EUROLEAGUE

Κατσίβελης: "Για αυτά τα ματς ζει ένας παίκτης"

Κατσίβελης: "Για αυτά τα ματς ζει ένας παίκτης"

Ο Δημήτρης Κατσίβελης αρθρογραφεί στο EuroLeague Greece για το Game 5 του Ολυμπιακού κόντρα στην Εφές. Η εμπειρία του 2013, αλλά και ο τρόπος που θα πάρει την πρόκριση στο Final Four.

Ο Δημήτρης Κατσίβελης έζησε μία γεμάτη πενταετία (2010-2015) στον Ολυμπιακό, αποτελώντας μέλος του πετυχημένου γηγενή κορμού των "ερυθρολεύκων". Μαζί με τους Πειραιώτες αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για δύο σερί σεζόν και έζησε την εμπειρία ενός Game 5, με τον Ολυμπιακό να διεκδικεί την πρόκριση στο Final Four στο πέμπτο ματς της σειράς απέναντι στην Αναντολού Εφές, στα playoffs του 2013.

Ο Έλληνας γκαρντ, ο οποίος τους τελευταίους μήνες αγωνίζεται στην VTB League με την Αστάνα από το Καζακστάν, αρθρογραφεί στο EuroLeague Greece, τόσο για το πως λειτουργεί μία ομάδα ενόψει ενός Game 5, όσο και για τις αναμνήσεις του για τον δρόμο στο Final Four του Λονδίνου, ενώ αναφέρει και το πως πρέπει να λειτουργήσει η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου για να εξασφαλίσει το "εισιτήριο" για την Κωνσταντινούπουλη.

Το σχόλιο του Δημήτρη Κατσίβελη για το Game 5 του Ολυμπιακού:

"Όταν βρίσκεσαι σε θέση να δώσεις ένα Game 5 σε επίπεδο playoffs της EuroLeague, ξέρεις πως σε ολόκληρη την χρονιά παλεύεις, προπονείσαι και δοκιμάζεσαι, για να παρουσιαστείς απόλυτα έτοιμος για αυτά του είδους τα παιχνίδια. Ολόκληρη την σεζόν μοχθείς για να έχεις το πλεονέκτημα έδρας και θέλεις πάση-θυσία να αξιοποιήσεις το αβαντάζ σου, διεκδικώντας την πρόκριση στο Final Four μέσα στο "σπίτι" σου, έχοντας την στήριξη του κόσμου. Υπάρχει πίεση, υπάρχει άγχος, αλλά όχι σε σημείο που να σε καταβάλουν. Υπάρχει δημιουργικό και ενεργητικό άγχος. Υπάρχει ανυπομονησία και θέλεις να περάσουν οι ώρες για να μπεις μέσα στο γήπεδο για να παίξεις και να διεκδικήσεις την πρόκριση. Για αυτά τα ματς ζει ένας παίκτης, σε εξιτάρουν.

Τώρα η σειρά είναι ελαφρώς διαφορετική σε σχέση με εκείνη του 2013. Ναι μεν έχει και πάλι το πλεονέκτημα έδρας ο Ολυμπιακός απέναντι στην Εφές, απλά τώρα έχουν κάνει το break και οι δύο ομάδες. Τότε πήγαμε και πήραμε την πρόκριση αντιδρώντας ύστερα από δύο ήττες στην Κωνσταντινούπολη, τώρα η ψυχολογία του Ολυμπιακού είναι ακόμη καλύτερη, γιατί αντέδρασε και πήρε "διπλό" εκτός έδρας, δείχνοντας χαρακτήρα μέσα στο γήπεδο της Εφές, σε ένα ματς δίχως αύριο για εκείνον, καθώς ήταν με την πλάτη στον τοίχο.

Στην σειρά του 2013, θα μπορούσαμε να είχαμε πάρει την πρόκριση από το Game 4, αλλά έβαλε εκείνο τυχερό φόλοου ο Γκόρντον στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Μας απογοήτευσε και μας στεναχώρησε ο τρόπος που χάσαμε, αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να αντιδράσουμε και να πάμε στο Λονδίνο. Θυμάμαι πως μετά από εκείνο το παιχνίδι κάναμε ένα μίτινγκ. Συζητήσαμε μεταξύ μας, παίκτες και προπονητές, αναλύσαμε τα λάθη μας, εμψυχώσαμε ο ένας τον άλλον και είπαμε πως είμαστε καλύτερη ομάδα, αλλά θα πρέπει να το αποδείξουμε και στο γήπεδο στο Game 5.

Στις ώρες πριν το Game 5 προσπαθείς να μείνεις συγκεντρωμένος και ήρεμος. Υπάρχει άγχος, αλλά προσπαθείς να το αποβάλλεις, να μην σε... πνίξει. Οι προπονήσεις που γίνονται είναι περισσότερο αποκατάστασης. Ζητούμενο να διατηρήσεις σε καλή κατάσταση το σώμα σου και η ξεκούραση επιβάλλεται, γιατί έχουν προηγηθεί και τέσσερα απαιτητικά και κουραστικά παιχνίδια μέσα σε λίγες μέρες, συν τα ταξίδια, τα οποία σε καταβάλλουν. Από θέμα τακτικής, δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά πράγματα. Θες να συνεχίσεις να κάνεις καλά αυτά που κάνεις σωστά και παράλληλα να διορθώσεις κάποιες ατέλειες, τομείς στους οποίους υστέρησες. Η ομάδα βλέπει σίγουρα αρκετή ώρα video, αναλύει και εξετάζει λεπτομέρειες, τόσο για την αντίπαλη ομάδα, όσο και για τον κάθε αντίπαλο παίκτη, με το προπονητικό-τιμ παράλληλα να σκέφτεται ορισμένα νέα τρικ για να ξαφνιάσει τον αντίπαλο.

Όταν βρίσκεσαι ενόψει ενός Game 5 όλοι οι παίκτες έχουν ένα μεγάλο κίνητρο για να προκριθούν στο Final Four. Άπαντες, λοιπόν, είναι έτοιμοι να δώσουν το κάτι παραπάνω για να φτάσουν εκεί, γιατί για κάθε αθλητή υψηλού επιπέδου, είναι ύψιστη τιμή το να λάβεις μέρες σε ένα Final Four. Θυμάται πως τότε, το 2013, θέλαμε πάρα πολύ να πάμε στο Final Four του Λονδίνου, γιατί θέλαμε να αποδείξουμε πως ότι έγινε στην Κωνσταντινούπολη δεν ήταν τυχαίο. Και νιώσαμε όλοι μας τεράστια ικανοποίηση όταν κατακτήσαμε το back-to-back. Ξέρω καλά πως τα παιδιά τώρα έχουν πεισμώσει και "διψούν" να επιστρέψουν στα Final Four, ύστερα από μία σεζόν που δεν κατάφεραν να περάσουν στα playoffs.

Κατσίβελης: "Για αυτά τα ματς ζει ένας παίκτης"

Όταν δίνεις ένα Game 5 στην έδρα σου, έχεις μεγάλη διάθεση να δείξεις πράγματα, να παίξεις καλά σε άμυνα και επίθεση και να προσπαθήσεις να "καθαρίσεις" το ματς από νωρίς, ελέγχοντας από το ξεκίνημα τον ρυθμό του παιχνιδιού. Όμως, κάποιες φορές μπορεί τα πράγματα να... στραβώσουν, να ξεφύγει ο αντίπαλος στο σκορ και εκεί είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσεις την κατάσταση με ηρεμία, με ψυχραιμία, έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του εαυτού σου, αλλά και στους συμπαίκτες σου. Θυμάμαι πως το 2013, στην δεύτερη περίοδο, βρεθήκαμε να χάναμε με 15 πόντους διαφορά (21-36) από την Εφές, κάπου πήγε να μας κυριεύσει το άγχος, αλλά ευτυχώς το διαχειριστήκαμε σωστά, παραμένοντας ψύχραιμοι. Δεν μας πήρε από κάτω, μειώσαμε την διαφορά στο ημίχρονο και πήγαμε στα αποδυτήρια στο -8 (33-41).

Στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο, επειδή είχαμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας και στις δυνατότητες μας, είπαμε πως πρέπει να παίξουμε πιο σκληρά στην άμυνα, αλλά και να κάνουμε το παιχνίδι μας στην επίθεση. Και αυτό πράξαμε. Κάναμε την ανατροπή και γυρίσαμε το ματς, παίρνοντας στο τέλος την νίκη και την πρόκριση. Δείξαμε για ένα ακόμη ματς χαρακτήρα, καταφέρνοντας να αντιδράσουμε αν και ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο σε εκείνο το σημείο. Είχαμε αυταπάρνηση, δεν τα παρατάγαμε ποτέ, παλεύαμε μέχρι το τέλος, είχαμε νοοτροπία νικητή, ο καθένας έβαζε το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και παίζαμε μπάσκετ όντας ενωμένοι και συσπειρωμένοι. Και αυτό που βλέπω είναι πως αυτά τα στοιχεία συνεχίζουν και υπάρχουν στην ομάδα. Αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού έχει ένα καταπληκτικό κλίμα στα αποδυτήρια. Έχει υγεία, οι παίκτες ήμασταν και είμαστε φίλοι μεταξύ μας, κάναμε παρέα και νοιαζόμασταν την ομάδα μας. Χαίρομαι που αυτά τα χαρακτηριστικά συνεχίζουν και υπάρχουν στην ομάδα.

Ο Ολυμπιακός έχει έναν γηγενή βασικό κορμό παικτών στον οποίο και στηρίζεται, έχοντας κατακτήσει πολλούς τίτλους και σημειώσει μεγάλες νίκες. Το γεγονός αυτό είναι ευλογία για τον Ολυμπιακό.Διαθέτει πρωτοκλασάτους παίκτες όπως τους Σπανούλη, Πρίντεζη, Παπανικολάου και Μάντζαρη, οι οποίοι μπορούν να κάνουν την διαφορά σε ένα παιχνίδι. Πλέον, είναι όλοι τους και ιδιαίτερα έμπειροι και ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, πως πρέπει να αντιμετωπίσουν και να χειριστούν ένα Game 5, το οποίο είναι ουσιαστικά ένας "τελικός". Αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό απέναντι στην Εφές, γιατί είναι περισσότερο μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα σε αυτές τις καταστάσεις. Και το καλό είναι πως αυτός ο βασικός κορμός Ελλήνων παικτών που έχει, βοηθάει και τους ξένους που έρχονται να προσαρμοστούν και να μπουν γρήγορα στο κλίμα της ομάδας, εμπεδώνοντας την νοοτροπία και την φιλοσοφία της.

Έχω παρακολουθήσει την σειρά με την Εφές. Ήμουν σίγουρος πως ο Ολυμπιακός θα έκανε τουλάχιστον ένα break στην Κωνσταντινούπολη. Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα, έχει παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα που ξέρουν να κάνουν την διαφορά στα δύσκολα. Ξέρω πως είναι μία ομάδα που ξέρει να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ξέρω τα παιδιά πως σκέφτονται και ήμουν σίγουρος πως θα αντιδράσουν στην Κωνσταντινούπολη, δείχνοντας νοοτροπία νικητή. Νομίζω πως η Εφές δεν άντεξε την πίεση στο τέταρτο ματς. Ειδικά από την στιγμή που ο Ολυμπιακός πήρε το προβάδισμα, η Εφές λύγισε. Έβλεπες πως έχαναν ορισμένα εύκολα σουτ, έχαναν αρκετές βολές, έκαναν λάθη και δεν μπορούσαν στο τέλος να ματσάρουν την σκληράδα του Ολυμπιακού. Η Εφές, μετά το break στο ΣΕΦ, έγινε φαβορί, αλλά δεν κατάφερε να διαχειριστεί τον ρόλο του φαβορί. Όντας αουτσάιντερ στο ΣΕΦ, κατάφερε να κλέψει ένα παιχνίδι, αλλά όταν έγινε φαβορί μετά το break που έκανε, στο τέταρτο ματς που ήταν και το πιο κρίσιμο, δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις. Έβαλε και μεγάλα σουτ ο Ολυμπιακός, ειδικά ο Σπανούλης, ο οποίος έδειξε για ακόμη μία φορά το πόσο σπουδαίος παίκτης, ξέροντας να κάνει την διαφορά στα κρίσιμα σημεία ενός αγώνα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί απόλυτα συγκεντρωμένος στο Game 5, να παλέψει μέχρι τέλους και να μην χαλαρώσει ούτε για δευτερόλεπτο. Ολόκληρη την χρονιά προετοιμάζεσαι για αυτού του είδους τα παιχνίδια και επιβάλλεται ο κάθε παίκτης να παρουσιαστεί έτοιμος. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να υποτιμήσει την Εφές. Είναι καλή ομάδα, έχει μεγάλη αθλητικότητα, έχει ταλέντο στην επίθεση, παίζει αρκετά σκληρά στα playoffs και στο ΣΕΦ θα έρθει με μικρότερο άγχος σε σχέση με τον Ολυμπιακό. Καλώς η κακώς, το φαβορί στην σειρά είναι και πάλι ο Ολυμπιακός και σε ένα Game 5 οφείλεις να διαχειριστείς σωστά τον τίτλο του φαβορί, το γεγονός πως πρέπει να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις, έχοντας να διεκδικήσεις την πρόκριση σου σε ένα Final Four σε ένα κατάμεστο γήπεδο. Όμως, για αυτό παλεύεις ολόκληρη την χρονιά, για να φτάσεις να διεκδικείς την πρόκριση σου στο Final Four έχοντας την στήριξη του κόσμου σου.

Για να πάρει την πρόκριση ο Ολυμπιακός, θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει την σκληρή και πιεστική άμυνα που τον χαρακτηρίζει, όπως έκανε στο τέταρτο ματς. Πρέπει να ρίξει μπασκετικό... ξύλο, γιατί αυτό κάνει από την αρχή της σειράς η Εφές. Πρέπει να κάνει την Εφές να νιώσει άβολα στο ΣΕΦ. Θα είναι σημαντικό να αναγκάσει τους Τούρκους να έχουν χαμηλά ποσοστά στα δίποντα, επιβάλλεται να ελέγξει τα ριμπάουντ γιατί παίρνουν αρκετά επιθετικά και φυσικά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, όπως αρέσκεται να κάνει. Θα είναι σημαντικό και το περιφερειακό σουτ. Η Εφές κλείνεται συνεχώς μέσα στην ρακέτα και δίνει το τρίποντο στον Ολυμπιακό. Σε αυτά τα μεγάλα ματς, πρέπει να βάλεις και μεγάλα σουτ και πρέπει ο Ολυμπιακός να παρουσιαστεί και πάλι εύστοχος από την περιφέρεια. Εύχομαι στον Ολυμπιακό καλή επιτυχία".

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ