EUROLEAGUE

Νίκη που χτίζει χαρακτήρα

Νίκη που χτίζει χαρακτήρα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Νίκη σαν αυτή χτίζει τον χαρακτήρα της ομάδας που έχει αρκετούς νέους παίκτες. Το παιχνίδι που πήγε μέσα στη ρακέτα, ο βελτιωμένος Γιανγκ, οι ηγέτες και η επιστροφή του Παπανικολάου

Έχει καταντήσει κουραστικό να το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά, σε κάθε κείμενο, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν είναι δικαιολογία, έτσι έχουν τα πράγματα. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο, υπομονή και παιχνίδια στα πόδια του, ώστε η ομάδα να αποκτήσει την επιθυμητή χημεία και ομοιογένεια. Έχει ανάγκη και από πίστωση χρόνου ώστε οι παίκτες του να καταλάβουν τον ρόλο τους μέσα στο σύνολο, βγάζοντας αυτοματισμούς. " Θα είμαστε στο επίπεδο που θέλουμε μετά τον Γενάρη ", όπως τόνισε ο Γιώργος Αγγελόπουλος.

Νίκησε αν και είχε αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη

Το γεγονός πως οι Πειραιώτες αυτή την περίοδο υστερούν σε χημεία και ομοιογένεια, μεταφράστηκε στον συσχετισμό ασίστ/λάθη που είχε ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο, ένα κομμάτι του παιχνιδιού στο οποίο ρίχνουν μεγάλη βαρύτητα οι προπονητές στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι ερυθρόλευκοι μέτρησαν μόλις 12 ασίστ (4 από τον Σπανούλη) και έκαναν 16 λάθη (4 ο Χάκετ), έχοντας αρνητικό πρόσημο (-4) σε αυτό το κομμάτι.

Τα περισσότερα από αυτά τα turnovers ήταν αβίαστα λάθη (χρεώθηκαν 4-5 φορές με βήματα), αλλά και λάθη ύστερα από ασυνεννοησία μεταξύ των παικτών. Στο δημιουργικό κομμάτι ο Σπανούλης ήταν ο κινητήριος μοχλός ανάπτυξης στο κομμάτι της επίθεσης, αλλά σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο και οι Μάντζαρης, Χάκετ και Στρόμπερι. Μην μένουν μόνο (κυρίως) στην ασφαλή πρώτη πάσα. Ο Ιταλοαμερικανός γκαρντ μπορεί να δώσει λύσεις σε αυτό το κομμάτι και θα το κάνει όταν βρει ρυθμό. Δύσκολα πάντως ομάδα που έχει αρνητικό πρόσημο σε αυτόν τον συσχετισμό καταφέρνει να κερδίσει ένα ματς. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας όμως το κατάφεραν.

Κράτησε τον αντίπαλο κάτω από τους 68 πόντους, πρέπει να τρέξει περισσότερο

Ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα σε σύγκριση με τα προηγούμενα του παιχνίδια. Η ομάδα λειτούργησε καλύτερα σε αρκετούς τομείς. Είχε αρκετά καλά διαστήματα, αλλά παρουσίασε και αρκετά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι της, μη καταφέρνοντας να κρατήσει σε διάρκεια τις μικρές διαφορές που έπαιρνε μέσα στο παιχνίδι. Αυτά τα "ups and downs" όμως είναι φυσιολογικά για την εποχή.

Η άμυνα των Πειραιωτών ήταν αρκετά καλή, με εξαίρεση μόνο τη πρώτη περίοδο (23 πόντοι), αλλά το σημαντικό είναι πως στη τελευταία και κρίσιμη περίοδο δέχτηκαν τους λιγότερους πόντους (12), κρατώντας τον αντίπαλο κάτω από τους 68 πόντους (66) όπως και θέλουν. Είναι ένας στόχος τους φέτος. Επιθετικά η ομάδα θα πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα στο τρανζίσιον παιχνίδι της γιατί δεν τρέχει όσο μπορεί και με βάσει το ταλέντο που διαθέτει ώστε να το κάνει.

Χτύπησαν τον αντίπαλο μέσα στην ρακέτα

Οι Πειραιώτες επιδίωξαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος να πάνε το ματς μέσα στη ρακέτα και να το κερδίσουν από εκεί, έχοντας σε εξαιρετική βραδιά τους Γιανγκ και Πρίντεζη. Ήταν στο πλάνο τους. Σε κάθε ευκαιρία, είτε με πικ-εν-ρολ, είτε με ποστ-απ παιχνίδι, χτυπούσαν... ανελέητα την αντίπαλη φροντ-λάιν στο low-post, κάτι που αποτυπώνεται και από το γεγονός πως δοκίμασαν περισσότερο δίποντα (20/32) από τρίποντα (5/20) στο ματς. Ακόμη και τα περιφερειακά σουτ (ασχέτως αν χάθηκαν τα περισσότερα) ήταν ύστερα από καλή κυκλοφορία της μπάλας.

Ο βελτιωμένος Γιανγκ σκόραρε με πολλούς τρόπους κοντά στο καλάθι

Ο Πάτρικ Γιανγκ έκανε το ίσως καλύτερο του παιχνίδι φέτος. Όχι τόσο γιατί ήταν ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με 18 πόντους, όσο γιατί τελείωνε τις φάσεις με διάφορους τρόπους. Ολοκλήρωνε τις φάσεις με πικ-εν-ρολ συνεργασίες όντας λειτουργικός (κομμάτι στο οποίο είχε θέμα σε προηγούμενους αγώνες), πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση και κατάφερνε να σκοράρει είτε παίζοντας με πλάτη, είτε με πρόσωπο στο "έναν εναντίον ενός", ενώ αξιοποίησε και την αθλητικότητα του στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Είχε εξαιρετική απόδοση και με παρόμοιες (αλλά και καλύτερες) εμφανίσεις στη συνέχεια, έχοντας διάρκεια και συνέπεια στο παιχνίδι της ομάδας, δεν θα... νοσταλγεί κανείς τους (σπουδαίους) Κάιλ Χάινς και Μπράιαντ Ντάνστον. Είχε καλύτερες επιστροφές στα μετόπισθεν (η ομάδα είχε δείξει αδυναμία σε αυτό το κομμάτι) και γενικότερα ήταν περισσότερο αποτελεσματικός στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο Πρίντεζης παραδίδει... μαθήματα για το πως πρέπει να κινείται ένα "4άρι"

Ο Γιώργος Πρίντεζης κάθε χρόνο παρουσιάζεται όλο και καλύτερος. Φέτος δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, παίζοντας μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, αλλά και με τεράστια σιγουριά για τις δυνατότητες του. Από την έναρξη της σεζόν, μαζί με τον Ματ Λοτζέσκι, αποτελούν τους πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας στο κομμάτι του σκορ. Είναι το μεγάλο σημείο αναφοράς των ερυθρολεύκων μέσα στη ρακέτα και παραδίδει... δωρεάν μαθήματα στο πως θα πρέπει να κινείται ένας σύγχρονος πάουερ-φόργουορντ στην επίθεση.

Η επαφή που έχει ο Γιώργος Πρίντεζης με το αντίπαλο καλάθι είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Πήρε πάνω του πολλές προσπάθειες, τις περισσότερες από κάθε άλλον συμπαίκτη του (6/12δ, 1/2τρ), δίνοντας πολύτιμες λύσεις (16π), ενώ ήταν καθοριστικό το γκολ-φάουλ που αξιοποίησε στα τελευταία δευτερόλεπτα, με το οποίο ουσιαστικά ο Ολυμπιακός "σφράγισε" το πρώτο του φετινό "διπλό" σε όλες τις διοργανώσεις. Όταν η μπάλα "έκαιγε", δεν κρύφτηκε, αλλά φώναξε βροντερό "παρών".

Το σήμα κατατεθέν σουτ του Σπανούλη, θέλει βοήθεια στη δημιουργία

Μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη αποτελούν τους δύο ηγέτες των Πειραιωτών εντός και εκτός παρκέ. To δύσκολο και κρίσιμο σουτ που πέτυχε στα 55'' πριν το τέλος του ματς ο "μουσάτος", εκτελώντας με step-back ύστερα από ντρίμπλα, αποτελεί το σήμα-κατατεθέν του. Από αυτά τα σουτ που τον χαρακτηρίζουν τα τελευταία χρόνια, δείγμα της κλάσης του.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού στο παιχνίδι είχε το μυαλό του πρώτα στην πάσα (στην ασίστ) και μετά στο σουτ και έκανε καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι, ξεκινώντας τις περισσότερες επιθέσεις της ομάδας με κεντρικό πικ-εν-ρολ, δηλαδή με την κύρια μορφή ανάπτυξης των ερυθρολεύκων τα τελευταία χρόνια. Μη μένουμε στις 4 ασίστ του Βασίλη Σπανούλη. Έδωσε αρκετές και σωστές τελικές πάσες, αλλά πολλά από αυτά τα σουτ ακολούθως δεν μπήκαν. Χρειάζεται (επειγόντως) βοήθεια και από τους υπόλοιπους γκαρντ της ομάδας στον τομέα της δημιουργίας, διότι όταν ήταν στον πάγκο οι Πειραιώτες δυσκολευόντουσαν να δημιουργήσουν.

Τα τελευταία χρόνια ο Κώστας Σλούκας είχε τον ρόλο του "δεύτερου Σπανούλη", άλλαζε τον ρυθμό, ήξερε να λειτουργεί εξαιρετικά στο πικ-εν-ρολ και είχε το ένστικτο του δημιουργού. Πέρα από καλός σουτέρ, είναι και ικανότατος δημιουργός. Απ τη στιγμή όμως που έφυγε θα πρέπει κάποιος από τους υπόλοιπους γκαρντ να καλύψει το κενό του. Σε αυτόν τον τομέα μπορεί να βοηθήσει ο Ντάνιελ Χάκετ. Ο Ιταλός γκαρντ παρουσιάστηκε καλύτερος στο Μιλάνο. Ήταν περισσότερο δραστήριος, πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, έψαξε το ντράιβ, έπαιξε άμυνα και προσπάθησε να δημιουργήσει, με μόνη... μουντζούρα στο παιχνίδι του τα 4 λάθη που έκανε. Θέλει χρόνο για να βρει τα πατήματα του.

Νίκη σαν αυτή χτίζει τον χαρακτήρα της ομάδας και γαλουχεί τους "νέους"

Είναι σημαντικό το γεγονός πως ο Ολυμπιακός έδειξε χαρακτήρα στο τελευταίο λεπτό ώστε να πάρει τη νίκη. Τέτοιες νίκες, που κρίνονται στο τέλος, του δίνουν την δυνατότητα να βρίσκει και πάλι τον εαυτό του, την ταυτότητα του . Στις τελευταίες τέσσερις σεζόν, η συγκεκριμένη ομάδα των Πειραιωτών, ξέρει πως πρέπει να διαχειρίζεται τα παιχνίδια που φτάνουν στη κόψη του ξυραφιού. Αξιοποιώντας την εμπειρία της, τις προσωπικότητες των μεγάλων παικτών της, αλλά και την αυτοπεποίθηση που έχει σαν ομάδα μέσα στο παιχνίδι, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της, γνωρίζει πως μπορεί να βγει εκείνη νικήτρια στο τέλος.

Επειδή όμως έχουν γίνει αρκετές αλλαγές φέτος στο ρόστερ και έχουν έρθει αρκετοί καινούριοι παίκτες, είναι σημαντικό για τους "νέους" να γαλουχούνται με παρόμοιες νίκες. Τέτοιες νίκες σε βάζουν περισσότερο στο κλίμα της ομάδας, χτίζουν χαρακτήρα και σε βοηθούν να αποκτήσεις τη νοοτροπία νικητή που έχει αυτή η ομάδα στη Euroleague, μετρώντας τρεις συμμετοχές σε τελικούς στη διοργάνωση (και δύο τρόπαια) τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σημαντικό για τους ερυθρόλευκους που κέρδισαν το παιχνίδι στο Μιλάνο μη έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον πρώτο σκόρερ τους, τον Ματ Λοτζέσκι που έμεινε στα... ρηχά (6π) αυτή την φορά.

Το καλύτερο φάρμακο αυτή τη περίοδο είναι οι νίκες

Το καλύτερο φάρμακο για τον Ολυμπιακό αυτή την περίοδο, που υπάρχει και αμφισβήτηση, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο κείμενο, είναι οι νίκες! Τα θετικά αποτελέσματα δεν γιατρεύουν απόλυτα τις όποιες αδυναμίες έχει η ομάδα, αλλά διώχνει μακριά την γκρίνια και την μουρμούρα, ώστε οι Πειραιώτες να δουλέψουν πάνω στα λάθη και τις αδυναμίες τους με μεγαλύτερη ησυχία ώστε να παρουσιαστούν καλύτεροι ενόψει της συνέχειας. "Θέλουμε χρόνο ώστε να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, δεν γίνεται να μας κριτικάρουν έντονα τόσο νωρίς, η ομάδα θα είναι έτοιμη όταν πρέπει", λένε μεταξύ άλλων παίκτες, προπονητές και διοίκηση.

Υπόθεση Κώστα Παπανικολάου

Ο Sport24 Radio 103,3 αποκάλυψε πως ο Κώστας Παπανικολάου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Ολυμπιακό, αναφέροντας και τον ρόλο που παίζει στην εξέλιξη της υπόθεσης η Μπαρτσελόνα. Οι δύο πλευρές δείχνουν να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Ο 25χρονος φόργουορντ αποτελεί σημαντικό μέλος του βασικού κορμού αυτής της ομάδας που έφτασε στη κορυφή της Ευρώπης επί δύο συναπτά έτη. Αποτελεί μέρος της λαμπρής ιστορίας των ερυθρολεύκων στην Euroleague και το σίγουρο είναι πως ενδεχόμενη επιστροφή του θα δυναμώσει περισσότερο τον αποδυναμωμένο εκείνο κορμό, καθώς από τους θριάμβους σε Πόλη (2012) και Λονδίνο (2013) έχουν απομείνει μόνο οι Βασίλης Σπανούλης, Γιώργος Πρίντεζης και Βαγγέλης Μάντζαρης.

Ενδεχόμενη επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου στο μεγάλο λιμάνι θα ενισχύσει την ποιότητα του ρόστερ, καθώς πρόκειται για έναν εξαιρετικό παίκτη (ασχέτως αν αυτή την περίοδο η αγωνιστική απραξία έχει επηρεάσει την κατάσταση του) που τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας. Η προσαρμογή του θα είναι εύκολη, καθώς γνωρίζει την νοοτροπία του Ολυμπιακού, ξέρει τα ερυθρόλευκα αποδυτήρια, αλλά και το αγωνιστικό στυλ των Πειραιωτών το οποίο δεν έχει αλλάξει. Ένας παίκτης που σίγουρα θα φέρει ενθουσιασμό στον κόσμο, καθώς πρόκειται για ένα... δικό τους παιδί, το οποίο ήρθε στα 19 του χρόνια (το 2009) στο μεγάλο λιμάνι και συνδύασε το όνομα του με τις μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού στη Euroleague, με τον "Παπ" να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ευχαρίστως να επιστρέψει ο Κώστας Παπανικολάου στον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι εξαιρετικός παίκτης, διαθέτοντας και καλό χαρακτήρα, γνωρίζοντας όπως αναφέραμε και τη φιλοσοφία της ομάδας, μπορώντας να δώσει λύσεις τόσο στο "3", όσο και στο "4", αλλά θα έχει ενδιαφέρον (στο ενδεχόμενο που γίνει το "deal") το πως θα τον αξιοποιήσει μέσα στο σύνολο ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, διατηρώντας τις ισορροπίες μέσα στην ομάδα. Διότι στο "3" υπάρχουν οι Λοζέσκι και Παπαπέτρου (στον οποίο θέλει να επενδύσει φέτος η ομάδα), ενώ στο "4" βρίσκονται τρεις παίκτες. Ο "βασικός" Πρίντεζης και οι Αγραβάνης και Τσαϊρέλης από πίσω. Ο κόουτς όμως ξέρει καλύτερα από τον καθένα το πως θα χωρέσει αρμονικά στο ερυθρόλευκο ρόστερ τον "Παπ", εφόσον προχωρήσει η υπόθεση του.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ