EUROLEAGUE

Το καλύτερό του φετινό παιχνίδι

Το καλύτερό του φετινό παιχνίδι

Ο Ολυμπιακός όχι μόνο αντέδρασε μετά από την ήττα από την Μακάμπι, αλλά φύλαγε και το κορυφαίο παιχνίδι του μέχρι τώρα στη σεζόν όσον αφορά την ομαδικότητα και τον πλουραλισμό τους σε άμυνα και επίθεση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ

Την ερχόμενη εβδομάδα η «Volkswagen Arena» της Κωνσταντινούπολης θα φορέσει τα γιορτινά της εν όψει των Χριστουγέννων και η φιλαρμονική ορχήστρα της πόλης θα έχει τον βασικό ρόλο στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν τις επόμενες μέρες στην έδρα της Νταρουσάφακα.

Ένα γήπεδο που θυμίζει πράγματι περισσότερο Μέγαρο Μουσικής και από το οποίο το βράδυ της Παρασκευής ακούγοντας ιδιαίτερα μελωδικοί ήχοι, όχι όμως από κάποια τοπική μπάντα, αλλά από τη συμφωνική ορχήστρα του Πειραιά, με μαέστρο το Γιάννη Σφαιρόπουλο. Ο Ολυμπιακός σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της Ευρωλίγκας, κομβικό για τον πρώτο γύρο, αγωνιζόταν σε μια έδρα κόντρα στην Νταρουσάφακα που εκτός των τριών συνεχόμενων νικών στο γήπεδό της (μεταξύ των οποίων θύμα της ήταν και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη μοναδική της ήττα ως τώρα) είναι μια ομάδα με ταλέντο και με τη σφραγίδα του προπονητή της Ντέιβιντ Μπλάτ.

Και όμως οι πρωταθλητές Ελλάδος, όχι μόνο έβγαλαν αντίδραση (από την ήττα κόντρα στη Μακάμπι στο ΣΕΦ) αλλά φύλαγαν το κορυφαίο παιχνίδι τους μέχρι τώρα στη σεζόν όσον αφορά την ομαδικότητα και τον πλουραλισμό τους σε άμυνα και επίθεση. Η κλασική συμφωνική ορχήστρα αποτελείται από τέσσερις βασικές κατηγορίες οργάνων, τα έγχορδα, τα ξύλινα πνευστά, τα χάλκινα πνευστά και τα κρουστά.

Φυσικά το βαρύ πυροβολικό είναι τα έγχορδα και κυρίως τα πρώτα βιολιά που χθες ήταν «καυτά» για τον Ολυμπιακό. Σπανούλης, Πρίντεζης. Λοτζέσκι και Γκρίν σημείωσαν τους 55 από τους 77 πόντους της ομάδας τους και το κυριότερο συμπλήρωσε ο ένας τον άλλο, όπως ο Γκρίν (και οι 10 πόντοι του μετά το 28’) που ξεκίνησε να σκοράρει όταν σταμάτησε ο Λοτζέσκι.

Ο δε αρχηγός έκανε ίσως το καλύτερο εφετινό του παιχνίδι στην άμυνα, πέρα από τη συνεισφορά του στις γνωστές κατηγορίες του σκοραρίσματος της δημιουργίας (13π., 6 ασιστ).

Πέρα από τα βιολιά όμως, ο Ολυμπιακός είχε και τα κρουστά όργανα, όπως ο Νίκολα Μιλουτίνοφ που – προσωπική μας άποψη – θα μπορούσε να μοιραστεί ακόμα και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη με τον Ντάνιελ Χάκετ και ας είχαν μαζί και οι δύο μόλις 7 πόντους. Η δουλειά τους μέσα στο γήπεδο ήταν απίστευτη τόσο έμπροσθεν όσο και στα μετόπισθεν. Ο πρώτος «σκέπασε» τα καλάθια και όσο ήταν στο παιχνίδι είχε απενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο πιο έμπειρος παίκτης των γηπεδούχων (Ερντέν) ενώ στο τελευταίο κρίσιμο τετράλεπτο μπαίνοντας με τέσσερα φάουλ έκλεισε τις διαβάσεις κάτω από τη ρακέτα της ομάδας του «κλειδώνοντας» τη νίκη.

Από δίπλα ο Ιταλός, που εκτός της απίστευτης ενέργειας που έβγαλε στην άμυνα έπαιξε ιδανικά σε πολλές φάσεις το ρόλο του καθοδηγητή της ομάδας, δίνοντας άψογο τέμπο στο ρυθμό, γρήγορο όποτε έπρεπε και αργό όταν χρειαζόταν να παίξει λίγο και με το ρολόι. Παράλληλα ο Χάκετ έβαλε στόπ στον Μπέτρανς, την ώρα που ο Λετονός φάνταζε ως το κρυφό χαρτί του Μπλάτ για την ανατροπή.

Αν προχωρήσουμε στα χάλκινα πνευστά που είχε η ορχήστρα του Ολυμπιακού θα βάλουμε σίγουρα τους Έλληνες της δεύτερης γενιάς (Μάντζαρης-Παπαπέτρου-Παπανικολάου) αλλά και τον Μπίρτς, που έφαγαν ξύλο (έδωσαν κιόλας) όμως ήταν από σκληρό μέταλλο, άντεξαν και έβγαλαν ενέργεια σε άμυνα αλλά και μπροστά (όπως ο Μάντζαρης που συμπλήρωσε Χάκετ και Σπανούλη άψογα στο οργανωτικό κομμάτι). Ο δε Μπιρτς μετά από καιρό αποβλήθηκε με πέντε φάουλ δείγμα των μεγάλων μαχών που έδωσε με όλους τους αντιπάλους ψηλούς.

Αφήσαμε τελευταίο τον Πάτρικ Γιάνγκ που είναι καλύτερα να παίζει παρά να…μιλάει καθώς είχε ένα ακόμα θετικό πρόσημο βοηθώντας στα λεπτά που ήταν στο παρκέ τον Ολυμπιακό να κρατήσει ρυθμό και προβάδισμα. Όμως μετά τα χάλασε όλα όταν προέβλεψε ότι θα είναι απόλυτα έτοιμος τον Φεβρουάριο που έχει και γενέθλια !

Καλό είναι να πιστέψει πιο γρήγορα ο ίδιος στον εαυτό του, τη στιγμή που είναι έτοιμος να επιστρέψει και ο Αγραβάνης από τον τραυματισμό του. Κλείνουμε με τον μαέστρο της ορχήστρας, που σύμφωνα με προηγούμενα λεγόμενά του χθες θριαμβευτές ήταν οι παίκτες ενώ αυτός έφταιγε για την ήττα με τη Μακάμπι (και σε όλες τις άλλες).

Δεν είναι έτσι όσο και αν θέλει να το περάσει με αυτό τον τρόπο για να προστατεύσει τους παίκτες του. Η συμβολή του ήταν και πάλι καθοριστική στην Τουρκία με άψογη διαχείριση και κυρίως καθαρό μυαλό ακόμα και εκεί όπου οι γηπεδούχοι μείωσαν από το -12 μέχρι το -2. Κάνοντας και την κίνηση με την αλλαγή του Λοτζέσκι παίζοντας με Χάκετ, Σπανούλη και Γκρίν εκεί που το ματς "έκαιγε".

Το πιο μεγάλο του κατόρθωμα όμως, το διαπιστώσαμε λίγα λεπτά μετά το τέλος του αγώνα όταν μπήκαμε στα αποδυτήρια και νομίζαμε ότι κάναμε λάθος και είχαμε μπει σε αυτά των γηπεδούχων. Οι παίκτες μάζευαν σεμνά και ταπεινά τα πράγματά τους, χωρίς φωνές, γέλια, πανηγυρισμούς. Είχαν απλά ολοκληρώσει μια ακόμα μέρα στη δουλειά και όπως πρώτος το λέει ο κόουτς Σφαιρόπουλος: «Τις νίκες τις ξεχνάμε σε δευτερόλεπτα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε σε αυτές».

Πλέον οι πρωταθλητές δεν πρέπει να πετάξουν την ευκαιρία και να πάνε τουλάχιστον μέχρι το παιχνίδι με την Μπάμπεργκ στη Γερμανία, με τρεις νίκες στα εντός έδρας παιχνίδια με Ούνικς και Ερυθρό Αστέρα και το εκτός με το Ζαλγκίρις. Κλείνοντας να θυμίσουμε και ένα ακόμα στοιχείο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Δεκαεπτά ασίστ μοίρασε ο Ολυμπιακός και τις είχαν όχι 2-3, αλλά επτά παίκτες συνολικά. Τα σχόλια περιττεύουν.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ