EUROLEAGUE

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

Ο Σερκάν Ερντογάν και ο Σέρχι Βιδάλ μιλούν στο Euroleague Greece για την ιστορική νίκη της Τάου στο ΟΑΚΑ, τον Αλβέρτη που ήξερε να κερδίζει φάουλ και τους λόγους που πανηγύρισαν... τρέχοντας στα αποδυτήρια (PHOTOS, VIDEOS)!

Τα 4/6 τρίποντα του Σερκάν Ερντογάν το βράδυ της 12ης Απριλίου 2006 στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό ήταν εργαλεία... κατεδάφισης και καταστροφής!

Η Τάου ταξίδεψε στην Αθήνα για το Game 3 των προημιτελικών με τους "πράσινους", επικρατώντας με σκορ 71-74 και ολοκληρώνοντας αυτό που έπειτα από 10 χρόνια μνημονεύεται ακόμα από τους Βάσκους ως "Oakazo" ! Ήταν ο τίτλος της εφημερίδας "El Correo" που κυκλοφόρησε την επομένη της πρόκρισης της Τάου Κεράμικα στο Φάιναλ Φορ της Πράγας, παραφράζοντας έτσι το "Maracanazo" και ό,τι ακολούθησε τον τελικό του Μουντιάλ του 1950.

Τότε που η Ουρουγουάη νίκησε τη διοργανώτρια Βραζιλία και βύθισε μια ολόκληρη χώρα στο πένθος! Εκείνη τη σεζόν η ομάδα του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έκανε το 2-1 στη σειρά με τον Παναθηναϊκό και προκρίθηκε στα ημιτελικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνοι, στο ρόστερ της Μπασκόνια δέσποζαν τρεις μετέπειτα ΝΒΑers, ο Λουίς Σκόλα, ο Τιάγκο Σπλίτερ και ο Πάμπλο Πριχιόνι ωστόσο εκείνος που έκανε τη διαφορά στο Game 3 ήταν ο Σερκάν Ερντογάν και το τρίποντο… παραλήρημα του βετεράνου Τούρκου γκαρντ μπροστά σε 18.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού που γέμισαν ασφυκτικά το ΟΑΚΑ!

"Ο Αλβέρτης ήξερε να κερδίζει φάουλ"

Μάλιστα ο Ερντογάν (24π. με 6/6 βολ., 3/5 δίπ., 4/6 τρίπ.) ήταν αυτός που έπαιξε άμυνα στον Φραγκίσκο Αλβέρτη, όταν ο τότε αρχηγός του "τριφυλλιού" προσπάθησε να στείλει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο! Συγκεκριμένα ο Διαμαντίδης κέρδισε φάουλ στα 3.1" για το τέλος, ευστόχησε στην πρώτη βολή (71-74), αστόχησε σκόπιμα στη δεύτερη ενώ η μπάλα βγήκε εκτός παρκέ από τον… Ερντογάν! Παρ' όλα αυτά ο Αλβέρτης, ο οποίος είχε 4/7 τρίποντα ως εκείνο το σημείο του ματς, έκανε αιρ-μπολ πίσω από τα 6μ.25 μετά την επαναφορά κι έτσι οι Βάσκοι άρχισαν να πανηγυρίζουν τρέχοντας στα αποδυτήρια! "Όλα έγιναν πολύ-πολύ γρήγορα! Η μπάλα έφτασε στον Αλβέρτη κι εκείνος βρέθηκε με πίσω βήματα να σουτάρει για τρεις! Έτρεξα προς το μέρος του, σήκωσα τα χέρια μου και γύρισα προς το καλάθι... Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αρχίσαμε να ουρλιάζουμε τρέχοντας προς τα αποδυτήρια! Ο Αλβέρτης ήταν ένας παίκτης που ήξερε να κερδίζει φάουλ κι έτσι εγώ έμεινα ακίνητος! Σήκωσα τα χέρια μου και προσπάθησα να μην έλθω σε επαφή μαζί του" εξηγεί στο Euroleague Greece o Eρντογάν, ο οποίος εκτελεί πλέον χρέη ασίσταντ κόουτς στην Τόφας και θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τις τελευταίες στιγμές εκείνου του προημιτελικού.

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

"Με ρώτησαν αν είμαι γιος του πρωθυπουργού!"

Τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στη Βασκονία έκαναν λόγο για "θαύματα που γίνονται ακόμα!", την "ηρωική Τάου" και τη "φλόγα της ελπίδας που άναψε εκείνο το βράδυ στο ΟΑΚΑ, απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης". Πώς έζησε, όμως, τους πανηγυρισμούς ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης; "Στα αποδυτήρια έγινε κάτι πραγματικά αστείο που το θυμάμαι ακόμα και τώρα. Όπως ξέρετε, το επίθετό μου είναι το ίδιο με του πρόεδρου της Τουρκίας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός. Ενώ, λοιπόν, πανηγύριζα αγκαλιά με τους συμπαίκτες μου, ένας δημοσιογράφος ήλθε και με ρώτησε αν είμαι γιος του πρωθυπουργού και τα έκανα όλα αυτά στην Ελλάδα (γέλια)!!! Ήταν μια πολύ αστεία στιγμή μέσα στο πανδαιμόνιο". Παρεμπιπτόντως, ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς είναι οι μοναδικοί που θα δουν την ιστορία να επαναλαμβάνεται μετά από 10 χρόνια! "Τι να πω για τον Διαμαντίδη; Είναι ένας θρύλος του μπάσκετ, ένας από τους καλύτερους που αγωνίστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, ένας αντισυμβατικός σταρ! Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι είναι απίστευτος και είναι σπουδαίο το ότι θα αποσυρθεί στο πιο υψηλό επίπεδο".

"Ό,τι έγινε, έγινε επειδή… αγαπώ το ΟΑΚΑ"

Ο Σερκάν Ερντογάν πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ρίχνοντας στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό και στέλνοντας την Τάου στο Φάιναλ Φορ της Πράγας. Πώς εξηγεί ο ίδιος την απόδοσή του απέναντι στους "πράσινους", το 2006; "Αγαπάω αυτό το γήπεδο! Ανυπομονούσα να παίξω στο ΟΑΚΑ, όχι μόνο με την Τάου αλλά και πιο παλιά με την Ούλκερ! Νομίζω ότι μού πήγαινε πολύ να παίζω στην Αθήνα ή να αντιμετωπίζω ελληνικές ομάδες. Ακόμα και την Εθνική σας ομάδα, όπως έγινε στην Ιαπωνία (σ.σ. στο ματς Ελλάδα – Τουρκία 76-69, ο Ερντογάν είχε 30 πόντους με 5/9 τρίποντα). Είχα καλό προαίσθημα, ήλθα από τον πάγκο και μπήκαν τα πρώτα σουτ, ε, δεν ήθελε και πολύ μετά (γέλια)! Εκείνο το βράδυ κάναμε, πραγματικά, το τέλειο παιχνίδι. Πριν από τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ήμασταν πολύ νευρικοί αφού η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ ήταν ένας σημαντικός στόχος για εμάς. Η σειρά ήταν στο 1-1 και ο Παναθηναϊκός επέστρεφε στην έδρα του για να τελειώσει τη δουλειά. Σχεδόν κανείς δεν μας πίστευε. Κανείς δεν πίστευε ότι η Τάου θα κέρδιζε τον Παναθηναϊκό μέσα στην έδρα του! Τα καταφέραμε λοιπόν".

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

"Ήταν επικίνδυνο να πανηγυρίσουμε εκεί!"

Μέλος εκείνης της σπουδαίας ομάδας της Τάου Κεράμικα ήταν ο Σέρχι Βιδάλ, ο 35χρονος γκαρντ με μεγάλη καριέρα στη Liga Endesa ο οποίος αγωνίζεται πλέον στην Μπανταλόνα και έζησε… live το "Oakazo", την πνευματική προετοιμασία για το do-or-die παιχνίδι στην Αθήνα και τους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν στα αποδυτήρια και στη Βιτόρια. " Το να κερδίζεις τον Παναθηναϊκό στην έδρα του και να προκρίνεσαι στο Φάιναλ Φορ με μειονέκτημα ήταν κάτι ασύλληπτο! Το ματς στο ΟΑΚΑ ήταν ένας από εκείνους τους αγώνες που παίζεις τη ζωή σου, σε ένα γήπεδο με κόσμο που είχε γεμίσει κάθε γωνιά. Όμορφο να βλέπεις κόσμο παντού, δύσκολο να το ζεις ως αντίπαλος! Ήταν μια πράσινη κόλαση! Ο κόσμος μας δημιούργησε τεράστια πίεση την ώρα του αγώνα. Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις, υποφέραμε πολύ και δεν θέλαμε να πάμε στην παράταση, για κανένα λόγο! Τελικά πετύχαμε τον μεγάλο μας στόχο και προκριθήκαμε στο Φάιναλ Φορ. Στο τέλος τρέξαμε όλοι μαζί στα αποδυτήρια. Μου φαινόταν επικίνδυνο να πανηγυρίσουμε στο ΟΑΚΑ εκείνη τη στιγμή (γέλια)" τονίζει ο Ισπανός γκαρντ για την ιστορική νίκη των Βάσκων στην Αθήνα.

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

"Ο Μπουρούσης μεγαλώνει τη Λαμποράλ Κούτσα"

Ζητήσαμε τη γνώμη του Σέρχι Βιδάλ για τον Γιάννη Μπουρούση, τον ηγέτη της Λαμποράλ Κούτσα, ο οποίος οδήγησε τους Βάσκους του Περάσοβιτς στα playoffs και πλέον στοχεύει σε νέα υπέρβαση στα ματς με τον Παναθηναϊκό! Ο Βιδάλ έχει τη δυνατότητα να… ζει κάθε Κυριακή τον 32χρονο διεθνή σέντερ στα γήπεδα της ισπανικής λίγκας και εξηγεί ότι ο Μπουρούσης "είναι ο MVP της Λαμποράλ Κούτσα στην Ισπανία και την Euroleague. Κάνει εξωπραγματικές εμφανίσεις και έχει ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του! Η Μπασκόνια δεν έχει το ταλέντο του παρελθόντος ωστόσο ο Μπουρούσης είναι ένας παίκτης που… μεγαλώνει τον σύλλογο και γεμίζει το γήπεδο. Οι συμπαίκτες του αναγνωρίζουν ότι αυτός είναι ο ηγέτης, ότι αυτός θα πάρει την μπάλα στα κρίσιμα σημεία, ότι αυτός είναι ο δεύτερος προπονητής στο παρκέ. Πρόκειται για έναν παίκτη - κλειδί για την Μπασκόνια, ο οποίος έχει κερδίσει 12 φορές φέτος τον τίτλο του MVP σε όλες τις διοργανώσεις. Η Λαμποράλ Κούτσα επέστρεψε φέτος στα playoffs έπειτα από τρία χρόνια και το οφείλει, κυρίως, σε αυτόν!". Παρεμπιπτόντως, ο Έλληνας σέντερ μετράει 14.8 πόντους, 9.2 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μ.ό. σε 24 αγώνες στην Euroleague.

"Απόδραση από την πράσινη κόλαση!"

"Θες και την τύχη στο Φάιναλ Φορ"

Το μπασκετικό καμάρι των Βάσκων ξεκίνησε ως Σάσκι Μπασκόνια, εξελίχτηκε σε Ταουγκρές, συνέχισε ως Τάου Κεράμικα και Κάχα Λαμποράλ ενώ από το 2013, κυκλοφορεί ως Λαμποράλ Κούτσα. Την ίδια στιγμή, ο Χοσέ Μανουέλ Καλδερόν, ο Αντρές Νοτσιόνι, ο Φαμπρίτσιο Ομπέρτο, ο Λουίς Σκόλα, ο Μίρζα Τελέτοβιτς και ο Τιάγκο Σπλίτερ είναι ορισμένοι από τους σούπερ σταρ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη Fernando Buesa Arena κι εν συνεχεία έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν καριέρα στο ΝΒΑ. Γιατί, όμως, αυτή η ομάδα δεν κατέκτησε ποτέ τον τίτλο της Euroleague; "Η Μπασκόνια έπαιξε σε τέσσερα Φάιναλ Φορ (σ.σ. 2005, 2006, 2007, 2008) ενώ είχε στο ρόστερ της ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη! Πέτυχε τεράστιες υπερβάσεις, αν σκεφτείς ότι εκπροσωπεί μια μικρή πόλη 200-250 χιλιάδων κατοίκων. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις θες και την τύχη μαζί. Η Euroleague είναι μια διοργάνωση που πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος για να πετύχεις ενώ σε όλες τις περιπτώσεις αντιμετωπίσαμε ομάδες με τεράστια εμπειρία στα Φάιναλ Φορ, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Μακάμπι".

Twitter @Giannis_Stavr

PHOTO CREDITS: Baskonia, Action Images

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του Παναθηναϊκός - Τάου, το 2006

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ