτόντως, ήταν συμπαίκτης του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Αναπόφευκτα λοιπόν, άπαντες τον θυμούνται με τα χρώματα των "πρασίνων", με τους οποίους άλλωστε έφτασε μέχρι το τέλος του δρόμου το 1996, στο Παρίσι.

Αθήνα - Βαρκελώνη, κι αντίστροφα
INTIME SPORTS

Μίλος Βούγιανιτς

Ταλέντο από τα λίγα που έβγαλε η Σερβία τις τελευταίες δεκαετίες, πλην όμως δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων. Εν τούτοις έχοντας φορέσει τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού κάθε άλλο παρά... κακή καριέρα έκανε. Η θητεία του πάντως στο "τριφύλλι" ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή στους "μπλαουγκράνα", στους οποίους αγωνίστηκε για μόλις τέσσερα παιχνίδια στην Euroleague, μετρώντας 2.5 πόντους και 1 ασίστ κατά μέσο όρο. Όσο για τον Παναθηναϊκό; Υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κατέκτησε το triple crown το 2007, αποτελώντας μέλος της σύγχρονης ιστορίας των "πρασίνων".

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Όπως συνέβη στην περίπτωση του Ρομέιν Σάτο, έτσι και σε αυτή του "Λου", το πέρασμα από τη Βαρκελώνη ήταν ολιγόμηνο. Με τον Παναθηναϊκό όμως, έζησε δύο χρόνια στα οποία κατέκτησε τίτλους και αποτέλεσε την "κολόνα" της ομάδας στο φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Όσον αφορά την Μπαρτσελόνα, η θητεία του στους "μπλαουγκράνα" κράτησε δύο μόλις μήνες, στη διάρκεια των play off του 2013. Κι αφού ολοκληρώθηκε η σεζόν, μεταγράφηκε -ως ελεύθερος- στον Παναθηναϊκό.

Ρόκο Λένι Ούκιτς

Στα νιάτα του πέρασε ένα φεγγάρι (βλ. μια χρονιά) από την Μπαρτσελόνα (2006-'07), δίχως όμως να μείνει για πολύ αφού τότε οι "μπλαουγκράνα" βρίσκονταν σε διαδικασία αναζήτησης ηγέτη, κι όχι ενός ακόμη ταλαντούχου παίκτη με δυνατότητες εξέλιξης σε σούπερ σταρ. Στον Παναθηναϊκό βρέθηκε υπό εντελώς διαφορετικό καθεστώς αφού ήταν εκ των διακριθέντων των "πρασίνων" στη διετία που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας. Αποτέλεσε επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη το καλοκαίρι των (πρώτων) μεγάλων αλλαγών (το 2012), πριν επιστρέψει στην πατρίδα του για την Τσεντεβίτα.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ