EUROLEAGUE

Η κριτική των παικτών του Ολυμπιακού στη regular season της EuroLeague

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ / ΟΣΦΠ - ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - ANADOLU EFES (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το Sport24.gr αξιολογεί τους 16 παίκτες που αγωνίστηκαν με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη EuroLeague 2017/18. Οι κορυφαίοι, οι σταθεροί, αυτοί που προβλημάτισαν και τα "μυστήρια".

Με ρεκόρ 19-11, ο Ολυμπιακός έγραψε ακριβώς την ίδια επίδοση με εκείνη που είχε στην περσινή σεζόν. Η δεύτερη χρονιά της ανανεωμένης EuroLeague ήταν γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τους Πειραιώτες, που αντιμετώπισαν πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά έζησαν και μερικές σπουδαίες βραδιές με εκτός έδρας νίκες επί της Μακάμπι, της Φενέρμπαχτσε, της Ρεάλ Μαδρίτης, του Παναθηναϊκού.

Οι ήττες στη Βαρκελώνη, τη Βιτόρια, τη Μόσχα (από τη Χίμκι), το Βελιγράδι, αλλά και η εντός έδρας συντριβή από τους αδιάφορους βαθμολογικά Καταλανούς, ήταν στιγμές που κλόνισαν τους Πειραιώτες, δεν τους αφαίρεσαν όμως το δικαίωμα να μπουν στα playoffs της διοργάνωσης με πλεονέκτημα έδρας. Η Ζάλγκιρις Κάουνας είναι ο τελευταίος αντίπαλος πριν το Final Four του Βελιγραδίου, δεν είναι όμως και ένα χαμηλό εμπόδιο για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου, τους παίκτες του οποίου αξιολογεί σήμερα το Sport24.gr.

1. ΤΖΑΜΕΛ ΜΑΚΛΙΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

8.4 πόντοι (55.9% στα δίποντα, 66.4% στις βολές)

4.7 ριμπάουντ

0.9 ασίστ

1.5 λάθη

10.9 ranking

ανά 17:11 συμμετοχής σε 28 αγώνες

Η αποχώρηση του Κεμ Μπιρτς για τους Orlando Magic άφησε το περασμένο καλοκαίρι ένα σημαντικό κενό στην ρακέτα του Ολυμπιακού, οι άνθρωποι του οποίου είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να επενδύουν σε αθλητικούς ψηλούς, σε rim protectors που έκαναν τη διαφορά στο πίσω μέρος του γηπέδου. Αν θεωρήσουμε πως ο Νίκολα Μιλουτίνοβ πήρε τον ρόλο του Μπιρτς και έκανε σπουδαία δουλειά ως "σκιάχτρο" στην ρακέτα, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο εξαιρετικός επιθετικά, αλλά αδύναμος αμυντικά ΜακΛίν ενθουσίασε ως δεύτερος στο rotation των center.

Ανάμεσα στο 4 και το 5, ο Αμερικανός προσπάθησε να προσαρμοστεί σε έναν ρόλο διαφορετικό από όσους είχε αναλάβει στην καριέρα του, έκανε αξιόλογη προσπάθεια, είχε αρκετά καλά ματς και 2-3 εκπληκτικά, έζησε όμως και μερικές εφιαλτικές βραδιές. Πολύ αποτελεσματικός στην επίθεση, τουλάχιστον μέτριος αν όχι κακός αμυντικά, σίγουρα θετικός στην συνολική του πορεία στην κανονική περίοδο. Δεν άφησε την εντύπωση πως αξίζει να βρίσκεται και την επόμενη σεζόν στο roster της ομάδας του Πειραιά, όμως τα κρίσιμα παιχνίδια (playoffs, Final Four, τελικοί A1) είναι μπροστά κι ο 30χρονος Αμερικανός έχει την κλάση για να μας αποδείξει πως είναι αθλητής του κορυφαίου επιπέδου.

3. ΜΠΟΜΠΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

2.8 πόντοι (40% στα δίποντα, 7% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές)

0.7 ριμπάουντ

1.5 ασίστ

0.7 λάθη

ανά 11:55 λεπτά συμμετοχής σε 6 αγώνες

Ήρθε στην Ελλάδα για να ξεκουράσει τους Σπανούλη - Στρέλνιεκς - Μάντζαρη κυρίως στα παιχνίδια της Stoiximan.gr Basket League. Έκανε καλό ντεμπούτο στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό, μετράει 11.8 πόντους μέσο όρο σε πέντε ματς πρωταθλήματος, δείχνει όμως να δυσκολεύεται υπερβολικά στον ρόλο που έχει στην EuroLeague. Ήταν superstar στην διοργάνωση με τη φανέλα της Σιένα, όμως τα τελευταία δύο χρόνια κουράστηκε να είναι benchwarmer στους Houston Rockets. Ήξερε πως δεν θα γίνει πενταδάτος με την επιστροφή του στην Ευρώπη, στην πράξη όμως φαίνεται πως δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα του παγκίτη. Η γλώσσα του σώματός του "φωνάζει" ακριβώς αυτό το πράγμα.

Το ένα εύστοχο τρίποντο που έχει σε 15 προσπάθειες δείχνει πως στα 33 του, λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα 34α γενέθλιά του, δεν πατάει καλά στο παρκέ. Η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να κριθεί με αυστηρότητα, είναι επίσης αλήθεια πως δεν πρόκειται να πάρει πολλά λεπτά στην σειρά με την Ζάλγκιρις Κάουνας, καθώς ο coach Σφαιρόπουλος θα προτιμήσει ένα rotation με τους Σπανούλη, Ρόμπερτς, Μάντζαρη, Στρέλνιεκς. Αν ο Μπόμπι Μπράουν παίξει όπως είχε παίξει στο ντεμπούτο του στο ΟΑΚΑ (5 πόντοι, 3/3 βολές, 3 ασίστ σε 12:56), τότε θα δικαιώσει όσους τον επέλεξαν για την θέση του πέμπτου guard.

4. ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

1.5 πόντοι (25% στα δίποντα, 30.8% στα τρίποντα, 50% στις βολές)

0.3 ριμπάουντ

0.9 ασίστ

0.2 κλεψίματα

0.1 λάθος

1.2 ranking

ανά 5:17 συμμετοχής σε 10 αγώνες

Όπως ο Μπόμπι Μπράουν δεν μπορεί να κριθεί με ιδιαίτερη αυστηρότητα, έτσι δεν μπορεί να κριθεί και ο Βασίλης Τολιόπουλος που στα 22 του παραμένει "ο μικρός του Ολυμπιακού". Το γεγονός ότι ο coach Σφαιρόπουλος ζήτησε την απόκτηση πέμπτου guard και δεν την έδωσε στον Έλληνα πλέι μέικερ, δείχνει πως ο Τολιόπουλος δεν είναι έτοιμος να αναλάβει ρόλο σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα τον δούμε στα playoffs, εκτός αν προκύψουν τραυματισμοί, δεν έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τα εμπρός μετά από τρία χρόνια στο Λιμάνι.

6. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

6.8 πόντοι (52.1% στα δίποντα, 28% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές)

3.2 ριμπάουντ

0.8 ασίστ

0.7 λάθη

6 ranking

ανά 21:05 συμμετοχής σε 27 αγώνες

Στην πέμπτη σεζόν του στην EuroLeague, o 24χρονος forward συνεχίζει να μας αφήνει με την εντύπωση πως κάτι τον κρατάει πίσω και δεν του επιτρέπει να... εκτοξευθεί. Υπάρχουν βραδιές που θα παίξει 33 λεπτά και θα σκοράρει 2 πόντους με 1/7 σουτ, υπάρχουν βραδιές που θα μείνει στο παρκέ για 19 λεπτά, θα σκοράρει 11 πόντους και θα μαζέψει 5-6 ριμπάουντ. Δεν έχει βρει ξεκάθαρη θέση, είναι ένας αθλητής που μπορεί να παίξει και στο τρία και στο τέσσερα και ίσως το γεγονός ότι αλλάζει συχνά ρόλο, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα του, να τον έχει μπερδέψει.

Ο Ιωάννης ήταν ένα τεράστιο project για το ελληνικό μπάσκετ, όμως σε αυτή την πενταετία στον Ολυμπιακό δεν έχει δικαιώσει όσους πίστευαν πως θα κάνει σπουδαία καριέρα. Έχει τρομερά φυσικά προσόντα, εξαιρετικό χαρακτήρα, μπορεί να μαρκάρει τουλάχιστον τρεις θέσεις, να σκοράρει από μέση και μακρινή απόσταση, να "σπάσει" την παγίδα στο post και να πασάρει στον ελεύθερο στην περιφέρεια, κάνει σχεδόν τα πάντα σε ικανοποιητικό βαθμό, τίποτα όμως σε άριστο. Με τον Παπανικολάου στο τρία και τον Πρίντεζη στο τέσσερα ξέρει πως είναι ο backup forward. Θα είναι πάντα χρήσιμος, όμως δεν είναι αυτό που περιμέναμε από εκείνον όταν τον βλέπαμε να κυριαρχεί με τις μικρές εθνικές ομάδες.

7. ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

13.1 πόντοι (46.5% στα δίποντα, 31.7% στα τρίποντα, 81.9% στις βολές)

1.6 ριμπάουντ

5.7 ασίστ

0.8 κλεψίματα

3.3 λάθη

11.5 ranking

ανά 25:52 λεπτά συμμετοχής σε 20 αγώνες

Άργησε να μπει στη σεζόν και έπαιξε στα 2/3 της κανονικής περιόδου, όμως λίγους μήνες πριν τα 36α γενέθλιά του, μόνο με παλαίμαχο δεν έμοιαζε. Υπήρξαν ματς στα οποία ήταν ασταμάτητος, ενώ στα τελευταία οκτώ παιχνίδια άγγιξε τους 17 πόντους σε μέσο όρο. Το πείσμα του είναι τρομερό, όμως είναι γεγονός πως από τη στιγμή που μπήκε στο roster μετά τον τραυματισμό του, η περιφερειακή γραμμή μπερδεύτηκε. Δεν φταίει εκείνος που οι Στρέλνιεκς - Ρόμπερτς δεν προσαρμόστηκαν στον βαθμό που όλοι περίμεναν, σίγουρα όμως θα πρέπει να τους βοηθήσει να "ανέβουν" εν όψει των playoffs γιατί μόνος του δεν θα είναι εύκολο να στείλει τον Ολυμπιακό στο Βελιγράδι.

Οι 5.7 ασίστ ανά αγώνα συνιστούν την δεύτερη καλύτερη επίδοση της καριέρας του, είναι πλέον ο κορυφαίος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης και στα 36 του παίζει καλύτερα από οποιονδήποτε παίκτη της ηλικίας του. Το γεγονός ότι στους αγώνες με Μάλαγα και Ζάλγκιρις έπαιξε 32 και 35 λεπτά αντίστοιχα, δείχνει πως το κορμί του είναι σε εξαιρετική κατάσταση και μένει να δούμε πόσο κουράγιο έχει για να κάνει τα πέντε βήματα που έμειναν ώστε να φτάσει για τέταρτη φορά στην καριέρα του στην κορυφή της Ευρώπης.

10. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΡΑΒΑΝΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

3.5 πόντοι (46.2% στα δίποντα, 20% στα τρίποντα, 70% στις βολές)

2.9 ριμπάουντ

0.5 λάθη

2.4 ranking

ανά 11:2 λεπτά συμμετοχής σε 8 αγώνες

Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν. Ξεκίνησε με μεγάλη εμφάνιση και ρεκόρ καριέρας στην αξιολόγηση στην πρεμιέρα με την Μπασκόνια (13 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 18 ranking σε 16 λεπτά), δεν συνέχισε στις ίδιες στροφές, τραυματίστηκε και χάνει το υπόλοιπο της χρονιάς. Στα 23 του ήταν έτοιμος να παίξει σημαντικό ρόλο στις θέσεις της ρακέτας, θα πρέπει όμως να κάνει υπομονή για την περίοδο 2018/19.

11. ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

9.3 πόντοι (65% στα δίποντα, 76.6% στις βολές)

5.8 ριμπάουντ

1 ασίστ

0.7 κοψίματα

0.6 κλεψίματα

1.1 λάθη

14.8 ranking

ανά 22.37 λεπτά συμμετοχής σε 26 αγώνες

Από τους 4.4 πόντους, τα 3.3 ριμπάουντ και τις 5.8 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά 12:41 συμμετοχής την περσινή σεζόν, πήγε φέτος στους 9.3 πόντους, τα 5.8 ριμπάουντ και τις 14.8 μονάδες παίζοντας δέκα λεπτά περισσότερα! Ο 23χρονος center διανύει την τελευταία του σεζόν στην Ευρώπη πριν μετακομίσει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των San Antonio Spurs και αποδεικνύει πως είναι έτοιμος όχι απλά να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο, αλλά να κάνει και την διαφορά. Την κάνει ήδη για τον Ολυμπιακό, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα στην οποία κανείς δεν περίμενε ότι θα είναι τόσο σημαντικός.

Με τα μακριά του χέρια και την εξυπνάδα του, ο Μιλουτίνοφ μπορεί να κάνει σε σπουδαίο βαθμό τρία πράγματα: Να τελειώσει τις φάσεις στην επίθεση με κάρφωμα χωρίς περιττές κινήσεις, να πασάρει στον ελεύθερο παίκτη στην περιφέρεια και να κλείσει τη ρακέτα δυσκολεύοντας το drive των αντίπαλων guard. Η βελτίωσή του σε κάθε τομέα είναι αξιοζήλευτη, ενώ στα τελευταία εννέα παιχνίδια της regular season είχε 102 πόντους με 38/49 δίποντα, 26/29 βολές, 68 ριμπάουντ, 10 ασίστ και 177 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Κι ενώ είχαμε πιστέψει πως οι παλαιάς κοπής ψηλοί έχουν χαθεί, ο Σέρβος ήρθε για να αποδείξει πως πάντα θα υπάρχουν seven footers που θα κάνουν τη διαφορά.

13. ΓΙΑΝΙΣ ΣΤΡΕΛΝΙΕΚΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

7.6 πόντοι (51.4% στα δίποντα, 38.5% στα τρίποντα, 90.2% στις βολές)

1.3 ριμπάουντ

2 ασίστ

0.9 λάθη

7 ranking

ανά 20:31 συμμετοχής σε 30 αγώνες

Ο μοναδικός παίκτης του Ολυμπιακού που αγωνίστηκε και στα 30 ματς της κανονικής περιόδου. Ήρθε καταπονημένος από τις υποχρεώσεις του με την εθνική Λετονίας στο EuroBasket 2017, δεν έψαξε δικαιολογίες, όμως στην πορεία της χρονιάς η κούραση τον φρέναρε πολύ απότομα. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, είχε ένα εκπληκτικό διάστημα από την έκτη έως την 11η αγωνιστική (84 πόντοι με 13/23 τρίποντα και 17/17 βολές απέναντι σε Παναθηναϊκό, Φενέρμπαχτσε, Ερυθρό Αστέρα, Αρμάνι Μιλάνο, Βαλένθια, Ρεάλ Μαδρίτης) όμως με την επιστροφή του Σπανούλη βρέθηκε σε έναν πιο συμπληρωματικό ρόλο.

Στα 28 του, ο Στρέλνιεκς είναι ένας πολύ ποιοτικός και έμπειρος παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια άνεση και στις δύο θέσεις των guard. Μπορεί να εκτελέσει με τρομερά ποσοστά, να δημιουργήσει, δεν θα κάνει το εύκολο λάθος, θα παίξει αξιόλογη άμυνα, δεν θα απαιτήσει μπάλες και λεπτά συμμετοχής. Τελείωσε άσχημα την regular season (39 πόντοι στα τελευταία οκτώ παιχνίδια με 6/19 τρίποντα) και δείχνει να παλεύει αυτή την περίοδο για την θέση του τρίτου guard με τον Μπράιαν Ρόμπερτς. Έκανε θετική σεζόν, όμως για να δικαιώσει τους ανθρώπους που τον επέλεξαν θα πρέπει να δώσει το κάτι παραπάνω στα κρίσιμα ματς που έρχονται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

14. ΚΙΜ ΤΙΛΙ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

4 πόντοι (33.3% στα δίποντα, 62.5% στα τρίποντα, 75% στις βολές)

2.8 ριμπάουντ

1.2 λάθη

4 ranking

ανά 16:25 συμμετοχής

σε 6 αγώνες

Ο δεύτερος μεγαλύτερος άτυχος της σεζόν μετά τον Αγραβάνη, αν και αυτός έχασε τους πρώτους μήνες και επέστρεψε για να γεμίσει την ρακέτα στους κρίσιμους αγώνες. Ο Γάλλος θα προσφέρει λύσεις σε σκοράρισμα και ριμπάουντ, είναι καλός σουτέρ και δικαιώνει όσους έλεγαν το περασμένο καλοκαίρι ότι μπορεί να εκτελέσει από την περιφέρεια, θα πρέπει όμως να μείνει υγιής για να έρχεται από τον πάγκο είτε ως power forward στην θέση του Πρίντεζη, είτε ως center σε πιο χαμηλά σχήματα. Δεν μπορεί να κριθεί γι' αυτά τα έξι παιχνίδια που πρόλαβε να παίξει, ήταν όμως σίγουρα θετικός.

15. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

12.6 πόντοι (53.3% στα δίποντα, 37.3% στα τρίποντα, 71.2% στις βολές)

5.5 ριμπάουντ

1.5 ασίστ

1.2 λάθη

14.8 ranking

ανά 25:26 συμμετοχής σε 25 αγώνες

Έχει την καλύτερη αξιολόγηση μαζί με τον Μιλουτίνοφ, ήταν για μεγάλο διάστημα της σεζόν το σημείο αναφοράς στην επίθεση του Ολυμπιακού, ήταν όμως και αρκετά καταπονημένος. Οι μέσοι όροι του είναι ίδιοι με τους περσινούς, η αποτελεσματικότητα και τα ποσοστά του καλύτερα, δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κάποιος για τον Πρίντεζη. Με τον Σπανούλη στο παρκέ είναι η δεύτερη επιλογή στην επίθεση, πάντα έτοιμος να σκοράρει 20 πόντους, χωρίς να έχει πρόβλημα να μείνει σε συμπληρωματικό ρόλο αν οι κοντοί βρίσκονται σε καλή βραδιά. Τελείωσε εξαιρετικά την κανονική περίοδο (121 πόντοι - 50 ριμπάουντ στα τελευταία οκτώ παιχνίδια), λατρεύει τα μεγάλα ματς και αν είναι υγιής στα playoffs, θα κάνει σίγουρα την διαφορά απέναντι στη Ζάλγκιρις Κάουνας.

16. ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

8.2 πόντοι (52.7% στα δίποντα, 37.1% στα τρίποντα, 75.6% στις βολές)

4.5 ριμπάουντ

2.2 ασίστ

1 κλέψιμο

1.5 λάθη

11.5 ranking

ανά 24:29 λεπτά συμμετοχής σε 25 αγώνες

Ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες του Ολυμπιακού στη διάρκεια της σεζόν, αν όχι ο πιο σταθερός όλων. Λίγους μήνες πριν γιορτάσει τα 28α γενέθλιά του, ο "Παπ" παραμένει ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές, χωρίς να κάνει άριστα κάποια συγκεκριμένη, αλλά όλες σε πολύ καλό βαθμό. Έχει ανεβάσει τα ποσοστά του σε σχέση με πέρυσι, σουτάρει λιγότερο από την περιφέρεια, αλλά με καλύτερες προϋποθέσεις και ποσοστά ευστοχίας, συνεργάζεται άψογα με τους Σπανούλη - Πρίντεζη, κυνηγάει κάθε διεκδικήσιμη μπάλα, δεν ρισκάρει όσο παλαιότερα στην άμυνα και αυτό μειώνει τα λάθη του στο πίσω μέρος του παρκέ. Τρίτος σε λεπτά ανά αγώνα, τρίτος σε αξιολόγηση μαζί με τον Σπανούλη, τέταρτος σκόρερ, ήταν και παραμένει ο "glue-guy" του Ολυμπιακού στα παρκέ και τα αποδυτήρια.

17. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

4.4 πόντοι (52% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 82.5% στις βολές)

2.1 ριμπάουντ

1.9 ασίστ

0.7 κλεψίματα

0.9 λάθη

3.9 ranking

ανά 19:31 συμμετοχής σε 27 αγώνες

Στα 28 του πλέον, ο διεθνής guard διανύει την χειρότερη σεζόν της καριέρας του. Δεν εκτελούσε ποτέ με ποσοστό χειρότερο του 36.4% από το τρίποντο και φέτος έπεσε στο 25%. Από τους 6.5 πόντους της περιόδου 2015/16 και τους 5.8 της περιόδου 2016/17, έπεσε στους 4.4 κι ενώ στην περιφερειακή γραμμή δεν υπάρχουν πλέον παίκτες όπως ο Έρικ Γκριν, ο Ντάνιελ Χάκετ, ο Ματ Λοτζέσκι που φυσιολογικά του "έτρωγαν" προσπάθειες. Όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Παπαπέτρου, έτσι και σε αυτή του Μάντζαρη μας μένει μια αίσθηση πως κάτι τον κρατάει πίσω. Με ύψος που πλησιάζει τα δύο μέτρα, δεν είναι αρκετά αποφασιστικός στο εμπρός μέρος για να σκοράρει απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους ή να ψάξει τη δύσκολη πάσα. Παραμένει καλός αμυντικός, έχει το ταλέντο και την εμπειρία για να καθορίσει την φετινή σεζόν της ομάδας του όπως έκανε στο παρελθόν.

22. ΜΠΡΑΙΑΝ ΡΟΜΠΕΡΤΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

7 πόντοι (38.5% στα δίποντα, 42.6% στα τρίποντα, 98% στις βολές)

1.8 ριμπάουντ

1.5 ασίστ

0.5 κλεψίματα

1.2 λάθη

5.8 ranking

ανά 19.06 λεπτά συμμετοχής σε 28 αγώνες

Ίσως η πιο αλλόκοτη περίπτωση παίκτη στο φετινό roster του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός έχει ταλέντο, εμπειρία, ψυχραιμία, "καθαρό" μυαλό, δεν έχει όμως αποφασιστικότητα, όχι τουλάχιστον σε διάρκεια. Έκανε φοβερά ματς απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, την Αρμάνι Μιλάνο και τον Παναθηναϊκό, όλα εκτός έδρας όπου παίζει καλύτερα σε σχέση με όσα μας δείχνει στο ΣΕΦ. Οδεύει προς ένα ιστορικό ρεκόρ καθώς σουτάρει με 98% στις βολές (!!!), ποσοστό που δεν έχει πιάσει άλλος παίκτης στην ιστορία σε μια ολόκληρη περίοδο, αλλά ως γενικότερο συμπέρασμα, δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες που υπήρχαν για εκείνον.

Ο Ρόμπερτς είναι ένας καλός σκόρερ που μπορεί να σουτάρει με ποσοστό πάνω από το 40%, δείχνει όμως να λειτουργεί καλύτερα ως shooting, παρά ως point guard. Δεν θα τον δείτε ποτέ να απαιτεί την μπάλα στην επίθεση (μοιάζει πολύ σε αυτό το κομμάτι με τον Ματ Λοτζέσκι), ξέρει πότε πρέπει να πατήσει το γκάζι και πότε το φρένο, χρησιμοποιεί όμως πιο συχνά το δεύτερο. Ο coach Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του περίμεναν πως ο Ρόμπερτς θα πιάσει τους 10-11 πόντους σε μέσο όρο, ο Αμερικανός δεν το έκανε, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση αρνητικός. Έδειξε τρομερά ψύχραιμος σε "καυτές" έδρες κι αυτό είναι το στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε εν όψει της συνέχειας.

31. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΓΡΗΣ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

0.9 πόντοι (33.3% στα δίποντα, 25% στις βολές)

1.7 ριμπάουντ

0.4 ασίστ

0.3 λάθη

0.5 ranking

ανά 7:01 συμμετοχής σε 15 αγώνες

Γύρισε στην Ελλάδα για να αναλάβει την θέση του τρίτου center, ενδεχομένως και του τέταρτου αν θεωρήσουμε πως ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν με τους Τιλί - Αγραβάνη υγιείς. Δεν πήρε πολλές ευκαιρίες παρά το γεγονός ότι ήταν πέρυσι ο κορυφαίος ψηλός του Basketball Champions League, έμεινε στην άκρη του πάγκου στον ρόλο του benchwarmer, περισσότερο σημαντικός είναι στα αποδυτήρια, την προπόνηση και την καθημερινότητα της ομάδας, παρά στο πλάνο του προπονητή του. Σίγουρα, πάντως, δεν μπορεί να κριθεί από τη στιγμή που δεν έχει χρησιμοποποιηθεί σε μεγάλα διαστήματα.

33. ΚΑΙΛ ΓΟΥΙΛΤΖΕΡ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

4.4 πόντοι (57.1% στα δίποντα, 42.2% στα τρίποντα, 66.7% στις βολές)

1.4 ριμπάουντ

3.2 ranking

ανά 9:23 συμμετοχής σε 22 αγώνες

Όταν ο Ολυμπιακός έχασε τους Τιλί - Αγραβάνη και βγήκε στην αγορά για να καλύψει το κενό που προέκυψε στην φροντ λάιν, δεν υπήρχαν πολλές καλές επιλογές. Ο coach Σφαιρόπουλος και οι συνεργάτες του έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσα σε έναν αθλητικό ψηλό ή έναν stretch forward, με τον Καναδό να παίρνει την ευκαιρία και να έρχεται στην Ελλάδα για να πάρει στα 25 του την πρώτη σημαντική ευκαιρία σε επαγγελματικό επίπεδο.

Μετά από 22 εμφανίσεις, μπορούμε να πούμε πως ο Γουίλτζερ είναι ακριβώς ο παίκτης που περιμέναμε να δούμε. Στην επίθεση περιμένει πάντα με χαμηλωμένα γόνατα και χέρια έτοιμα να υποδεχθούν την μπάλα, δεν διστάζει να σουτάρει ακόμη κι αν μπει στο ματς στο 18' και είναι κρύος, μπορεί να εκτελέσει από τα επτά και τα οκτώ μέτρα, μπορεί όμως και να προσποιηθεί για να διεισδύσει προς το αντίπαλο καλάθι. Σίγουρα δεν εντυπωσίασε, άλλωστε έχει χτυπητές αδυναμίες στο πίσω μέρος του γηπέδου, σίγουρα όμως έπαιξε στο επίπεδο που περιμέναμε και μάλλον αξίζει να βρίσκεται στο roster και την επόμενη σεζόν.

34. ΧΟΛΙΣ ΤΟΜΠΣΟΝ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

5.9 πόντοι (50% στα δίποντα, 27.1% στα τρίποντα, 67.4% στις βολές)

2.8 ριμπάουντ

0.9 ασίστ

0.6 κλεψίματα

0.7 λάθη

5.1 ranking

ανά 15:27 λεπτά συμμετοχής σε 27 αγώνες

Το μεγάλο "μυστήριο" της χρονιάς. Ο Ολυμπιακός έψαχνε έναν συμπληρωματικό παίκτη για την περιφέρειά του, τελικά επέλεξε τον 27χρονο Αμερικανό για να πάρει από εκείνον το κάτι παραπάνω και μετά από έξι μήνες κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι έχει συμβεί. Ο Τόμπσον δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο ευρωπαϊκό τρίποντο, είδε την ευρωπαϊκή του θητεία ως μια ευκαιρία να βελτιώσει συγκεκριμένες αδυναμίες στο παιχνίδι του, επέμεινε να βάζει τη μπάλα στο παρκέ, δεν ήθελε να περιμένει στις γωνίες, είχε κακή συμπεριφορά στην άμυνα, είχε όμως και εντυπωσιακή ευχέρεια στο ριμπάουντ. Μπήκε σε έναν οργανισμό που χρειαζόταν συγκεκριμένα πράγματα από αυτόν, δεν τα έδωσε, έχασε την θέση και τα λεπτά του στο rotation, έφτασε στο σημείο να δείχνει παντελός αδιάφορος και τελικά να ξεκινά στο παιχνίδι με την Ζάλγκιρις για να βάλει 8 πόντους με 4/4 σουτ στο πρώτο δεκάλεπτο. Ίσως η ελπίδα να είναι ακόμη ζωντανή για τον Χόλις Τόμπσον, σίγουρα όμως τα διαστήματα που θα παίζει με τους Παπανικολάου - Πρίντεζη υγιής θα είναι μικρά.

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ