EUROLEAGUE

This is Olympiacos Defence!

This is Olympiacos Defence!
INTIME SPORTS

Οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Οθέλο Χάντερ και Ντι Τζέι Στρόμπερι, τρεις από τους καλύτερους αμυντικούς της ομάδας, μίλησαν στο Sport24.gr για τα μυστικά της ερυθρόλευκης άμυνας. Αυτά ζητάει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος.

Ο Ολυμπιακός στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Euroleague, διαθέτει την πέμπτη καλύτερη άμυνα στην διοργάνωση, έχοντας παθητικό 71.5 πόντους. Και σε αυτό να συμπεριλάβουμε το γεγονός πως οι Πειραιώτες μετρούν και δύο παρατάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν δεχθεί παραπάνω πόντους στον έξτρα χρόνο.

Για την ιστορία αυτές είναι μέχρι στιγμής οι πέντε καλύτερες άμυνες στον θεσμό: Κούμπαν 69.1, Μπαρτσελόνα 70, Χίμκι 70.6, Μπάμπεργκ 71.1, Ολυμπιακός 71.5.

Οι Πειραιώτες μετρούν ένα σερί 9-0 νικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον μέσο όρο στο παθητικό τους να έχει παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, καθώς δέχονται 65.2 πόντους. Στόχος της ομάδας, άλλωστε, είναι να δέχεται κάτω από 68 με 70 πόντους σε κάθε παιχνίδι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, σαν προπονητής, φημίζεται για την βαρύτητα που δίνει στην αμυντική λειτουργία των ομάδων που προπονεί. Και με τον ερχομό του στον Ολυμπιακό την περασμένη σεζόν, οι Πειραιώτες αυτόματα βελτιώθηκαν στον ανασταλτικό τομέα. Η καλή και αποτελεσματική άμυνα, άλλωστε, αποτελεί και φέτος βασικό όπλο των ερυθρολεύκων ώστε να πετύχουν τους στόχους τους.

Το Sport24.gr και το Euroleague Greece, συνομίλησε με τρεις από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες του Ολυμπιακού, μιλώντας μαζί τους για τα μυστικά της ερυθρόλευκης αμυντικής λειτουργίας. Αυτά είναι που ζητάει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος από τους αθλητές του.

Οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το ποιες είναι οι βασικές εντολές του Γιάννη Σφαιρόπουλου στο κομμάτι της άμυνας, τι ζητάει από εκείνους μέσα στο παιχνίδι, αλλά και ποιον συμπαίκτη τους ξεχωρίζουν όσον αφορά τις αμυντικές του ικανότητες.

Βαγγέλης Μάντζαρης: "Παίζουμε άμυνα σε σχέση που είναι η μπάλα και όχι με το που είναι ο παίκτης"

This is Olympiacos Defence!
INTIME SPORTS

Ο κόουτς θέλει να είμαστε επιθετικοί πάνω στην μπάλα και αυτό κάνουμε. Να είμαστε aggressive, αυτό μας λέει πάντα. Να είμαστε δηλαδή επιθετικοί στην άμυνα. Να πιέζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, τόσο πάνω στη μπάλα, όσο και στις πρώτες πάσες. Το ζητούμενο είναι να δουλεύουμε όλοι για την μπάλα. Δουλεύουμε όλοι γύρω από την μπάλα, όχι γύρω από τον παίκτη. Όλη η ομάδα δουλεύει για την μπάλα, να την πάρει στην κατοχή της μέσα από την καλή άμυνα, είτε αυτό είναι μετά από κλέψιμο, είτε από ριμπάουντ, είτε από λάθος αντιπάλου. Παίζουμε άμυνα σε σχέση που είναι η μπάλα και όχι με το που είναι ο παίκτης μας. Αυτό νομίζω είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό μας στην άμυνα μας.

Θέλει να είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση και να λειτουργούμε συγκεντρωμένοι στο πλάνο μας. Θέλει να έχουμε καλές αποστάσεις από την μπάλα, να είμαστε όλοι έτοιμοι να βοηθήσουμε, να δουλεύουμε όλοι σαν ομάδα, σαν σύνολο, και όχι ο καθένας για τον εαυτό του. Θέλει να είμαστε αλληλένδετοι ο ένας με τον άλλον, όπου κινείται ο ένας να κινείται και ο άλλος. Να βάζουμε το κορμί μας σε κάθε φάση στην άμυνα και να παίζουμε με πάθος.

Το έχω ξαναπεί και άλλες φορές, ποντάρουμε στην καλή άμυνα, γιατί από εκεί σαν ομάδα βρίσκουμε ρυθμό στην επίθεση. Η αποτελεσματική άμυνα σε διάρκεια μας δίνει ρυθμό, αλλά και την δυνατότητα να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο, σκοράροντας τα λεγόμενα εύκολα καλάθια, σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Αυτό, άλλωστε, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού μας όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα, όσο για τον παίκτη μας που θα ξεχώριζα, θα σου έλεγα τον Οθέλο (Χάντερ), γιατί είναι εξαιρετικός σε αυτά που κάνει. Νιώθεις ασφάλεια να τον έχεις δίπλα σου.

Οθέλο Χάντερ: "Χετζ-άουτ, πάντα καλά χετζ-άουτ"

This is Olympiacos Defence!
INTIME SPORTS

Ο Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού, Οθέλο Χάντερ, μας είπε τα εξής για το κομμάτι της άμυνας: "Τα μυστικά, είναι μυστικά δεν μπορώ να στα αποκαλύψω (γέλια). Ο κόουτς ζητάει από εμένα, και γενικά από όλους τους παίκτες του, να βγάζουμε στο γήπεδο ό,τι ακριβώς κάνουμε στη προπόνηση και σίγουρα όλα αυτά που κάνουμε στην άμυνα. Θέλει να είμαστε συνεπείς στο πλάνο του, στις εντολές του, να είμαστε καλοί στις λεπτομέρειες.

Στην άμυνα θέλει να λειτουργώ σωστά στις αλλαγές στην άμυνα και στο πικ-εν-ρολ και κυρίως-κυρίως να βγαίνω για χετζ-άουτ! Χετζ-άουτ, πάντα καλά και δυναμικά χετζ-άουτ. Είναι βασική εντολή του να βγαίνω έξω από την ρακέτα και να κάνω καλά χετζ-άουτ, δίνοντας βοήθεια στον συμπαίκτη μου κλείνοντας τον χώρο στον αντίπαλο γκαρντ. Δίνει μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι. Και αυτό ισχύει για όλους τους σέντερ της ομάδας.

Επίσης, ο προπονητής θέλει από εμένα να έχω γρήγορες επιστροφές στην άμυνα, να αρπάζω τα ριμπάουντ παίρνοντας καλή θέση μέσα στην ρακέτα, καλά box-out, να αλλοιώνω μπάλες, να βάζω το κορμί μου στην άμυνα και να βγάζω σκληράδα στο παιχνίδι μου. Σαν ομάδα θέλει να πιέζουμε πάνω στην μπάλα, να βγάζουμε ενέργεια στην άμυνα και να βγάζουμε γενικά καλές άμυνες γιατί αυτό θα μας δώσει την δυνατότητα να βγάλουμε αιφνιδιασμούς.

Δεν θα σου ξεχώριζα κάποιον παίκτη στην άμυνα. Θα σου έλεγα όλη την ομάδα. Άλλωστε το ζητούμενο είναι να λειτουργούμε σωστά στην ομάδα σαν σύνολο. Και όταν αυτό το καταφέρνουμε, όταν είμαστε συμπαγείς σαν σύνολο, είμαστε δυνατοί και σκληροί και είναι δύσκολο να μας... σπάσεις".

Ντι Τζέι Στρόμπερι: "Αν γινόταν ο αντίπαλος να μην σκοράρει πόντο, αυτό θα ήταν το ιδανικό για τον κόουτς"

This is Olympiacos Defence!
INTIME SPORTS

"Ο κόουτς θέλει από εμάς να είμαστε aggressive, να βάζουμε πίεση στον αντίπαλο, να πιέζουμε πάνω στην μπάλα και να τον δυσκολεύουμε. Να μην τον αφήνουμε να αισθανθεί άνετα στο παρκέ όταν θα έχει την μπάλα στα χέρια του. Είναι σημαντικό το να βάζουμε πίεση πάνω στον χειριστή της αντίπαλης ομάδας, να τον δυσκολεύουμε να δημιουργήσει, να τον βγάζουμε όσο γίνεται εκτός ρυθμού. Ας ξεκινήσεις σωστά πιέζοντας σωστά τον πλέι-μέικερ της αντίπαλης ομάδας, τότε η πίεση αυξάνεται σε όλη την ομάδα του αντιπάλου.

Θέλει να είμαστε καλοί στην ατομική άμυνα και μία από τις λέξεις "κλειδιά" είναι το "deny". Να αρνούμαστε να δεχθούμε πως θα μας περάσει ο αντίπαλος μας, πως θα μπορέσει να πασάρει ή να σουτάρει με καλές προϋποθέσεις. Να βάζουμε πίεση πάνω στον αντίπαλο και να μη διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε το σώμα μας. Επίσης θέλει να κρατάμε καλές αποστάσεις. Θέλει να προσπαθούμε και να παλεύουμε σε κάθε φάση. Να βγάζουμε μπόλικη ενέργεια στο παιχνίδι μας. Θέλει "full-court pressure", να πιέζουμε σε ολόκληρο το γήπεδο. Θα μπορούσα να πω ότι δίνει τόσο μεγάλη σημασία στην άμυνα που αν ήταν εφικτό δεν θα ήθελε να σημειώνει ο αντίπαλος ούτε έναν πόντο (χαμογελάει). Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Το λέω αυτό χαριτολογώντας σαν παράδειγμα για το πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην καλή άμυνα. Θέλει γενικότερα να κρατάμε τον αντίπαλο πάντα σε χαμηλό σκορ, κάτω από τους 68 με 70 πόντους.

Κοίτα, όποιος παίκτης αγωνίζεται σε ένα υψηλό επίπεδο θεωρεί τον εαυτό του καλό, ειδικά σε κάποιους τομείς, οπότε στο κομμάτι της άμυνας θα μπορούσα να σου πω πως εγώ είμαι ο καλύτερος αμυντικός της ομάδας, δίχως να θέλω αυτό να ακουστεί αλαζονικό. Το λέω γιατί πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω πολλά με τις αμυντικές μου ικανότητες. Όμως, δεν είμαι μόνο εγώ. Θεωρώ ότι έχουμε αρκετούς καλούς παίκτες με έφεση, ικανότητες και ταλέντο στην άμυνα, τόσο στην περιφέρεια, όσο και μέσα στο καλάθι και για αυτό νομίζω πως είμαστε μία εξαιρετική ομάδα στην άμυνα.

Το ζητούμενο, βέβαια, δεν είναι τι κάνει στην άμυνα ένας ή δύο παίκτες. Η άμυνα είναι ομαδική δουλειά και σε αυτό σαν σύνολο νομίζω πως κάνουμε καλή δουλειά. Ο καθένας κοιτάζει να παίξει καλή άμυνα και κυρίως να λειτουργήσουμε σωστά σαν σύνολο στον ανασταλτικό τομέα. Από την καλή άμυνας μας άλλωστε βρίσκουμε ρυθμό στην επίθεση. Πίεση πάνω στην μπάλα, ενέργεια, καλή άμυνα ώστε να φέρουμε την μπάλα στην κατοχή μας και ακολούθως αιφνιδιασμοί στο ανοιχτό γήπεδο. Και θέλουμε να βάλουμε αρκετούς πόντους σε καταστάσεις στο fast-breaκ"

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ