EUROLEAGUE

Μπερτς: "Το μπάσκετ είναι η ζωή μου"

Μπερτς: "Το μπάσκετ είναι η ζωή μου"

Ο Κεμ Μπερτς μιλάει για τον Ολυμπιακό, την ανανεωμένη EuroLeague και... αυτοανακηρύσσεται ο κορυφαίος “ερυθρόλευκος” (Ερικ Γκριν, ακούς;) στο ΝΒΑ 2Κ17!

Είναι ο λιγότερο διαφημισμένος από τους ξένους του Ολυμπιακού. Και ο πιο “μαζεμένος” ταυτόχρονα. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργεί ο Κεμ Μπερτς. Ο 24χρονος Καναδός είναι λιγομίλητος, προσγειωμένος, κατασταλαγμένος. Δεν είναι... τρελοκομείο, ούτε σταρ. Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου δεν θα απαιτήσει σώνει και καλά τη μπάλα. Θα παίξει άμυνα, θα μαζέψει ριμπάουντ. Και προ πάντων θα παίξει για την ομάδα.

Ο νέος φόργουορντ/σέντερ του Ολυμπιακού μίλησε στο EuroLeague Greece για την μετακόμιση του στον Πειραιά και τις (μεγαλύτερες) απαιτήσεις που υπάρχουν στην ανανεωμένη EuroLeague. Αποκάλυψε ότι έχει όνειρο να παίξει κάποια μέρα στο ΝΒΑ και ότι γνωρίζει από τώρα τι θα κάνει όταν σταματήσει να παίζει μπάσκετ. Επίσης... αυτοανακηρύχθηκε ο κορυφαίος “ερυθρόλευκος” (Ερικ Γκριν, ακούς;) στο ΝΒΑ 2Κ17!

Γίνε ο προπονητής και ο πρόεδρος που θα κερδίσει τον τίτλο. Πάρε μέρος στο Euroleague Fantasy Challenge, διάλεξε τους παίκτες σου και διεκδίκησε πλούσια δώρα.

- Πώς θα περιέγραφες το παιχνίδι σου; Τι “φέρνεις” στον Ολυμπιακό με την έλευση σου;

Φέρνω ενέργεια, αθλητικότητα, ριμπάουντ και κυρίως άμυνα. Πολύπλευρη άμυνα. Το είδος της άμυνας που απαιτείται στο σύγχρονο μπάσκετ. Μπορώ να μαρκάρω στις αλλαγές, στο πικ εν ρολ, να καλύψω χώρους.

- Έχεις ήδη ένα χρόνο προϋπηρεσία στην Ευρώπη. Το ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ πιστεύεις ότι σου ταιριάζει; Έχεις προσαρμοστεί στον Ολυμπιακό;

Ναι, νομίζω ότι το ευρωπαϊκό παιχνίδι μου ταιριάζει απόλυτα. Παίζεται αρκετά το smallball στην Ευρώπη και αυτό μου αρέσει, αφού το παιχνίδι γίνεται πιο αθλητικό, πιο γρήγορο. Αυτά είναι στοιχεία που έχω κι εγώ στο παιχνίδι μου. Μου αρέσει αυτό το είδος μπάσκετ και νομίζω ότι έχω προσαρμοστεί καλά στον Ολυμπιακό, έχω ταιριάξει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες μου.

- Τι γνωρίζεις για την EuroLeague;

Ξέρω ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ειδικά το φετινό σύστημα διεξαγωγής με τα πολλά παιχνίδια, μοιάζει λίγο με αυτό του ΝΒΑ. Παίζουμε δύο παιχνίδια την εβδομάδα και σίγουρα θα είναι κάπως διαφορετικό απ' ότι έχει συνηθίσει ο καθένας μας έως τώρα. Θα πρέπει να έχουμε διάρκεια και να παραμείνουμε φρέσκοι καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εάν θέλουμε να φτάσουμε μέχρι το φάιναλ φορ.

Μπερτς: "Το μπάσκετ είναι η ζωή μου"

"Είμαι ο καλύτερος στον Ολυμπιακό" (στο 2Κ)

Ο Μπερτς είναι γέννημα θρέμμα του Μόντρεαλ, ωστόσο τη μισή ζωή του την πέρασε λίγο νοτιότερα, στις ΗΠΑ. Πήγε γυμνάσιο στη Μασαχουσέτη και κολέγιο στο Πίτσμπεργκ (2011-12) και στο Νεβάντα-Λας Βέγκας (2012-14). Δεν επιλέχθηκε στο Ντραφτ του 2014, έπαιξε ένα χρόνο στη D-League (Σιού Φολς Σκάιφορς) και την προηγούμενη σεζόν έπαιξε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Ουσάκ. Στην Αθήνα βρίσκεται κάτι παραπάνω από τρεις μήνες...

- Πώς σου φαίνεται η ζωή στην Αθήνα μέχρι τώρα;

Είναι ωραία. Δεν έχω προλάβει να πάω σε πολλά μέρη ακόμα, αλλά πρόσφατα επισκέφτηκα την Ακρόπολη. Την λάτρεψα, ήταν πολύ όμορφα”.

- Τον ελεύθερο χρόνο σου πώς τον περνάς;

Στον ελεύθερο χρόνο μου ακούω μουσική αλλά κυρίως παίζω video games. Λατρεύω τα video games. Παίζω πολύ 2Κ, είμαι πάρα πολύ καλός σε αυτό.

- Ο συμπαίκτης σου, ο Ερικ (Γκριν), μου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να τον νικήσει στο 2Κ...

Όχι, όχι, δεν υπάρχει περίπτωση. Εγώ είμαι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας στο 2Κ.

Μπερτς: "Το μπάσκετ είναι η ζωή μου"

"Θέλω πολλά πρωταθλήματα"

Ο Μπερτς γνωρίζει καλά πόσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις στον Ολυμπιακό, ωστόσο δεν αισθάνεται ιδιαίτερη πίεση. “ Είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στον Ολυμπιακό και παίζω σε μία ομάδα που έχει κατακτήσει τρεις φορές την EuroLeague. Δεν με αγχώνει καθόλου αυτό. Αντιθέτως, αποτελεί ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μου” λέει ο Καναδός φόργουορντ/σέντερ, που μόνο βιαστικός δεν είναι να κατακτήσει τους στόχους του. Ποιοι είναι αυτοί;

Το όνειρο μου είναι να παίξω μία μέρα στο ΝΒΑ. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μου. Ακόμα όμως θεωρώ ότι έχω χρόνια μπροστά μου για να τον πετύχω. Τώρα προέχει ο Ολυμπιακός. Γενικά αυτό που επιζητώ στο μπάσκετ είναι να κατακτήσω όσα περισσότερα πρωταθλήματα γίνεται” υπογραμμίζει ο Μπερτς.

Φιλόδοξος μεν, υπομονετικός δε. Αλλά και παθιασμένος με το μπάσκετ. Ασχολείται με το αγαπημένο του σπορ από μικρό παιδί και δεν πρόκειται να σταματήσει να το κάνει ακόμα και μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του, όποτε κι αν έρθει αυτή. “ Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Όταν σταματήσω να παίζω, θέλω να γίνω προπονητής αναπτυξιακού επιπέδου, να ασχολούμαι με παιδιά” λέει στο EuroLeague Greece.

Ακόμα και το motto που έχει στη ζωή του (και εφαρμόζει επί καθημερινής βάσης), έχει άμεση σχέση με το μπάσκετ: “ Πρέπει να παίζεις στο 100% κάθε φορά που μπαίνεις στο γήπεδο” τονίζει στο Καναδός και αυτό σκοπεύει να κάνει όσο φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Να παίζει άμυνα, να προσφέρει ενέργεια στο παρκέ, να μάχεται σε κάθε φάση.

PHOTO CREDITS: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ