EUROLEAGUE

Ο Ολυμπιακός έχασε από την άμυνά του

Ο Ολυμπιακός έχασε από την άμυνά του
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ολυμπιακός στη Βιτόρια που έχασε από την άμυνα του, η προβληματική εικόνα της ομάδας, οι "ψηλοί" του που ηττήθηκαν και ο Σπανούλης που δεν χρειάζεται να πιέζει τον εαυτό του.

Ο Ολυμπιακός μετράει τρεις ήττες στα πρώτα πέντε επίσημα του παιχνίδια. Κακό ξεκίνημα για τους Πειραιώτες που εμφανίζουν μία προβληματική αγωνιστική εικόνα, με αδυναμίες κυρίως στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα.

Προφανώς και η ομάδα είναι αδύνατο να παρουσιάζεται έτοιμη Οκτώβρη μήνα, αλλά για την συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει σε μεγάλο βαθμό έλλειψη χημείας, αν και οι Πειραιώτες έχουν το αβαντάζ πως διαθέτουν τον ίδιο προπονητή με πέρσι, αλλά και μία βάση παικτών στον οποίο στηρίζονται τα τελευταία χρόνια. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μπασκετμπολίστες του ρόστερ ακόμη δεν έχουν ταιριάξει με τους υπόλοιπους, ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους μέσα στο σύνολο. Τουλάχιστον ακόμη. Λείπουν οι αυτοματισμοί, παίκτες-κλειδιά είναι πεσμένοι αγωνιστικά, ενώ οι καινούριοι ψάχνουν ακόμη τα πατήματα τους. Η ομάδα δεν έχει "δέσει" και χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά. Είναι ξεκάθαρα ανέτοιμη.

Υπάρχει αστάθεια. Στα πρώτα παιχνίδια το πρόβλημα ήταν κυρίως στην επίθεση, αλλά στη Βιτόρια οι Πρωταθλητές Ελλάδας παρουσίασαν αδυναμίες και στον ανασταλτικό τομέα. Αυτή την φορά έχασαν από το "όπλο" τους, από την άμυνα τους και αυτό θα πρέπει να τους προβληματίσει. Δέχθηκαν 48 πόντους στο ημίχρονο και 69 στο 30', την στιγμή που ένας από τους κύριους στόχους της ομάδας, έχοντας δομήσει και το ρόστερ της με περισσότερο αμυντικογενείς παίκτες που διαθέτουν μέγεθος (ο Ολυμπιακός φέτος έχει ψηλώσει σε όλες τις θέσεις), είναι να δέχεται κάτω από 68 με 70 πόντους σε κάθε παιχνίδι.

Για ακόμη ένα ματς φάνηκε πως οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγάλη αδυναμία στην τρανζίσιον άμυνα (κακές επιστροφές), δεχόμενοι αρκετούς αιφνιδιασμούς στο ανοιχτό γήπεδο, είχαν θέματα στα ατομικά μαρκαρίσματα σε όλες τις θέσεις, με τον Γιάννη Μπουρούση στα 32 του χρόνια να κυριαρχεί μέσα στη ρακέτα, νικώντας τους Οθέλο Χάντερ, Πάτρικ Γιανγκ και Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Ολυμπιακός που φέτος επένδυσε και ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την θέση "5" και οι τρεις "ψηλοί" του δεν μπορούσαν να περιορίσουν την δράση του Μπουρούση. Σχεδόν κάθε φορά που ο Μπουρούσης πόσταρε στο καλάθι ήταν και... γκολ για την Λαμποράλ Κούτσα, τελειώνοντας το ματς με 28 πόντους και 12 ριμπάουντ. Μεγάλη "ήττα" για τους τρεις ψηλούς των Πειραιωτών.

Ο Ολυμπιακός στην επίθεση είναι στατικός, προβλέψιμος και με λίγες λύσεις στο σετ-παιχνίδι. Έχουμε και λέμε: Σπανούλης, σκριν και πικ-εν-ρολ με τους ψηλούς, με τον Γιανγκ ακόμη να μην μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει σε αυτή την συνεργασία. Ποστ-απ παιχνίδι από τον Πρίντεζη, το εκτελεστικό ένστικτο του Λοτζέσκι, συν να βγει κάποιο ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια. Έτσι λειτουργούν κυρίως οι ερυθρόλευκοι και περιμένουμε να δούμε περισσότερα.

Δεν είναι τυχαίο πως στη Βιτόρια τρεις παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν περισσότερο απ' όλους, έχοντας ίδιο χρόνο συμμετοχής. Σπανούλης, Πρίντεζης και Λοτζέσκι αγωνίστηκαν από 34 λεπτά ο καθένας. Η ομάδα δίχως εκείνους στο παρκέ στην επίθεση δυσκολεύεται τόσο να δημιουργήσει, όσο κυρίως να εκτελέσει.

Πλέον, όλοι οι αντίπαλοι προσαρμόζονται έχοντας ως στόχο να σταματήσουν τα ερυθρόλευκα πικ-εν-ρολ. Σε συνδυασμό πως ο αρχηγός των Πειραιωτών διανύει κακό φεγγάρι, όντας αρκετά άστοχος, βοηθώντας κυρίως στα πρώτα ημίχρονα στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς μετά του βγαίνει η κούραση και αναλώνεται σε λάθη, επιθετικά υπάρχουν κυρίως οι Πρίντεζης και Λοτζέσκι. Ο Αμερικανός σουτέρ ήταν εντυπωσιακός και συγκινητικός, πραγματοποιώντας μία ονειρική εμφάνιση στη Βιτόρια, τελειώνοντας το ματς με 28 πόντους και με 6/7 τρίποντα, ξεκινώντας το παιχνίδι με 5/5! Ο φετινός ρόλος του Ματ είναι πάρα πολύ σημαντικός στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Η ομάδα όμως χρειάζεται βοήθεια στην επίθεση και από άλλους παίκτες, και κυρίως από τον Χάκετ, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρει τα πατήματα του στο παρκέ, δείχνοντας διστακτικός, άτολμος και άβουλος.

Κρατάμε την αντίδραση του Ολυμπιακού, ο οποίος όταν βρέθηκε στο -13 (64-51) στο 27' κατάφερε να γυρίσει το ματς, παίρνοντας και το προβάδισμα στο σκορ στο 36' (71-72), διεκδικώντας τη νίκη στο τέλος, έχοντας για μπροστάρη τον εξαιρετικό Λοτζέσκι, αλλά και τον αποτελεσματικό Μάντζαρη που με 3/3 τρίποντα (είναι ικανότατος στατικός σουτέρ) έδωσε επιθετική ώθηση στην ομάδα σε ένα διάστημα που το είχε ανάγκη. Κακή η επιλογή του Σπανούλη στην τελευταία επίθεση της κανονικής διάρκειας του αγώνα, όχι γιατί πήρε πάνω του την προσπάθεια, όσο γιατί δοκίμασε το σουτ ενώ υπήρχε χρόνος μετά για τον αντίπαλο να απαντήσει στην επίθεση.

Σε αυτά τα πρώτα πέντε επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού, ο Βασίλης Σπανούλης δείχνει κουρασμένος, το κορμί του δεν είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση, είναι στα 33 και θα πρέπει και ο ίδιος να καταλάβει πως δεν χρειάζεται ούτε να πιέζει τον εαυτό του από τόσο νωρίς, ούτε είναι απαραίτητο να εκβιάζει προσπάθειες, με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε κακές επιλογές, σε άστοχα σουτ και σε λάθη που κοστίζουν. Γιατί έτσι δεν βοηθάει την ομάδα. Ξεκινάει πάντα καλά τα παιχνίδια στο δημιουργικό κομμάτι (9 ασίστ για ακόμη ένα παιχνίδι), αλλά μετά που κάνει την εμφάνιση της η κούραση η απόδοση του πέφτει και γίνεται αρνητικός. Είναι μακριά από τον καλό του εαυτό.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την μοίρα της ομάδας, ο μεγάλος ηγέτης της, δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Είναι ένας παίκτης-θρύλος για το ευρωπαϊκό μπάσκετ και την Euroleague, έχει πραγματοποιήσει μία τεράστια καριέρα, με τίτλους, βραβεία, μετάλλια και διακρίσεις, έχοντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό ολόκληρης της ηπείρου. Πρέπει τόσο η ομάδα, όσο και ο ίδιος, να διαχειριστούν καλύτερα τον παίκτη Σπανούλη ώστε να είναι αγωνιστικά και πνευματικά έτοιμος όταν πρέπει. Θα πει κάποιος "ας παίζει λιγότερο τώρα στην αρχή", άποψη που έχει λογική , αλλά έλα όμως που εκτός από εκείνον μέχρι στιγμής κανείς άλλος γκαρντ δεν μπορεί (κυρίως) να δημιουργήσει, αλλά και να "τρυπήσει" την αντίπαλη άμυνα, με συνέπεια. Και όσο δεν βοηθούν οι Στρόμπερι-Χάκετ σε οργάνωση και επίθεση, πάντα θα φαίνεται το κενό που άφησε ο Κώστας Σλούκας.

Το ματς στη Βιτόρια ήταν και ένα παιχνίδι που έπαιξε σημαντικό ρόλο το περιφερειακό σουτ. Οι Βάσκοι ξεκίνησαν με 10/15 (τέλειωσαν με 13/26), ενώ ο Ολυμπιακός τέλειωσε το ματς με 10/21, αν και ουσιαστικά είχε 10/11 από τους Λοτζέσκι (6/7τρ) και Μάντζαρη (3/3τρ) και 0/8 από τους Σπανούλη (0/5) και Πρίντεζη (0/3). Στον συσχετισμό ασίστ/λάθη δεν υπάρχει θετικό πρόσημο (16/16), καθώς όσες τελικές πάσες έδωσε, άλλα τόσα λάθη έκανε, ενώ στα ριμπάουντ αν και πήρε 20 (!) επιθετικά, με τον Χάντερ να μετράει 6 (δεν πήρε κανένα στην άμυνα), αξιοποίησε ελάχιστα από αυτά. Στην παράταση οι Πειραιώτες ξέμειναν από ενέργεια και έχασαν το παιχνίδι. Ουσιαστικά την ευκαιρία τους να πάρουν το ματς την έχασαν στη κανονική διάρκεια του αγώνα.

Είναι πάρα πολύ νωρίς να μιλήσουμε για αλλαγές. Η ομάδα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και είναι αδύνατον να παρουσιαστεί έτοιμη αυτή τη στιγμή. Το ζητούμενο όμως είναι σιγά-σιγά να φαίνονται και κάποια πράγματα στο παρκέ. Όταν ο Ολυμπιακός έχει χτίσει την φετινή ομάδα δίνοντας βαρύτητα στην σκληράδα και στο μέγεθος, ώστε να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος στο κομμάτι της άμυνας, και δέχεται σχεδόν 70 πόντους στο 30', τότε υπάρχει πρόβλημα. Όταν το βασικό χαρακτηριστικό σου σαν ομάδα αλλοιώνεται κάτι πάει στραβά.

Στρόμπερι και Χάκετ ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τον ρόλο τους μέσα στο σύνολο και επιθετικά δεν έχουν βοηθήσει τον Ολυμπιακό, με τον πρώτο να είναι αρκετά άστοχος, ενώ ο δεύτερος δεν παίρνει πρωτοβουλίες, λες και... φοβάται μην παρεξηγηθεί εντός της ομάδας πως παίρνει παραπάνω κατοχές απ' ότι πρέπει. Ο Γιανγκ πρέπει να βρει τρόπο να λειτουργεί στην επίθεση αν δεν βγουν τα πικ-εν-ρολ, αλλά και να αντιδρά καλύτερα στην άμυνα όταν έχει απέναντι του ψηλότερα κορμιά (από την προετοιμασία έχει θέμα σε αυτό το κομμάτι). Στην θέση του πάουερ-φόργουορντ, πίσω από τον Πρίντεζη, έχουμε πει από το καλοκαίρι πως ήταν ρίσκο η ομάδα να προχωρήσει δίχως ξένο. Ο κόουτς Σφαιρόπολος στη Βιτόρια έβαλε στο "4" μέχρι και τον Παπαπέτρου, με τον Αγραβάνη να παίζει μόλις για 4 λεπτά, ενώ ο Τσαϊρέλης έμεινε εκτός αποστολής, δείγμα πως δεν εμπιστεύεται ούτε και ο ίδιος (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) την επιλογή που έκανε.

Η ομάδα θα πρέπει να ηρεμήσει (γιατί υπάρχουν αρκετά νεύρα), να κάνει την αυτοκριτική της (από τον πρώτο έως και τον τελευταίο), να αναγνωρίσει τα λάθη της, να δουλέψει περισσότερο και να καλυτερέψει την αγωνιστική της εικόνα. Απαιτείται ψυχραιμία και ωριμότητα και σε καμία περίπτωση αφορισμοί. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται πίστωση χρόνου μέχρι τον Δεκέμβρη. Και μέχρι τότε, αν δεν υπάρξει βελτίωση, ενδεχομένως και να γίνουν αλλαγές. Η διοίκηση, άλλωστε, σχεδόν κάθε χρόνο, όποτε έχει υπάρξει ανάγκη ενίσχυσης δεν έχει διστάσει να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να βοηθήσει. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το εξής: σημασία δεν έχει πως ξεκινάς μία χρονιά, αλλά πως τελειώνει! Μία χρονιά φόρτσαραν από νωρίς οι Πειραιώτες, την σεζόν 2013-2014 (σερί νικών 25-0) και στο τέλος έμειναν εκτός στόχων.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ