EUROLEAGUE

Ο Γιάνγκ ντύθηκε... Χάινς

Ο Γιάνγκ ντύθηκε... Χάινς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η τρομερή εμφάνιση του Πάτρικ Γιανγκ, που ανάγκασε τον κόσμο στο ΣΕΦ να... σηκωθεί στο πόδι, όπως συνέβη στο παρελθόν με τον Κάιλ Χάινς και η νίκη του Ολυμπιακού επί της Λιμόζ, που άργησε... ένα ημίχρονο.

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε δύο διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα κόντρα στη Λιμόζ . Στο πρώτο ημίχρονο οι Πειραιώτες ήταν νευρικοί στην επίθεση, χάνοντας ορισμένα εύκολα καλάθια, γεγονός που δημιούργησε έναν εκνευρισμό στην ομάδα, η οποία πέρα ότι αδυνατούσε να βρει ρυθμό μπροστά, ξεκίνησε και το ματς με 0/9 τρίποντα. Μελανό σημείο το εφτάλεπτο που οι γηπεδούχοι έμειναν δίχως σκορ, με το 16-10 να γίνεται 16-22 στο σκορ.

Τα δύο σερί τρίποντα στη συνέχεια από τον Αθηναίου άλλαξαν την ψυχολογία της ομάδας. Η άμυνα του Ολυμπιακός δεν ήταν κακή στο πρώτο μέρος, αλλά υπήρχαν ορισμένα κενά, όπως οι συνεργασίες που έβγαζαν συνεχώς οι "ψηλοί" των Γάλλων, βρίσκοντας σκορ μέσα στη ρακέτα, με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 28-29 στο ημίχρονο.

Στο δεύτερο μέρος ο Ολυμπιακός μεταμορφώθηκε, μετρώντας σκορ 47-20. Βελτιώθηκε στην επίθεση, διατήρησε και αύξησε την ένταση του στην άμυνα, και από εκεί βρήκε ρυθμό στο παιχνίδι μπροστά. Έκλεψε μπάλες, ασφάλισε τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν και αυτό του έδωσε την δυνατότητα να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, παίρνοντας αρκετούς πόντους σε καταστάσεις πρωτεύοντα και δευτερεύοντα αιφνιδιασμού. Αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, άλλωστε, βρίσκεται στο dna της ομάδας τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας βασικό χαρακτηριστικό της. Άμυνα-ριμπάουντ-αιφνιδιασμός! Οι Γάλλοι σημείωσαν 17 πόντους στην πρώτη περίοδο και συνολικά 20 στο δεύτερο μέρος, με τους Πειραιώτες να δέχονται μόλις 7 πόντους στη τέταρτη περίοδο, έχοντας περάσει... χειροπέδες στους παίκτες της Λιμόζ.

Η φανέλα με το "4"

Ο Ολυμπιακός στο δεύτερο μέρος κυκλοφόρησε καλύτερα την μπάλα (ανέβασε τις ασίστ του στις 19, ενώ μέτρησε και 15 λάθη), έβγαλε συνεργασίες και έβαλε σουτ από την περιφέρεια τα οποία του έδωσαν αυτοπεποίθηση. Η νίκη όμως ήρθε από την άμυνα και ακρογωνιαίος λίθος σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος ντύθηκε.. Χάινς. Πέρα ότι ο 23χρονος σέντερ των Πειραιωτών φοράει την φανέλα με το "4" που είχε ο Κάιλ στα χρόνια του (2011-2013) στον Πειραιά, η καταπληκτική του εμφάνιση και η αποθέωση που γνώρισε ακολούθως από τον κόσμο στο ΣΕΦ, θύμισε έντονα την προσφορά αλλά και την απήχηση που είχε ο Χάινς στο μεγάλο λιμάνι.

Ο Πάτρικ Γιανγκ αρχίζει και καταλαβαίνει καλύτερα τον ρόλο του. Πέρα ότι κινείται περισσότερο λειτουργικά στα πικ-εν-ρολ στην επίθεση, δείχνοντας και βελτίωση στο "ένας εναντίον ενός", έχει συνειδητοποιήσει πως θα είναι πολύτιμος για την ομάδα κυρίως αν παίζει καλή και σκληρή άμυνα. Τέλειωσε το ματς σημειώνοντας νταμπλ-νταμπλ με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ και με 5 (!) μπλοκ. Είναι ο κορυφαίος στις τάπες στη Euroleague, έχοντας μέσο όρο 2.5 ανά αγώνα. Ο Ολυμπιακός θέλει από εκείνον να αποτελέσει τον "εξολοθρευτή" μέσα στη ρακέτα του στην άμυνα, τον παίκτη-φόβητρο για τον αντίπαλο που θα πλησιάσει εκεί, αλλά και το ανήμερο θεριό του επιθετικά, αξιοποιώντας τα πλούσια αθλητικά του προσόντα. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε αποκτήθηκε.

Ο 23χρονος σέντερ έβγαλε πάθος στο παρκέ, αστείρευτη ενέργεια, ήταν δραστήριος, κυνηγούσε κάθε φάση, προστάτευσε την ερυθρόλευκη ρακέτα, κυριάρχησε στο κομμάτι των ριμπάουντ, λειτούργησε με αυταπάρνηση στο παιχνίδι της ομάδας, κυνηγούσε την κάθε φάση, έβγαινε σωστά για χετζ-άουτ και φρόντιζε να καλύπτει με βοήθειες σωστά τους "κοντούς" του. Αυτός είναι ο ρόλος του άλλωστε. Στο 38' ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον πέρασε στον πάγκο της ομάδας, με το κοινό στις εξέδρες να σηκώνεται στο... πόδι ώστε να χειροκροτήσει τον Πάτρικ Γιάνγκ, με τον κόσμο να τον αποθεώνει και να τραγουδά ρυθμικά το όνομα του. Σκηνές που θύμισαν έντονα την περίοδο που ο Κάιλ Χάινς φορούσε τα ερυθρόλευκα.

Ο Πρίντεζης που θα χρειαστεί ανάσες και ο... μαέστρος Σπανούλης

Ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ο πιο σταθερός παίκτης του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της σεζόν, μετρώντας σχεδόν σε κάθε ματς διψήφιο αριθμό πόντων. Ηγείται της προσπάθειας, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και δίνει ό,τι καλύτερο μπορεί ειδικά στο κομμάτι της επίθεσης. Κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό κόντρα στη Λιμόζ, ειδικά τη στιγμή που οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ, τελειώνοντας το ματς με 15 πόντους. Μετράει ήδη μέσο όρο συμμετοχής που φτάνει τα 27 λεπτά και σίγουρα μέσα στο επόμενο διάστημα θα χρειαστεί ξεκούραση, γιατί δεν γίνεται να παίζει στα... κόκκινα από τόσο νωρίς. Χρειάζεται βοήθεια και από τα άλλα δύο "4άρια" της ομάδας, από τους Δημήτρη Αγραβάνη και Μιχάλη Τσαϊρέλη, οι οποίοι παρουσιάζουν αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση τους.

Νταμπλ-νταμπλ και από τον Βασίλη Σπανούλη με 10 πόντους και 10 ασίστ (από τις 19 της ομάδας), ο οποίος ξέρει να οργανώνει με μαεστρία το παιχνίδι του Ολυμπιακού, αλλά στο κομμάτι της δημιουργίας, όπως έχουμε πει, θα πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Αυτή την φορά συνείσφερε και ο Μάντζαρης (5ασ), κυρίως όμως σε καταστάσεις αιφνιδιασμού και όχι στο σετ παιχνίδι. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε πως στόχος της ομάδας είναι να δημιουργεί και μέσα στη ρακέτα, κυρίως με τον Γιώργο Πρίντεζη, κάτι που όντως το είδαμε στα προηγούμενα ματς του Ολυμπιακού, αλλά αυτή την φορά το συγκεκριμένο πλάνο δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Ντι Τζέι Στρόμπερι έβαλε μέχρι και... αυτοκαλάθι, έχανε σουτ, αλλά η κερκίδα τον στήριξε, με τον Αμερικανό στη συνέχεια να ανεβάζει την απόδοση του, δείχνοντας πως ξέρει να τελειώνει τις φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει ως έχει και το ταμείο που θα γίνει τον Δεκέμβρη

Το θέμα Κώστα Παπανικολάου δεν προχώρησε για τον Ολυμπιακό (μία υπόθεση στην οποία κυρίως ο παίκτης πλησίασε τους ερυθρόλευκους, με την διαφορά να μένει αγεφύρωτη στο οικονομικό), καθώς ο 25χρονος φόργουορντ θα συνεχίσει την καριέρα του στο ΝΒΑ και όπως σας αναφέραμε στο Sport24.gr η ομάδα θα παραμείνει ως έχει, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη. Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Euroleague ή τουλάχιστον προς το τέλος της, θα γίνει το... πρώτο ταμείο της σεζόν για τους Πρωταθλητές Ελλάδας. Διοίκηση και προπονητικό-τιμ στηρίζουν την ομάδα και το έμψυχο υλικό τους, αλλά θα δοθεί και μία πίστωση χρόνου μέχρι τα Χριστούγεννα.

Αν μέχρι τότε ο Ολυμπιακός δεν παρουσιάσει αγωνιστική βελτίωση και κάποιοι παίκτες συνεχίσουν να δείχνουν πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις, με την ομάδα να μην φέρνει και τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε θα υπάρξει ενίσχυση του ρόστερ. Άλλωστε, οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, φημίζονται τόσο για το ότι δεν βιάζονται στις κινήσεις τους, σκεπτόμενοι πάντα με καθαρό μυαλό, όσο και για το γεγονός πως δεν θα διστάσουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη (όπως πράττουν συνήθως Δεκέμβρη και Γενάρη μήνα) αν η ομάδα δείξει πως χρειαστεί ενίσχυση. Προς το παρόν όμως διοίκηση και προπονητικό-τιμ υπερασπίζεται και εμπιστεύεται το ρόστερ της.

Στο ενδεχόμενο βέβαια που οι Πειραιώτες καλυτερέψουν την αγωνιστική τους εικόνα, οι παίκτες βρουν τον ρυθμό τους και η ομάδα φέρει θετικά αποτελέσματα (κάτι που θεωρούν στον Ολυμπιακό θέμα χρόνου ώστε να συμβεί), τότε το ρόστερ θα παραμείνει ως έχει. Στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο έχουν εμπιστοσύνη στο ρόστερ τους, πιστεύουν στους παίκτες στους οποίους έχουν επενδύσει σε κάθε θέση, αναφέρουν πως στις προπονήσεις γίνεται εξαιρετική δουλειά, η οποία είναι σύντομα θα βγει και στα επίσημα ματς, και ζητάνε χρόνο και υπομονή ώστε η ομάδα να βγάλει σε διάρκεια τους αυτοματισμούς της στο παρκέ, αποκτώντας χημεία και ομοιογένεια. Περισσότερα στην πράξη.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ