EUROLEAGUE

Welcome to Asia: επικίνδυνη αποστολή με... μαξιλαράκι

Welcome to Asia: επικίνδυνη αποστολή με... μαξιλαράκι

Στη "φωλιά" των Σλούκα και Ομπράντοβιτς ο Ολυμπιακός θέλει να εκμεταλλευτεί την πίεση της Φενέρμπαχτσε για να "κλειδώσει" το πλεονέκτημα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ: Γιάννης Λαμπίρης

Η ταμπέλα στα μέσα της γέφυρας πάνω από το Βόσπορο που χωρίζει την Ευρωπαϊκή από την Ασιατική Τουρκία, γράφει: “Welcome to Asia” θυμίζοντας στον επισκέπτη ότι εισέρχεται πλέον σε μια άλλη ήπειρο.

Η Κωνσταντινούπολη έτσι και αλλιώς είναι μια από τις πιο μαγευτικές πόλεις του κόσμου, αλλά το ασιατικό κομμάτι της είναι το πιο μυστηριώδες και συνάμα πιο ατμοσφαιρικό. Για την ομάδα του Ολυμπιακού, που για πρώτη φορά εφέτος επισκέπτεται αυτό το κομμάτι (μετά τις δύο εξορμήσεις στην Ευρωπαϊκή Τουρκία με Γαλατάσαραϊ και Νταρουσάφακα) τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Κόντρα στην επίδοξη πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε του κορυφαίου προπονητή – διαχρονικά – στην ιστορία της Ευρωλίγκας Ζέλικο Ομπράντοβιτς αλλά και του νέου ηγέτη της ομάδας (πρώην δικού τους παιδιού) του Κώστα Σλούκα, οι πρωταθλητές Ελλάδος έχουν αναμφίβολα την πιο δύσκολη αποστολή τους επί τουρκικού εδάφους (Πέμπτη 19.45 – ΕΡΤ).

Αφ’ ενός η έδρα της δεν έχει σχέση με το θέατρο της Νταρουσάφακα, το δε υλικό των πρωταθλητών Τουρκίας δεν έχει καμία σύγκριση με αυτό της Γαλατάσαραϊ. Παράλληλα πρόκειται για το παιχνίδι της εβδομάδας στη Ευρωλίγκα καθώς κοντράρονται δύο από τις καλύτερες ομάδες της (3η και 4η στην κατάταξη με τους Ερυθρόλευκους να έχουν δύο βαθμούς διαφορά) όπου διαθέτουν και εξαιρετικές άμυνες. Ο Ολυμπιακός την κορυφαία της διοργάνωσης (καθώς δέχεται μέσο όρο 73.9 πόντους) και η Φενέρ την 4η καλύτερη (με 75.8 π.).

Συνεπώς οι μάχες θα είναι ομηρικές με τους Πειραιώτες να έχουν ένα πλεονέκτημα, που όμως θα το εξαργυρώνουν μόνο εφόσον μένουν κοντά στο σκόρ όσο θα τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα του αγώνα. Και αυτό είναι η πίεση των γηπεδούχων που δίνουν ουσιαστικά έναν τελικό ψάχνοντας ως ιδανικό σενάριο, όχι μόνο τη νίκη που θα τους κρατήσει στην τετράδα αλλά και μια διαφορά 10 πόντων τουλάχιστον ώστε να καλύψουν την ήττα από το ΣΕΦ (71-62).

«Πιο κρίσιμο είναι το παιχνίδι για τη Φενέρμπαχτσε παρά για εμάς, καθώς οι αντίπαλοί μας θα έχουν όλη την πίεση. Το σημαντικό για μας, είναι να μην επηρεαστούμε από την εκρητική ατμόσφαιρα, αφού ξέρουμε ότι το γήπεδο θα είναι γεμάτο. Θα πρέπει να μείνουμε στο πλάνο μας για να κάνουμε αυτό που πρέπει» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιάννης Σφαιρόπουλος που δεν έχει στη διάθεσή του για μια ακόμα φορά εφέτος τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τον – σχεδόν μόνιμα τραυματία – Πάτρικ Γιάνγκ.

Αρα πρέπει να βγουν και άλλοι μπροστά, πέρα από τη σταθερή αξία του ελληνικού κορμού του οποίου θα ηγηθεί και πάλι ο υπαρχηγός (και εορτάζων, καθώς την Τετάρτη έκλεισε τα 32 και…έσβησε τα κεράκια του στην Πόλη κερνώντας τους συμπαίκτες του) Γιώργος Πρίντεζης.

Κομβικό σημείο είναι η παρουσία του Γκρίν και του Λοτζέσκι επιθετικά κυρίως με τον πρώτο να παίζει εκπληκτικά στο Καζάν, αλλά να είναι μια του ύψους και μια του βάθους, ενώ το δεύτερο να ψάχνει μια καλή εμφάνιση, ανάλογη με αυτή που είχε κάνει στον πρώτο γύρο.

«Θα πρέπει να βγω μπροστά καθώς ξέρω ότι θα έχω ένα διαφορετικό ρόλο και λογικά καθώς έχουμε τραυματίες, είμαι έτοιμος να πάρω » είπε με σιγουριά ο Γκρίν, αλλά πέρα από τα λόγια, όλα (και όλοι) κρίνονται στο παρκέ.

Η Φενέρμπαχτε στην έδρα της μεταμορφώνεται προς το καλύτερο και είναι το φαβορί από τη στιγμή μάλιστα που θα έχει στη σύνθεσή της το πολυεργαλείο που ακούει στο όνομα Μπογκνάντοβιτς (έλειπε στον πρώτο γύρο).

Για τους φιλοξενούμενους είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουν τα νεκρά διαστήματα – εκεί που η Φενέρ μπορεί να «σκοτώσει» κάθε αντίπαλο – και κυρίως να βγει η άμυνα τόσο πάνω στον Σέρβο γκάρντ, όσο και στους δαιμόνιους Σλούκα και Ντίξον, αλλά και σε έναν από τους καλύτερους σέντερ της διοργάνωσης τον Γιούντο (μια ακόμα επικίνδυνη αποστολή για τον Μιλουτίνοφ)

Μπορεί για τον Ολυμπιακό το παιχνίδι να μην είναι νοκ άουτ, όπως συμβαίνει στο αντίστοιχο ματς του ποδοσφαιρικού τμήματος στη γειτονική Άγκυρα, αλλά αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία – σε περίπτωση νίκης - για να κλειδώσει το αποτέλεσμα και παράλληλα να ανοίξει διάπλατα τη λεωφόρο του πλεονεκτήματος έδρας και στον αιώνιο αντίπαλό του Παναθηναϊκό.

Η νίκη μπορεί να είναι πάντα το ζητούμενο, αλλά στα δύσκολα κρίσιμα λεπτά ο Ολυμπιακός δεν θα πρέπει να αμελήσει και το μαξιλαράκι των 9 πόντων διαφοράς από το πρώτο παιχνίδι.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ