EUROLEAGUE

Λοτζέσκι: "Δεν γίνεται να σκοράρεις μόνο με πικ-εν-ρολ"

Λοτζέσκι: "Δεν γίνεται να σκοράρεις μόνο με πικ-εν-ρολ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Ματ Λοτζέσκι τόνισε πως ο Ολυμπιακός είναι μαθημένος να κάνει ανατροπές, επισήμανε πως η ομάδα πρέπει να βρει και νέους τρόπους να σκοράρει πέρα από το πικ-εν-ρολ και δήλωσε πως οι Πειραιώτες θα πάνε για την νίκη σε Μόσχα και Βαρκελώνη.

Λίγο μετά το τέλος της αναμέτρησης στο ΣΕΦ κόντρα στην Χίμκι, στην οποία ο Ολυμπιακός πήρε την σημαντική νίκη με σκορ 89-77, ο Ματ Λοτζέσκι μίλησε στο Euroleague Greece. Ο Αμερικανός σουτέρ μας τόνισε πως οι Πειραιώτες είναι μαθημένοι να κάνουν ανατροπές, με αφορμή το ένα ακόμη "come-back" των Πειραιωτών, επεσήμανε πως οι "ερυθρόλευκο" θα πρέπει να βρουν και νέους τρόπους να σκοράρουν πέρα από το "πικ-εν-ρολ" και δήλωσε πως οι Πρωταθλητές Ελλάδας θα ταξιδέψουν για την νίκη σε Μόσχα και Βαρκελώνη.

-Ματ, από το -12 (44-56) στο 25', φτάσατε στο 38' στο +14 (84-70), παίρνοντας την νίκη στο τέλος. Τι άλλαξε από εκείνο το σημείο και μετά;

"Θέλαμε πάρα πολύ την νίκη σε αυτό το ματς και ήμασταν αποφασισμένοι να πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Έβαλαν μεγάλα σουτ στο ξεκίνημα, δεν μπορούσαμε να βρούμε ρυθμό σε άμυνα και επίθεση και όποτε τους πλησιάζαμε ξέφευγαν και πάλι στο σκορ. Ο Ολυμπιακός όμως είναι μαθημένος στο να κάνει ανατροπές, δεν χάσαμε την πίστη μας σε κανένα σημείο του αγώνα και συνεχίσαμε να παλεύουμε μέχρι το τέλος. Είμαστε μία ομάδα που είναι μαθημένη στο να μην παραδίνεται, στο να λειτουργεί με αυταπάρνηση, στο να καταφέρνει να γυρνάει τα παιχνίδια όταν αυτά φτάνουν σε κρίσιμες στιγμές και εμείς είμαστε πίσω στο σκορ. Δεν το κάναμε στα τρία προηγούμενα παιχνίδια, ήταν κάτι που μας ενόχλησε και θέλαμε κόντρα στην Χίμκι να δείξουμε τον χαρακτήρα μας. Και αυτή είναι η ταυτότητα μας.

Βοήθησαν όλοι οι παίκτες για να πάρουμε αυτήν την νίκη. Τα παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο σε εκείνο το σημείο έβγαλαν αστείρευτη ενέργεια και μας έδωσαν τεράστια ώθηση. Νομίζω πως σε εκείνο το σημείο άλλαξε το μομέντουμ για εμάς. Αρχίσαμε να παίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με μεγαλύτερο πάθος, ήμασταν περισσότερο αποφασιστικοί και βελτιωθήκαμε τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Ήταν και ιδιαίτερα εύστοχοι στο ξεκίνημα, είχαν βάλει δύσκολα σουτ, αλλά με την σκληρή μας άμυνα στη συνέχεια τους δυσκολέψαμε. Στην επίθεση σουτάραμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, βάλαμε και εμείς κάποια μεγάλα σουτ και φυσικά ύστερα από τις καλές μας άμυνες τρέχαμε στο ανοιχτό γήπεδο, βάζοντας καλάθια στον αιφνιδιασμό. Νιώσαμε καλά σε εκείνο το σημείο, αισθανθήκαμε ότι κάνουμε το παιχνίδι μας και μετά καταφέραμε να ελέγξουμε απόλυτα το παιχνίδι φτάνοντας στην νίκη".

-Θεωρείς ότι αγωνιστικά ο Ολυμπιακός βρήκε την χαμένη του ταυτότητα; Ήταν στόχος σας να πάτε το ματς σε υψηλό σκορ;

"Για το αν βρήκαμε την χαμένη μας ταυτότητα αγωνιστικά θα φανεί στην πορεία, γιατί είναι σημαντικό να έχεις διάρκεια στην απόδοση σου. Για ένα ημίχρονο την βρήκαμε, αλλά πρέπεινα έχουμε και συνέχεια. Δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια. Ξεκινήσαμε με δύο σημαντικές νίκες και ύστερα κάναμε δύο απρόβλεπτες ήττες από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις. Οπότε στην πορεία θα φανεί αν βρήκαμε και πάλι τον εαυτό μας. Σίγουρα όμως ήταν μία σημαντική νίκη για εμάς που μας δίνει αυτοπεποίθηση και καλή ψυχολογία ενόψει της συνέχειας.

Κοίτα, η άμυνα για εμάς είναι σημαντική. Γιατί μέσω της άμυνας βρίσκουμε ρυθμό, μέσω της καλής άμυνας, είτε μετά από αμυντικό ριμπάουντ, είτε ύστερα από κλέψιμο, μας δίνεται η δυνατότητα να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρουμε στον αιφνιδιασμό. Και αυτό εδώ και χρόνια αποτελεί χαρακτηριστικό της ομάδας του Ολυμπιακού. Μας αρέσει να παίζουμε έτσι, μας αρέσει να πηγαίνουμε στο γρήγορο τρανζίσιον παιχνίδι.

Όμως, στο σετ-παιχνίδι, δεν γίνεται να σκοράρουμε πάντα με πικ-εν-ρολ, δεν γίνεται να λειτουργούμε συνεχώς με πικ-εν-ρολ. Πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους ώστε να σκοράρουμε, όπως το να αρχίσουμε να παίζουμε περισσότερο και από το "ζωγραφιστό", με post-up παιχνίδι, αλλά και με διεισδύσεις, με "ένας εναντίον ενός", με κινήσεις για να βγαίνουν ελεύθερα σουτ για παράδειγμα. Σίγουρα το "πικ-εν-ρολ" είναι ένας πετυχημένος τρόπος για εμάς ώστε να παίρνουμε σκορ, είναι κάτι που ξέρουμε να κάνουμε καλά, αλλά δεν γίνεται να στηριζόμαστε σε τόσο υψηλό βαθμό σε αυτή την συνεργασία, ειδικά όταν οι αντίπαλοι μας βρίσκουν τρόπο να το αντιμετωπίζουν. Πρέπει σιγά-σιγά να βρούμε και νέους τρόπους ώστε να σκοράρουμε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό.

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν στόχος μας να πάμε το ματς σε υψηλό σκορ, αλλά αυτό που θέλαμε να κάνουμε κόντρα στην Χίμκι ήταν να παρουσιαστούμε βελτιωμένοι στην επίθεση. Ήμασταν αρκετά κακοί στο κομμάτι του σκορ κόντρα στην Ζαλγκίρις και γενικά στα τελευταία παιχνίδια μας δεν ήμασταν καλοί στην επίθεση. Θέλαμε να βρούμε ρυθμό στην επίθεση, θέλαμε να βάλουμε μεγάλα σουτ, θέλαμε να τρέξουμε στο ανοιχτό γήπεδο και να σκοράρουμε στον αιφνιδιασμό, θέλαμε να παρουσιαστούμε περισσότερο αποτελεσματικοί στην επίθεση. Σημειώσαμε σχεδόν 90 πόντους στο ματς, με τους 49 να είναι στο δεύτερο μέρος και επιθετικά αυτή την φορά τα πήγαμε αρκετά καλά, αν σκεφτείς πως είχαμε πετύχει μόλις 55 κόντρα στην Ζαλγκίρις και 72 κόντρα σε Ρεάλ και Μπάμπεργκ.

Λοτζέσκι: "Δεν γίνεται να σκοράρεις μόνο με πικ-εν-ρολ"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

-Με περισσότερο καθαρό μυαλό τώρα, τι έφταιξε και κάνατε τρεις σερί ήττες; Μιλήσατε μεταξύ σας;

"Σίγουρα όλοι μας είχαμε τους προβληματισμούς μας για τις ήττες και για την απόδοση που είχαμε. Νομίζω αδικήσαμε τους εαυτούς μας σε εκείνα τα ματς. Δεν ήμασταν ο Ολυμπιακός που όλοι ξέρουμε σε αυτά τα παιχνίδια. Στο Κάουνας κάναμε ένα τραγικό παιχνίδι, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο. Από τα χειρότερα που έχει κάνει ο Ολυμπιακός, τουλάχιστον όσα χρόνια είμαι εγώ στην ομάδα. Με την Μπάμπεργκ μπήκαμε κάπως χαλαρά στο ματς, μας ξάφνιασαν και μας δημιούργησαν πρόβλημα. Πήραν διαφορά στο σκορ, προσπαθούσαμε να μειώσουμε, αλλά δεν είχαμε άλλον χρόνο. Στην Μαδρίτη κάναμε καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο μας "σκότωσαν" με τα μεγάλα τους σουτ. Κόντρα στην Ρεάλ πάντως κάναμε καλό πρώτο ημίχρονο. Με την Χίμκι τώρα, ξέραμε πως πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη. Το ματς με την Χίμκι ήταν κάτι σαν... τελικός για εμάς. Θα βρισκόμασταν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση αν χάναμε και υπήρχε ένα μεγάλο "πρέπει" για την νίκη. Ήμασταν αποφασισμένοι, παίξαμε με πάθος, λειτουργήσαμε ενωμένοι και όποιος έπαιξε φρόντισε να δώσει το κάτι παραπάνω. Μπράβο σε όλα τα παιδιά για την προσπάθεια".

-Πως νιώθεις που επέστρεψες στην αγωνιστική δράση ύστερα από το διάστημα απουσίας σου;

"Κοίτα, νιώθω καλά, έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό μου, αισθάνομαι γερός και δυνατός και έχω τεράστια επιθυμία να βοηθήσω την ομάδα. Νιώθω γεμάτος ενέργεια. Μου έλειψε το μπάσκετ όλο αυτό το διάστημα και είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα στην αγωνιστική δράση. Θέλω να ευχαριστήσω και το σταφ της ομάδας για την καλή δουλειά που έκανε στον τραυματισμό μου. Στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, με Αρκαδικό και Ρεάλ, τα πήγα καλύτερα. Κόντρα στην Χίμκι δεν έβαλα πολλούς πόντους, αλλά θέλω λίγο χρόνο ώστε να βρω τον ρυθμό μου, να συνηθίσω πάλι το να παίζω μεγάλα παιχνίδια, αλλά και να βρω τις ανάσες μου και την φόρμα μου. Ύστερα από 2 μήνες σχεδόν απουσίας, δε είναι εύκολο να επιστρέφεις και να είσαι στο ιδανικό επίπεδο. Είναι δουλειά μου να δίνω ώθηση στην ομάδα στην επίθεση, είτε με τα μεγάλα μου σουτ, είτε με το να σκοράρω και να πασάρω στον αιφνιδιασμό. Οι προπονητές και οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται, όπως και εγώ, και θέλω σε κάθε ματς να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να βοηθώ την ομάδα".

-Ο όμιλος σας δεν είναι απλά δύσκολος, αλλά και ιδιαίτερα απρόβλεπτος. Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός ώστε να επιβιώσει;

"Είναι ο όμιλος του θανάτου! Όταν τέλειωσε το ματς, ενημερωθήκαμε πως η Λαμποράλ νίκησε την Ρεάλ μέσα στην Μαδρίτη και δεν μπορούσα να το πιστέψω. Έχουν έρθει αρκετά αποτελέσματα που δεν τα περίμενες. Πραγματικά, η κάθε ομάδα μπορεί να νικήσει την άλλη, είτε εντός, είτε εκτός έδρας και αυτό έχει φανεί στην πράξη. Δεν μπορείς να έχεις τίποτα δεδομένο. Αν δεν παρουσιαστείς συγκεντρωμένος και έτοιμος, αυτό θα σου κοστίσει. Απαγορεύεται να χαλαρώσεις και να εφησυχαστείς. Δεν έχει κριθεί τίποτα. Όλες οι ομάδες έχουν πιθανότητες να περάσουν. Δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις. Πέρα από το αγωνιστικό, παίζει ρόλο και το συναισθηματικό κομμάτι. Όπως δεν πρέπει να χαλαρώνεις ύστερα από μεγάλες νίκες, θεωρώντας πως θα προκριθείς σίγουρα ή πως είσαι η καλύτερη ομάδα, έτσι και ύστερα από ήττες απαγορεύεται να απογοητεύεσαι και να νομίζεις πως ήρθε η καταστροφή. Το TOP-16 θέλει ψυχραιμία, ηρεμία και συνέπεια. Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας. Ο όμιλος είναι δύσκολος, ανταγωνιστικός και τρομερά απρόβλεπτος".

-Έχετε δύο σερί εκτός έδρας παιχνίδια, πρώτα με την ΤΣΣΚΑ στην Μόσχα και ύστερα με την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη. Μπορεί ο Ολυμπιακός να βγει νικητής;

"Έχουμε όντως μπροστά μας δύο αρκετά δύσκολα παιχνίδια, καθώς θα αντιμετωπίσουμε δύο ομάδες από το κορυφαίο επίπεδο. Ο Ολυμπιακός παίζει για την νίκη σε κάθε ματς και θα πάμε με την νοοτροπία να κερδίσουμε και τα δύο αυτά παιχνίδια. Αν πάρουμε την νίκη τουλάχιστον σε ένα από αυτά πιστεύω θα είναι επιτυχία για εμάς ενόψει της συνέχειας. Η ΤΣΣΚΑ, που προηγείται σαν αντίπαλος, όσο έχω δει, παίζει εξαιρετικό μπάσκετ, ειδικά στην επίθεση, και θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό ώστε να την δυσκολέψουμε και να την νικήσουμε μέσα στην Μόσχα".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ