EUROLEAGUE

A night to remember

A night to remember
EUROKINISSI

Το σουτ που έβαλε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε είναι το μεγαλύτερο ως τώρα στην καριέρα του Νίκου Παππά. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Το Sport24.gr γράφει για την αξέχαστη βραδιά του 27χρονου γκαρντ, αλλά και γι αυτές που προηγήθηκαν.

Το παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε θα μείνει αξέχαστο ενδεχομένως στον Νίκο Παππά, για πολλούς και διάφορους λόγους. Είτε γι αυτούς που αφορούν όσα έκανε στο παρκέ, είτε για εκείνα που έχουν να κάνουν με όσα ακολούθησαν το τρίποντο που έβαλε στο 1.2'' για το τέλος .

Η αγωνιστική ουσία είναι πως ο 27χρονος γκαρντ έδωσε στο "τριφύλλι" αυτό που μοιάζει να του λείπει από την εκκίνηση της σεζόν. Έναν άνθρωπο για να πάρει την ευθύνη με την μπάλα στα χέρια, αυτόν που θα κάνει τη δουλειά του Μάικ Τζέιμς, αν προτιμάτε. Πέρσι, ο νυν παίκτης των Phoenix Suns έπαιρνε την τελευταία κατοχή, είτε λόγω ρυθμού είτε λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης και άγνοιας κινδύνου. Ως επί το πλείστον, δε, δικαιωνόταν. Ποιος θα ξεχάσει τις εντός έδρας αναμετρήσεις με την Αναντολού Εφές (όπου με 3/3 βολές έστειλε το παιχνίδι στην παράταση σε νεκρό χρόνο) και την Ούνικς Καζάν (όπου έβαλε το buzzer beater).

Σε μια βραδιά λοιπόν που οι "πράσινοι" ήταν πολύ έξω από τα νερά τους στην επίθεση, ήρθε ο Νίκος Παππάς για να τους δώσει πόντους. Έβαλε τους τελευταίους εννέα πόντους του "τριφυλλιού" , την στιγμή που η Φενέρμπαχτσε έφτασε στο +5 με τρία λεπτά να μένουν για το τέλος. Τρίποντο, καλάθι και φάουλ, τρίποντο. Με ρυθμούς που έμοιαζαν... απίθανοι σε σχέση με το πως έπαιζε ο Παναθηναϊκός Superfoods επί 35+ λεπτά.

Η άμυνα έδωσε την σπίθα, με τον Νίκο Παππά να βάζει φωτιά στο ΟΑΚΑ. Όπως εξήγησε άλλωστε ο Τσάβι Πασκουάλ μετά το τέλος της αναμέτρησης , η άμυνα ήταν εξαιρετική, αλλά δεν θα είχε ουσιαστικό νόημα, αν το σουτ του 27χρονου γκαρντ δεν έβρισκε τον στόχο.

Το συγκεκριμένο σουτ είναι μάλιστα το πρώτο νικητήριο που βάζει ως παίκτης του "τριφυλλιού", το πρώτο που τελειώνει έναν αγώνα σε αντίστοιχο χρονικό σημείο. Αυτή, δε, ήταν η πέμπτη φορά στην καριέρα του στην EuroLeague που έχει 20+ πόντους, αλλά δεν μιλάμε για την κορυφαία επιθετική του επίδοση.

Οι 24 πόντοι που σημείωσε αποτελούν τη δεύτερη καλύτερη συγκομιδή του, πίσω από τους 25 πόντους που είχε βάλει -πάλι σε εντός έδρας παιχνίδι- με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας προ τριετίας (2014-'15), σε παιχνίδι για τα playoffs. Απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είχε ευστοχήσει πάλι σε μεγάλα σουτ, όχι όμως τόσο κρίσιμα όσο τα χθεσινά. Ούτε με το ίδιο εντυπωσιακό σπριντ, στην τελική ευθεία του σαρανταλέπτου.

Για όσους το έχουν ξεχάσει, η career night απέναντι στη ρωσική ομάδα συνδυάστηκε με νίκη (86-85), με τον ίδιο να έχει 2/5 δίποντα, 5/7 τρίποντα και 6/8 βολές σε 30'33''. Είχαν προηγηθεί οι back to back εξαιρετικές εμφανίσεις του (στο Top 16, την ίδια σεζόν) απέναντι στη Ζάλγκιρις (21 πόντοι με 4/5 δίποντα, 4/5 τρίποντα και 1/2 βολές σε 26'44'') και τη Ρεάλ Μαδρίτης (22 πόντοι με 6/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο και 7/8 βολές σε 20'16''). Όσο για το... βάπτισμα του πυρός; Είχε δοθεί ένα χρόνο νωρίτερα, στο Βελιγράδι, όταν απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα σημείωσε 24 πόντους (με 5/9 δίποντα, 2/2 τρίποντα και 8/10 βολές) σε 24'10'' παρουσίας στο παρκέ.

Οι νίκες δεν μπαίνουν σε ζυγαριά, από την στιγμή που δεν δίνουν έναν τίτλο, μία πρόκριση. Μιλάμε για παρόμοιες καταστάσεις στις οποίες ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στο επίκεντρο, επειδή ήταν "εκεί" όταν τον χρειάστηκε η ομάδα του. Μόνο που αυτή τη φορά ήταν ένα βήμα πιο μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, αφού έβαλε το σουτ που έκρινε το παιχνίδι. Το σουτ της νίκης (τρίποντο μάλιστα!) με 1.2'' για το τέλος.

Αν υπάρχουν λοιπόν βραδιές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες και παραμένουν στα χείλη των φίλων του "τριφυλλιού" (πέραν από εκείνα των πρωταγωνιστών της ιστορίας) είναι σαν κι αυτές. Δίχως βέβαια το... ξέσπασμα που ακολούθησε.

Αγωνιστικά, ο 27χρονος γκαρντ έδωσε τη μεγαλύτερη παράσταση της "πράσινης" καριέρας του. Στο χέρι του είναι να υπάρξει κι άλλη παρόμοια (ή ακόμη καλύτερη). Ούτως ή άλλως, στο παρκέ αποτυπώνονται όλα για κάθε παίκτη, είτε καλά είτε κακά. Όσα αιωρούνται έξω από αυτό, δεν έχουν τη δύναμη να αλλοιώσουν την εικόνα εντός αυτού. Όπως λένε άλλωστε, stats don't lie .

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ