EUROLEAGUE

Μπαρτζώκας: "Μας αρκεί κι ένας πόντος"

Μπαρτζώκας: "Μας αρκεί κι ένας πόντος"
INTIME SPORTS

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας στάθηκε στην εξαιρετική κατάσταση της Αρμάνι Μιλάνο, ενώ τόνισε ότι ο Ολυμπιακός δεν ζητάει εκδίκηση για την ήττα των 30 πόντων στο πρώτο ματς

Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιώργος Μπαρτζώκας, μίλησε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την εξαιρετική κατάσταση που βρίσκεται η Μιλάνο, αλλά και τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο ερυθρόλευκο ρόστερ. Αποκαλυπτικός ο Έλληνας τεχνικός στα λεγόμενα του, μιλώντας για πολλά θέματα που αφορούν την ομάδα, εξηγώντας τόσο τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να αποχωρήσει ο Μουν, ο οποίος... ξεχάστηκε στο ταξίδι για Κωνσταντινούπολη, όσο και στο γιατί επέλεξε να ενισχύσει το ρόστερ με τον Σερμαντίνι. Δείτε σε βίντεο τις ενδιαφέρουσες δηλώσεις του.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αρχικά είπε τα εξής: "Είμαστε πέρα από τα μισά του δρόμου για το τέλος του TOP-16. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το παιχνίδι με την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και δύσκολο. Και το έχουν καταλάβει όλοι. Και όσοι είναι μέσα και γύρω από την ομάδα και ο κόσμος. Το Μιλάνο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Όλα τα δύσκολα ματς τα κέρδισε εντός έδρας και τώρα το υπόλοιπο πρόγραμμα της έχει τέσσερα εκτός έδρας παιχνίδια. Πριν το TOP-16 και την προσθήκη του Χάκετ, ήταν μια άλλη ομάδα. Με την προσθήκη του Χάκετ κατάφεραν και ανέδειξαν ακόμη περισσότερο παίκτες όπως ο Τζέρελς, ο Λάνγκφορντ και ο Μος. Πρόκειται για ομάδα με βαρύ όνομα που δεν έχει πετύχει κάτι μεγάλο τελευταία στην Ευρώπη.

Φέτος είναι μια καλή ευκαιρία γι’ αυτούς, αφού και το Final Four είναι στην έδρα τους, να πετύχουν κάτι μεγάλο. Η βάση του παιχνιδιού της είναι στο iso, παίκτες on ball που στο ένας εναντίον ενός είναι πολύ καλοί. Χρειάζεται καλή άμυνα σε παίκτες κλειδιά. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί σε ριμπάουντ και κλεψίματα και άμυνες".

Σε ερώτηση για το εάν είναι ευχαριστημένος από την εξάδα των ξένων παικτών της ομάδας, ο Έλληνας κόουτς απάντησε πως "έχω κατηγορηθεί ότι έκανα ροτέισιον στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν κριθεί με αυτό βάση ότι έπαιξε ο Περπέρογλου 32’ στην Πάτρα, είχαμε στη 12αδα μας παίκτες κάτω των 20 ετών, το να παίξουν μόνοι τους δεν τους βοηθάς, το να έχουν έναν πιο έμπειρο δίπλα τους, τους βοηθάει. Ο Παπαπέτρου έπαιξε 25 λεπτά κόντρα στο Ρέθυμνο. Θεωρώ πως ο Ολυμπιακός έχει την επόμενη γενιά των Ελλήνων παικτών. Δεν ξέρω καμιά άλλη ευρωπαϊκή ομάδα να έχει τους ίδιους στόχους και να χρησιμοποιεί τόσους νεαρούς παίκτες. Τις αποφάσεις για τους παίκτες τις παίρνουν οι ίδιοι οι παίκτες και όχι οι προπονητές.

Το κριτήριο είναι η ανταγωνιστικότητα, αυτό θα τον οδηγήσει στο να βελτιώνεται κάθε μέρα, να απαντά στις προκλήσεις και να συμμετέχει σε κάθε ματς, ανεξάρτητα από το αν κερδίζει ή όχι. Πάμε στους ξένους λοιπόν, για τον Μουν, για ποιο λόγο αποκτήθηκε, το ιατρικό τιμ μας ανακοίνωσε πως ο Πέτγουεϊ κάνει επέμβαση στη μέση και τον χάναμε όλο τον χρόνο. Είχαμε περιθώριο 24 ωρών να υπογράψει και να έρθει. Ζητάγαμε 40% τρίποντο και αθλητικότητα. Ο ένας από τους δύο που βρήκαμε ήταν ο Μουν. Μετά η εξέλιξη της υγείας του Πέτγουεϊ, σε συνεργασία με τους γιατρούς, ακολούθησε ένα πρόγραμμα και βελτιώθηκε. Και ο Ολυμπιακός βρέθηκε, χωρίς να ευθύνεται κανείς, με τρεις παίκτες πρώτης γραμμής και έναν νεαρό στην ίδια θέση. Ο Μουν είχε πολύ ταλέντο, ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο φορές την κορυφή της Ευρώπης χωρίς να έχει το περισσότερο ταλέντο. Αλλά είχε συνοχή και χημεία. Δεν είχε σχέση το καλύτερο ρόστερ, αν ήταν έτσι ο Ολυμπιακός δεν θα είχε πάρει τα δύο ευρωπαϊκά σε Πόλη και Λονδίνο.

Όποιος δεν προβάλει αυτό τον ομαδικό χαρακτήρα, ο Μουν σε θέματα ομαδικής συμπεριφοράς είχε διαφορετική αντίληψη του πως είναι τα πράγματα. Την Πέμπτη το πρωί είχαμε ραντεβού εδώ να φύγουμε για αεροδρόμιο για Κωνσταντινούπολη και δεν ήρθε, τον ψάχναμε και τον βρήκαμε στο τηλέφωνο και ήρθε με το δικό του αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο. Έδειχνε να μην έχει μεγάλο κίνητρο για διάκριση. Ο κόσμος ταυτίζεται με παίκτες, του αρέσουν κάποιοι παίκτες και έμαθα για τις αντιδράσεις του κόσμου για την φυγή του Μουν. Εμείς μέσα στην ομάδα βλέπουμε και ξέρουμε πολλά, που δεν ξέρουν πολλοί για την ομάδα.

Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πως τρεις παίκτες στην ομάδα έχουν κάνει 2-3 ενέσεις για να μπορέσουν να παίξουν το παιχνίδι . Δύο μελών της ομάδας οι πατεράδες ήταν στην εντατική για επέμβαση ή το παιδί του ενός ήταν άρρωστο και ως τις 5 το πρωί ήταν στο νοσοκομείο. Αυτά δεν τα ξέρουν πολλοί και κρίνουν από ό,τι βλέπω. Επιτρέψτε μου να ξέρω πιο καλά τι συμβαίνει μέσα στην ομάδα και παίρνω κάποιες αποφάσεις. Το ότι κάνει κάποιος ιατρικό ρεπορτάζ, δεν σημαίνει πως μπορεί να κάνει και επέμβαση. Καταλαβαίνω την κριτική που γίνεται και πραγματικά το λέω με όλο τον σεβασμό, δεν έχω κανένα παράπονο από εσάς, αλλά υπάρχει μια παντογνωσία στην Ελλάδα. Είμαστε παντογνώστες σαν λαός, θέλουμε όλα να τα ξέρουμε.

Εγώ ειλικρινά δεν έχω κανένα παράπονο. Για τους ξένους η άποψη μου είναι πως ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο φορές την Ευρωλίγκα, αρχικά στην Πόλη, νίκησε την ακριβότερη ΤΣΣΚΑ όλων των εποχών με 21χρονους Έλληνες στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτό έχει γράψει ιστορία και δεν ξαναγίνεται. Όπως επίσης και τη δεύτερη χρονιά δεν είχε ούτε καν μέσα στην πρώτη εξάδα το καλύτερο ρόστερ, αλλά το πήρε ξανά κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ και τη Ρεάλ.

Ο κόσμος έχει καταλάβει τι προσπάθεια και τι υπέρβαση γίνεται, ο τζένεραλ μάνατζερ της ΤΣΣΚΑ είπε πως ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο μάνατζμεντ, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με τεράστια λαϊκή βάση. Ο κόσμος θέλει νίκες, είδατε τι έγινε και στο ποδόσφαιρο που ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και είναι έτοιμος για τους “8” και από μια ήττα έχει γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Επαναλαμβάνω πως πρέπει να απολαμβάνουμε τη συμμετοχή μας και η αλήθεια είναι πως έχουμε πίεση για να περάσουμε στους “8”.

Για τον Κόλινς είχαμε πάντα 24 ώρες, νομίζετε πως υπάρχουν πολλά γκαρντ που μπορούν να παίξουν σε αυτό το επίπεδο; Μήπως νομίζει κανείς πως μπορεί ο καθένας να παίξει σε αυτό το επίπεδο; Είδατε τι έγινε με τη Φενέρ και τον Πιερ Τζάκσον, ο οποίος την είχε στο περίμενε ως την τελευταία στιγμή. Είδατε τι έγινε όταν μπήκε στο μεταξύ μας παιχνίδι ο Τζάκσον. Εγώ στηρίζω όλους τους παίκτες μου, είμαι σίγουρος πως είναι πολύ καλός παίκτης και θα τον στηρίξω. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με το τωρινό ρόστερ. Ο Κόλινς έχει πίεση να αποδείξει".

Για την προσθήκη του Γκιόργκι Σερμαντίνι ο Έλληνας τεχνικός είπε πως "το να παίξεις στον Ολυμπιακό, δεν είναι απαραίτητο ότι από τους 7-8 παίκτες μπορούν να πιάσουν. Η προσθήκη του Σερμαντίνι είναι με το λιγότερο δυνατό ρίσκο, ήθελα το καλοκαίρι να μείνει, ήταν αδιάλλακτος το καλοκαίρι ο ατζέντης του και έτσι δεν συμφωνήσαμε, αλλά και πάλι τώρα τον έχουμε μαζί μας. Εγώ σας είπα ότι στόχος δικός μου και της ομάδας ήταν να μείνει. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που δεν μπορεί να παρακαλάει. Υπάρχουν αφανείς ήρωες σε ομάδες, χρειάστηκε ο κ. Σταυρόπουλος ως τις 06:00 το πρωί να κάνει διαπραγματεύσεις με μάνατζερ και ομάδες, έδειχνε ανθρωπίνως αδύνατον τότε. Δεν είναι όλα εύκολα. Το καλοκαίρι ήθελε όλη η Ευρώπη τον Σπανούλη.

Από τις εφτά αλλαγές που έκανε ο Ολυμπιακός, μόνο ένας είχε εμπειρία Ευρωλίγκας. Κατά τη γνώμη μου ο Ολυμπιακός έκανε μια νέα αρχή το καλοκαίρι, πήρε παίκτες και έχει, κατά τη γνώμη μου, τη βάση της επόμενης Εθνικής, δύο ξένους λίρα εκατό και κάποιους έτσι και έτσι. Πέρσι όταν είχαμε πάλι τρεις μέρες διορία, οι έξι μας είχαν πει “όχι” και ο μόνος που μπορούσε να έρθει ήταν ο Πέρκινς. Ο Πέρκινς φέτος κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις στο Eurocup με τη Μπεσίκτας. Εδώ είναι μια δύσκολη ομάδα και το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Και στο παρελθόν πολλοί παικταράδες δεν έπιασαν στον Ολυμπιακό. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό.

Εμείς είχαμε τα μάτια μας ανοιχτά στην Ευρώπη. Τώρα μπορείς να πάρεις παίκτη που η ομάδα του είχε αποκλειστεί από το TOP-16. Κοιτάξαμε τον Νέλσον του Ερυθρού Αστέρα, τον Κουκ που έχουν εμπειρία και δεν βρήκαμε κανέναν που μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο. Δεν γίνεται καμία αναγωγή στον παίκτη που πήρε ο Παναθηναϊκός. Εμείς δεν βρήκαμε κανέναν, δεν μας προτάθηκε κανείς που να μπορεί να παίξει σε αυτό το επίπεδο".

Για τη δήλωση του προπονητή της Αρμάνι πως ο Ολυμπιακός θα ψάξει για ρεβάνς μετά το -30 στην Ιταλία, ο 48χρονος κόουτς ανέφερε πως "συμφωνώ μαζί σας, διάβασα και τις δηλώσεις του κ. Μπάνκι ότι ψάχνουμε εκδίκηση. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τότε ήταν η πρώτη μας ήττα στην Ευρωλίγκα, ήταν ένα ματς που στράβωσε και η ομάδα το άφησε. Κακώς βέβαια, αλλά το άφησε. Αν δείτε ξανά το παιχνίδι, θα δείτε ότι έβαλαν σουτ από πολύ δύσκολες προϋποθέσεις. Εμάς αύριο έστω και ένας πόντος μας αρκεί. Θέλουμε να κερδίσουμε αύριο".

Για τον Σπανούλη ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε πως "Ο Σπανούλης θα προσπαθήσουμε σήμερα να βγάλει το 100%, αλλά είναι έξω 6-7 προπονήσεις, αλλά πρέπει να κάνει υπέρβαση για να παίξει. Και ψυχολογική και σωματική υπέρβαση".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ