EUROLEAGUE

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να μην κάνει φάουλ στο τέλος, προτίμησε να παίξει καθαρή άμυνα, αλλά αυτή η απόφαση στο τέλος του κόστισε το ματς, καθώς το μπακ σκριν του Τάις στον Σπανούλη έβγαλε ελεύθερο τον Στρέλνιεκς που ευστόχησε στο νικητήριο τρίποντο. Έπρεπε να κάνουν φάουλ οι Πειραιώτες ή όχι;

Ένας αγώνας μπάσκετ πολλές φορές κρίνεται στις λεπτομέρειες, στις αποφάσεις, στο ένστικτο της στιγμής. Ο Ολυμπιακός στο Μπάμπεργκ, στα 12'' πριν το τέλος, με τους Γερμανούς να έχουν στην κατοχή τους την μπάλα, προτίμησε να μην κάνει φάουλ, αλλά να παίξει καθαρή άμυνα. Μία κίνηση που είχε ρίσκο και οι Πειραιώτες το πλήρωσαν, γνωρίζοντας την ήττα με 72-71.

Το τρικ του Τρινκιέρι με το μπακ σκριν του Τάις πάνω στον Σπανούλη

Στην συγκεκριμένη φάση, στην επαναφορά, η μπάλα πήγε στον Μπράντλει Ουόναμέικερ. Ο Αμερικανός γκαρντ έκανε το ντράιβ από τα δεξιά, πέρασε σχετικά εύκολα τον Βαγγέλη Μάντζαρη, πήγε ακολούθως πάνω του ο Κώστας Παπανικολάου (έγινε αλλαγή στα μαρκαρίσματα) και παράλληλα στην απέναντι πλευρά του παρκέ έγινε η υπόλοιπη μισή δουλειά για την Μπάμπεργκ, με το τρικ του κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι.

Ο σέντερ της Μπάμπεργκ, Ντάνιελ Τάις, έκανε μπακ σκριν στο high-post πάνω στον Βασίλη Σπανούλη κλείνοντας του τον δρόμο και παράλληλα έδωσε χώρο και χρόνο στον συμπαίκτη του Γιάνις Στρέλνιεκς ώστε να εκτελέσει (σχεδόν) ελεύθερος από την γωνία από την περιφέρεια, με τον Λετονό γκαρντ να σημειώνει το καθοριστικό νικητήριο καλάθι της αναμέτρησης στα 4.6'' πριν το τέλος του αγώνα.

Η λογική έλεγε φάουλ

Η λογική λέει πως η πιο ασφαλής απόφαση θα ήταν ο Ολυμπιακός να έκανε φάουλ σε εκείνη την φάση, όντας στο +2 (69-71) στα 12'' πριν το τέλος της αναμέτρησης, καθώς ακόμη και αν κάποιος παίκτης της Μπάμπεργκ έβαζε και τις δύο βολές, το σκορ θα ήταν ισόπαλο και οι Πειραιώτες θα είχαν την ευκαιρία να πάνε στο τέλος για σουτ νίκης, έχοντας όλο τον χρόνο στην διάθεση τους. Και ακόμη και αν αστοχούσαν, το ματς θα πήγαινε στην παράταση, στην χειρότερη περίπτωση. Γενικότερα, είτε έβαζαν οι γηπεδούχοι και τις δύο βολές, είτε την μία, ακόμη και καμία, οι "ερυθρόλευκοι" ακολούθως θα είχαν τον πρώτο λόγο για να πάρουν το ματς. Ακόμη και το σενάριο "βολή και επιθετικό ριμπάουντ από τον αντίπαλο και νέα επίθεση", συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες να γίνει πράξη από το να δεχτείς τρίποντο στον αντίπαλο σε φάση που θα παίξεις καθαρά άμυνα.

Λίγο πριν την επαναφορά της μπάλας

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Σφαιρόπουλος: "Δεν θέλαμε να κάνουμε φάουλ"

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, μετά το τέλος της αναμέτρησης, σε ερώτηση που του έγινε για την συγκεκριμένη φάση, τόνισε πως: " Εμπιστευόμαστε την άμυνα μας, δεν θέλαμε να κάνουμε φάουλ και πάντα παίζουμε άμυνα". Αυτό που είπε δεν είναι λάθος. Έχει να κάνει με την φιλοσοφία του κάθε προπονητή. Το έχουμε δει να το πράττουν προπονητές και σε άλλα παιχνίδια, τόσο στην Euroleague, όσο ειδικά στο ΝΒΑ, που κατά κύριο λόγο "ζουν και πεθαίνουν" από την άμυνα τους.

Στον τελικό του Final-Four της Euroleague το 2009, για παράδειγμα, απέμεναν 5'8'' για το τέλος. Ο Παναθηναϊκός ήταν μπροστά με 73-71 και επέλεξε να μην κάνει φάουλ σε παίκτης της ΤΣΣΚΑ. Βέβαια, η διαφορά είναι πως στο τρίποντο για την νίκη που δοκίμασε ο Ραμούνας Σισκάουσκας, στο οποίο και αστόχησε, ήταν υπό το στενό μαρκάρισμα τον Ντρου Νίκολας. Εδώ, την διαφορά την έκανε το μπακ-σκριν του Ντάνιελ Τάις πάνω στον Βασίλη Σπανούλη, το οποίο και έδωσε την δυνατότητα στον Γιάνις Στρέλνιεκς να σουτάρει δίχως μεγάλη πίεση. Εκεί ήταν το λάθος των "ερυθρολεύκων", καθώς η άμυνα τους δεν ήταν προετοιμασμένη για αυτό το τρικ.

Το σκριν του Τάις πάνω στον Σπανούλη, δίνοντας χώρο στον Στρέλνιεκς

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Τόμιτς: "Δεν αντιδράσαμε σωστά στο σκριν"

Ο Μίλαν Τόμιτς, αφού ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση, μιλώντας στον "SPORT24 RADIO 103,3", πήρε θέση για την επίμαχη φάση, τονίζοντας τα εξής: " Μετά το παιχνίδι, όλοι θα βρουν ότι κάποιος έφταιγε για κάτι. Μπορούσες να κάνεις φάουλ, να βάλουν μια βολή, να πάρουν επιθετικό ριμπάουντ και να βάλουν το καλάθι. Μετά τον πόλεμο, όλοι είναι στρατηγοί. Δεν δώσαμε εντολή για φάουλ. Είπαμε να μην δεχθούμε τρίποντο. Η μπάλα πήγε από την αδύνατη πλευρά, δεν αντιδράσαμε σωστά στο σκριν που έγινε και δεχθήκαμε ένα ελεύθερο σουτ".

Παπανικολάου: Έκανε ένα έξυπνο τρικ με το μπακ σκριν η Μπάμπεργκ"

Για την τελευταία επίθεση της Μπάμπεργκ που έβαλε το τρίποντο, ο Κώστας Παπανικολάου σχολίασε: "Έγινε ένα έξυπνο τρικ με μπακ σκριν που δεν το περίμενε η άμυνα. Δεν ήμασταν ίσως σωστά προετοιμασμένοι, δεν έχει σημασία ποιος έπρεπε να κάνει κάτι διαφορετικό. Όλοι μαζί κερδίζουμε, όλοι μαζί χάνουμε".

Ο Στρέλνιεκς εκμεταλλεύτηκε το σκριν του Τάις και σούταρε δίχως πίεση

Κάνεις φάουλ ή δεν κάνεις;

Εσείς τι θα κάνατε στην θέση του;

Άποψη μας πως θα ήταν πιο ασφαλή επιλογή για τον Ολυμπιακό να έκανε φάουλ σε εκείνη την φάση, αλλά ο κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του και τα πιστεύω του και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος προτίμησε να λειτουργήσει η ομάδα του στην φάση παίζοντας καθαρή άμυνα, μη επιλέγοντας να στείλει την Μπάμπεργκ στις βολές. Εσείς τι θα κάνετε στην θέση του; Μπορείτε να ψηφίσετε στο παρακάτω poll του Euroleague Greece και του Sport24.gr.

Σε βίντεο η τελευταία επίθεση της Μπάμπεργκ:

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ