EUROLEAGUE

Οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τροφή για σενάρια

Οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τροφή για σενάρια
EUROKINISSI

Ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι για όσα πέτυχαν με τον Ολυμπιακό εδώ και 10 χρόνια. Όμως με τη δήλωσή τους, έδωσαν και "τροφή" για κάθε είδους σενάρια για το μέλλον της ομάδας τους.

Η δήλωση του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου μία μέρα μετά την κατάκτηση της EuroLeague από τη Ρεάλ Μαδρίτης, προκάλεσε εντύπωση. Είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συνειρμοί, να αιωρoύνται ερωτήματα, να "σηκωθεί" με απλά λόγια συζήτηση για το timing και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης δήλωσης. Το Sport24.gr προσπαθεί να εξηγήσει, όσο αυτό είναι εφικτό, τους ισχυρισμούς των αφεντικών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και το νόημα και το timing της δήλωσής τους.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟ 2009

Οι ιδιοκτήτες της "ερυθρόλευκης" ΚΑΕ με τη δήλωσή τους εξέφρασαν την περηφάνια τους για την πορεία του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια στην EuroLeague τονίζοντας πως η ομάδα τους είναι η κορυφαία από το 2009 κι έπειτα. Υπάρχει λόγος που έκαναν αφετηρία του... απολογισμού τους από αυτό το χρονικό σημείο.

Η ενασχόληση του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου με την ΚΑΕ Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν 2004-05. Ως το 2009 τα αδέλφια πρόσφεραν στους "ερυθρόλευκους" χωρίς να έχουν στα χέρια τους κάποιο συμφωνητικό ή τις μετοχές της ΚΑΕ, απλά βασίζονταν σε μία συμφωνία κυρίων που είχαν με τον Σωκράτη Κόκκαλη. Η διαδικασία της μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών της ΚΑΕ στον Παναγιώτη και στον Γιώργο Αγγελόπουλο ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009 και γι' αυτό οι ίδιοι χρησιμοποίησαν αυτό το χρονικό σημείο σαν εκκίνηση του... απολογισμού τους.

Η δήλωση των προέδρων της ΚΑΕ Ολυμπιακός μοιάζει με απολογισμό του έργου τους, ο οποίος εύλογα προκαλεί συνειρμούς, ακόμα και για ενδεχόμενο αποχώρησής τους. Αυτό βέβαια δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ, τουλάχιστον όχι αυτή την περίοδο, ωστόσο αρκετά ερωτήματα αιωρούνται. Είναι, άλλωστε, φανερό πως στην δήλωσή τους ο Παναγιώτης και ο Γιώργος Αγγελόπουλος δεν αναφέρθηκαν στο μέλλον, καθώς στάθηκαν μόνο στις επιτυχίες της ομάδας τους στην EuroLeague τις τελευταίες σεζόν, έχοντας ως αφετηρία την περίοδο 2008-09.

Οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τροφή για σενάρια
EUROKINISSI

Οι ισχυροί άνδρες της ΚΑΕ σημείωσαν τις διακρίσεις στην EuroLeague, οι οποίες -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους- την κατατάσσουν ως την κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης από το 2009 και μετά. Ο Ολυμπιακός τα τελευταία 10 χρόνια έχει ανέβει δύο φορές στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά από δύο κατακτήσεις σε αυτό το διάστημα μετρούν επίσης ο Παναθηναϊκός και η Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ από ένα τρόπαιο έχουν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπαρτσελόνα και Φενέρμπαχτσε.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν συμμετάσχει στους περισσότερους τελικούς την τελευταία δεκαετία, καθώς έχουν πέντε συμμετοχές. Δύο φορές ήπιαν νερό, τρεις φορές έμειναν με την δίψα και πείσμωσαν για το μέλλον. Η Ρεάλ Μαδρίτης έχει τέσσερις τελικούς, η Φενέρμπαχτσε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν τρεις συμμετοχές, ο Παναθηναϊκός και η Μακάμπι δύο και μία φορά έφτασε στον τελικό η Μπαρτσελόνα.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει τις περισσότερες συμμετοχές σε Final Four την τελευταία δεκαετία, καθώς έχει φτάσει εκεί εννέα φορές. Ο Ολυμπιακός και η Ρεάλ Μαδρίτης μοιράζονται την δεύτερη θέση με έξι συμμετοχές, η Μπαρτσελόνα έχει πέντε, η Φενέρ τέσσερις, ο Παναθηναϊκός τρεις και η Μακάμπι δύο, ενώ μία φορά τα κατάφεραν η Σιένα, η Παρτίζαν, η Μπασκόνια, η Λοκομοτίβ Κουμπάν.

Ο Ολυμπιακός, συνοψίζοντας, τις τελευταίες δέκα σεζόν έχει τις περισσότερες κατακτήσεις EuroLeague μαζί με τον Παναθηναϊκό και την Ρεάλ, είναι η ομάδα που έχει δώσει τις περισσότερες φορές το "παρών" σε τελικό και είναι και στην δεύτερη θέση των συμμετοχών σε Final Four. Επίσης, είναι η μοναδική ομάδα που μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να κάνει το back2back.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟ TIMING ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Τέλος, οι "ερυθρόλευκοι" διοικητικοί ηγέτες στάθηκαν και στην οικονομική πολιτική της ομάδας τους, η οποία από το καλοκαίρι του 2011 άλλαξε ριζικά. Οι "ερυθρόλευκοι" σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έριξαν το μπάτζετ τους, το οποίο ήταν - όπως τονίζεται στην δήλωση του Παναγιώτη και του Γιώργου Αγγελόπουλου - το χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των βασικών ανταγωνιστών της ομάδας τους, γεγονός που δίνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στις επιτυχίες του Ολυμπιακού.

Οι Αγγελόπουλοι έδωσαν τροφή για σενάρια

Γιατί η συγκεκριμένη δήλωση ήρθε λίγες ώρες μετά τον θρίαμβο της Ρεάλ Μαδρίτης (την οποία οι Πειραιώτες νίκησαν φέτος εντός και εκτός έδρας) στο Βελιγράδι; Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα, ειδικά από τη στιγμή που στην δήλωσή τους οι Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος απέφυγαν να συγχαρούν τους Ισπανούς, αν και υπήρξε συγχαρητήριο post στα Social Media της ΚΑΕ Ολυμπιακός για την Ρεάλ . Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, όταν οι δύο άνδρες υποστήριξαν πως δεν ήταν και τόσο εντυπωσιασμένοι από το κατόρθωμα της Φενέρμπαχτσε.

Η ουσία είναι πως έτσι αισθάνθηκαν, έτσι έπραξαν, από την άλλη όμως αρκετός κόσμος νιώθει... μπερδεμένος τόσο από το timing, όσο και από την ανάγκη των αδελφών να μιλήσουν γι' αυτή την αναμφίβολα επιτυχημένη δεκαετία. Ίσως ήταν απλά ένας απολογισμός αυτών των δέκα χρόνων και τίποτα περισσότερο.

Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν γράφουν τίποτα για το μέλλον, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και δίνει τροφή για πολλών ειδών σενάρια. Διότι τα επιτεύγματα του παρελθόντος είναι γνωστά, έχουν μείνει στην ιστορία και δεν χρειάζονταν καν δήλωση από τους προέδρους της ΚΑΕ για να τα πληροφορηθεί ο κόσμος.

Αυτό, λοιπόν, που πραγματικά ενδιαφέρει τους οπαδούς του Ολυμπιακού και τους φίλους του μπάσκετ συνολικά, δεν είναι τι έγινε στα 10 προηγούμενα χρόνια, αλλά τι θα γίνει στα επόμενα 10. Ποια είναι τα σχέδια των Αγγελόπουλων, ποια είναι η επόμενη μέρα, πώς θα παραμείνει στην κορυφή ο Ολυμπιακός. Διότι οι αντίπαλοι ενισχύονται κάθε χρόνο, ρίχνουν λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι, βελτιώνουν τις γηπεδικές τους εγκαταστάσεις και ούτω καθ εξής. Αρα τίποτα δεν είναι εύκολο. Προφανώς αυτή η απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Stoiximan.gr Basket League.

Προς το παρόν, δείτε στους πίνακες τι έχει συμβεί στα 10 προηγούμενα χρόνια στην EuroLeague και γιατί οι Αγγελόπουλοι θεωρούν τον Ολυμπιακό την καλύτερη ομάδα της 10ετίας, δηλαδή την καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη από τότε που ανέλαβαν την ΚΑΕ.

Κατακτήσεις EuroLeague

Ολυμπιακός - 2

Παναθηναϊκός - 2

Ρεάλ Μαδρίτης - 2

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 1

Μακάμπι Τελ Αβίβ - 1

Μπαρτσελόνα - 1

Φενέρμπαχτσε - 1

Τελικοί ΕuroLeague

Ολυμπιακός - 5

Ρεάλ Μαδρίτης - 4

Φενέρμπαχτσε - 3

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 3

Παναθηναϊκος - 2

Μακάμπι Τελ Αβίβ - 2

Μπαρτσελόνα - 1

Συμμετοχές σε Final Four

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - 9

Ολυμπιακός - 6

Ρεάλ Μαδρίτης - 6

Μπαρτσελόνα - 5

Φενέρμπαχτσε - 4

Παναθηναϊκός - 3

Μακάμπι Τελ Αβίβ - 2

Σιένα - 1

Παρτίζαν - 1

Λαμποράλ Κούτσα - 1

Λοκομοτίβ Κουμπάν - 1

Ζάλγκιρις - 1

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ