EUROLEAGUE

Άντερσον, το "κρυφό" όπλο της Χίμκι

Άντερσον, το "κρυφό" όπλο της Χίμκι

Ο Τζέιμς Άντερσον δεν ήταν ποτέ το "πρώτο όνομα" στην EuroLeague, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούσε σημαντικό κομμάτι σε κάθε ομάδα που αγωνίστηκε. Θα μπορούσε, κάλλιστα, να είναι εξίσου για τον Παναθηναϊκό, αν το φλερτ των δύο πλευρών κατέληγε θετικά πριν από τρία χρόνια.

Το γεγονός πως μετά από έξι αγωνιστικές στην EuroLeague, ο Τζέιμς Άντερσον είναι ο δεύτερος σκόρερ της Χίμκι (με 14.3 πόντους ανά αγώνα) ενδεχομένως να μην ήταν το πλέον αναμενόμενο. Ο 28χρονος φόργουορντ αποτέλεσε μία σημαντική μεταγραφική κίνηση της ρωσικής ομάδας το καλοκαίρι, έστω κι αν η δική του απόκτηση δεν έκανε τον "θόρυβο" άλλων, όπως εκείνων των Στέφαν Μάρκοβιτς και Τόμας Ρόμπινσον.

Επειδή όμως αυτό που μετράει είναι η ουσία (βλ. παρκέ) κι όχι τι γράφτηκε, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βρει στο πρόσωπό του έναν δεύτερο επιθετικό πόλο, ειδικά εν μέσω της απουσίας του Τάιλερ Χάνεϊκατ. Η θλάση που ταλαιπωρεί τον πρώην παίκτη της Αναντολού Εφές έχει αφήσει επί της ουσίας τον Τζέιμς Άντερσον μόνο του στο "3", αφού οι ανάγκες για τη θέση καλύπτονται μέσω αλχημειών -κατά βάση με σχήματα που περιλαμβάνουν τρία γκαρντ.

Η έφεση που έχει στο σκοράρισμα, ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να "πληγώσει" την αντίπαλη άμυνα και η διάθεση που δείχνει στις δύο πλευρές του παρκέ, είναι στοιχεία που τον έχουν καταστήσει απαραίτητο στη Χίμκι. Κάτι που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στο εντός έδρας παιχνίδι με την Μπασκόνια, όταν έκανε τη διαφορά στο γ' δεκάλεπτο με τα συνεχόμενα καλάθια που έβαλε, για να διατηρήσει τους "κυανοκίτρινους" σε επαφή με την ισπανική ομάδα.

Η εμπειρία που απέκτησε σε Ζάλγκιρις και Νταρουσάφακα ήταν σημαντική, γι αυτό κιόλας επελέγη από τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Φέτος όμως, είναι ένα "κλικ" πιο επιθετικός και ουσιαστικός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δείχνοντας πως μετατρέπεται από ρολίστα σε πρωταγωνιστή. Σε ομάδα του κορυφαίου επιπέδου κιόλας, που κοιτάζει πιο μακριά από την απλή παρουσία στη διοργάνωση.

Αυτό που λίγοι θυμούνται πάντως είναι πως η περίπτωσή του απασχόλησε έντονα τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αναζητούσε έναν ακόμη παίκτη στο "3" για να πλαισιώσει τον Βλάντο Γιάνκοβιτς.

Οι δύο πλευρές ήρθαν σε επαφή, προχώρησαν αρκετά τις συζητήσεις, αλλά η υπόθεση δεν προχώρησε περισσότερο. Ο παίκτης δεν κατέληξε στο ΟΑΚΑ, αλλά στη Zalgirio Arena, ως το βασικό "τριάρι" της Ζάλγκιρις. Κι εκεί έδειξε με το "καλημέρα" πόσο σημαντικός θα μπορούσε να είναι για το "τριφύλλι". Αποτέλεσε το βασικό επιθετικό όπλο της λιθουανικής ομάδας, σε σημείο που ένα μόλις χρόνο αργότερα βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Sixers. Η δεύτερη απόπειρά του στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη δεν "έπιασε" όμως, με αποτέλεσμα να επιστρέψει άρον άρον στα μέρη μας, για την Νταρουσάφακα.

Κι έτσι, πλέον, να έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται "παλιός" στην EuroLeague. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μεταξύ των οποίων το γεγονός πως αποτελεί έναν από τους παίκτες που προσπαθούν να μυήσουν τους "νέους" της Χίμκι στη λογική και τη φιλοσοφία της EuroLeague και των απαιτήσεων της διοργάνωσης. Αυτό που στην παρούσα φάση μοιάζει να έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε τι άλλο η ρωσική ομάδα.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ