EUROLEAGUE

Όποιος μπορεί, θα παίζει

Όποιος μπορεί, θα παίζει
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Το σφικτό ροτέισον του Γιάννη Σφαιρόπουλου έχει εξήγηση: όποιος μπορεί, θα παίζει, είναι ο νόμος του! Η ήττα από την Γαλατάσαραϊ και ο απογοητευτικός Γιανγκ. Γράφει ο Νότης Ψιλόπουλος.

Ακόμη και αν ο Γιώργος Πρίντεζης ευστοχούσε στην τελευταία του προσπάθεια για τρίποντο και ο Ολυμπιακός έπαιρνε την νίκη, οι Πειραιώτες θα έκαναν λάθος αν έβαζαν τα προβλήματα κάτω από το... χαλί, μένοντας αποκλειστικά στο θετικό αποτέλεσμα και στην ανατροπή.

Έτσι όπως είναι δομημένο το φετινό πρωτάθλημα στην EuroLeague, οι εναλλαγές των συναισθημάτων θα είναι συνεχόμενες, θα έρθουν μεγάλες νίκες, αλλά και ήττες εκτός προγράμματος, όπως αυτή κόντρα στην Γαλατάσαραϊ (είναι όταν χάνεις από την ομάδα που είχε ρεκόρ 0-5) και ο Ολυμπιακός οφείλει να δείξει σωστή διαχείριση (πνευματικά και ψυχολογικά) στο πως θα αντιμετωπίζει τα θετικά και τα αρνητικά που θα παρουσιάζονται στον δρόμο του. Όπως οι Πειραιώτες δεν άρχισαν να... πετούν στα σύννεφα ύστερα από την καταπληκτική εμφάνιση και το μεγάλο "διπλό" τους μέσα στην έδρα της Μπασκόνια, έτσι και τώρα δεν ήρθε η "καταστροφή" μετά την ήττα από τους Τούρκους. Η ψυχραιμία δεν είναι ελληνικό χάρισμα, αλλά αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού (η οποία χτίστηκε την σεζόν 2011-2012 και μετά) και οι παίκτες του βασικού κορμού της, αν μην τι άλλο, μας έχουν διδάξει πως δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε, βγάζοντας ξεκάθαρα συμπεράσματα από τόσο νωρίς. Βρισκόμαστε μόλις στον Νοέμβρη, στο 1/5 της διαδρομής της κανονικής περιόδου.

Προφανώς όμως, μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός μας έχει δείξει ορισμένα δείγματα γραφής. Οι Πειραιώτες παίζουν καλύτερο μπάσκετ από πέρσι και έχουν εξελίξει το παιχνίδι τους. Έχουν προσαρμοστεί στο παιχνίδι της σύγχρονης εποχής, κινούνται πιο γρήγορα, τρέχουν περισσότερο συχνά στο ανοιχτό γήπεδο και ξεκάθαρα έχουν βελτιωθεί στην επίθεση. Δεν είναι πλέον προβλέψιμοι και στο gameplan τους έχουν εναλλακτικές λύσεις, στηριζόμενοι κυρίως στην ευχέρεια των Σπανούλη, Πρίντεζη, Γκριν και Λοτζέσκι. Όλη αυτή η βελτιωμένη τους εικόνα σε σχέση με πέρσι δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί. Στην άμυνα μπορεί να δέχονται περισσότερους πόντους από πέρσι, αλλά αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, κυρίως γιατί πηγαίνουν τα παιχνίδια τους σε περισσότερες κατοχές και σε υψηλότερα σκορ. Ορισμένες φορές, όμως, τους λείπει η "σκληράδα", ενώ υπάρχουν και στιγμές που κάνουν και λάθη, εμφανίζοντας αδυναμίες στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, όπως και συνέβη κόντρα στην Γαλατάσαραϊ.

Ο Ολυμπιακός φέτος, κάτι το οποίο το έχομε αναφέρει και σε προηγούμενα κείμενα μας, διαθέτει δύο ισάξιες πεντάδες, καταφέρνοντας να διατηρεί την ισορροπία του μέσα στο παιχνίδι με αξιοζήλευτο τρόπο, ανεξαρτήτου του ροτέισον και των αλλαγών που κάνει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος την ώρα του αγώνα. Στην Τουρκία, όμως, όπως και κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αυτό δεν το είδαμε στην πράξη. Συνήθως ξεκινούν οι Μάντζαρης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπιρτς και έρχεται από τον πάγκο η second unit με τους Χάκετ, Γκριν, Λοτζέσκι, Παπαπέτρου (ή Αγραβάνη) και Γιανγκ, ενώ υπάρχει και η score unit, το σχήμα με τους παίκτες που έχουν μεγαλύτερη ικανότητα (Σπανούλης, Γκριν, Λοτζέσκι, Πρίντεζης, Μπιρτς) στο να βάλουν την μπάλα στο καλάθι, το οποίο ο κόουτς το χρησιμοποιεί όταν θέλει να δώσει επιθετική ώθηση στην ομάδα του.

Οι Πειραιώτες πραγματοποίησαν ένα εξαιρετικό ξεκίνημα στην Κωνσταντινούπολη, παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ με 6-20. Ήταν κάτι που ήθελαν να το κάνουν πράξη οι "ερυθρόλευκοι" από νωρίς και το κατάφεραν. Στην συνέχεια όμως, με τις αλλαγές στην πεντάδα και την χρησιμοποίηση του "δεύτερου" σχήματος (Χάκετ, Γκριν, Λοτζέσκι, Αγραβάνης, Γιανγκ), ο Ολυμπιακός υπέστη την απόλυτη αγωνιστική καθίζηση. Δέχτηκαν ένα απίθανο 19-0 σερί με το επί μέρους σκορ των γηπεδούχων να φτάνει το 27-2! Οι "αλλαγές" μπήκαν στο ματς με κακή νοοτροπία και αναλώθηκαν σε λάθη (11 στο ημίχρονο), σε κακές αποφάσεις στην επίθεση όντας στατικοί, σε αργές επιστροφές στην άμυνα, αλλά και σε έλλειψη μαχητικότητας στο "ένας με έναν". Κομβικό σημείο της αναμέτρησης, γιατί από εκεί και έπειτα το μομέντουμ άλλαξε και ο Ολυμπιακός από οδηγός έφτασε στο σημείο να ακολουθεί συνεχώς στο σκορ.

Ο Χάκετ, ο οποίος προσπαθεί να βρει τις δικές του ισορροπίες μεταξύ προσωπικής ζωής (έγινε πρόσφατα πατέρας) και επαγγελματικού μπάσκετ, είναι φανερά επηρεασμένος τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό φαίνεται στο παρκέ. Δεν ήταν αυτός που έπρεπε, ήταν ανέτοιμος όταν μπήκε στο παρκέ και η ευάλωτη του προσωπική άμυνα έδωσε την δυνατότητα στον Ντέντμον να πάρει... φωτιά. Ο Λοτζέσκι δεν ήταν συγκεντρωμένος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ο Γκριν θύμισε τον κακό εαυτό που παρουσίασε στην Μαδρίτη, μη παίρνοντας πάνω του και πρωτοβουλίες, ενώ και ο Αγραβάνης δεν ήταν αυτός που έπρεπε.

Η αγωνιστική εικόνα του Γιανγκ προκαλεί θλίψη και προβληματισμό. Δεν έχει καμία σχέση με το "θηρίο" της περσινής σεζόν, κάνει λάθη στο παιχνίδι του, παρουσιάζει έλλειψη "σκληράδας", είναι διστακτικός και πλέον δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια κάτω από το καλάθι. Μία ματιά στην στατιστική σύγκριση του τι έκανε πέρσι και του τι κάνει φέτος, σου προκαλεί μελαγχολία. Πέρσι στα 5 πρώτα παιχνίδια του στην διοργάνωση είχε μέσο όρο 10.8 πόντους (71.4% δίποντα), 5 ριμπάουντ και 2.5 μπλοκ ανά παιχνίδι και φέτος η απόλυτη πτώση: 1.4 πόντοι (25% δίποντα), 1.6 ριμπάουντ και 0.2 μπλοκ. Ο Ολυμπιακός έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητή, γιατί πάνω απ' όλα τον σέβεται και τον αντιμετωπίζει ως άνθρωπο, έχει δείξει τεράστια κατανόηση στα ψυχολογικά του θέματα, προσπαθεί να τον βοηθήσει (διοίκηση, προπονητές, συμπαίκτες, σταφ), αλλά ο χρόνος περνά και ο παίκτης συνεχίζει να παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων. Πάλι καλά που έχει εξελιχθεί σε... λίρα εκατό ο "αίλουρος" Κεμ Μπιρτς, ο οποίος πραγματοποιεί καταπληκτικές και ουσιαστικές εμφανίσεις, αλλά ειδικά φέτος, με τα πολλά παιχνίδια, είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί ανάσες, αλλιώς θα... σκάσει.

Ο Ολυμπιακός κόντρα στην Γαλατάσαραϊ δεν έβγαλε καλές άμυνες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι να του κόψουν την δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο. Οι Πειραιώτες σκόραραν ελάχιστα σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Παράλληλα, οι Πειραιώτες εμφάνισαν αδυναμίες στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Ο Μπιρτς συνήθως έβγαινε ψηλά και οι γηπεδούχοι τέλειωσαν αρκετές φάσεις με πιν-εν-ρολ συνεργασίες, ενώ ήταν κακή και η close out άμυνα των "ερυθρολεύκων", δίνοντας την δυνατότητα στους παίκτες του Αταμάν να πάρουν αρκετά σουτ. Δεν τους... ανάγκασαν να ντριμπλάρουν παραπάνω και από την στιγμή που βρήκαν ρυθμό από την περιφέρεια, ειδικά οι Ντίμπλερ και Ντέντμονμ έκαναν την "ζημιά" από τα 6.75 μέτρα. Για ένα ακόμη ματς, οι πρωταθλητές Ελλάδας βρήκαν έναν αντίπαλο που είχε υψηλό ποσοστό ευστοχίας στο τρίποντο (13/22, 59.1%), με τους Ντίμπλερ και Ντέντμον να μετρούν μαζί 9/13 εύστοχα σουτ από την περιφέρεια και τον Γκιουλέρ να κάνει... πάρτι στην δημιουργία με 12 (!) ασίστ.

Σε μία τόσο μεγάλη σεζόν, έχουμε αναφέρει πως θα παίξει σημαντικό ρόλο το καλό ροτέισον, ώστε οι παίκτες να ξεκουράζονται για να διατηρούνται φρέσκοι κατά την διάρκεια της χρονιάς. Είναι λογικό (και αναμενόμενο) το ροτέισον να γίνεται πιο σφικτό όταν μπαίνουμε στην άνοιξη, αλλά το να παίζουν Νοέμβρη μήνα τα 150 λεπτά από τα 200 σε ένα ματς, οι πέντε παίκτες της βασικής σου πεντάδας (Μπιρτς 29, Σπανούλης 32, Πρίντεζης 35, Παπανικολάου 24, Μάντζαρης 30), ενδεχομένως να είναι και υπερβολικό, έχοντας προηγηθεί και ματς με τον Άρη την Δευτέρα (7/11). Αναμενόμενη λοιπόν η έλλειψη ενέργειας στο τέλος, σε ένα παιχνίδι μάλιστα που οι Πειραιώτες σπατάλησαν πάρα πολλές δεύτερες ευκαιρίες (πήραν 16 επιθετικά ριμπάουντ), έχοντας κυριαρχήσει στα ριμπάουντ (27-44).

Γενικότερα, οι "βασικοί" παίκτες του Ολυμπιακού, έχουν αυξημένο χρόνο συμμετοχής στα τελευταία παιχνίδια της ομάδας, ενδεχομένως περισσότερο απ' όσο πρέπει σε αυτή την περίοδο (από πλευράς πως ήδη σε ορισμένους έχει αρχίσει και βγαίνει κούραση), αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε και με τον "νόμο" του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Τι λέει αυτός; Πως θα παίζουν μόνο όσοι μπορούν! Όποιος δεν είναι συνεπής, όποιος δεν είναι συγκεντρωμένος, όποιος εμφανίζει σημάδια δυσαρέσκειας με τον ρόλο του, όποιος παρουσιάζεται κατώτερος των περιστάσεων σε προπονήσεις και αγώνες, όποιος αναλώνεται σε λάθη, όποιος δεν βοηθά, τότε είτε δεν θα παίζει καθόλου, είτε θα παίρνει τον χρόνο συμμετοχής που του αρμόζει ανάλογα με την εικόνα που παρουσιάζει στο γήπεδο. Ο κόουτς έχει κάνει και λάθη (με την Γαλατάσαραϊ θα μπορούσε να είχε παίξει περισσότερο ο Παπαπέτρου), ενδεχομένως να κάνει και άλλα, αλλά είναι σημαντικό, ύστερα από κάθε ματς, ο κάθε παίκτης, να κάνει και την αυτοκριτική του, με σκοπό να βελτιώνεται.

Ακολουθεί μία σημαντική εβδομάδα για τον Ολυμπιακό, από τις πιο απαιτητικές μέσα στην σεζόν, με διπλά παιχνίδια στην EuroLeague. Την Τετάρτη (16/11) υποδέχεται στο ΣΕΦ την (γεμάτη τραυματισμούς, αλλά πάντα επικίνδυνη) Μπαρτσελόνα και την Παρασκευή (18/11) θα παίξει στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, σε ένα ματς που έχει πάντα τις ιδιαιτερότητες του, είτε οι δύο ομάδες αγωνίζονται στην Ελλάδα, είτε στην Ευρώπη. Αν οι Πειραιώτες ψάχνουν την ιδανική αντίδραση ύστερα από τις δύο συνεχόμενες ήττες τους (από ΤΣΣΚΑ και Γαλατάσαραϊ) στην διοργάνωση, αν ορισμένοι παίκτες θέλουν να δείξουν και πάλι στον προπονητή τους πως αξίζουν να παίζουν περισσότερο, τότε να και η ευκαιρία!

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ